21 Май, 2023 19:26 3 942 41

Надежда Йорданова: Случващото се е не само криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността

  • надежда йорданова-
  • криминален сериал-
  • политически трилър-
  • държавност-
  • разпад

Йорданова допълни,че Иван Гешев не е опасен за политиците, а единствено за авторитета на съдебната система и държавността

Надежда Йорданова: Случващото се е не само криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността - 1
Снимка: bTV

„Ако само преди седмица бяхме разглеждали хипотетично такъв низ от факти, щях да ви кажа: Боже дано да не стигаме до там. Това, което се случва пред очите ни, не е просто един криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността до опасни нива“, каза депутатът от коалицията ПП-ДБ Надежда Йорданова в ефира на bTV по повод случващото се в съдебната система през последните седмици.
Бившият правосъден министър е категоричен, че съдебната система не е способна да се справи със случаи, при които главният прокурор и висши магистрати уронват престижа на институциите. Тя е възмутена от т.нар. „надиграване“ с пресконференции, вместо да се образува досъдебно производство и да се осъществи обективно разследване.
Йорданова допълни,че Иван Гешев не е опасен за политиците, а единствено за авторитета на съдебната система и държавността.

„Не става дума за катарзис, а за ясен и обясним край на няколко процеса, които някак съвпаднаха. Сякаш виждаме резултата от сблъсъка на няколко тектонски плочи. От една страна съдебната власт, особено прокуратурата, започна да усеща, че рано или късно ще се стигне до реформа“, обясни още тя.
Според Надежда Йорданова политическите сили в парламента се стреснаха. Първо – всички поетапно започнаха да обещават на избирателите си, че те ще се включат в съдебната реформа, защото „за цялото общество вече е ясно, че нито прокуратурата е толкова безпристрастна, нито пък че съдът е толкова независим“. Второ – повечето политически сили са „започнали да получават заплахи от главния прокурор“.

Депутатът от коалицията ПП–ДБ разясни също така, какви точно са предложенията им за промени в частта за контрол върху главния прокурор – върховен съдия с дълъг стаж става временно прокурор, за да разследва обвинител №1.
В случай, че има образувано досъдебно производство срещу главния прокурор и той бъде привлечен като обвиняем, има възможност да бъде отстранен за срок не по-дълъг от година и половина по време на досъдебното производство. В този период той получава минимална работна заплата. Пленумът на ВСС решава дали да отстрани главния прокурор, като за целта са необходими 13 гласа“, обясни тя.

Надежда Йорданова е категорична, че главният прокурор персонализира в себе си крайната отговорност на всички прокурори в България. „Ето защо ако има някакви съмнения, те трябва да бъдат проверени и разсеяни от човек, чието бъдещо професионално развитие няма да зависи от главния прокурор“, допълни тя.
Според нея, ако законът мине и през второ четене в НС, Иван Гешев ще премине през една обективна процедура по анализ на работата му. Но ако се появят съмнения за нарушения от негова страна, вероятно ще е необходимо известно време, за да се обособи списъка със съдиите и да се извърви цялата процедура.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мазна

    51 13 Отговор
    пача....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 позеленял

    22 5 Отговор
    тъй като държавноста е стената зад която се крият престъпленията срещу населението , нямам нищо против да се разпадне , даже с удоволствие ще блъсна някоя и друга тухла
  • 4 ГЕРБ

    39 12 Отговор
    ВИЕ СТЕ ТЕЗИ КОИТО СЧУПИХТЕ ДЪРЖАВАТА ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИ ГАДНИ

    Коментиран от #11

  • 5 Оффф

    36 3 Отговор
    Щото до сега съдебната власт на най - корумпираната държава в ЕС , имаше голям авторитет ?! Къде ?
  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    23 3 Отговор
    “Политико” го каза:
    “Нетфликс да си изядат чорапите.”
  • 7 Лоста

    36 7 Отговор
    Определено най-слабият министър на правосъдието. Който намери достоен наследник в шефа на правната комисия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    33 10 Отговор
    ДБ са национални предатели

    Коментиран от #20

  • 10 Дайте ми кори за баница

    29 4 Отговор
    На жената зад щанда кой и дава трибуна
  • 11 Пха ха ха ха

    17 21 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ":

    Време е за Възраждане!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 12 1253

    18 7 Отговор
    Държавност в България няма и не е имало от времето на Симеон 1,има банди от престъпни феодали за които няма нито централна държавна власт, нито работещи дървавни институции. Демокрация и пазарна икономика в България също няма. Изоборната система е така на правена че да обслужва БКП/БСП,но с времето който спечели мнозинството става пълен самодържец на Българския народ за това никой не иска коалиции. При мажоритарна състема на избори се избира конкретен човек а не партия, която подменя и човека и програмата.- Тази е същия човек която направи кариера с искането на оставката на Главния прокурор, който няма вина за състоянието на България.
  • 13 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    34 4 Отговор
    Надежда Йорданова: Случващото се е не само криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността=================================================================================== За което и ВИЕ и ВАШАТА партия г-жа ЙОРДАНОВА също имате ВИНА.
  • 14 Обективен

    14 4 Отговор
    Без истинска правосъдна система България не е нищо повече от бананова република. Върховенството на закона е разликата между истинските европейски демокрации и проспериращи икономически държави като Саудитска арабия или Южна Корея, да не говорим за сатрапии като Иран или Русия.

    Коментиран от #31

  • 15 Ми не

    20 12 Отговор

    До коментар #11 от "Пха ха ха ха":

    Възраждане са московски слугинаж.
  • 16 Помак

    15 8 Отговор
    ...така си мислиш ти надежда ...но след като свалихме мафията гроп от власт...получихме репресирашти държавни чиновници - бухалки ...за това по добре гроп- дпс ..отколкото прсти бухалки ;

    Коментиран от #22

  • 17 Разпад

    24 5 Отговор
    Това започна от вашето смешно присъствие, в смешното "управление", което направихте, а вие пък сте най - недоказания, неопитен, некадърен и безличен министър!
  • 18 зрител

    17 6 Отговор
    И тая комунометреса има наглостта да ръси такива приказки. Закривайте държавата такива като нея да пукнат от глад
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ей будала

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    истината ли ви притеснявя?

    Коментиран от #21

  • 21 тази

    11 5 Отговор

    До коментар #20 от "ей будала":

    бездарница, определено не говори истини!
  • 22 боко тикватата и каскета

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Помак":

    помаче,простаците като теб са като количеството ,което е повече от качеството!

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Помак

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "боко тикватата и каскета":

    Ти си примитивен човек

    Коментиран от #25

  • 24 по - добре голямо количество

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "боко тикватата и каскета":

    от развалено качество!
  • 25 сега помисли

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Помак":

    примитивния човек е като децата,винаги казва истината!

    Коментиран от #26

  • 26 Помак

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "сега помисли":

    ако си под 16 г. Противозаконо да пишеш тук ! ...за вас повече Власт няма брат , изложихте Се ! ...беше грешка на гроп ...+ Това сте бедняци ! Гроп от утре ще управлява България !

    Коментиран от #27

  • 27 боко тикватата и каскета

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Помак":

    какво искаш да кажеш с думата гроп, ;може би искаше да напишеш гроб, уточни се,моля!
  • 28 Помак

    1 0 Отговор
    Ко каза ли, гроп и ша взема банкя сялата с парсалите
  • 29 Кочо

    2 2 Отговор
    За да се срещнат с бившия банкер Цветан Василев. Гешев коментира, че в сръбската столица са кацнали "обвинемите по делото Nexo"."Аз нямам съмнение с кой ще се виждат. Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, може би този Овидиу от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от BIRD, може би някои политици и политически партии и да си направят една голяма оперативка. И да си разпределят задачите – кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и с компроментиране на магистрати и на работещи колеги. По делото са криптобанката Nexo четирима души, сред които и бившият депутат Антони Тренчев. Той, заедно с Коста Кънчев, Траян Николов и Калин Методиев, са привлечени към отговорност за участие в престъпна група. Прокуратурата твърди, че има данни, че през криптобанката са правени преводи към радикалната групировка "Хамас
  • 30 Абсурдистан

    8 4 Отговор
    Странно е, когато некадърни бивши министри, тотално провалили се, говорят за реформи.
  • 31 ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Обективен":

    върховенството на закона ? не заплащане на труд с възпитателна цел ? милиционери в храсталака при безумни ограничения ? къщи за тъщи ? присвоявания на земи ? всичко това е по закон и право , от политиците е не от населението
  • 32 поглед от страни

    4 1 Отговор
    ако до сега имаше три години упадък , следва разпад за още три години....какво ще стане след това не се знае. и все пак дано се размине без показни убийства.
  • 33 Христо

    6 3 Отговор
    А тази от къде дойде и кой я доведе?

    Коментиран от #35

  • 34 Поредната

    3 2 Отговор
    Всеки се пише експерт, ама после! Та и тая ръси мисли в стил съвременен "политик" - много експерт, много нещо, ама никой и за чеп за зеле не става, а само за лизинг!
  • 35 Ганчо

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Христо":

    Тази я докараха с май$Бах
  • 36 Ганчо

    1 1 Отговор
    Тази я докараха с май$Бах
  • 37 ганев

    1 1 Отговор
    НАЙ ДОБРОТО Е АЗОТНА ЗА ТАЗ
  • 38 ами спрете се

    2 1 Отговор
    Стига инати. Наистина съсипахте държавата. То бива, бива инати, но чак дотам ? Никога не е било смешно, но сега направо е трагично. Да не кажа престъпно.
    Хора, опомнете се. Всеки депутат носи отговорност за случващото се в Парламента и в държавата.
    Не се записвайте в историята като отрицателни герои, за които никой няма да си спомня с добро.
  • 39 Баба Гошка

    4 1 Отговор
    Със голяма сигурност мога да кажа ,че в момента върлуват най- долнопробните посетители на народното събрание, отрепки , еничари
  • 40 Всички знаят

    3 1 Отговор
    При тези процедури за избор на ВСС и гл прокурор резултатът винаги ще е същият! Никой в съдебната система не трябва да зависи от политици! Разбра ли Наде!?
  • 41 Жестоката Истина

    1 2 Отговор
    Тази лелка най- осезателно чувства разпада на държавата,защото око имаше държава ,тя отдавна щеше да върти парала и четката в клозетите в Сливенския затворен комплекс на Бай Ставри..В майка Хамеуика,от където я захранват с пари едва ли щяха да и разрешат да си разиграва кобилата и да вреди , както в България .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол