Last news in Fakti

10 Юни, 2023 16:41 3 243 50

Татяна Дончева: При липса на главен прокурор Пеевски ще ръководи прокурорската система

  • татяна дончева-
  • пеевски-
  • главен прокурор-
  • съдебна система

Трябва да се направи анализ какво в съдебната система пречи, за да се поправи то, а не просто да се правят импровизации - сега не ни трябва Гешев, дай да махнем фигурата на главния прокурор

Татяна Дончева: При липса на главен прокурор Пеевски ще ръководи прокурорската система - 1

"България винаги е имала главен прокурор. Промяната на досегашната система не значи да няма главен прокурор. Това са глупости". Това коментира пред БНР Татяна Дончева - лидер на "Движение 21", което е част от коалиция "Левицата".

"Трябва да се направи анализ какво в съдебната система пречи, за да се поправи то, а не просто да се правят импровизации - сега не ни трябва Гешев, дай да махнем фигурата на главния прокурор. Знаете ли какво ще стане от това. Съдилищата и прокуратурите не функционират по еднакъв начин. Това, че в Конституцията пише, че прокуратурите са към съдилищата, не значи, че те ще започнат да функционират като съдилища, ако махнем фигурата на главния прокурор. Това, което ще се случи при липсата на главен прокурор, е, че Пеевски ще ви ръководи прокурорската система, защото той си е назначил ключовите прокурори по места".

По думите ѝ е принципен въпросът да има или да няма главен прокурор като конституционно решение.

"Всички на масата трябва да са си написали домашното и да са готови със своите идеи за главата. Това не е просто дискусийка. Тук става дума за концепция на съдебна система. Какво значи - България да няма главен прокурор. България винаги е имала главен прокурор. Такива идеи не могат да почиват на обстоятелството, че в момента ни пречи главният прокурор. Като ни пречи в момента, пътят е той да бъде сменен, а не да бъде закрита длъжността", категорична бе тя.

Според нея е много важно да бъде сменен главният прокурор:

"Когато и да бъде сменен, все ще е късно. Той поначало беше неправилно избран. Ако някой в момента лежи на това, че ще го остави колкото се може по-дълго, защото той може да прави Бойко Борисов на луд, той се е объркал. Когато България започне да съди бившия си министър-председател, тя трябва да си направи сметката, че това трябва да го защити пред света. /.../ Гешев доказано може да образува дела, да арестува хора и да ги държи в арестите. Но Иван Гешев доказано не е осъдил още никого и това нещо съдържа рискове за България като световна репутация".

Имунитетът на депутатите не е привилегия, обясни Татяна Дончева и добави, че това е мярка срещу политически посегателства на опозицията.

"1-2 седмици е съвсем резонно да се запознаят народните представители с материалите по делата. Недейте предпоставя никакво априори искане за имунитет, че е правилно".

За нея е глупаво е да се твърди, че всеки трябва да си дава имунитета. "Добре, разгледайте имунитета на Борисов и обяснете на обществото, а не решавайте ад хок въпросът", призова тя в интервю за предаването "Политически НЕкоректно".

Запитана дали Иван Гешев има бъдеще като политик, Дончева коментира:

"С политика са се занимавали всякакви хора. Иван Гешев, като знам кой го направи главен прокурор, като нищо ще му направи и политически проект като на Слави Трифонов. Резултатът няма да бъде по-добър. Библиотекарските кръгове няма да направят по-добър резултат. Те са лоши селекционери, защото не ги интересува дали човекът има лидерски качества, има ли съзнание под каскета, какво има да се прави като визия, има ли кого да пита и откъде да вземе и как това нещо става. Някои смятат, че се става политик, като се седне на властнически стол".

За новото правителство, лидерът на "Движение 21" изказа мнение, че тези хора нямат скрупули и бариери:

"Те смятат, че политиката се състои в това те да бъдат във властта и че всякаква цена може да бъде платена. /.../ В основата е да участваш в политиката без оглед на каузи и принципи и смяташ, че политическата сръчност да скачаш от партньорство в партньорство е допустимо и даже е израз на особено умение. Те го правят демонстративно, защото ако хората не знаят за него, как ще ги оценят - това е въпрос на разбиране".

Президентът изпълни конституционните си задължения да даде мандата, отбеляза Дончева и подчерта, че никой не може да вземе на президента правото му на лично мнение.

"Президентът ако има за нещо да отговаря - то е защо натресе на България тези момчета", смята тя.

Относно избора на Делян Пеевски за член на конституционната комисия, Дончева изказа мнение:

"Ако ДПС иска точно депутатът Пеевски да бъде техен представител в конституционната комисия, това не може да бъде подлагано на отричане от никого. Не знам защо стана такъв скандал с този факт. Ако обаче разсъждаваме до каква степен Пеевски трябва да има влияние върху решението на конституционната комисия и на пленарната зала, това влияние трябва да се измери точно с един глас. Когато има срещу себе си Делян Пеевски по-подготвени хора, които могат да обяснят и защитят убедително своите конституционни замисли, Пеевски ще си остане само със своя глас".

Дончева не вижда римейк на времето от преди 10-20 години. Тя подчерта, че Къро е международен наркоиграч, а убийството му в Южна Африка означава дейности и контакти със съвсем други хора. "Той не дава онова, което някога знаковите убийства на хората от ъндърграунда даваха в България, защото те ръководиха цели градове, икономически сектори".

За смъртта на Ангел Христов тя предполага, че накрая ще се окаже една човешка работа - когато някой е разбрал, че си отива, той иска да умре при близките си.

Според нея както Васил Божков, така и други хора, могат да кажат още неща. По думите ѝ това, което Божков е казал, трябва да се разследва:

"Това изисква квалифицирани прокурори, които не се намират около Гешев. В прокуратурата има достатъчно квалифицирани хора, но трябва да се изровят от наличния състав".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 4 Отговор
    Пеевски е Ковчежникът на Бг мафеята

    Коментиран от #4, #5

  • 2 АБВ

    10 37 Отговор
    По добре той от колкото такива като тебе

    Коментиран от #17

  • 3 Никой

    14 24 Отговор
    " През целия си живот Жана Д , арк била заклета девственица, но умряла загоряла.

    Коментиран от #18

  • 4 АБВ

    4 18 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Е и нещо те е яд
  • 5 Да Да Да

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Но пък Боко и Киро се надпреварят кой да е Шутът
  • 6 Какви

    12 15 Отговор
    дълбоки прозрения само...........
  • 7 Търновец

    18 6 Отговор
    Пеевски беше следовател а ако не ме лъже паметта и Дончева беше оттам. Ако ние избираме пряко и тайно районни прокурори и съдии а на следващия нива прокурори и съдии се избират от президента и утвърждават от НС Пеевски няма вече да кадрува в прокуратурата

    Коментиран от #10

  • 8 Дончева

    10 20 Отговор
    каквато ви е системата защо да не я ръководи Пеевски вие па сте много убави
  • 9 Макс

    21 4 Отговор
    Дончева много години много приказва , но действие не предприема .
  • 10 Да , и

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Търновец":

    двамата , а и Ниновата Корнелия също .

    Коментиран от #14

  • 11 ТрампЛин

    15 14 Отговор
    Татянче, стига дезинформации и откровенни Лъжи!!!
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 0 Отговор
    мафията Желае да Овладее Държавата

    Коментиран от #33

  • 13 Бамбука

    16 9 Отговор
    Тя била част от "левицата", участници в днешния протест срещу избрания от НС кабинет. Какво да очакваш от нея ?

    Коментиран от #19

  • 14 Търновец

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "Да , и":

    Благодаря, а Дончева не беше ли на високо в Мулти, от а къде Павлов взе толкова пари,? А на нас не ни трябва Висш съдебен съвет а да имаме дума при избора на съдии и прокурори а също ние можем да избираме шефовете на районните полиции - властта да дойде в наши ръце
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Въпрос

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "АБВ":

    Дали ???
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Дън Сяо Пън

    6 7 Отговор
    Избори до като гебб пп дъпъсъ бсп и останалите бъдат оставени под 4% ! Тогава и каскет и шиши и тиква и кире и още други ще бъдат на топло в студената зима !!!!!!!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Само Хебър

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДебелМаКрив":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 25 Роки

    11 6 Отговор
    Таня ааа, Таня..пусни си брада и ти и Мая и се скрийте някъде, че на всички омръзнахте. Направете крачка встрани и дайте път на можещите в Левицата, че иначе корнелия е без конкуренция и ще векува
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Предлагам

    12 4 Отговор
    За главен прокурор да бъде назначен американският посланик и без това всички батаци у нас не минават без негово участие

    Коментиран от #30

  • 28 Иван

    12 3 Отговор
    Защо постоянно излизат някакви хора само да плямпат по телевизията без нищо да бъде променено 30 години само разбирачи
  • 29 дедо йоцо гледа

    14 0 Отговор
    Със или без главен прокурор, съдебната реформа няма смисъл, докато има такава голяма корупция.
  • 30 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "Предлагам":

    Ако назначим посланика на Америка за прокурор трябва да вкараме всички политици в затвора като започнем с Костов
  • 31 Мнение

    11 3 Отговор
    Да има Главен прокурор, но той да може да бъде уволняван и сменян от Министъра на правосъдието и да е под негово ръководклство.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Синко

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мафият отдавна е овладяла държавата моето момче.

    Коментиран от #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Чи Пеевски убав човек бре

    1 6 Отговор
    Що да не е ръководи ? Виж как убаво с Ристю си гукат.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Синко":

    Благодаря Ви
  • 42 ганев

    4 0 Отговор
    А ТУЙ ДЪРТОТО КОЛКО ПРИЛИЧА НА БАЙДЪН.....И ДВАМАТА СА С ДЕМЕНЦИЯ
  • 43 Голям довод

    2 1 Отговор
    Той и с главен прокурор, пак си управлява съдебната система!
  • 44 Моряка

    3 0 Отговор
    А къде е Софиянчето,къде е Стоянчо.Те са като подправки за дискусията.
  • 45 Тодор. Живков.

    5 0 Отговор
    Еее и ти намаза прокрай властта комунистическа вуйниле. Освен да даваш акъл по медиите и да се правиш на адвокатката от БКП системата.
  • 46 Войводата

    5 0 Отговор
    Колко си долна лъжлива комунистическа муцуна. Приличаш и на д-р Митрофанова в мислите и съветите който даваш. Акъл от комунистическите стихотворения що декларираш и лъжеш, ниий баби не ти ги щем.
  • 47 Като глупаци...

    4 1 Отговор
    Бягай в провинцията да им говориш ния мийеко ма. Ма и там няма кой да ти вярва на елементарните лъжи. Толкова елементарно лъжеш че и 3то класниците не ти вярват.
  • 48 Този Пеевски

    4 1 Отговор
    вездесъщ ли е? Той ли е царят на България? Той нали тръгна от НДСВ, както и Борисов?
  • 49 Ами че

    3 0 Отговор
    Шиши по всичко личи ,че той и досега води за носа Гешев и Пепи Еврото.Тя прокуратурата е завладяна.Въпроса е как да се прочисти от Гешев,Сарафов,Тодоров,които са изпълнявали чужди поръчки и не са работили.Оказва се всички институции завладени.И тоя дето ги владее ще прави закони за конституционално промени.ДПС е най-големия виновник и се подиграват с хората,като си играят с търпението ни и ще ни предлагат Шиши грабителя за "благодетел".ДПС смешни и много,ама много нахални сте.Пак трябва да правим протести против наглия Пеевски.Какъв смях той предлагал проект.Елементарно,Уотсън!Кой ви вярва ,бе хитреци долни!
  • 50 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    ГРОЗНА И ГНУСНА .......... МОМА ....... ФАКТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове