Last news in Fakti

12 Юни, 2023 08:25 2 414 17

Бивш енергиен министър: Заповедта за увеличаването на тока е разписана на тъмно

  • заповед-
  • увеличаване-
  • ток-
  • тъмно

"България от абсолютен балансьор за региона и постоянен износител на електроенергия се превърна във вносител в определени периоди. Това нарушава драстично баланса на държавния бюджет, който е планиран по съвсем различен начин", коментира Александър Николов 

Бивш енергиен министър: Заповедта за увеличаването на тока е разписана на тъмно  - 1
Снимка: Нова телевизия

Заповедта за увеличаването на тока е отражение на всичко, което се случваше през последните 10 месеца управление на служебното правителство. Това мнение изрази бившият енергиен министър Александър Николов в "Денят започва" по БНТ.

Миналата седмица директорът на КЕВР Иван Иванов обяви, че в последните дни на поста си досегашният служебен министър на енергетиката Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс.

"Тази заповед и други критични документи бяха разписвани на тъмно, като най-красивата част е че това е в края, а в началото на мандата им се сещам за един протокол, който постави под риск гръцката връзка и беше отричан", коментира Александър Николов.

По думите му заповедта е най-малкият негативен ефект. Когато излязат финансовите отчети на дружествата ще се види, че постъпленията в държавния бюджет от ДДС, корпоративен данък и дивиденти ще бъдат в пъти по-малко - по думите на Николов това се дължи на неадекватно поведение на няколко нива.

"България от абсолютен балансьор за региона и постоянен износител на електроенергия се превърна във вносител в определени периоди. Това нарушава драстично баланса на държавния бюджет, който е планиран по съвсем различен начин".

Битът ще плаща по-скъп ток, категоричен е той, но първо КЕВР трябва да направи разчет в различните области за функционирането на ЕРП-тата.

"По-рано се говореше за две тарифи за ток за бита и когато не се реализира по този начин да се оскъпи електроенергията за домакинствата, се направи с едно принудително решение, защото планирането на работата на ТЕЦ-2 се случва поне година напред. ТЕЦ-2 трябваше да има възможност да работи на дългосрочни договори,когато цената позволяваше да си покриват разходите за емисии".

Николов коментира, че заради закъснелите мерки и средства по Плана за въстановяване България не инвестира в собствената си инфраструктура и на фона на съседните държави, индустрията ни става неконкурентоспособна.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тралала

    37 1 Отговор
    Вдигнат ли тока,вдигат всичко. Вода,храни,лекарства,услуги и изобщо ще има още по-голямо поскъпване. А доходите си стоят същите. С изключение на депутатските заплати.

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    22 17 Отговор
    Снощи Фандъкова мобилизира цяла армия ред кино Одеон но за ужас на управляващите депутати от ПП и ДБ полицията отказа да ги пази.Време е да си събират куфарите за Канада докато още могат.

    Коментиран от #7

  • 3 Лолипоп

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "тралала":

    И бонусите, и бонусите!
  • 4 хаберих

    11 4 Отговор
    Краят на една епоха: Белите булчински рокли излизат от мода в САЩ. Дизайнерите предлагат рокли в много цветове. Представиха и черна,копринена рокля с черен воал,покриващ главата на булката.

    Коментиран от #12

  • 5 ямайка

    3 8 Отговор
    Кои да си събират куфарите за Канада? Фънди или полисмените?
  • 6 трясъ

    28 8 Отговор
    Докато не построят АЕЦ "Белене",токът в България ще е скъп.Защо продават евтино тока на АЕЦ"Козлодуй" в чужбина,а в България скъпия на ТЕЦ-овете? Що за политика е това? Да биеш собствения си народ.

    Коментиран от #15

  • 7 Има ни пак

    17 18 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Интересно ще бъде ако се върнат в Канада, какви глупости ще си намерите да мелите и плюете с години. Измислете някоя по нова глупост, че омръзнахте на всички. Каквото и да пишете очевидно е, че копейката е със затихващи функции.

    Коментиран от #8

  • 8 И сега

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Има ни пак":

    какво ,да ГИ оставим да се вихрЯТ и по пейките в Западен парк!?
  • 9 така ще е

    4 2 Отговор
    Наливаме пари в яма без дъно, която до 3години трябва да затвори. Щом вносът е по-евтин значи ще използваме него. Соца свърши!
  • 10 Иво

    9 1 Отговор
    Не разбирам тези бивши управляващи , когато не са на ръководни длъжности всичко знаят.А когато ръководят е същия хаос.
  • 11 Линда

    1 0 Отговор
    Звъни им по телефона, лични срещи тази Урсула май е харесала нашите момчета. А на другите партии дали им звъни и имат ли и те номера въобще
  • 12 асдасд

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "хаберих":

    направо фередже, да сме в крак с модата и да свикваме...
  • 13 който трябва

    4 1 Отговор
    Този шматарок е толкова глупав и неподготвен ,че чак тъп! Нали има пазар на електроенергия! Най логично е да се закупи по евтино енергия която е от чужбина, а не да купуваш по скъпо, защото е българска! Това да не са домати.
  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Позор
  • 15 Експерт

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "трясъ":

    ДУМАТА ЕНЕРГИЕН МИКС ГОВОРИ ЛИ ТИ НЕЩО? ТОВА ДА НЕ СА КЕБАБЧЕТА И КЮФТЕТА ТА ДА ГИ ИЗБИРАШ!!! ЛОШОТО Е ЧЕ МАРИЦА 2 Е 1,8Gw почти като Козлодуй -2 Gw!
  • 16 Рускоагубеняк

    2 0 Отговор
    Браво! Ще стоиме на тъмно и неинформирани, като руските мизерници! До къде пропаднаха българите с русофилията си?
  • 17 МАТЕМАТИКА

    1 0 Отговор
    Ще ми стигнат ли 5 панела по 500 вата всеки, за бойлер, печка, котлон, през топлият сезон, и за климатик през зимният, докато има слънце през денят. Просто директнно, без батерии, без да се изключвам от ел. мрежата. Докато има слънце се подава, като няма - се консумира от мрежата, автоматично привключване щом има добро напрежение от панелите. Гледам да са евтини, по 200 лева за панел, общо 1000-1500 лева. Да се пести поне 100-150 лева от сметката. Как мислите?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол