Last news in Fakti

25 Май, 2023 17:48 1 860 29

Софийската "Топлофикация" натрупа рекорден дълг от 1.6 милиарда лева

  • топлофикация-
  • дълг

Сумата на задълженията надхвърля с 300 млн. лева годишния бюджет на Столичната община

Софийската "Топлофикация" натрупа рекорден дълг от 1.6 милиарда лева - 1

Задълженията на общинското дружество "Топлофикация София" са стигнали 1.6 млрд. лева. Това стана ясно по време на дебата за приемането на бизнес плана на дружеството за тази година и на финансовия му отчет за 2021 г., съобщи mediapool.bg. Стойността на задълженията беше съобщена от общинския съветник Прошко Прошков (ГЕРБ).

Сумата на задълженията надхвърля с 300 млн. лева годишния бюджет на Столичната община. По-голяма е и от общата сума на приходите на "Топлофикация – София", които за миналата година са били около 1.26 млрд. лева.

Задълженията са основно към държавните дружества "Български енергиен холдинг" и доставчикът на газ "Булгаргаз". Трупат се с години, а към момента устойчиво решение за намаляването им няма.

Още в началото на отоплителния сезон от ръководството на общината, както и от дружеството очакваха до края на тази зима, задълженията на парното към доставчици да стигнат 1.5 млрд. лева заради високите цени на природния газ и недостатъчно високите цени на парното за потребителите. Прогнозата очевидно е преизпълнена.

Вероятно проблемът ще продължи да се задълбочава, тъй като според разчетите на дружеството за 2023 г. се очаква загуба от близо 150 млн. лева.

По време на поредната дискусия по въпроса в Столичния общински съвет отново се говори как лошото състояние на дружеството се дължи на неадекватната регулаторна политика, която е в ръцете на държавната Комисия за енергийно водно регулиране. Тя определя цените на газа, продаван от "Булгаргаз", както и тези на парното и топлата вода, плащани от потребителите на "Топлофикация".

"Топлофикация не е в цветущо положение. Увеличението на приходите е с 58%, а на разходите с 90%", коментира общинският съветник Николай Стойнев от ГЕРБ. Той допълни, че дружеството продължава да плаща големи суми за квоти парникови газове . Близо 230 млн. лева за миналата година. За лихви по дължимото към БЕХ и "Булгаргаз" пък се давали по 70 млн. лева на година.

Според общинаря от "Демократична България" Бойко Димитров проблемът идва и от изключително старите съоръжения на дружеството. "Ефективността при производството е едва 76%. Отделно 18% от енергията отива за собствени нужди, а 13% се губи при преноса. Няма как да очакваме, че при такива загуби по мрежата, "Топлофикация" ще може да предложи конкурентна цена. Трябва да се модернизират производствените съоръжения, а не да търсим разширение на топлоснабдителната мрежа", коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръч

    32 4 Отговор
    Закриите я тогава,няма смисъл да крепим американска топлофикация с високи цени и дългове накрая

    Коментиран от #17

  • 2 И се мъчи.да.избие борча

    37 0 Отговор
    като мами народа.
    До стената! Прицели се! Огън!

    Коментиран от #7

  • 3 така е то

    40 0 Отговор
    Ръководството е изцяло съставено от лакоми гербаджии, назначени от Боко.
  • 4 Със 100 милярда в час аз съм N1

    22 0 Отговор
    Ъхъм иначе всичко в държавата е точно.Заем след заем.......а навремето били фалирали за някакви си 8,5 милярда.
  • 5 позеленял

    28 2 Отговор
    на 100% фалшифицират документи , за да им плати държавата
  • 6 Това не им пречи

    35 0 Отговор
    в съдружие с мутрите в бели якички ЧСИ да грабят апартаментите на бабичките, които не могат да си плащат парното!
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "И се мъчи.да.избие борча":

    Точно
  • 8 Столичани

    9 6 Отговор
    Плащатайте истинската цена на парно и топла вода. Както аз плащам

    Коментиран от #12, #16

  • 9 И пак

    22 0 Отговор
    Няма виновни нали.
  • 10 Аз обичам путин

    2 9 Отговор
    той ни спря газа!
  • 11 ПОЛ

    19 2 Отговор
    ЗАКРИВАЙТЕ Я!НЯМА ВЕЧНО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА ВИ ПЛАЩА!КОЙТО ИСКА ТОПЛО ДА СИ ПЛАЩА КАТО НАС!
  • 12 Столичанин в повече

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Столичани":

    Я разкажи коя е истинската цена. Моята е двойно по-голяма явно.
    Кажи откъде я взе, че да ме върнат малко пари
  • 13 Групата

    18 1 Отговор
    Заплата под 2500лв в топлофикация няма
  • 14 123

    21 3 Отговор
    Кои са причините за тези ДЪЛГОВЕ?
    Кои са хората виновни за тези дългове?

    Кой ще плаща тези дългове, тези софиянци, които вече 20-30 години плащат по-ниски сметки за парно/отоплението/ си отколкото е реалната цена. Или община София или всички българи/държавата отново ще спаси Топлофикация София/?

    Закривай Топлофикация и всички некадърници и мошеници работещи там но и в КЕВР да остават без работа. Един от виновните е шефа на КЕВР Иван Иванов.

    Тези хора, които се отопляват от Топлофикация на пазарен принцип да си намерят алтернатива.

    Коментиран от #24

  • 15 Ха де

    13 3 Отговор
    Защо досега не е закрита тази язва за източване на пари .. милиард и половина щети и всичко е точно
  • 16 123

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Столичани":

    1,6 млрд лева дългове на Топлофикация Софуя, делено на 300 000 софийски клиенти на Топлофикация = средно 5 333 лева изравнителен сметка.

    Или пък да плащат сметката Фъндъкова или Иван Иванов или Чекмеджан ТИКВАРОВ Бибитков.
  • 17 Търновец

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гръч":

    Години наред внасяхме газ от полуостров Ямал в Северен Сибир - тръбата лъкатуши 5000 км, а до богатите на нефт и газ полета в Персия са около 1600 км, Персите имат 25% от световните запаси на газ много е по близки до България от Ямал, защо няма тръби,
  • 18 а аз се чудя

    7 0 Отговор
    защо топлата ми вода е само 25 лв кубика? Тия е крайно време да го закриват за да се свърши мъката. 1.6 милиарда не могат да се върнат в следващите 100 години и при 100% събираемост.
  • 19 Oщe в учeбникa пo физикa

    11 1 Отговор
    e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкият к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.
  • 20 Тoплиннaтa мoщнocт

    5 0 Отговор
    нa Тoплoфикaция "Coфия" e над 3000 МВт, a eлeктричecкaтa e само 280МВт. Тaкa, чe e пo-cкoрo ТЦ oткoлкoтo ТEЦ. Aкo нe ca държaвнитe дoтaции oщe oт врeмeтo нa coцa и ceгaшнoтo зaтъвaнe в дългoвe и нeплaщaнe нa прирoдния гaз - дa ca фaлирaли oтдaвнa. Имa eдин Зaкoн зa зaпaзвaнe нa eнeргиятa и нeгo мoжe дa гo oтмeни caмo Тoзи, кoйтo Гo e cъздaл.

    Коментиран от #23

  • 21 Не е нормално

    4 0 Отговор
    Топлият април по-висока сметка от топлият януари. Сградна сто лева, без ролзване на парно. Докато Топлофикация позволява "водни ризи", усвояване на общи стълбищни тръби за парно и гореща вода в частни жилища, позволява смяна на радиатори преди и след отоплителни сезони. Това за мен е узаконен грабеж, и то от топлофикация и Народното Събрание - Депутатите. В сградата на родителите ми етаж и половина с водни ризи, в тръбите се чува странни шумове от 5 етажна сграда. Изключени са тръбите на площадките, но вертикалните по етажите са усвоени 60%. И за капак водни инсталации. От 40% 20 сменят радиатори, цащото не са с централни топломери. И цялото това безумие го плащат родителите ми, не ползващи парно - с климатик са, но плащащи Узаконените Кражби на съседите, под формата на "сградна". Дистанционните уреди не решават кражбите, а само централни топломери на входа на жилищата и внезапни проверки зимата. Законите толерират крадците на парно.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Търновец

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тoплиннaтa мoщнocт":

    Ще го направят дълга държавен - мъдро държавническо решение вече пробвано преди. Аз отоплявам 16 квадрата зимата 2 часа най много привечер
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    7 0 Отговор
    Хората не плащат защото бавно и полека най-после осъзнаха, че бяха жестоко измамени. Няма никакъв пазарен принцип в работата на топлофикация. При пазарен принцип участващите на пазара търговски дружества трябва да създават пазарни отношения с клиентите. Пазарното отношение изисква търг.дружество да сключва писмени договори със своите клиенти, които ще купуват стока или услуга. Услугата предоставяна от топлофикация преди повече от 30 г. беше колективна, при ясни технически и търговски условия, съществуваше и справедливо дялово разпределение при ясна обща база . Не беше нужно да има договор с всеки потребител защото тази услуга беше колективна. В див стремеж за кражба от потребителите, през 1998,99 г. разни крадливи комбинатори в топлофикация замислиха и изпълниха технически и търговски провал на колективния характер на тази услуга уж, че вече ще се работи на пазарен принцип. Пазарен принцип и пазарни отношения не създадоха, но успяха да съсипят тази услуга. За съжаление в тази измама участват с неграмотни действия и други държавни органи и институции.
  • 26 БСП на Бунището

    6 0 Отговор
    Кога е имало Виновни??Вальо Топлото съда го освободи като Невинен,но тези хиляда и шестотин милиона Дълг са и от тогава...Хиляда и шестотин
    милиона дълг и никой не я обявява за Фалит тази фирма....Абе вие можете ли да броите до толкова бе...Закривай!И без това сме на климатици...
  • 27 Ами...

    3 0 Отговор
    Важното е, че оправдаха Вальо Топлото.
  • 28 Вальо

    4 0 Отговор
    Цяла зима плащаме по 140 лв на мегават час, а след нова година цената на газа падна под 100 лв на мегават час.
    За май месец е под 80 лв на мегават час, къде потъват парите от надплатеното

    Коментиран от #29

  • 29 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Вальо":

    НЕ БЪРКАЙ МWh на газта с Mwh на топлоенергията! ПЪРВО ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРЕВРЪЩАНЕ В ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ Е ОКОЛО 78%,ПОСЛЕ 13% ЗАГУБА ПРИ ПРЕНОС И АКО ЦЕНАТА НА 1Мwh газ е 88лв.то 1Мwh топлоенергия е 119лв.
    Вярно е, че двата ТЕЦа работят на КОГЕНЕРАЦИЯ - ТЕЦ СОФИЯ, ТЕЦ ДРУЖБА НО ТЕЦ ЛЮЛИН Е ГУБЕЩА!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове