Last news in Fakti

8 Юни, 2023 12:09 1 469 28

Доц. Пиргова: Властта вече е самоцел и за ПП-ДБ, пък за ГЕРБ да не говорим. Промяна няма да има

  • мария пиргова-
  • власт-
  • самоцел-
  • пп-дб-
  • герб-
  • промяна

„ДПС са много добри в изработването на провокативни символики и за пореден път станахме свидетели на такава“, коментира Геновева Петрова

Доц. Пиргова: Властта вече е самоцел и за ПП-ДБ, пък за ГЕРБ да не говорим. Промяна няма да има  - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

„Подмяна на промяната в името на управлението. Властта вече е самоцел и за ПП-ДБ, пък за ГЕРБ да не говорим... за тях винаги е била самоцел. В общественото мнение се противопоставиха две тези – президентът усвоява много власт, тя трябва да бъде пресечена с редовно правителство. Парламентът да се върне към ролята си. Аз не съм съгласна, че президентът е усвоил повече власт, отколкото има в Конституцията. И втората теза – че Конституцията е лоша“. Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът доц. Мария Пиргова.

„Поначало се създаде една линия в обществото, че редовно правителство е необходимо. Хората са уморени и не могат много бързо да разчитат знаците и да реагират и на кого да вярват“, коментира още тя.
„Рискът да се роди нещо, което се нуждае също толкова много от промяна, е съвсем реален“, смята социологът Геновева Петрова. „Не можем да очакваме успокояване на ситуацията, защото няма подписана управленска програма“, допълни тя.
Според доц. Пиргова правителството е разнородно и е съставено в кризисна ситуация. По нейните думи разочарованието ще бъде по-голямо от това, което правителството ще свърши.

Пиргова определи избирането на Делян Пеевски за член на конституционната комисия като „недостойно надиграване“ и знак че ГЕРБ има и друго мнозинство, с което може да играе винаги.

„Българската политическа класа се отказва да действа по европейски. Не трябваше да се губи зарядът от 2020 г. и той да завърши с такъв компромис“, смята политологът.

"Промяна няма да има. Ние българите се съгласяваме с този модел и явно толкова са ни силите", каза още Пиргова.

„ДПС са много добри в изработването на провокативни символики и за пореден път станахме свидетели на такава“, коментира Геновева Петрова. Тя отбеляза, че Движението показва траен интерес към фундаментални теми като промяна в конституцията.

По думите на доц. Пиргова ДПС се готвят отдавна за тази роля.

„Поначало се създаде една линия в обществото, че редовно правителство е необходимо. Хората са уморени и не могат много бързо да разчитат знаците и да реагират и на кого да вярват“, коментира политологът.

"По отношение на президента – да, формално президентът не е получил повече власт, отколкото му предвижда Конституцията, но на практика се превърна в единствения властови център в държавата. Нещо повече – позволяваше си да действа извън служебното правителство и да взема стратегически решения, които би трябвало да бъдат взети от по-голяма част от народното представителство", е тезата на социолога Геновева Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Промяна Има

    26 12 Отговор
    Откровен предател е мин. на Войната
  • 2 Просто човек

    15 28 Отговор
    Хайде поредната путинска марионетка в действие...

    Коментиран от #24

  • 3 кнаус 485

    21 9 Отговор
    заглавието е вярно.....статията не четох......
  • 4 стоян

    11 23 Отговор
    Какво друго може да каже тая дръта кумуниска освен да плюе по десните партии

    Коментиран от #13

  • 5 Поредната

    13 21 Отговор
    "врачка" сипе огън и жупел !
  • 6 факт

    24 6 Отговор
    ДОКАТО БОКО НЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА ,НИ ПОДМЯНА , НИ ПРОМЯНА ЩЕ ИМА В ТЕРИТОРИЯТА !!
  • 7 Някой

    15 10 Отговор
    Завършила е Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“

    Коментиран от #10, #19

  • 8 Матей преображенски

    11 7 Отговор
    Промяна все пак ще има,към по-лошо,виждате утвърждаването на ма-фи-от-ската дик-та-тура,фа-ши-зация по украински модел,дори скандалите в нс наподобяват тия в украинската рада,когато се насаждаше фа-шист-кия режим на Порошенко,как се биеха около трибуната,устройваха си гладиаторски схватки,един депутат поднесе букет на Яйценюк и го изнесе по смешен начин,ей такива прос-то-тии,.това нс го превръщат в боксов ринг и налагат правото на силата.Това движение се пренася и на улицата,почват да върлуват бан-ди от активисти и щур-мо-ваци и да укротяват гражданските активисти и разни журналисти.Така става постепенно и тук,-мрако-бе-сието се налага чрез май-данизация и целия кри-ми-на-литет е призван да участва във фа-шист-кия ме-теж.
  • 9 1950

    11 15 Отговор
    МАСКВА НЕ ПРОЩАВА ЗА ПОЕТИ И НЕИЗПЪЛНЕНИ ОБЕЩАНИЯ ОТ СТРАНА НА РАДЕФ И БСП !!ТЕ СЕ ПРОВАЛИХА ТОТАЛНО!!! ПИРГОВА ДА СЕ СКРИЕ ЧЕ С.М.Ъ.Р.Д.И..
  • 10 Не е важно какво си завършил

    15 12 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    а какво говориш! Видно казва истината, което и прави чест, за разлика от харвардският боклук!

    Коментиран от #11

  • 11 Някой

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "Не е важно какво си завършил":

    Само цитирам ФАКТ от биографията й - всеки сам да си тълкува
  • 12 Поредните глупотевини

    12 13 Отговор
    на президентската кохорта.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гаварит Масква

    10 10 Отговор
    Все едно Мутрофанова слушам
  • 15 Някой

    5 1 Отговор
    Освен Московския държавен университет имаме и Парламентарен секретар на Министерския съвет от 1993 до 1995 г. При регистрирането на партия ЛИДЕР през 2007 г.
    Пиргова е неин заместник-председател.
    А и кой беше тогава Шефа на ЛИДЕР в сянка - много глупендери тука ей, а и си вярват :)
  • 16 Някой

    6 5 Отговор
    Копейките ли ви секнаха - нямаме активност. Дайте нещо - бълвайте. Тази изцяло образована като спяща клетка от КГБ/ДС в Москва май много ви кефи? Българо отсъпници!

    Коментиран от #25

  • 17 ДДРОнег

    6 1 Отговор
    И как да има промяна, като повечето хора гласуват за мафията ?! Или не гласуват, но то си е същото !!!

    Ако Б Г-населението иска промяна, да излезе и да гласува, както гласуват в Турция, а не да седят глупаво в къщи или някъде другаде !!!

    "npocт народ - слаба държава" е казано и си е истина, както и че "всеки народ си заслужава управниците" !!!
  • 18 Истината:

    8 4 Отговор
    КиряоКокорчоиБочко ще доубиятБългария, но първо ще изпратят в УкрияПушечноБългарскоМесо!
  • 19 До Никой

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Той и мЕнистъра на вУйната Тагарчо е завършил академия в Съветският Съюз и беше Върл привърженик на Комунизма!

    Коментиран от #21

  • 20 оня с коня

    4 4 Отговор
    Възмущава се ПЛАТЕНИЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИ Политолог Пиргова че Властта за ПП/ДБ /за ГЕРБ пък да не говорим/ се е превърнала в самоцел.И да каже Пиргова:МОЖЕ ЛИ ДА ПОСОЧИ поне 1 Партия независимо дали е Парламентарно представена или не,за която Властта да не е самоцел?Ами нали ОСНОВНАТА ЦЕЛ на всяка партия е да управлява?От тук нататък останалото й дърдорене просто не си струва Вниманието.

    Коментиран от #22

  • 21 Някой

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "До Никой":

    Те това са опасните подводни канъни - КГБ/ДС обучавани и родоотстъпници. При една такава характеристика, би било да се провери, но това вече е трудно или невъзможно. Аз лично ги смятам за спящи клетки в интерс на Русия и не само. Винаги е имало интереси върху нашата територия за влияние от страна на Големите сили. Все пак сме могли някак, но в тези времена, всичко трябва да се гледа под лупа. Всички интереси и ценности извън българските, трябва да бъдат анулирани. България над всичко!
  • 22 Може

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    ИТН! Излязоха от правителство на мафията ПП и ДБ, вместо дружно да те лъжат и крадат!
  • 23 Ха ха ха

    3 3 Отговор
    ... Казала червената бабичка на радкаопарашута .....
  • 24 Ти не си

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Просто човек":

    Просто човек,ти си пРоЗд човек.Който не е с нас е путинист.Де Би лно мислене
  • 25 Е,затова

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    пък ти заработваш.За баничка изкара ли?
  • 26 НЯКОЙ

    3 4 Отговор
    Приказки, мнения, поучения... А дали не и минава през ума на тази "учена" дама, че президентът последователно и целенасочено работи за компрометиране на почти всички партии /освен "Израждане" и ИТН/, включително като използва недопустими оскърбителни изрази и думи, подхванати от неговите протежета ! Не беше ли това яростна кампания против парламентаризма ?
  • 27 Нафталин.бенет

    0 2 Отговор
    Комунистическата бабичка дава акъл...
  • 28 Как

    0 1 Отговор
    тъпи каки стават професори?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол