Last news in Fakti

27 Юли, 2023 12:57 1 721 37

Ключови промени в Закона за енергетиката са предложени за обществено обсъждане

  • закон за енергетиката-
  • обществено обсъждане

Предвижда се пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г.

Ключови промени в Закона за енергетиката са предложени за  обществено обсъждане - 1

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, с който се регламентират стъпките за пълна либерализация на електроенергийния пазар и се въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност, е готов и е предложен за обществено обсъждане от заинтересованите страни.

Това е ключова стъпка от реформата на електроенергийния пазар, чието изпълнение ще осигури следващите плащания, които страната ни следва да получи по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектът въвежда разпоредбите на Директива 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 относно общите правила на вътрешния пазар на електроенергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Прекратява се ролята на НЕК като обществен доставчик и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

В съответствие с регламента, допускащ спешна намеса на държавите за справяне с високите цени на енергията, законопроектът предвижда, че регулираните цени за бита могат да се определят и под себестойност в период на криза. В тези случаи разходите на крайните снабдители и търговците подлежат на компенсиране.

Разработените предложения въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност за домакинствата за целите на либерализацията на пазара и приоритетно третиране на тези домакинства при финансиране на проекти за енергийна ефективност.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    25 1 Отговор
    махането на регулаторен орган като КЕВР, ще е кошмор за физическите потребители. Само да спомена, че като въведоха свободен пазар за фирмите, цената на тока се вдигна в пъти, след което и на всичко останало по веригата. Поне студената вода да беше безплатна, както е в някои държави до 3 кубика да са безплатни. Човек без всичко може, но без вода не може.

    Коментиран от #9

  • 2 ревизор

    20 0 Отговор
    ЛИЛАВОВЕНЦОВИТЕ ПАК ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ.
  • 3 Енергийна бедност

    22 0 Отговор
    е когато плащаш от една чиста работна заплата над 10%. Смятаме чисто 1200 лв. ток 75 лв. Студена вода 25 лв. Топла вода 30 лв., парно 2 стаи със сградна 250 лева. Или при сегашните цени трябва да получаваш чисто 3700 минимална заплата. Ако има дете и безработен - частично у дома, става страшно, или всеки 2-ри българин е енергийно и водно беден.
  • 4 препис

    28 0 Отговор
    ...цената на тока ще се вдигне още в пъти. Безкрайната бедност чука на вратата. България ще бъде напусната от още много българи.

    Коментиран от #5, #10

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "препис":

    Факт
  • 6 ножът опря до кокала

    24 2 Отговор
    В България чука на врата гражданска война, и тя няма да се забави преди вид на това, че 70% от населението едва свързва двата края, а от останалите 30%, 20% ще изпаднат в бедност когато тока стане 0,80-1 лев на КВ.

    Протести няма да има, ще започнат убийства на политици, виновни за това положение и няма да спре, нищо полицията ще помогне, защото тя ще има две възможности – или да се разпусне, или да умира в името на престъпниците, които докараха България до състояние не на фалит, а на унищожение.

    Коментиран от #28

  • 7 Тапа Нар

    22 2 Отговор
    либерализацията значи само едно - унищожаване на държавата. За по-бавните ще поясня - ЕС ни плаща да си унищожим държавата. И не, гъбоберът няма да ви помогне да избягате от проблемите

    Коментиран от #12

  • 8 Сттт

    20 1 Отговор
    Токът най-вероятно ще се вдигне 5-10 пъти и ако сега си плащал 300 лв сега ще плащаш между 1500 и 3000лв!!!!
  • 9 Татко Барва

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    за посолството ти не си човек - ти си хлебарка в краката им. Сам си си виновен, ако на изборите си ибл за гъби или си гласувал за държавни изменници
  • 10 Бесарабски българин

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "препис":

    Тези, които напускат България не са българи, а и не знаят там, където отидат какво ги чака – в Европа ще има гражданска война, в която ще бъдат избивани всички, които не граждани на съответната страна, защото всички беди(които започнаха с обедняването) ще бъдат приписани на мигрантите, независимо от къде са.
    Мигрантите, които бяха ДОКАРАНИ в ЕС от Африка и Азия са докарани с именно тази цел – война.
  • 11 какво значи

    4 0 Отговор
    ... пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026??!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Крадците на власт

    8 0 Отговор
    Ако оставите още малко евреиските подлоги с гаранция ще станем гои.
  • 14 Бок Лук

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "верно ли?":

    ти верно ли не схващаш? Либерализация значи отваряне на пазара на една страна за чуждия капитал, включително и традиционно държавни сектори - енергетика, водоснабдяване, ... Веолия откъде дойде мислиш? Не може да си чак толкова тъп?

    Коментиран от #17

  • 15 на вниманието на ДАНС

    1 5 Отговор
    В този сайт открито се толерира подклаждането на народен бунт в България.
    Скрийншот е изпратен на имейла ви за сигнали.

    Коментиран от #18, #20, #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 верно ли

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бок Лук":

    И кой ще е този идиот да дойде от чужбина и да инвестира нещо в държава с абсолютно неплатежоспособно население? Отделно всичките българи не можем да напълним един квартал на Берлин, или Лондон, или Ню Йорк.

    Коментиран от #19, #27

  • 18 Г Бар

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "на вниманието на ДАНС":

    благодаря, но сме заети. Обърнете се към посолството
  • 19 Кре Тен

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "верно ли":

    Веолия бе овцо? Докато си жив ще пиеш вода? Абе ти деббил ли си бе?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Електромеров

    10 3 Отговор
    Не пишете глупости в коментарите. Народа ще плаща и ще си трае. Какво прави 30+ год.( нейзбежно ще мигрира или в чужбина или на друг свят) -нищо не го интересува... Голяма работа, че тока щял да поскъпне... Дреме им на дрогите...

    Коментиран от #35

  • 22 Либерализация

    12 1 Отговор
    Пълно заробване и скъп ток очаква българите. При положение, че произведения ток в България, който е толкова евтин, ще се изравнява с европеейския пазар, нищо добро не ни очаква. Тези са за затвора и за намерението им да подарят(продадат) реакторите в АЕЦ Белене!!!
  • 23 Момент,

    10 0 Отговор
    Тези ключови промени са предложени за ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ.Айде да кажат къде ще е сборището, където ще се обсъжда въпроса.
  • 24 Ама

    8 1 Отговор
    тея крадци на чуждо щастие, не се ли наядоха поне малко ,че да оставят хората да се окопитят, поне малко! Вчера отивам да платя тока и гледам на фактурата и там едно че за един хладилник и една крушка плащам 20 лв ток, то и 28лв ми налузели и други разходи. Егати обирджийската и наситна държава и по-точно ламята кръвожадна Енерго-про. Не правя реклама ,а изнасям реални факти. Освен това сега е лято, на зима какво ще става не знам. Приготвям кремаклийката и ще видим......

    Коментиран от #31

  • 25 Хохи

    1 1 Отговор
    Ето какво стана като не бях за гъби”алабала” не е това решението
  • 26 Данс трябва да

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "на вниманието на ДАНС":

    Те подхване за защита на чужди интереси на гърба на народа!
  • 27 Не бе никой няма да дойде

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "верно ли":

    Виж си държавата, използвана от чужди фирми, чез, еон, ТЕЦ 3, водата, летища, злато..

    Коментиран от #29

  • 28 Анонимен

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "ножът опря до кокала":

    Щом имат пари да купуват апартаменти на килограм, ще имат пари и за ток. Не ги жаля българите.
  • 29 е като е така държавата

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Не бе никой няма да дойде":

    Защо не я оставите най-после на мира и да си гледате руските интереси в русия, ами продължавате денонощно да мътите водата на България?

    Коментиран от #30

  • 30 Първо

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "е като е така държавата":

    Ще за трием всички продажни гниди, след това ще си живеем в родната ни България по български,не по американски, не по германски, не по руски, не по украински, не по турски, не по джендърски.. ПО БЪЛГАРСКИ!

    Коментиран от #32, #37

  • 31 Исках

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ама":

    да кажа че, за една крушка която свети само през ноща и един хладилник включен постоянно, съм платил 48лв ток за юни месец. За зимата какво ще става не знам???????????????
  • 32 Разбира се

    0 6 Отговор

    До коментар #30 от "Първо":

    И ще сложите Толстой за президент на Задунайская.
  • 33 Едуард Петров

    2 1 Отговор
    Това е ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА на Евросъюза!
    Вие ни взехте за прекалено големи глупаци!
    Алчността на властимащите погуби ВСИЧКИ ВЕЛИКИ ИМПЕРИИ:
    Египет, Асирия, Вавилония, Мидо-Персия, Македонска империя, Гръцка империя, Римска империя, Картаген, Монголска империя, Китайска империя, Френска империя, Британска империя, Руска империя, Германска империя, Съветска империя СССР, От Евросъюза се откъсна Англия, Калифорния иска да се отдели от САЩ! А България е най-древната Тракийска Цивилизация, която произхожда от Третия Син на Ной, ЯФЕТ и е на 8000 години! Навремето Съветската пропаганда от Москва ни направи Прабългари! Тази Орда, която идва от Планините и Степите на Алтай, е била малка! Заварва коренното Тракийско население, с което създава Държава, на Която дава Името си! Отвъд Дунава също са Траки - Даки!
    Но един техен крал през средата на 19-ти век, сменя Българицата на Даките румънци, с латиница, за да ги причисли към Западната култура и цивилизация! Ако не беше Паисий Хилендарски, сега щяхме да говорим гръцки!
  • 34 мани мани

    1 0 Отговор
    загинаха горите , окончателно !

    Коментиран от #36

  • 35 Едуард Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Електромеров":

    ,,Всеки гледа селото от своята камбанария!"
    ,,Всеки съди по себе си!"
    ,,Добрият човек има добро сърце, а злият - зло сърце! Бог ще съди и двамата!". Еклисиаст
  • 36 Едуард Петров

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "мани мани":

    Това, дето твърдиш, че горите са загинали, е малко предварително!
  • 37 Едуард Петров

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Първо":

    Малко пресилено реагираш! Репресивният апарат на Америка е пуснал корени навсякъде! До съвсем скоро БЯХА ЕДНОЛИЧЕН ГОСПОДАР НА СВЕТА, НОВИЯТ ХИТЛЕР, ПОД ФОРМАТА НА Глобален Хегемон!
    Наскоро Владимир Владимирович, на Срещата на БРИКС, КАЗА: КРАЙ НА АМЕРИКАНСКИЯТ ХЕГЕМОНИЗЪМ! ОТ ДНЕС СВЕТЪТ СЕ РАЗДЕЛЯ НА 5 ЗОНИ НА ВЛИЯНИЕ:
    1)ЗОНА БРАЗИЛИЯ;
    2)ЗОНА РУСИЯ
    3)ЗОНА ИНДИЯ
    4)ЗОНА КИТАЙ
    5)ЗОНА СЮД АФРИКА
    И ПЕТИМАТА РЪКОВОДИТЕЛИ СЕ ХВАНАХА ЗА РЪЦЕ И ЗАИГРАХА НОВОТО ХОРО, А САЩ НЕ ПОКАНИХА!



    2)ЗОНА РУСИЯ;
    3)ЗОНА ИНДИЯ;
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове