Last news in Fakti

30 Октомври, 2013 08:06 1 494 1

10% от работещите ще са на минимална заплата през 2014 г.

  • левове-
  • заплата-
  • гълъбин боевски-
  • лекари

Преглед на печата

МВР: Няма страшно за Боевски, акцентира "Труд"
МВР няма информация, че към Гълъбин Боевски са отправяни телефонни заплахи и животът му е в опасност. Това обявиха пред "Труд" вчера от вътрешното ведомство. 
Напоследък в някои медии се появиха публикации, че олимпийският шампион по вдигане на тежести е в опасност, след като се завърна неочаквано от бразилския затвор. В отговор главният секретар на МВР Светлозар Лазаров даде да се разбере, че нашите служби са наясно с рисковете за Боевски, макар властите да не са наясно с процедурата, по която той бе освободен, преди да изтърпи наложената му в Бразилия деветгодишна присъда за трафик на кокаин. Лазаров не скри, че бил изненадан от завръщането на щангиста, макар МВР от по-рано да е дало съгласие за издаването на паспорта му. Репортерите не забелязват около дома на Боевски движение, поради което предположиха, че е изчезнал. Според МВР обаче тревогата им е неоснователна.

10% от работещите ще са на минимална заплата през 2014 г., рапортува "24 часа"
10% от работещите в България вече ще се трудят на минимална работна заплата, след като бъде прието увеличението от 310 на 340 лв. Това стана ясно от мотивите на кабинета, които вчера социалният министър Хасан Адемов представи пред бизнес и синдикати в тристранката. 286 хил. души от 2,8 млн. заети, които в момента вземат под новата минимална заплата, ще получат увеличение и ще се изравнят на 340 лв. До момента на минимална заплата са работили 6%, или 168 хил. души. За 195 хиляди увеличението ще е с 9,68%, а за останалите средно с 4,8%. Според изчисленията на Адемов увеличението ще е 23,50 лв. на месец, а чистите пари, с които ще разполагат най-нископлатените след облагане с данък, ще са 266 лв., или с 15 лв. над линията на бедността, която през 2014 г. ще е 251 лв.

Лекарският съюз: Или доплащане, или по-висока здравна вноска, пише "Сега"
Българският лекарски съюз поиска вчера пациентите да покрият с допълнителна вноска или с доплащане от джоба си недостига на средства в здравеопазването, въпреки че ГЕРБ национализира 1.4 млрд. лв. от здравни вноски след споразумение, подписано от председателя на съсловната организация Цветан Райчинов. Сериозният недостиг на средства в касата е и заради прехвърлянето върху здравноосигурените на скъпоплатени дейности и програми, които би трябва да бъдат ангажимент на републиканския бюджет, както и заради прекалено многото възможности за течове от системата заради слабия контрол. От БЛС са настояли пред премиера Пламен Орешарски за увеличение с 1% на осигурителната вноска, която в момента е 8%, или за въвеждане на доплащане на някои недофинансирани от касата дейности на спешна среща вчера. Срещата е поискана заради драматичния недостиг на средства в момента и проектобюджетът на НЗОК за 2014 г., който отсега е планиран с огромен дефицит спрямо реалните разходи през т.г. Тази година липсват 150 млн. лв. до края на годината, а за догодина се очаква поне още толкова недостиг.

Глоба до 1 млн. лв., ако фирма излъже заради заем, предупреждава "Стандарт"
Глоби до 1 млн. лв. ще отнасят фирмите, които представят неверни данни, за да получат кредит. Това предвиждат промени в Закона за административните нарушения и наказания, които са предложени от вицепремиера Даниела Бобева и вече са внесени в парламента. Новите санкции няма да отменят наказателната отговорност, която носят шефовете на компании, които са излъгали или скрили данни от банката с цел да бъдат одобрени за кредит. Но дори ако по една или друга причина шефът на фирмата се отърве от затвора, ще бъде наказана компанията, която е осъществила измамата. Фирми, които представят неверни данни, за да получат средства от фондовете на ЕС, също ще може да бъдат глобени до 1 млн. лв., но не по-малко от стойността на облагата, ако тя е имуществена, предвиждат още промените. Ако облагата от измамата не може да се оцени, глобата ще бъде до 500 хил. лв. Същите санкции се въвеждат и за фирмите, които се опитват да укрият данъци в големи размери чрез преобразуване на търговско дружество или чрез извършване на сделки между свързани лица. Новите санкции ще може да се налагат на фирмите и когато опитът за измама не се е реализирал, защото е спрян своевременно от банката, държавната администрация или служителите на Националната агенция за приходи.

Заложните къщи с горещи телефони, разкрива "Новинар"
Заложните къщи вече имат горещи телефони. Някои предлагат специална услуга за размяна на вещи и пари само с телефонно обаждане, показа проверка на „Новинар”. Цялата процедура по залога продължава 24 часа. Ако искате да оставите лаптоп или мобилен телефон например, трябва да се обадите в заложната къща и да опишете това, което предлагате. След това експерти ще оценят стоката и ще ви пратят куриер, за да им я изпратите. Ако и двете страни се съгласят на сделката, вещта остава в заложната къща, а клиентът получава парите си за нея по банков път. „Процедурата е удобна, защото не се налага да се разкарвате до заложната къща, нито пък някой ще ви притеснява в дома ви. Целта е залогът да стане по възможно най-дискретния начин”, уточниха от фирма в столицата. Популярни напоследък са и онлайн магазините на заложни къщи, откъдето могат да се купят всевъзможни стоки. Предлагат се евтини домакински уреди, злато, мобилни телефони, лаптопи, фотоапарати, телевизори, автомобили, фитнес уреди, дори и произведения на изкуството. Сред най-нестандартните предложения са тъмни очила с вградена скрита камера и MP3 плеър. 

Кабинетът иска да разводни правилата за парите на държавните дружества, алармира "Капитал Daily"
Още преди напълно да са влезли в сила, управляващите замислят промяна в правилата за избор на обслужващи банки от държавните дружества. Те бяха приети от служебното правителство с цел да се намали концентрацията на свободните им средства в една финансова институция (в последните години това неизменно е Корпоративна търговска банка). В публикуван на сайта на финансовото министерство проект за промяна на предишното постановление се предвиждат промени, които могат допълнително да разводнят и без това заобиколимите правила. В подписания от вицепремиера Даниела Бобева и финансовия министър Петър Чобанов доклад към предложените промени се изтъква, че те са в резултат на становища на министерства и държавни дружества, като по част от тях са дадени тълкувания, но други изискват нормативни промени. Най-спорният момент изглежда въведената дефиниция за "парични средства". В действащия вариант на правилата се казва, че нетната експозиция на едно дружество към една банка не може да е над 25% от "общия размер на паричните средства на възложителя". Дадена е и дефиниция какво се разбира под нетна експозиция (разликата между пари по сметки в дадена институция и получените от нея заеми и банкови гаранции), но не беше изрично упоменато какво се разбира под "парични средства". Досега имплицитно се приемаше, че това са всички пари по сметки на дружествата и затова и тълкуванията бяха, че ще са нужни минимум по пет банки. Според новия текст това ще бъдат всички средства, "налични в брой и по срочни и безсрочни сметки и парични еквиваленти по смисъла на международните счетоводни стандарти". Така всъщност при изчисляване на коефициента ще се вземат и парите в брой на дружествата, което ще направи по-лесно да падне под ограничението от 25%. Нетната експозиция се изчислява само към края на всеки месец, така че ще е възможно дружеството да тегли заем към въпросната дата по сключен договор за овърдрафт и на следващия ден да го връща. Така за въпросния ден хем ще спада експозицията към конкретната банка, хем ще се увеличават парите в брой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове