Last news in Fakti

31 Октомври, 2013 14:18 1 483 0

От "калинките" до любовниците във властта

  • калинки-
  • любовници-
  • парламент

Буйни страсти в парламента

От "калинките" до любовниците във властта - 1
Снимка: БГНЕС

Кой на какъв пост е назначил любовница - до този въпрос стигнаха дебатите в пленарната зала днес при обсъждането на временна анкетна комисия за проверка на назначенията в мандата на ГЕРБ, съобщи „Дневник”.

Цветомир Михов (ГЕРБ) обяви, че лидерът на ДПС Лютви Местан, който е основен вносител на предложението за комисията, не е представил лично проекторешението, "защото няма очи". "Знаете ли защо няма очи? Защото назначи любовницата си за министърка, а госпожа Мая Манолова...", каза Михов, а в този момент председателят на парламента Михаил Миков му спря микрофона. Той обаче продължи и на изключен микрофон, че Манолова е назначила мъжа си за министър.

„Във връзка с падението на парламентаризма имам да кажа нещо – безспорно съм един от най-често изказващите се народни представители, но представям политически позиции, никога не съм си позволявал да нападам когото и да е. Не очаквам същото от вас. Нападайте ме както намерите за добре – не само политически, но и лично. Оставете намира семейството и децата ми. Аз съм семеен човек и разбирането ми за семейството е в най-добрите традиции на религията, която изповядвам. Оставете намира семейството и децата ми, за всичко останало оставам да ни съдят избирателите”, призова в отговор лидерът на ДПС Лютви Местан.

По-късно министърът на финансите Петър Чобанов, който дойде специално за дискусията, без да е канен, се спря и на друго, гениално по думите му, кадрово решение в министерството: "За пръв път в последните години или в цялата история на министерството имахме номинална позиция началник-кабинет, а позицията реално се изпълняваше от приближена на министър Дянков девойка, която дори нямаше необходимото образование в момента, в който започна да изпълнява тази толкова отговорна длъжност." Нямаше необходимото образование, но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30 години стаж в министерството, каза още Чобанов.

Той посочи, че от 355 кадрови назначения в Министерството на финансите по времето на ГЕРБ едва 13% са след конкурс. Половината са назначени по заместване, за да може по-късно да бъдат преназначени, за да могат да заемат полагащото им се място, без да коментираме по каква линия, каза още Чобанов.

Министърът изчете и щатно разписание по времето на предшественика му Симеон Дянков - "изпълнител работник по озеленяване, изпълнител-камериер, изпълнител-цветопроизводител, изпълнител-дивечовъд, изпълнител-тракторист, изпълнител-полевъд, изпълнител-лесовъд и изпълнител-помпиер". Това щатно разписание на МФ се появява в резултат на криминалната административна реформа на министър Дянков, който реши да закрие Агенцията за икономически анализи и прогнози (при тройната коалиция Чобанов я оглавяваше)- една институция с 18-годишна история, която беше признат партньор на ЕК, на МВФ, на рейтингови агенции, заяви Чобанов.

По думите му Дянков е закрил агенцията, за да освободи щат не за друго, а за ловно стопанство "Кричим". Затова в щатното разписание в МФ намираме такива непонятни позиции, които по нищо не подхождат на функциите на Министерството на финансите.

Чобанов коментира, че стопанството "Кричим" е било нужно на финансовото ведомство, за да се използва като още една платформа, която позволява назначения през страничния вход в министерства и ведомства. Както ще стане ясно от работата на комисията, служителите по трудови правоотношения, по-късно са били назначавани за държавни служители, каза още министърът.

ГЕРБ допуснаха недопустимо смесване на партийното с държавното начало. Това заяви в пленарна зала лидерът на ДПС Лютви Местан .

„Историята на българския преход за съжаление е белязан от метли, кадрови метли. Трябва да признаем това. Изредиха се различни цветове на метлите през различните периоди, с едно малко изключение – 2001 г. с идването на власт на НДСВ, на царя, предвид на по-особената култура, която носи този човек, България не изживя жълта метла. В периода 2005 – 2009 г. метла не беше възможна. През 2009 г. се установи нова кадрова метла. ГЕРБ осъзна една много проста истина, но много важна за партии, които се появяват в резултат на една или друга емоционална вълна. Предишният пример за подобна партия беше НДСВ. Една партия може да се появи и по стечение на обстоятелствата, но оставането в политиката минава през изграждането на партийни структури и по вертикала и по хоризонтала. ГЕРБ осъществиха този процес, трябва да им се признае”, заяви Местан.

„Въпросът, който поставяме с комисията е, че ГЕРБ установиха това партийно строителство по един порочен начин. Те допуснаха недопустимо смесване на партийното с държавното начало. В узурпирането на позициите в държавната власт с партийни кадри вие не пощадихте и предприятията с държавно участие. На някои ВиК дружества щатовете бяха увеличени в пъти. Осъзнахте важната истина, че държавните служители са единственото нещо, на което стъпвате, за да оцелеете в политиката. Това не се прави за сметка на държавния интерес. Стигнахте до там, че без партийна санкция не можеше да се назначи обслужващ персонал в селско училище”, коментира Лютви Местан. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове