Last news in Fakti

19 Август, 2023 05:24 2 153 30

Проф. Трендафил Митев: Македонизмът си избра България като необходим враг

  • професор трендафил митев-
  • северна македония

Не зная в друга държава да е писано толкова антибългарски, заяви преподавателят в УНСС

Проф. Трендафил Митев: Македонизмът си избра България като необходим враг - 1
Снимка: БНР

Не зная в друга държава да е писано толкова антибългарски. Това, което се случва в Република Северна Македония, е необяснимо. При положение че България е държавата, която първа ги призна, с всички рискове за себе си, когато никой друг не беше готов да ги признае 1992 г. Това заяви в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" преподавателят в УНСС и член на Македонския научен институт и негов председател до 2014-та г. проф. Трендафил Митев.

Той напомни, че България ги спаси икономически през първата половина на 90-те години, когато Гърция обяви ембарго на Македония – от София за Скопие пътуваха камиони с всичко необходимо - от металите до хранителните продукти.

"България подари на Македония, когато възникна Албанската криза, 100 танка и 150 далекобойни оръдия. Коя държава въоръжава безплатно свой съсед? България и това направи", напомни проф. Митев и допълни, че отношенията се влошиха от 2006 г. когато властта в Скопие се пое от ВМРО.

"Всички държави на Балканите са извоювали и заслужили своята свобода. Република Северна Македония – държавата им падна от небето. Разпадна се Югославия и се образува една държава, поради което македонизмът няма авторитет, той не е проливал кръв, за да я има тази държава", коментира гостът.

"В Македония има евреи – те са на 6000 години, има албанци – те са на 3500 години цивилизация зад тях, има българи – 1400-1500 години, имат роми и турци – 600 години на Балканите и някакъв македонизъм, появил се преди половин век. И той иска да играе ръководна роля. Той не тежи. Цивилизационно, в сравнение с другите духовни реалности, той е едно първолаче, едно много леко явление. И за да се докаже, че от него ще има голяма полза тази държава, на македонизма му е необходим враг. И си избраха България. Поради тази причина воюват с всички възможни средства срещу България, за да докажат, че тази борба – да я има свободната македонска държава, тъй като България не мисли добро на тази държава, нещо, което е големият парадокс на нашето съвремие. Един примитивен стил на мислене, който особено ярко избуя след началото на новото столетие, когато Никола Груевски беше начело на управлението", заяви проф. Митев.

Според него българска политика е прекалено мека, невинаги последователна, не всички институции стриктно следват логиката на онова, което трябва да се прави. "Поради тази причина аз бих казал, че българската политика не е достатъчно ефективна. Това се доказа от състоянието, в което се намират съвременните отношения. Гърция четвърт век дума не желаеше да проговори със Скопие. Ето ви условията – изпълнете условията, знамето, всичко онова, територията, език и тогава ще общувам с вас", посочи бившият председател на Македонския научен институт.

"Докато при нас 2017 г. когато се готвеше въпросният Договор за добросъседство и приятелство, тогава бях в ръководството на Македонския научен институт – ние поставихме въпроса: дайте да се видим във Външно министерство. И направиха една среща с началника на Балканския отдел – млада девойка, която нямаше голяма представа за балканските неща. И ние тогава изброихме всичко онова, за което казваме, че сега не е решено – запишете го в договора, защото ако не го запишете в договора, те никога няма да го изпълнят доброволно", спомня си проф. Митев.

"Обаче на 2 август се подписа договор, който не беше издържан от гледна точка на трайната защита на българския национален интерес. И сега това им позволява да шикалкавят и да не изпълняват всички задължения", каза той.

На въпрос какво може да се направи отсега нататък, проф. Митев посочи, че трябва да се изпълни поне това, което е записано в Договора - българите да влязат в Конституцията, за да могат да заемат държавни длъжности – от президентството, през правителството, през министерствата. "Като не са конституционно признат народ, не са държавнотворен народ, те нямат тези права (б.р. – българите). На второ място – да могат свободно да организират обществените си изяви, да издават печатни произведения", допълни гостът.

Проф. Митев е заключи, че трябва да се стремим да избягваме конфликтно говорене от наша страна, но в същото време категорично трябва да настояваме да се спре езикът на омразата, да се преработят учебниците с всичките фалшификации, които са вътре и да се намери взаимно изгоден стил на общуване.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно е

    6 1 Отговор
    България е първа в списъка "Македонотворец"..
  • 2 Демократ англофил

    8 2 Отговор
    Русия Украйна, Македония България, Сърбия Косово, Молдова, Румъния, Кипър Турция. Толкова ли не разбрахте разделях и владей
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    9 0 Отговор
    Балкански драми, с мързел, тарикатлък и интриги към прогреса 😂 Нема как, бате.
  • 5 Македония

    5 6 Отговор
    е "българската Украйна". Падането на ветото е най-голямото предателство в новата история на България. По отношение на най-доброто за България, гледам числата, икономика, сигурност, земеделие, здравеопазване, битова престъпност, качество на живот, покупателна способност, индекс щастие, социална система, демография, язовири, АЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, водопроводни системи, канализации, електричество. Числата говорят, че България преживява икономически и демографски бум през едни други времена.

    Коментиран от #9

  • 6 Найк

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В днешно време с цар начело няма как да стане,може.би с президент би могло.
  • 7 игж

    8 4 Отговор
    Винаги Русия, чрез Сърбия или сега чрез Радев е действала против обединение или добросъседски отношения с Македония. Нямат интерес ЕС да се разширява. Докато не отслабнат, трудно ще има промяна в антибългаризма в Македония.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Едно към едно

    3 6 Отговор
    Укронизмът си избра Рисия като необходим враг !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бля бля..

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Че кой цар не е тиранин,па бил той и "чистокръвен българин"? Борис Покръстителят унищожаваше цели родове до 9-то коляно,защото не са искали да приемат православието? Нямаш опорки,младо..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А бе,

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "верно":

    а дебелите евроатлантически кратуни, кога ?
  • 15 Няма

    4 0 Отговор
    Ненаказано добре, особено от братя по кръв.
    Гледай войната в Укрия и се сещай какво ни готвят макетата. После викайте ,че Путин е диктатор.
  • 16 Нещо такова

    9 0 Отговор
    Първо , това вече не е Македония , а Велика Албания. И е крайно , крайно време да спрем да ги мислим ,като за наша територия . Когато една нация отива към своя залез , и не се труди , най-малкото под юргана. Тя няма право на териториални претенции, защото скоро ще стане нечия друга плячка . С малоумни управници толкова. Не си си подредил своя двор, но си хвърлил око на съседният .
  • 17 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Щом и маке се Гаври с нас на писта директно територията да се Закрие! Не е народ а Мърша.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кочо

    4 3 Отговор
    По скоро български политици и патриотари си избраха Македония, за да сеят пополизъм и се преструват на мъже! Не е избор, а даденост! Защо не скочат на Гърция и да я питат, има ли там българи в гръцката част на Македония, къде и как са изчезнали през десетилетията?! Не смеят! Както македонците ви обвиняват в окупация и фашизъм, а към Германия не смеят да отправят такива претенции!
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    Рсм не УважаватНищо Българско
  • 21 Томи Лебамов

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    На това ли те научиха дерибействащите 35 години "чисти българи" Замфиркьо Яшар - Тато (с БКП-псевдоним Тодор Живков - Янко) заедно с родата Пънчо Кубъдънъ - Бато авджията?! И следващите 34 години с техните наследници и сватанаци от ДС-шопско-циг@нския БКП-клан : мургавото Ванчо драгалевския БКП-заврен зет, ДС-катъра "Виктор" шантонин шамаро селянски, ДС-Гуце-типеро, БОКо тиквата, Роско плевнята, Румчо на Деса каминото Решетникова, карапрас с джамбаз, копейкин, контрера и "Кремена", Симеонов-Балевски, СубСидер, Андрюша Ковач контеса Месечкова, БКП-куфала Санде радикал-криминало джордано, ДС-доносника Трендафил, .......
  • 22 Манол

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Точно обратното е":

    Абсюгно вярно е. И едните и другите крадат историята на държавата майка, Македония на нас Русия на Украйна. И в едната и в другата държава не можеш да се обявиш в Македония за българин, в Русия за украйнци без за те преследват. Разликата е че понеже кражбата в Русия е почнала два и половина века по рано тям освен историята са откраднали и името на държавата майка, а макетата понеже ся съвсем пресни слава богу не са могли да ни окраднат името .
  • 23 Няма такава държава Македония

    6 1 Отговор
    Вътре в нея има всичко друго но не и Макета и история.
  • 24 Историк

    3 2 Отговор
    Така е, защото самия произход на РСМакедония е иницииран от Сърбия по иницитаива на Москва, а това са двете държави които ВИНАГИ са преследвали антибългарско поведение на Балканския полуостров. Това е
  • 25 Интересно

    5 1 Отговор
    Защо клекнаха на византийците, а се зъбят на нас? Политиците ни са фурнаджийски лопати и меки китки.
  • 26 Коментар

    3 1 Отговор
    Македонците ни казват фашисти,татари и монголоиди.Същото каквото укрите говорят за руснаците.Няма как да е съвпадение.Един и същи замислят да има конфликт между македонци и българи по укро сценарий.За да стане война разполагат и от двете страни провокатори,които да палят вражди.Тук зарибяват фенове на Лесни по подобие на азовците с наркотици и нацизъм,а там им обясняват как сме фашисти.
    Да не забравяме,че там гражданин на ФАЩ пали български клуб,а тук някакъв от КалАДА отвори македонски с цел провокация.
    Целта на тези,които провокират конфликт е да има война,за да крадат на спокойствие и да ни продават оръжие.
  • 27 Митев, изпълзял си на проветриво място

    3 0 Отговор
    А ТОЗИ МИТЕВ КАК РАЗБРА, ЧЕ В РСМ Е ИМАЛО ЕВРЕИ ОТ 6000 ГОДИНИ? ААА, ВЕРОЯТНО ИМА ОТКРИТИ "НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА", ЧЕ НОЕВИЯТ КОВЧЕГ Е ЗАСЕДНАЛ НА ХЪЛМЧЕТО ДО МАНИ ( МАКЕДОНСЛА АКАДЕМИЯ НА НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА)? КОЙ ГО Е ВКАРАЛ В БЪЛГАРО - МАКЕДОНСКАТА КОМИСИЯ, А И КОЙ ГО Е НАПРАВИЛ ПРОФЕСОР?
  • 28 Николай Овчаров, археолог

    1 0 Отговор
    Да! В Ноевия ковчег е имало сарафин (някой от праведните синове), който веднага след акустирането е започнал да обменя свещени шекли с голям марж! Има намерени шекли на 6оо2 години - съхраняват се в подземието на МАНИ и са в отлично състояние, направо като нови!
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Изкуфял професор е този Трендафил................

    Коментиран от #30

  • 30 Коста Влахов

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Трендафилът е и осветлен платен ДС-агент от 1980-те до днес! Т.е. "професор" от ДС-кариерата с "научен" "капацитет" на квартален ОФ-пропагандист и селски ТК3С-агитатор!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове