Last news in Fakti

21 Октомври, 2013 18:31 1 183 0

Съдът отхвърли Доган да бъде заличен като свидетел

  • съдът-
  • отхвърли-
  • доган-
  • заличен-
  • свидетел-
  • лютви местан

Лютви Местан свидетелства пред съда

Съдът отхвърли Доган да бъде заличен като свидетел - 1
Снимка: БГНЕС

Състав на Софийския градски съд (СГС) отказа на този етап да заличи като свидетел Ахмед Доган, каквато молба е постъпила от самия него, съобщи "Правен свят". Съдът най-напред ще назначи съдебно-медицинска експертиза, която да установи здравословното състояние на Доган и едва след това ще се произнесе по искането му.

Още в началото на днешното заседание по делото срещу Октай Енимехмедов стана ясно, че почетният председател на ДПС е пратил молба да бъде заличен от списъка на свидетелите, защото състоянието му не позволява да се яви, за да бъде разпитан. Според медицинската документация, която е постъпила по делото, разпитът би навредил на неговото състояние.

Председателят на състава Пенка Велинова обаче заяви, че от събраните до момента документи не следва трайна неспособност на Доган да се придвижи до съда или да отговаря адекватно на въпроси по делото. Но преди да реши окончателно, съдът ще потърси мнението на специалисти.

Самият подсъдим заяви, че Доган трябва да прояви мъжество и да се яви в зала. Защитата настоява почетният председател да бъде разпитан, докато прокуратурата твърди, че делото може да приключи и без разпит на мишената на Енимехмедов.

Октай Енимехмедов е обвинен за неуспешния опит за покушение срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на 19 януари т.г. в НДК. На днешното заседание бяха разпитани девет свидетели, сред които лидерът на ДПС Лютви Местан и още трима депутати от ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан и депутатите Рамадан Аталай, Мустафа Карадайъ и Дурхан Мустафа бяха разпитани на днешното заседание. Всички те описваха сходни емоции, преживени при неуспешния опит за атентат.

Лютви Местан разказа как е видял Ахмед Доган да се свлича, от което изпаднал в "шок и ужас", добави, че изпитал "страх, че се е случило нещо крайно непоправимо".

Местан каза, че нападателят бил буквално пометен от организационния секретар на ДПС по онова време Мустафа Карадайъ, а реакцията на делегатите, които се нахвърлиха върху Октай Енимехмедов, бе определена от Местан като спонтанна, а побоят като "опит да бъде обезоръжен" Октай Енимехмедов. "Искам да наблегна на един факт – въпреки че беше на земята, той оказваше съпротива", заяви Местан. Поясни, че докато отивал към него, настъпил гилза, която прибрал в джоба си, а по-късно предал на длъжностно лице.

Каза още, че едва, след като извели Октай Енимехмедов, отишъл да види как е Ахмед Доган, който, по думите му, бил стресиран и много емоционален, кръвното му било 210, лекарите казали, че е на границата на инсулта.

В един момент Лютви Местан започна да описва емоционалното състояние на цялата зала, да твърди, че бил извършен опит за убийство, при което се намеси защитата и поиска съдът да спре изявлението, тъй като няма общо с предмета на делото. На което лидерът на ДПС отвърна, че дори Цветан Цветанов, по онова време вътрешен министър, признал, че става дума за опит за убийство.

От тук насетне се забеляза и промяна в отговорите на Местан. Когато те бяха задавани от прокуратурата и съда, той се опитваше да отговоря изчерпателно, но когато се задаваха от защитата, Местан отговаряше лаконично, дори иронично.

Така например, когато защитата го попита дали познава три лица като ги изброи поименно, за две от тях Местан каза, че ги познава, а за третото, което носеше името Иван, лидерът на ДПС заяви, че в България има много хора с името Иван, дори той имал братовчед Иван. В крайна сметка се оказа, че не познава въпросното лице.

Защитата поиска да разбере къде е намерил гилзата и на какво разстояние е стоял от Доган при нападението. А Лютви Местан отсече, че не може да каже, защото не можел да предполага, нали от него се искали факти. Наложи се съдът да се намеси и да му каже да предположи. Местан определи разстоянието до Доган на 4 метра, що се отнася до гилзата, то той измери на земята четири педи и каза, че намерил гилзата на около 90-100 см от трибуната, на която стоял Доган. И после вмъкна: "Извинете ме за абстрактните отговори, но каквито въпросите, такива и отговорите. Искам да получавам въпроси, на които да отговоря искрено и само истината."

Накрая съдът даде възможност на Октай Енимехмедов да зададе въпроси. Вместо да пита, обаче, подсъдимият започна да прави изявления: "Вие сте стратегическо предизвикателство за всеки млад стратег. Какви са вашите виждания за това дали Доган е направил нещо, за да осигури по-добър живот на българските турци?" Съдът отново се намеси със забележката, че въпросът няма общо с предмета на делото. Тогава Октай Енимехмедов отсече: "Вашето mравителство е надвиснало като черен облак, трябва да подадете оставка, тогава слънчевите лъчи ще огреят." Съдът отново прекъсна Енимехмедов, а Лютви Местан вметна, че няма да влиза в политически диалог с криминално проявен.

След тази размяна на реплики съдът попита лидера на ДПС дали знае как се чувства сега Доган. "Г-н Ахмед Доган е човек, който не би споделил онова, което изпитва като емоция. Човек, който 4 години е бил в тоталитарен затвор, е затвърдил психиката си. Но никой не е от скала, той изживява своята драма. Никой на земното кълбо не би могъл да бъде същият след подобно нещо", каза Лютви Местан.

Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ разказа за организацията на конференцията, проведена на 19 януари, как се е хвърлил към Октай Енимехмедов да го обезоръжи. Добави, че той и други делегати и служители на НСО с телата си закрили Доган и го вкарали в съседна стаичка, където дошъл и лекарски екип да го прегледа. Мустафа Карадайъ пък определи действията на Октай Енимехмедов като "организиран опит за политическо и ритуално убийство на лидер на много голяма общност". Разказа, че цялата зала крещяла, хора викали: "Убиха го, убиха го".  И аз си мислех, че е станало най-страшното.

Октай Енимехмедов поиска да разпита и този свидетел. Той поиска да знае мнението на Мустафа Карадайъ дали Доган е патриот. Но отново се намеси съдът, на което подсъдимият заяви: "Направих онова, което вие не направихте толкова години. Въртяхте се около него като чакали, окрадохте всичко, а българските турци гладуват. Ако Ахмед Доган е патриот, значи аз съм виновен. Но ако не е, значи не съм."

Мустафа Карадайъ успя само да каже, че Ахмед Доган е патриот и го е доказал с дългогодишната си дейност.

Както Рамадан Аталай, така и Дурхан Мустафа описаха какво са видели на датата 19 януари 2013 г. като показанията им се припокриваха с тези на Лютви Местан и Мустафа Карадайъ.

Любопитна подробност е, че след разпита съдът не допускаше свидетелите да напускат залата. Така депутатите от ДПС прекараха часове в съдебната зала.

Пред журналисти лидерът на ДПС заяви, че е важно да се стигне до поръчителя на атентата срещу Ахмед Доган.

Той самият отказа да назове името, което подозира за поръчител на атентата. "Не само, че не съм посочил каквото и да име, но единственото е, че очаквам от тях да не спират разследването за политическия поръчител. Ние съзнаваме колко е сложно да се стигне до истината, когато става въпрос за фактори, които стоят зад пердето. Настоятелната ни молба е разследването да продължи, да се стигне до истината... Няма нищо по-тъпо от това да бъдем заподозрени за това, че казваме едно и също, след като говорим за един и същи факт. Това е повече от естествено. Откривате разминаване в нашите показания само от гледна точка на ракурса, от който сме видели събитието. Това дело не представлява интерес от гледна точка на криминалното деяние, на престъплението – то е доказано. Но кой стои зад Октай Енимехмедов. Не може да има нищо случайно. Това е ритуален опит за убийство на политически лидер от ранга на Доган пред цял свят", каза още Лютви Местан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове