Last news in Fakti

17 Август, 2023 22:30 4 731 4

Важните новини във ФАКТИ на 17.08.2023 г.

  • алексей петров-
  • атентатор-
  • плажове-
  • златанови

Според неофициална информация, тя работи в правителствена болница и има малък син

Важните новини във ФАКТИ на 17.08.2023 г. - 1

Версия: Мирослава Михайлова е жената, простреляна с Алексей Петров

48-годишната простреляна жена, която е била заедно с Алексей Петров вчера по време на убийството му бе идентифицирата като Мирослава Михайлова. Тя е била спортна натура и двамата са споделяли страстта си към различни видове активни занимания за поддържане на добра физическа подготовка, съобщи "Фокус".

Мирослава работи в правителствена болница и има малък син, съобщават различни медии. Простреляната жена все още се намира в тежко състояние в "Пирогов". Тя е със счупена ръка и огнестрелна рана в предмишницата. Мирослава е била контактна, преди да бъде поставена в медикаментозна кома, като е казала, че е видяла мъж с маска, облечен в камуфлажни дрехи.

Цветлин Йовчев: Алексей Петров няколко пъти е търсил човек, който може да му осигури достъп до властта

Многократно през 90-те години Алексей Петров протичаше през различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер. Това каза за "Фокус" Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер, министър на вътрешните работи и председател на Държавна агенция "Национална сигурност“(ДАНС). Всичко това го направи абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи, категорично заяви той

"Лице с такъв профил няма място в специалните служби или в правоохранителните органи на Република България. Имам предвид, че след промените покойният вече Алексей Петров, коренно промени своето амплоа и от служител на МВР в Отряда за противодействие на тероризма, фактически започна дейност, която се свързваше със силово застраховане. Многократно през годините, през 90-те години, той е протичал през разработки, различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер. Всичко това го прави абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи. На второ място, това е поведението му в ДАНС. Той беше получил неформална власт, която не съответстваше на позицията му в агенцията, и посредством, която извършваше неща, които бяха в разрез с действащите процедури и правила и на ръба на закона, което поведение е крайно неприемливо. И не на последно място, както вие започнахте в анонса, аз предложих да се закрие това звено (звено от съветници в ДАНС) и то беше закрито. Защото няма логика, в една професионална агенция, в която се изисква за всички ръководни постове кандидатите да имат специфични знания и умения, придобити в процеса на работа. Няма защо да има някой, който да ги съветва за това какво и как трябва да направят", обясни Цветлин Йовчев.

Той сподели, че не е изненадан от това как след това са се развили нещата.

"Може би биографията, като изключим последните събития около него, това няма някой, който да може да го предвиди и да го пророкува, освен, ако не е запознат с плановете на тези, които са поръчители. Алексей Петров е доста противоречива личност. Първият му период, преди промените, като служител на МВР, след което в амплоато на силов застраховател и след това, като че ли започна един период, в който, като че ли той имаше желание, посредством държавна работа, постове официални в държавни структури, да изчисти имиджа си и да влезе в някаква нова роля в обществото, нова обществена роля. Така че изхождайки от това, не бяха също така и толкова изненадващи и опитите му по един или друг начин да се включи в политиката или по един или друг начин да влезе в управлението на държавата", каза бившият вицепремиер.

Властови групи са се изкушавали да го използват като оръжие, кои са били тези групи?

"Имаше такива групи още по време на управлението на ОДС, включително тук като добавка към това, което казах, не трябва да се забравят отношенията му с бившия главен прокурор Никола Филчев. По-нататък, това, което се случи през 2008-2009 г. по време на Тройната коалиция, когато той в качеството си на съветник в ДАНС, фактически си беше присвоил правомощия да управлява оперативни структури, да организира и да провежда операции заедно с част от служителите на агенцията, което е далеч извън правомощията му. И мисля, че в последния период също се случваше нещо такова, съдейки по неговите медийни изяви, съдейки по това нещо, което декларираше в изявите си по медиите", каза специалистът.

Цветлин Йовчев каза, че според него Алексей Петров на няколко пъти е търсил човек, който може да му осигури достъп до властта.

"В много от случаите той създаваше страхове в тези, с които контактуваше от илюзорни заплахи, измамни и им предлагаше илюзорни измамни решения на тези заплахи, които доста често бяха свързани с това, че той получаваше такава неформална власт, чрез която основно преследваше личните си интереси".

Винаги е имало противодействие в подземния свят, допълни Йовчев. "И винаги, когато става радикална промяна във властовите пластове, то тогава се случва и преразпределение във влиянието в тези среди. Трябва да кажем, че в България настъпиха доста промени. Слушам сега много анализатори, дори предполагат, че може да се върнем към това, което е било през 90-те години. Аз не мисля, че това нещо е възможно", категоричен бе той.

Атентаторът от 2015 година, стрелял с РПГ срещу Алексей Петров е бил освободен предсрочно на 29 май т.г.

Седми състав на Апелативен съд - София, в който влизат съдиите Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева, е освободил предсрочно от затвора обвинен за атентата с гранатомет срещу Алексей Петров, съобщава „Труд”. На 29 май 2023 г. украинецът Роман Логвиненко е освободен 2 години и половина преди да изтърпи 10-годишната присъда за неуспешния атентат срещу бившата барета Алексей Петров, съобщава "Труд".

Истината без грим: Само 4 от проверените 11 плажа на Южното Черноморие могат да се нарекат "Чисти и добри за къпане"

Съвместната проверка на учени от Софийския университет и Асоциация Активни потребители установи замърсяване на 7 от 11 проверени плажа, като се стига до 41 пъти над нормата.

Софийският градски съд обяви решенията, с които е превзет бизнесът на Златанови от Петьо Еврото, за нищожни

Софийският градски съд прогласи нищожността на всички решения на Общото събрание на „Изамет 1991“, с които е превзет бизнесът на Явор Златанов, разказът на чийто баща Илия Златанов доведе до разкриването на схемата „Осемте джуджета“. Съдът установява, че не са взети решения за приемане на Кристиян Христов като нов съдружник, за назначаването му за управител и за увеличение на капитала, съобщи „Лекс“. Решението на съдия Елена Радева от СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Калина Андролова: След убийството на Алексей Петров виси въпросът КОЙ е следващият?

След убийството на Алексей Петров виси въпросът КОЙ е следващият?! Някак се заредиха все хора, близки до идеята за употреба на проекта ПП. Алексей изигра особена роля за сглобяването на този кабинет. Той беше решил да въвежда своя дневен ред през бащата на Кирил Петков и да контролира службите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо на Киро му сложиха охрана?

    9 2 Отговор
    Два дни преди случката с това убииство?
  • 2 Майор Майор

    4 1 Отговор
    Като съветник в ДАНС,Петров се въртеше предимно на паркинга с шофьорите и ги подпитваше разни работи,дано някой се изпусне с нещо интересно.Един от шефовете,като го видеше,го поздравяваше:здраст
    и шпионин.Сигурни бяха,че е назначен да следи какво става .Обикновен старшина-каратист.Осем години в баретите е просто нищо.Той е бил връзкар още от Пазарджик.Не е започнал като постови в Тетевенското РУ.
  • 3 гошо на пешо

    0 0 Отговор
    Жалка държавица, разграден и разнебитен двор. Смях в залата с ппсевдополитиците от ПП и ДП, ДПС слугувници и ГЕРБ нагаждачи. Какво да се прави, освен партия на псевдопрезидента, която временно да закърпи дупката . И после сначало
  • 4 Сабина

    0 0 Отговор
    Велик член на помашката паплач
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол