Last news in Fakti

10 Юни, 2023 09:20 3 617 22

Нови правила за личните лекари

  • лични лекари-
  • джипита-
  • правила-
  • телефони

Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти

Нови правила за личните лекари - 1
Снимка: shutterstock

Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони, за да бъдат търсени по всяко време. Вечер и през уикенда пациентите ще могат да звънят на медицински практики, с които тяхното джипи е сключило договор, предаде БНТ.

Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти. Това са новите моменти в проекта за национален рамков договор, по които лекарският съюз е постигнал споразумение с касата.

Когато има нужда от лекар през уикенда, Павлина Кулина моли децата си да я закарат в спешните кабинети на дежурните болници в Пловдив: "Това е проблем събота и неделя, ако човек има нужда от лекар, към кого да се обърне."

За щастие на Господинка Карнобатлиева нейният семеен лекар откликва на обажданията ѝ дори на Великден, когато възрастната жена била с Ковид:

"Даже ми се наложи преди две години - аз звъня, тя била в Русия, беше си заминала, и пак се обади, въпреки това. По-възрастните хора имат си постоянни такива болежки и се е налагало... Винаги се е отзовавал."

С проекта за нов рамков договор личните лекари ще са длъжни да консултират пациентите си само в работно време.

"Вече не е задължително семейният лекар да обявява личен мобилен тел на който пациентите да го търсят по всяко време..Но това е възможно и ще се случи само при тези лекари, които имат сключен договор с друга структура медицинска която да поеме обслужването на пациентите в тези часове когато лекарят не е на работа", заяви д-р Костадин Сотиров, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

За големите градове това ще е лесно осъществимо – в Пловдив още от 2000 година повечето семейни лекари имат сключени договори с дежурни практики. В по-малките населени места обаче денонощната медицинска алтернатива е рядкост. Затова проектът за нов рамков договор облекчава и режимът на заместване при отсъствие на личния лекар.

"Вече няма да е задължително това да е специално общопрактикуващ лекар, може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде или в спешна помощ или в специализирана помощ или е специализант някъде - т.е. всеки лекар, който е правоспособен", каза още д-р Костадин Сотиров.

Отпадат и лимитите за направления за диспансеризираните пациенти. Те ще се изследват и преглеждат при специалисти колкото е необходимо по наредбата за хроничните заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С две думи

    37 4 Отговор
    Демек-надежа вий всякаква оставете...-продължава целенасоченото унищожение на Българският Народ...-цивилизовано и някак си демократично!!!!!
  • 2 Личните лекари

    36 3 Отговор
    Личните лекари много малко задължения ще имат вече, само да прибират таксите. Кой ще лекува пациентите не е ясно, но така им се пада като боледуват в извънработно време и през уикенда :(
  • 3 въпросче

    40 2 Отговор
    Какви са тези "медицински практики" на които да звъня? Какви са пак тези простотии български?

    Коментиран от #5, #11

  • 4 хоминид

    43 3 Отговор
    Защо в България човешкото здраве е превърнато в стока,а болниците са магазините за него?

    Коментиран от #10

  • 5 Доротея

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "въпросче":

    Други лични лекари, с които твоята лекарка дава дежурства по график в почивни и празнични дни! Често от Спешното те пращат при тях, чийто кабинет е на 10 метра от самото Спешно!
  • 6 хоминид

    31 2 Отговор
    С проекта за нов рамков договор личните лекари ще са длъжни да консултират пациентите си само в работно време,а пациентите да не се разболяват извън работното време.
  • 7 попара

    26 1 Отговор
    личните лекари вече ще са лирични лекари,ще ги търсим в романите от миналия век
  • 8 оспри

    11 0 Отговор
    работи някъде другаде или е специализант някъде....Айдеее,М си Е! Работи на плажа или в някой хотел. Някъде в гората или на полето.
  • 9 док

    24 0 Отговор
    Дръж се,народе! Ще се лекуваш сам.
  • 10 ХАХАХА

    20 4 Отговор

    До коментар #4 от "хоминид":

    Защото е капитализъм!
  • 11 Гост

    7 21 Отговор

    До коментар #3 от "въпросче":

    Българската простотия е , че не се интересуваме ! Питаш личния лекар с кой работи и готово! Моя от години е така и събота или неделя няма проблем с търсенето на мед. помощ! Ама е по-лесно да мрънкаме тука и да пишем как ни затривали нали?
  • 12 Срещу това

    22 3 Отговор
    Решение, целият народ трябва да се вдигне. Но какно винаги, България спи. Народе???? Води се война срещу българският народ.
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 1 Отговор
    Личните лекари
    НЕ СА ЛИЧНИ ЛЕКАРИ ❗
    Нито познават повечето пациенти, нито се отзовават когато имаш нужда ❗
    Да има и Лични лекари , за едни личности😉
  • 14 Баш софиянец

    25 1 Отговор
    Не е ли по-практично да се върнат т.нар. участъкови лекари. Дават дежурства в поликлиниката или здравната служба. Който има нужда отива там независимо от деня. Който е на смяна в момента, той го преглежда или изписва лекарства. Нали са в електронното ни досие. Тези джипита и без това не могат да се нарекат лични.
  • 15 Хаха

    23 0 Отговор
    Хем ми е семеен лекар, хем да не мога да го намеря!!! И сега не ми вдига телефона, но му се вода пациент и взема пари за мен, нали?

    Коментиран от #18

  • 16 Не разбрах

    2 1 Отговор
    Кой е бил в Русия?

    Коментиран от #19

  • 17 Калпазанин

    11 2 Отговор
    В почивните дни според новия закон няма да се разболявате, направо затворете и болниците само това е решението е па нали вепе и по амерскому му викаме уикенд
  • 18 Този

    6 10 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    За тебе взема 1 лев на месеци като дойде нощес при тебе че си болен бил длъжен.Свършиха тези времена За пиене,цигари,фризьор имате пари.Ама за здравето не.
  • 19 ГЪЗПАЧО

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не разбрах":

    КАК КОЙ...БАЙ ШИЛЕ...☝
  • 20 Телефоните тайна

    1 1 Отговор
    Ами моят като има много пациенти и работи със записани часове? И сам си въведе практиката след като видя, че преди да е отворил кабинета има струпани най-малко десетина чакащи и продължават да идват. Разбира се, за непредвидени ситуации не спазва стриктно часовете и никой не е върнал за направление и проследява докрай лечението. И както чувам, един от малкото лично лекари, отличаващи се от общата маса търгаши. Името няма да споменавам.
  • 21 ннпст

    8 0 Отговор
    Навремето лекарите идваха на адрес, ако беше спешно - тогава България беше близо 9 милиона, сега сме около 5 милиона. Аз предлагам да има и нови правила за гражданите, от другия месец всеки да спре да си плаща здравните осигурови и без това здравеопазване тук отдавна няма и става все по-зле!
  • 22 Анджело

    1 0 Отговор
    Мдаа, личните лекари станаха като платените домуправители
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове