Last news in Fakti

28 Юли, 2023 18:09 1 334 35

Илияна Йотова: Румен Радев първи постави темата за промяна в Конституцията

  • илияна йотова-
  • промени в конституцията-
  • румен радев-
  • северна македония

Нека не сме наивни - тези промени се правят срещу "лицето Румен Радев" - както някои политици се отнасят към държавния глава, посочи вицепрезидентът

Илияна Йотова: Румен Радев първи постави темата за промяна в Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

Голямата тема за промяна в конституцията я започна президентът Румен Радев. Това заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ вицепрезидентът Илияна Йотова. Вицепрезидентът припомни консултациите, инициирани преди време от държавния глава.

Нека не сме наивни - тези промени се правят срещу "лицето Румен Радев" - както някои политици се отнасят към държавния глава, посочи Илияна Йотова. Според нея се води кампания срещу държавния глава.

Те имат нужда от оправдание в очите на българската общественост. Как хората от протестите направиха коалиция с тези, срещу които протестираха, смята Илияна Йотова. Според нея "те имат нужда от враг".

Тя коментира и внасянето на проекта за промяна в основния закон от страна на ГЕРБ - СДС, ПП - ДБ и ДПС.

"Защо тези 166 подписа, които са събрани, бяха представени само от ПП-ДБ? Защо ги нямаше представителите на останалите политически партии? Голямата тема за наложителната промяна в Българската конституция започна президентът Радев през есента на 2019 г.

Преди всичко, важното е да се гарантира независимостта на съдебната система и да се увеличат и гарантират правата на всеки един българин, според основния ни закон. Днес се говореше с доста други акценти, но нищо не разбрахме за това, което предлагат.

Основната дискусия за промените в конституцията трябва да бъде в Народното събрание. Само до вчера имахме предложение само на ДПС. Някакви нахвърляни идеи в неделя на друга пресконференция", коментира тя.

"Престъпник наряза момиче 400 пъти и беше пуснат: това не зависи от разделянето на ВСС на две колегии. Любопитната тема е прокуратурата и дали увеличавайки политическата квота някой иска да се бетонира във властта завинаги, или наистина се цели отчетността на прокуратурата", коментира внесените промени Йотова.

"Президентът ще намери най-подходящият момент, в който ще предложи това, до което достигнахме като изводи, на консултациите през 2019 г.", посочи Йотова.

Не съм съгласна, че 3 март разделя българското общество, посочи тя по повод на предложението да се смени датата на националния празник.

Тя посъветва инициаторите на промяната да си припомнят как започва манифестът за обявяването на независимостта на цар Фердинанд.

В началото на разговора в студиото на БТВ вицепрезидентът Илияна Йотова коментира побоя на български граждани преди мача между „Шкупи“ и „Левски“ в Скопие.

„Това е част от съзнателна политика на Северна Македония към български граждани, независимо дали те живеят на територията на тази страна, или идват от България. За мен е необяснимо защо вече втори ден под никаква форма не реагира външното ни министерство“, каза тя.

Според вицепрезидента има различни начини, по които това може да се направи.

„Най-малкото е да се извика посланикът на България в Скопие, за да знаем информацията от първа ръка. Да зададем нашите въпроси към РСМ, към правителството, към министър-председателя“, смята Йотова.

Според нея в Северна Македония има сили, които искат да възпрепятстват вписването на българите в конституцията на РСМ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    31 6 Отговор
    Радев получи Стокхолмски синдром след посещението на московският поп Кирил-милиционера от КГБ, който публично го нахока в Президенството насред София пред камерите на цял свят!
    В нормалните държави Митрофанова щеше да бъде обявена веднага за „Персона нон грата“!
    А вицето пък падна на колене пред същият този поп да му целува ръце!
  • 2 "Първа

    25 6 Отговор
    жичка за лъжичка" ! Детска градина , инфантилно е , на другарке ! Пускай кокала и си посипи главата с пепел !
  • 3 6697

    14 17 Отговор
    Да отдадем с минута мълчание почит на Президента, който ни натресе Хардвардските Измамници
  • 4 Илиянче ма,

    28 5 Отговор
    колко БГ тескерета издаде на руски шпиони?

    Коментиран от #7

  • 5 С тая

    20 5 Отговор
    Тантелена дреха , за интимна вечеря ли си се стъкмила ?

    Коментиран от #27

  • 6 импийчмънт

    25 6 Отговор
    румен радев каза , че би подарил България на русия , само трябва да нахлуят тук орките
  • 7 Шкембе войвода

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Илиянче ма,":

    аз дадох най много БГ тескерета на макетата. Ей така, да си одат по европата.
  • 8 Електра

    22 4 Отговор
    Така мисирката която я интервюраше, не я попита за много хилядата и екскурзия от държавния бюджет, до Ирландия с мъжа и, където е сниман филма игра на тронове. Барейков е прав за баджак журналистите и техните слугинажки въпроси...
  • 9 Македонец у бугарско

    1 6 Отговор
    види се войводите бая са тепали бугаретата.
  • 10 24 МАЙ...ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

    16 5 Отговор
    ДНЕС Е ХУБАВ ДЕН ЗА
    БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ..👍
  • 11 Рижа св...ьо

    20 4 Отговор
    взимай си Мунчо и право в Сибир! Не стига оня пуяк а и твоето кв...чене по цял ден!!???
  • 12 Соломон

    5 8 Отговор
    ПРОМЕНИ в КОНСТИТУЦИЯТА на България, е правилно да се правят от ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, с ОДОБРЕНИЕТО на НАРОДА, допитан на РЕФЕРЕНДУМ !

    Ако, БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, не може да взема отношение по ВАЖНИ за НАЦИЯТА ВЪПРОСИ, чрез НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ, то изпраните от НАРОДА парламентаристи, трябна да си дадат ОТВОД !

    Коментиран от #17

  • 13 Абсурдистан

    16 1 Отговор
    Недоразумението излезе извън конституционните си задължения и вече е разединител и потребен само на Кремъл.
  • 14 !!!?

    11 1 Отговор
    Как лицето Румен Радев застана от другата страна на барикадата на протестиращите и стана черна станция на Москва !!!?

    Коментиран от #34

  • 15 българка

    14 1 Отговор
    Някак много кухо взе да изглежда това, което обитава бул. Дондуков 2, София! Няма живец, няма позитивност, няма смисленост, няма посока! Но си имат мандат, ще си го цоцат докрая и ще пречат !
  • 16 червен

    15 1 Отговор
    Б О К Л У К
  • 17 този прост

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Соломон":

    народ не трябва за нищо да се пита

    Коментиран от #22

  • 18 🇧🇬🇪🇺💯

    6 2 Отговор
    Илиянчето се оплела като пиле в кълчища но навсякъде може да прочетем едно и също ДС, Радев, ДС, Пеевски, ДС Ахмед Доган, ДС Бойко Борисов, ДС Асен Василев, списъкът е дълъг и няма защо да бъдат назовани, те си знаят, нали Иване Костов кажи се ве човек, не се крий сред теменужките?
  • 19 Илияна Идиотова!

    14 1 Отговор
    Даже като лъже, лъже тъпо!
  • 20 Zаря

    11 1 Отговор
    А за разходка до Ирландия поставял ли е темата?
  • 21 Кризисен ПР

    6 1 Отговор
    Спасяваш президента от ненавист. Защото поне едната страна на обществото да го подкрепя пак ще има авторитет. А той е ненавиждан и от двете. Сам си го направи! Да се правиш на един, а да си друг го може само Бойко. Той е по-страхлив и затова умът му работи повече как да изхитрува. Надявам се като ви свършат мандатите да напуснете България.
  • 22 Соломон

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "този прост":

    Много се ИЗУЧИХТЕ, като се НАМЪРДАХТЕ във ВЛАСТТА и БЮДЖЕТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ !
  • 23 Диамантената ръка

    10 1 Отговор
    Върни парите за екскурзията до Ирландия, трътка...
  • 24 Матей преображенски

    1 4 Отговор
    Или подмяна на конституцията ,с набор от неолиберални и евроатлантически постановки,размиващи държавността,поводът с националния празник е проформа,основните цели са други.Защо румен го няма в проскрипциите на миротворците,а,не е ли многозначително?Предателите от демонична България бързат,стремят се час по-скоро да разбутат и фундамента на държавността,да отворят кутията на Пандора за турски сепаратизъм и ци-ган-ски екстремизъм.
  • 25 Сър Пичук

    10 1 Отговор
    Пиги, тихо! Вече с никакви глупости и опорки няма да изпереш имиджа на Румен Руски-целият свят го видя що за стока е!
  • 26 ....

    10 1 Отговор
    Ти и оня- га щник- обичате да правите така изявления! Външната политика се прави от правителството- не вашето- военното! Яжте баници режете ленти и чакайте следващия ход на правителството! Не се нуждая от твоя коментар!
  • 27 171717

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "С тая":

    МОЖЕ ГО , ПРАВИ ГО !!!! - ТИ КАТО НЕ МОЖЕШ И НЕ УМЕЕШ !!!
  • 28 Зайко-Байко

    9 2 Отговор
    Много ми харесват двата и предни грозни заешки зъба...
  • 29 Дани

    11 1 Отговор
    СТИГА С ТОЗИ РЕЗИДЕНТ ДЕТО ВДИГНА ЮМРУК И СИ МИСЛЕШЕ ЧЕ ЦЯЛАТА ВЛАСТ МУ Е СИГУРНА НО НЕ НИЕ СМЕ ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА ДРУГАРКЕ !!!А ти с мъжо защо ползваш нородната пара до Англия и де разхождаш на гърба но народа!НО НЯМА СРАМНА РАБОТА ЗА КОМЕНИСТИТЕ-СТИГА ДА И РЪКОВОДНА!
  • 30 Имам

    10 1 Отговор
    чувството, че имаме вече Пилончо под чехъл, казва се чехълчето Иди Йотова. Прилича на свинка и само бръщолеви от екрана. Много досадна!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тази жена

    9 1 Отговор
    Не се насити не се нахрани цял живот на партийна и държавна издръжка не стига ами и сестра си уреди на държавна работа няколко пъти.Като свърши мандата се пенсионира и пей сърце голямата пенсия.Цял живот под дебелата сянка кеф ти Ирландия кеф ти Македония
  • 33 Йотова,

    7 1 Отговор
    Не усещаш ли,че и двамата с фатмака сте излишни на Парламентарната Република България?!
    Не трябва въобще да се говори за ненужната институция на Дондуков 2 !
  • 34 Хахахахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "!!!?":

    Я пак! :)))) Аз до колкото помня, протестиращите и Радев бяха срещу мафията, ГЕРБ и ДПС! Сега Радев е пак там, а блеещите станаха от страната на мафията ГЕРБ и ДПС и сега блеят срещу Радев! Толкова е жалко да гледаш как някой лази и се гърчи в лъжите и глупостите на националните предатели, лъжци, крадци и лицемери ПП, ДБ и ГЕРБ, в зора си да си продаде бъдещето и достойнството!
  • 35 Развийш ли

    4 2 Отговор
    Радев е свършил като политик с неговата Про Кремълска политика Навсякъде презрян и нежелан
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове