Last news in Fakti

31 Май, 2023 11:24 1 828 21

Политолог: Властта се търкаля по улиците, а събуждането на гражданите минава през рискове от безредици

  • политическа криза-
  • избори

Става въпрос за опити за някакво избистряне на блатото, което функционира успешно от десетилетия насам, смята Мария Матеева - Казакова

Политолог:  Властта се търкаля по улиците, а събуждането на гражданите минава през рискове от безредици - 1

"Ако тази дискредитирана формула не за коалиция, а за кооперация между ГЕРБ и ПП не се случи, отново на ход са избори, на ход е гласът на народа. Дори нови избори няма революционно да променят нещата."

Това каза пред БНР политологът д-р Мария Матеева - Казакова, консултант по стратегическо планиране на политиките на ЕС, дългогодишен наблюдател на процесите в България за списанието Est-Europa във Франция. Тя е бивш журналист, защитила е докторска дисертация на тема "Популизмите в България".

Казакова прогнозира, че на нови избори сегашните събития ще се отразят или в негласуване, или във вот за партии, "които предлагат революция, радикална промяна, след което се банализират, сливат се с представителите на предходните елити".

Според Казакова доверието в политическия елит е изчерпано.

"Става въпрос за опити за някакво избистряне на блатото, което функционира успешно от десетилетия насам. Наблюдаваме криза в кризите, чиито заложници обаче са българските граждани. Става въпрос за приватизация на институциите", описа сегашната политическа ситуация Казакова. По думите ѝ налице е инструментализиране на парчета от държавата от определени политико-икономически кръгове.

Относно гласовете за рестарт и преосноваване на държавата чрез промени в Конституцията политологът посочи, че това не е решение, защото институциите работят потопени в настоящата политико-икономическа среда и дори вносът на модерни модели не би работил добре в тези условия.

"Това е все едно да внесеш Мерцедес, а да го поддържаш с части от Москвич. Институционалният дизайн ще кореспондира със силите, които ще работят по неговото изграждане. Трябва да бъдем внимателни. Държавността не би могла да бъде преоснована с толкова повърхностни механизми. Изходът са гражданите и тяхното събуждане. Събуждането на гражданите минава през рискове от безредици. Властта в България се търкаля по улиците."

ПП-ДБ е коалиция с крехка, едва формирана партийна структура, която функционира неопитно, а в настоящите политически турбуленции бива атакувана отвън и се повдига завесата към реалните принципи, по които функционира българският политически процес, смята Мария Матеева – Казакова.

В цунамито, в което се намираме, поредно преструктуриране на партийната система, която е с безкрайно нестабилен характер, е напълно възможно, изрази мнение тя.

Вляво дълго устоялата, но отслабена левица е загубила някогашната си структурна роля, което дава възможност на нови лица да се задържат на повърхността. На последните избори видяхме опити за рециклиране на стари политически лица, а леви елементи има и в радикалните партии като "Възраждане", подчерта в анализа си политологът.

Възможна е радикализация и на съществуващите леви настроения в обществото, не изключва Казакова.

"Всичко е в точка, която трудно би могла да подлежи на сериозна структурна прогноза."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вън сащ от България

    25 8 Отговор
    " Еничарите и бъдещи подсъдими лица за държавна измяна се крият зад любимите им "Европейски ценности" с наглото си присъствие на митинга на деге-не-ратите и ута-й-ките на обществото пред президентството.
    Целта на агентите на Сорос и САЩ на активното им мероприятие е да вдигнат малко шум, че искат да "свалят Радев от власт", да махнат Гешев, да променят конституцията така, че да няма никога служебни правителства.

    Еничарите забравиха да кажат на деге-не-ратите около тях, че това може да стане единствено с конституционно мнозинство, което означава, че ДПС трябва да участват. За щастие по-рано днес ДПС казаха, че ако ГЕРБ и ППДБ направят коалиция гражданите ще нахлуят в парламента и ще ги пометат, както през 97 година на 1вия майдан в Европа.

    Междувременно прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов по делото "Барселона Гейт" днес. Очаква се да бъдат поискани имунитетите и на еничарите на кадрите в най-скоро време (Киро и Асен). "

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вън сащ от България

    26 3 Отговор
    За първи път в новата история на България, американските електронни медии с национален обхват (БТВ, НоваТВ) участват в организация и съдействие за Държавен Преврат.
  • 5 Последния Софиянец

    24 6 Отговор
    На следващите избори Възраждане с 130 депутати.

    Коментиран от #21

  • 6 Българин

    21 5 Отговор
    Най-налудничавото е, че тези от ППДБ, които щяха да вкарват Борисов в затвора, сега ревностно го пазят само и само да се доберат до властта. Очевидно е, че, както се казва в записите, искат да го перат. Измислили са сега, че това били бухалки срещу него, а не правосъдие, за да не направят правителство. И така, какво общо има имунитетът на Бойко със съставянето на правителство?! Те нали преговарят с ГЕРБ? Или преговарят с Борисов? Оказва се, че преговарят лично с Борисов и го пазят от правосъдие! Погнуса.
  • 7 Долу

    16 6 Отговор
    Мафията от ПП-ДБ и ГЕРБ.
    Възраждане!
    И лопати!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мдаа

    5 23 Отговор
    Избора е ясен :
    - Европейско демократично бъдеще за България с ПП-ДБ с подкрепа от ГЕРБ
    - Диктатура, хиперинфлация и фалит на България с Радев,ДПС,БСП,Възраждане,ИТН

    Коментиран от #11, #13, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гей Зер

    17 3 Отговор
    ако в Гърция беше изтекла същата информация като на кирцата, вече щяха да хвърчат павета
  • 15 Поредната

    7 1 Отговор
    Добре платена демократка.. А че ДЕМОКРАЦИЯТА готви световно намаляне на БВП, кога ще каже?
  • 16 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Робът овца и Безредици! Бухахаха
  • 17 Дух Ай Ти

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мдаа":

    как е, лижеме ли, лижем?
  • 18 Предателите за ЗАТВОРА

    9 3 Отговор
    МАХАЙТЕ СЕ !

    ПРЕДАТЕЛИ, Медиите подкрепящи предателството и заговора също ! ПП и ДБ ПОЗОР. и ЗАТВОР
  • 19 имате недовършена работа

    1 0 Отговор
    Няма да има безредици, ако вървите по верния път.
  • 20 !!!?

    5 2 Отговор
    Реплика: "Посолствоубежище" !!!?

  • 21 Ммм...да

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    И 240 да вземат,веднага ще ни спретнат революцийка от Запада и санкции.Тъй като не произвеждаме почти нищо,ще ни смачкат за норматив.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове