Last news in Fakti

29 Юни, 2023 11:33 2 664 32

Почина Анжел Вагенщайн

  • кончина-
  • вагенщайн

Блестящ сценарист и писател, той бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица, написа Александър Оскар

Почина Анжел Вагенщайн - 1

С голяма болка споделям тъжната новина за кончината на Анжел Вагенщайн. Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване.

Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство.

Светъл път, Анжел и до нови срещи!

Зихроно ливраха!

P.S. Желанието на Анжел е да бъде изпратен в тесен семеен кръг. На 30-тия ден, както повелява еврейската традиция ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел.

Това написа във Фейсбук д-р Александър Оскар.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив в семейство на сефарадски евреи, припомни БНТ. По-голям брат е на Емил Вагенщайн. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години.

Участие в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Включва се активно в дейността на антифашистка бойна група. По Закона за защита на държавата е въдворен в „еврейски трудов лагер“ в Македония. Бяга от лагера и става комунистически партизанин. След бойна акция е арестуван и осъден на смърт по Закона за защита на държавата през 1944 година. При бомбардировките над София затворът е частично разрушен, а затворниците са преместени в сливенския затвор. Това забавя изпълнението на присъдата, а смяната на властта в България го спасява.

Завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Филмът по негов сценарий „Звезди“ от 1959 година на режисьора Конрад Волф е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните му сценарии са тези за филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“ и „След края на света“. През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал.

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на много езици, включително френски, английски, руски, немски, испански и италиански.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Запознат

    29 16 Отговор
    Анжел Вагенщайн лично подпалва завода за кожуси в София 5000 кожуха които е трябвало да пътуват за Вермахта на източния фронт да им е топло на нацистите докато извършват геноцид в Русия . После внуците на фашистите в България разправят в България не имало фашизъм.

    Коментиран от #20

  • 4 Това беше последният АБПФК

    11 7 Отговор
    и точка
  • 5 честен ционист

    11 15 Отговор
    Тахзик маамад. Хавер Лорер ще го замести достойно в БКП 2.
  • 6 Хахаха

    21 11 Отговор
    Забележителна личност е. Остави дълбока следа след себе си.
  • 7 Той и Валери Петров

    18 11 Отговор
    бяха най-добрите евреи на България.

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ами той

    12 0 Отговор
    на 101 години ....

    Коментиран от #31

  • 10 оня с коня

    8 23 Отговор
    кой го интересува какво "ярко лице" загубила Еврейската общност в БГ- важното е че Партията БКП/БСП състояща се от подобни Индивиди е НА СВЪРШВАНЕ!

    Коментиран от #13, #19

  • 11 Бай Иван

    18 6 Отговор
    Не сте написали че беше и един от първите по митингите след 10.11.1989 г. От тези тогава, който си мислеха че идва демократично общество почти никой не остана.Мисля ,че беше достоен човек.
  • 12 Eдин антибългарски евреин

    10 22 Отговор
    По- малко!
  • 13 Град Симитли

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    От 130 години говорят така! :))

    Коментиран от #18

  • 14 Точно така, Красимире

    14 13 Отговор
    Еврейската общо т в България загуби, а не българския народ!
    Вагенщайн имаше качества и талант, но винаги е бил срещу българския народ!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 555

    5 8 Отговор
    Най-накрая.
  • 17 Ейнджъл

    13 4 Отговор
    Мир на Душата му
  • 18 оня с коня

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Град Симитли":

    Да оставим Лакърдията настрана и да се вторачим в ТОЧНИТЕ ЦИФРИ.И понеже зе втренчваш цели 130г назад в историята,аз като по-скромен ще погледна САМО на 30г назад:При Живков - БКП със 98 % Електорат.При демокрацията след 10.Ноември следва все по-малък Процент в НС на ТАКТИЧНО Преименуваната БКП в БСП ,за да се стигне до днешните 8,8% /според "Тренд" / парламентарно присъствие.Е на Това му викат "НИЗХОДЯЩ ТРЕНД",затова и е добре да асимилираш че това за което се говори,много често се случва наистина.

    Коментиран от #21

  • 19 Лом

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    СТАМАТЕ Камене от кален паток Лом ти нямаш нищо Човешко в теб

    Коментиран от #23

  • 20 Българин

    10 14 Отговор

    До коментар #3 от "Запознат":

    Не си запознат. Роден през 1922 г. Емигрира със семейството си във Франция по политически причини. След 16 г. се връщат в България. Тоест Вагенщайн се връща в България през 1938 г. и започва да се занимава с терористична дейност. Именно това е комунистическо фашистка дейност.
  • 21 Лом

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    СТАМАТЕ Рангел Найденов бе Журналист ром покоиник е а ти Камене СТАМАТ Нямаш Нито Грам Човещина но си е за твоя си Сметка
  • 22 А,ааа

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Той и Валери Петров":

    Нико Яхел ,защо го забравяте?Имаше ли такъв ?И кой беше той?
  • 23 оня с коня

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Лом":

    Защо за пореде път се обръщаш към мене със Името Стамат-Камен- някаква си твоя модернизация на Иван-Асен Втори,Мария - Магдалена и т.н.?Аз НЕ СЪМ ОТ ЛОМ бе драги и в Лом НЕ СЪМ СТЪПВАЛ:)
  • 24 Един Ч и Ф У Т

    4 9 Отговор
    По малко.Ууррраааа
  • 25 гост

    7 7 Отговор
    Още 4000 лв месечно икономия за НОИ
  • 26 Софиянски

    5 12 Отговор
    Вангенщайн, пАдлога и е късно даже. На всеки метър са… в централни гробища. Няма такъв мизернит като този.
  • 27 Агата Кристи

    5 7 Отговор
    Или добро, или нищо...
    И комунист и евреин...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 безпартиен

    5 3 Отговор
    Всеки не съгласен със законно избрана власт взел оръжие в ръка и излязъл в нелегалност е терорист или освободител???Направете го този номер сега и ще видите как една власт законно избрана/колкото и да са калпави законите/ ще реагира на това!ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!У нас за последно оръжие е използвано на 9.9.1944 и до сега писалката е в ръцете им!А на мераклиите за власт нито писалка ще дадат още по малко оръжие!Ако този се е "борил" за справедливост,нямаше да се пише АБПФК и да получава съответните привилегии от които останалите граждани са лишени!Всички сме равни,но някои са ПО!!!!
  • 30 Окаре, няма да те питам за други неща

    3 1 Отговор
    ОСКАРЕ, НЯМА КАК ДА НАРЕДИШ АНЖЕЛ ВАГЕНЩАЙН ( БОГ ДА ГО ПРОСТИ!) ДО СОРОС, ПАСИТО, ПОПТОДОРОВА, ГАД ЗЕЕВИ, АЛ.БОЖ И КО, НАЛИ? ЛОШОТО НА ТОЗИ СВЯТ, ОСКАРЕ Е, ЧЕ ЕДНА ЛЯСТОВИЦА ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ! ДОРИ ДА Е БЯЛА!
  • 31 само ти отговарям

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ами той":

    Да, ама велик българин, нищо, че е евреин! "След края на света" по негов сценарий, със Стефан Данаилов в главната роля, и с песента във филма на Васил Найденов за мене е велик филм. Заедно с "Време разделно" по сценарий и романа на Антон Дончев са ми от най-любимите и за мен най-значимите български игрални филми. Лека му пръст и да почива в мир.
  • 32 един терорист

    1 0 Отговор
    по малко 🤝
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове