Last news in Fakti

3 Май, 2023 12:50 4 381 37

Експерт за опита за атентат: Изобщо не става въпрос за 3 килограма тротилов еквивалент

  • атентат-
  • тротилов еквивалент

Взривното устройството е било поставено на поне метър под нивото на пътя, На практика голяма част от взривната вълна е отишла в атмосферата нагоре и под ъгъл, издигаща се над пътя, коментира Пламен Василев

Експерт за опита за атентат: Изобщо не става въпрос за 3 килограма тротилов еквивалент - 1

Продължава разследването на взрива срещу колата на главния прокурор Иван Гешев. След извършения втори оглед на мястото, следователи иззеха множество допълнителни улики. Очаква се да стане ясен химическият анализ на взривното вещество, съобщи Нова телевизия.

На този етап от МВР и следствието не са единодушни дали има заподозрени. От вътрешното ведомство обявиха, че има такъв, а следователите нямат подобна информация.

Веселин Герджиков е собственик на конна база в близост до мястото на взрива. Негов служител е усетил ударната вълна, чул е експлозията и видял дима след нея. На завоя в участъка през 10-тина дни ставали катастрофи, каза още Герджиков.

Пламен Василев е експерт по антитероризъм. По думите му дълбока дупка в следствие на взрива няма. Според него устройството е било поставено на поне метър под нивото на пътя. „Не е ясно защо е било поставено това взривно устройство, ако целта е била да се порази автомобил и лица в него, под пътя. На практика голяма част от взривната вълна е отишла в атмосферата нагоре и под ъгъл, издигаща се над пътя”, коментира експертът.

Той обаче е категоричен, че не става въпрос за 3 килограма тротилов еквивалент. По думите му бронираните коли се изпитват стандартно с 15 килограма тротил на 2 метра разстояние и 5 килограма под колелото. Подобни автомобили тежат около 4 тона, уточни Василев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    82 2 Отговор
    Гешев е бил сам в колата.Трупат лъжа до лъжа и се сърдят че хората не им вярват.

    Коментиран от #20

  • 3 Много

    53 3 Отговор
    експерти налазиха да тълкуват спектакъла !

    Коментиран от #18

  • 4 PR с пиратка

    68 2 Отговор
    опг герб съществува благодарение на гешев!
  • 5 Българка

    88 3 Отговор
    Гешев и клииката му направиха за смях България пред целия свят. Тази инсценировка е фарс, а главен герой в нея е божия инструмент
    Гешев е позор! Оставка и затвор!
  • 6 истина ти казвам

    30 6 Отговор
    Бреййй,Факти а разбрали истината преди експертите???!!! Ти да видиш!
  • 7 обективен

    58 2 Отговор
    Важното е ,че вдигнаха пушилка ,която се видя и от луната , и вместо ПР. , Каскета си направи огромен автогол !!
  • 8 сред седемте задържани има и гражданин

    15 4 Отговор
    на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Освен това е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически печки.
  • 9 Дрън дрън та пляс

    59 0 Отговор
    В градинката пред блока след нова година, има доста повече щети отколкто на снимките от "ПОКУШЕНИЕТО"
  • 10 Хасковски каунь

    45 0 Отговор
    Не било бомба , а бомбичка. Можеби пиратка със съчми
  • 11 Минева

    35 0 Отговор
    Ще се разбере. Може би и потърпевшия трябва да даде показания, нали уж пред закона всички са равни, уж!

    Коментиран от #19

  • 12 гост

    46 0 Отговор
    Като хлапета правехме бомби от калиев перманганат, сяра и бял бронз, за фитил използвахме клечки от кибрит "Буря". Ефектът от гърма беше по-голям от фоерверка на тези аматьори.

    Коментиран от #13

  • 13 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    22 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Допълнение - бял бронз, но на прах...
  • 14 Прокурор

    46 0 Отговор
    Когато бяхме в казармата преди 50 години един за да го уволнят си ряза вените но от горната страна на ръката. Сега ефектът от този "взрив" е същия. Заложен под нивото с оловни съчми срещу бронирана кола..... Аматьорщина и цирк от всякъде, но изключително просташко изпълнение на ГешеФ-та!
  • 15 Эръпшън

    34 0 Отговор
    Нали се вдигна шум.Имало,нямало-иди доказвай.Сега ще им купим нови висок клас коли,оръжия,станции.То е чудно как не са купили въртолети.
  • 16 киро

    38 0 Отговор
    е как,Сарафов о6те след първите 2 часа каза,4е е 3кг тротил,много бързо бяха направили експертизите и днеска ве4е тотални разминавания и защо крият колата на Ге6ев,нека да я видим и да преценим колко уж опасен е бил взрива хаахахх и защо Ге6ев се крие втори ден,сме6ници
  • 17 Пловдив

    41 1 Отговор
    Ясно е,че е пи ар акция на тъпия и нагъл комунистически милиционер Ваньо Гешев!!!

    Коментиран от #21

  • 18 000013

    31 0 Отговор

    До коментар #3 от "Много":

    Липсват Витанов и Катранджиев в ефира за да се изкажат по темата
  • 19 Бай Брадър

    41 1 Отговор

    До коментар #11 от "Минева":

    Той нали каза че децата му много су уплашили ! Днес се оказа че не били в колата ? Ще се окаже и че няма и деца ...Бай Тошо правеше детски градини и като му казваха че нямат деца , той отговаряше-и деца ще ви направим ..

    Коментиран от #30

  • 20 БОЯН БИБИКА ГРАД ЛОМ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Последни Софиянец оня СТАМАТ МАГАР не смее да се заяжда с Вас а само с Козлодуйския а СТАМАТ се казва Камен има много Никове като Ник ГЕРБ ГЕРБЕР БОГАТАШ ХУМАТА ГОЛЯМ СМЯХ САМО ПИТАМ заяжда се само с Козлодуйския Копира Никовете му
  • 21 Анаконда

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пловдив":

    Факт
  • 22 Пъпеша

    20 0 Отговор
    Затова ,за да няма съмнения,такива произшествия не се закретяват,а се допускат и журналисти.За да видят "на живо"за какво става въпрос.Сега какво направиха?Затвориха всякакъв достъп,и подхраниха фантазията на народа.Търсили доказателства,улики.Джипа бил изместен,имало поражения и алабала.Целта е постигната:ще ви купим нови коли.Още по-скъпи,по-модерни.Да устояват дори на ядрен взрив.Честито.Може и щата да увеличат.
  • 23 Ти да видиш

    3 14 Отговор
    Б.....Маааа Му! Къ па сички се оказахте експерти у тоа сайт бе???!!! И сички са съгласни със неофициалните твърдения???!!!
  • 24 все повече се оплитат

    13 5 Отговор
    И как я изкопаха тая дупка на метър под асфалта ?

    Коментиран от #25

  • 25 УРА,, УРА

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "все повече се оплитат":

    Това се нарича денивелация и е под нивото на асфалта, а не е изкопана дупка в него.

    Коментиран от #29

  • 26 Перо

    22 0 Отговор
    Постановка за сплашване, без мотив, защото няма осъдени от него престъпници!
  • 27 баш

    17 0 Отговор
    Как 3кг 30 са били.
  • 28 Тома

    17 0 Отговор
    Това което се вижда ми се струва че митьо пищофа като пръдне прави по големи дупки в земята
  • 29 Хайл

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "УРА,, УРА":

    То с тия техните инсценировки и лъжи,нищо чудно да кажат,че дупката е паднала от някое дърво...
  • 30 Хайл

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Брадър":

    Бай Тошо беше ДЪРЖАВНИК....СВЕТЛА МУ ПАМЕТ
  • 31 Матей преображенски

    13 0 Отговор
    Да ,ама сийчето ,начело на цяло стадо прокурори в лилави тоги заяви,че било удар срещу държавата и нещо намекна за чужда намеса,разбирай руска и че трябва да се вземат строги мерки.Тая не е случайна,тя се отърква о всички високопоставени велможи и нещо като техен говорител.Прилича много и говори като американката от филма Господин за един ден с Т.Колев в ролята на ПУрко.Но все пак тези типове са зловещи,постепенно тикат страната към открито фашистки режим.
  • 32 Сандо

    11 0 Отговор
    Атентатът да не е срещу мухи и комари?А може би е искал да заслепи шофьора?
  • 33 Ако някога

    11 1 Отговор
    хванат атентатора да го попитат как да залагат боНби така, че да окосяват тревата в двора без да ползват косачки! Щото тоя "кратер" прилича все едно дечурлига с лопатки са ровили там...
  • 34 Търновец

    8 0 Отговор
    Още преди около 45 години беше прието на въоръжение управляемо противотанково реактивно устройство което при съприкосновение развива температура от 4000 градуса и топи над 500 ММ броня. Покрай пътя има гори и за обучен противотанкист това би било упражнение. Второ - напоследък се разработиха какви ли не дронове - и самоубийци и дори със собствени противотанкови ракети. Ако някой много искаше да убие Гешев.....А защо ще искат да убият Гешев? Тия дето го издигнаха са още на власт и ще си издигнат пак техен човек - нов Гешев.
  • 35 Коментар

    1 2 Отговор
    Според мен не трябва да подценявате така случилото се.Малък е бил взрива,защото си е бил за сплашване.Трябва да убият човека,за да го вземат насериозно ли?Дано хванат извършителите.Те щом са посегнали на Гешев няма само с него да спрат...
  • 36 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Ха ха , вече и гинеколозите и психиатрите станаха експерти
  • 37 жалко но е така

    1 0 Отговор
    Всеки изглупилник вече е "ЕКСПЕРТ" и пише и драска всякакви глупотевини - това е нивото на българина , това е нивото и на атентаторите - посредствено като на болшинството българи експерти .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове