Last news in Fakti

4 Юни, 2023 11:38 1 297 7

Красимир Мазгалов: Изненадващ е начинът, по който следствието беше извадено от прокуратурата

  • красимир мазгалов-
  • съд-
  • иван гешев-
  • главен прокурор

Политиците не се отказват от идеята да владеят съдебната система

Красимир Мазгалов: Изненадващ е начинът, по който следствието беше извадено от прокуратурата - 1

"Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена промяна в структурата на прокуратурата, където досега беше следствието. Тези промени следва да минат по съответния законодателен ред - на комисия на първо и второ четене, а след това и в пленарна зала".

Това каза пред БНР изпълнителен секретар на Съюза на съдиите Красимир Мазгалов.

И допълни, че тезата - директорът на следствената служба се превръща един от големите в съдебната система, става вярна.

"Понятието "тримата големи" е неправилно и смисълът му води до неправилна представа за структурата и положението на отделните институции в съдебната власт. Съществуват двама големи и това са председателите на върховните съдилища. Главният прокурор не може да бъде причисляван към тях заради съществената разлика във функциите и в йерархичната структура на прокуратурата от една страна и на съдилищата от друга. До момента директорът на Националната следствена служба се предлагаше от главния прокурор и се избираше от членовете на прокурорската колегия. Сега този директор ще бъде избиран от Пленума на Висшия съдебен съвет - по същата процедура, по която се избират председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Вместо да се отдели прокуратурата от понятието "трима големи" и да се уточни неравнопоставеността между съд и прокуратура, се добавя още един субект, който се изравнява с председателите на върховните съдилища".

В предаването "Неделя 150" Мазгалов подчерта, че по отношение на промени в Конституцията трябва да се създаде възможност за осъществяване на няколко принципа, които да подсигуряват независимостта на съдебната власт - тя да функционира така, че да не е зависима от политическо вмешателство:

"Извършването на такива промени трябва да става внимателно и с обмислен баланс на действията. Това, което се предлага епизодично и настоятелно от някои политически сили, често гони техните интереси. Политиците в България все още не са се отказали от идеята да владеят съдебната система като собствен инструмент, с който да побеждават останалите политически сили".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агата Кристи

    8 0 Отговор
    Също така изненадващо беше, КАК ВЛЕЗЕ в прокуратурата...
    Но, това са "подробности", според някои.
  • 2 Българка

    3 3 Отговор
    Още преди да е гласуван кабинета на Денков, ГЕРБ и Възраждане официализираха негласната си коалиция и то с нарушение на правилата на парламентарния правилник. Вече е обявено, че така набързо направените промени, ще бъдат атакувани предн Конституционалния съд. ПП-ДБ имат споразумение с ГЕРБ, нямат коалиция.
  • 3 ...

    3 0 Отговор
    Лошо ли бе, следователите бяха в сградата на мвр, а прокурорите в сградата на съда. И никой никого не се бъркаше, орокуратурата на съдиите и съдиите на прокурорите. Не е моя работа, но днес всички плащат от 33,а по живков бе по прозрачно и е имало еденици наместващи се в дела от цк на бкп, но в по горни инстанции отпадаха. Бяха неподкупни юристите, но днес границите са отворени и нещата са коренно различни. Много имотни станахте, как станахте, мили драги юристи, съдии, прокурори, дори частните съдебни изпълнители бяха в съда и не частни де, а съдия-изпълнител. С тия купени юредически и симеоновски дипломи, кво очаквате. Трябва да проверите банковите сметки на преподаватели в Университетите, от 33 г, за перачите. Така ще върви. Селяния до шия.
  • 4 Безгласна буква

    1 0 Отговор
    Когато следствието беше вън от прокуратурата нещата вървяха по-добре. Следствието беше набутано в прокуратурата за да се пазят мутрите и корумпираните политици. Това беше начин МВР да се обезсили и превърне в безгласна буква.
  • 5 Демократ

    2 1 Отговор
    Това припряно незаконно действие, гласувано в законодателния орган, наречен парламент, означава едно - сценарият за владеене на съдебната система е активно мероприятие на ДС-КГБ задкулисни играчи,представени от Израждане и Герб. Пиеската сваляне на милиционера Гешев и заменянето му с милиционера Сарафов, е узаконено продължаване на беззаконието. Активните мероприятия на ДС си играят със съдбата на българите, за да защитят престъпниците ,ограбили живота на българите и доказали България до дъното. Докато руско-българската ченгеджийница държи всички власти в ръцете си , така ще е. Бог да ни пази!
  • 6 Наивник на средна възраст

    0 1 Отговор
    Към крокодилските сълзи,съмнения и вълнения бих добавил един въпрос - как толкоз години,над 30,така и не излязохте от удобната соц. система на правораздаване?Как няма закон за търсене на наказателна отговорност от магистрати,превратно прилагащи закона?Как търпите хаоса с вещи лица,как не сменихте тези шофенски изпълнения със "съд с жури"?Няма делавера нали? А иначе плачкате,важничите,но да служите на нас(според конституцията) не щете....трагедия,за съжаление не Омировска...
  • 7 Изненадващо е защо

    0 0 Отговор
    рекламата на двама приятели, които се разбират беше подменена?? Каква бира да пия сега? ГАДОВЕ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове