Last news in Fakti

19 Август, 2023 06:07 3 321 43

Експерти: Див популизъм е отнемането на автомобили

  • йонко иванов-
  • христо радков-
  • автомобили

Йонко Иванов и Христо Радков посочиха пропуските в закона

Експерти: Див популизъм е отнемането на автомобили - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Кръвните проби на шофьорите да бъдат готови за седмица чрез преоборудване на старите и откриване на нови лаборатории в страната, поиска премиерът акад. Николай Денков. Той посочи, че трябва да се подхожда внимателно при отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори.

"Законът не се обсъжда, той се спазва. Някои хора нямат представа как се правят закони, а други не възпроптаха срещу това и го гласуваха. Сега камъните са по тяхната глава и ще дойдат от ЕС. Проблемът е в некадърността на всички началници над средно ниво в момента. Действително това е популизъм. Всичко това е прах в очите на обществото", коментира в предаването "Денят ON AIR" Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка.

"С това отнемане върху какво акцентираме и какво ще променим? Жертвите след алкохол за 2020 г., според данните на МВР, са 7, от наркотици - 2, след превишена скорост - 5. Тази цялата конфискация, която трябва да я реши съдът, а не МВР, ще повлияе на смъртта на 14 човека. Говорим за пренебрежително малък процент. Това е див популизъм! Ще увеличат проблема на българските шофьори и превозвачи. Наесен ще имаме много голям проблем с шофьорите на тежкотоварни автомобили. Самите полицаи не вярват на този тест", каза на свой ред пътният експерт Христо Радков пред Bulgaria ON AIR.

Той даде следния пример за пропуск в закона:

Ако управлявате един ТИР, те ще конфискуват кое - влекача, ремаркето или влекача с ремаркето и товара. Ако този камион е натоварен с овце и го конфискуват, кой ще храни тези овце? Ако един ватман бъде спрян и се окаже, че е употребил алкохол над 1,2, ще прокараме релси пред районното ли? А за влак, самолет, кораб? Вносителите на закона тихичко мълчаха.

По думите му в момента нямаме касапница на пътя. А статистиката показва, че обстановката в момента е както всяка година, може би една идея по-добра.

"Защо трябва да се правят тези крути мерки? Защо някой не излезе да каже: Дайте да направим пътя Пловдив - Карлово, който е с концентрация на ПТП-та", посочи още Радков.

Иванов и Радков са попитали по време на заседание на комисия в парламента какво ще стане, ако един влак се управлява от пиян машинист и ще вземат ли влака. Един от депутатите им е отговорил, че знаят, че това няма да проработи, но били обещали на избирателите да го приемат.

"Човек, който никога не е занимавал с транспорт. 20-25 хил. автомобила би трябвало да бъдат прибрани на година. Къде ще бъдат прибрани? Ще ги разфасоват. България става гробница. Тези хора не искат да разберат, да си помогнат и действително в България след 10 години да имаме 70% намалена смъртност и напрежението по пътя да изчезне. А то ще изчезне с образование в семейството и в училище. Това са неграмотни хора, не знаят какво гласуват и пишат", настоя Иванов.

Според него енергията на младите хора трябва да бъде обхваната като ресурс и да им се даде възможност да я изкарват на места, където няма да представляват проблем за останалите граждани.

"Имаме немалко летища и автомобилни състезатели, които станаха министри - да седнат и да помислят. Тези летища стават страхотни писти за енергията на тези хора", подчерта Йонко Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Донки Хот и Сан Чопанса

    43 6 Отговор
    Нямало касапница, на половината тикви в България не трябва да им се дават коли,
  • 2 Популизъм

    41 18 Отговор
    или не, това е само началото, на "великото нулиране" и план за редуциране на човечеството. Всички коли с ДВГ ще бъдат премахнати, тази е крайната цел. Предстоят изкуствена продоволствена, финансова-евро без референдум, енергийна, и здравни кризи, нова и много по-опасна пландемия, предвид мерките за "превенция СЗО). Започва европейският "Шок и Ужас". Време е да осъзнаем, каква е крайната цел, не е от "грижа към хората". Страшното предстои.
  • 3 хаберих

    45 0 Отговор
    Две баби си приказват пред входа на блока:
    - Не случихме на джипи, еййй... уж лекува мъжа ми от пневмония, пък той умря от жълтеница.
    - Ааа, наш’то джипи е много компетентно - от к’вото те лекува, от това си умираш !
  • 4 ежко

    25 11 Отговор
    Не мога да разбера следното.Хем реално ги отнемат тези коли, хем били популисти?!?Абе популистите не бяха ли онези дето обещават нереални неща,дето не могат да се случат?
    Да, закона е недодялан.Да, не е мислено в дълбочина при писането му.Ама нещо трябва да се направи,защото досегашните мерки не дават добри резултати.

    Коментиран от #11, #19, #23, #40

  • 5 Я пак

    49 2 Отговор
    Какво значи това кръвна проба седмица бе..тия майтап ли си правят..докато тестваха за ковид излизаше след 40 минути
  • 6 Васил Николов

    28 7 Отговор
    Идиоти пишат идиотски закони и вземат идиотски решение!!! Един наистина Инвалид, който го вози някой съсет или роднина с неговата кола, защото не може да кара в Центъра, какво се прави в, случая, че му се налага да, отиде в този Златен център!! ИНВАЛИДИТЕ КАРАТ, И ИМАТ КОЛИ ЗА ПО 34 ХИЛ лева!! ТЕЯ СЪС ДЖИПОВЕТЕ И СКЪПИ КОЛИ И СИН СТИКЕР ЗА ИНВАЛИДИ СА Менте Инвалиди, Имат Синята карта, за да могат да спират, където им е удобно!! Какво правят Умните Законотворци Инвалида да отиде някъде, където му се налага в тези Рингове??? Нищо,!!!!! Никой нее Инвалид по негово желание!! Пожелавам, на тези, коити пишат Законите и вземат решение, да ги Стигне същото и тях, да бъдат Инвалиди!!! Пише тези думи Инвалид човек!!!

    Коментиран от #41

  • 7 Кочо

    28 1 Отговор
    Едно от първите достижения в началото на демокрацията бе, че и последния кокошкар бързо разбра, че от МВР вече нищо не зависи и властта и парите отидоха при магистратите - прокорори, съдии, адвокати! Сега, това е отстъпление от завоеванията на тази престъпна каста, наричаща се право охранител! За тях е важно законите да са такива, че всеки наглец да бъде оправдан, след като солидно си плати! С повече правомощия на МВР, губят пари и спокойствие!
  • 8 Васил Николов

    5 2 Отговор
    Към 6. КАРАТ ИЛИ НЯКОЙ ГИ ВОЗИ В КОЛИ ЗА ПО 3-4 ХИЛ ЛВ!!!
  • 9 хаберих

    20 3 Отговор
    "Нищо не се е променило в ясната ни позиция": Австрия няма да пусне България в Шенген.
  • 10 Въх

    17 21 Отговор
    Ей тия платени оплаквачи. Ми нека закона поработи 1 година пък тогава да съдим за резултатите

    Коментиран от #25

  • 11 позеленял

    21 10 Отговор

    До коментар #4 от "ежко":

    е като гледам , би оправдал и разстрела на място , стига тоя ;нов закон ; да ти пълни джоба , това което вършите не е заради пътната безопасност , а за да се налагат ;закони ; за да не разберат хората че тея 240 тюфлека не са нищо повече от обикновени бандити , искате да се представите за държавници но така че да не засегнете по своите , това идиотско решение трябва да се премахне
  • 12 Като всеки път..

    20 9 Отговор
    Мътим мозъка на Ганя... Качил си се пиян или дрогиран, оставаш без кола ! Ние и децата ни сме по-спокойни ! Точка профанизирани експерти !
  • 13 Вечният Евразийски мрънкач....

    14 6 Отговор
    Ужас Народе, много съм притеснен ! Ама по пътищата умират хора убити от дрогирани дебили...

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЧОЧО

    23 3 Отговор
    По лесно е да конфискуват коли,отколкото да се правят пътища.А защо не се спре продажбата на наркотици!Аз съм шофьор с 40 годишен стаж и съм против да се управлява автомобил след употреба на алкохол и наркотици.Вина за катастрофите са и лошите ни пътища,тръгнете от София към Велико Търново през колко км.знаци с 60 км. а на всеки маст знак 70км. за товарни автомобили как да се кара.
  • 16 ха ха

    14 4 Отговор
    колко сте по спокойни с децата ? вераятноста некое келеме роднина на някой веможа да ви отнесе е много по голяма от тази да ви блъсне пиян или дрогиран , но него ще го оправдаят , даже няма да има и регистрирано произшествие
  • 17 Шрек

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "Вечният Евразийски мрънкач....":

    Умират и от ковид ваксини , и от началническа глупост . Но тях ги изписвате сякаш нищо не е станало .
  • 18 Тишо

    18 5 Отговор
    Г-н Иванов, г-н Радков, най лесно е човек да критикува и да плюе създаденото , а да направиш нещо ново е трудно и непопулярно в много от случаите. Затова критиците са много по света , а създателите на нещо ново се броят на пръстите на ръцете. Истината е че комисиите които се занимават с контрол движението са безброй и живеят от нашите данъци. Като се погледне реално от тях няма никаква полза. Единственото което правят е да си взимат парите в края на месеца и да пролайват от време на време да ги виждаме ча съществуват.

    Коментиран от #22

  • 19 ха ха

    18 4 Отговор

    До коментар #4 от "ежко":

    Наказанията в закона са променяни поне 3-4 пъти от народените избраници и резултат няма. Защо да вярваме, че този път ще проработи? И "трябва да се направи нещо" е възможно най-опасното нещо, защото "нещото" обикновено се оказва някоя тъпотия. Опитът подсказва, че ако искаш нещо да се скапе, трябва да го дадеш на политик.
  • 20 Боклуци

    14 10 Отговор
    Пълни боклуци, експерти по защитаването на всякакви пияници , наркомани и убийци.
  • 21 станчо минчев

    13 2 Отговор
    то имало и умни хора но не се допискат до политиката че ще развалят плана на посолството…
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Милен

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "ежко":

    Популисти са щото на всички им е ясно, че тези мерки няма да доведат до никакъв положителен резултат а само до проблеми и въпреки това ги гласуваха за да хвърлят прах в очите на хората, че видиш ли били много загрижени.
  • 24 Хайде пиянки стига сте ревали

    15 7 Отговор
    Закона си е супер може би иска малко преглеждане.
    Няма да се качвате пили да шофирате и всичко ще е на ред.
    Защо вместо да пиете ракия не пиете белина?
    Защото знаете ,че ще ви убие и сте аут същото е и с колата.
    Аз съм професионален къркач слаби ми са ангелите и много често се случва спонтанно докато съм на среща да се подхлъзна, зарязвам колата викам си такси и за 10-15лв.си решавам проблема.За 20г. не съм имал проблем моят или на друг човек живота не струва бутилка спирт и 15лв.Ако пък нямате пари за такси или не ви се дават автомобила не е за вас купете си колело и си трошете само вашата глава.В Швейцария с 10км. за превишена скорост глоба 200€ с 80км. автомобила се конфискува в полза на държавата и се продава на търг.Отидете там да си правите каквото си искате.
  • 25 моли се да не ти идва на главата

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Въх":

    че както си мислиш че нищо не употребяваш от мвр не са на това мнение с един бърз тест ще ти се обърнат представите за живота..
  • 26 За мен...

    5 2 Отговор
    Хванат ли те втори път...с алколна проба над 1.2 ..тогава трябва да се отнеме автомобила...вярно е за пътищата...но и вярно е и...че българина не обича ограниченията...те ще ми кажат...да не привишавам скороста...да не пия..да спазвам ограниченията по пътищата...ако го глобят..тези намериха с какво да пълнят бюджета...как българите в чужбина...стават примерни граждани...и не говоря само за пътната безопасност..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 пешо

    9 2 Отговор
    пази боже,само експерти,политолози,полиглоти и говнари,МНОГО ГОВОРЯТ И НИЩО НЕ КАЗВАТ ХАХА,ВСИЧКИ ЛИЦЕМЕРИ,САМО КАЛАШНИКА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА
  • 29 Брей

    8 3 Отговор
    Край няма от лай но мети. 14 убити от пияни и дрогирани не било много. Колко е цената на 1 човешки живот за вас, експертчета? Дали ще правиш такива изказвания ако 1 от тези жертви е единственото ти дете? Много са факторите за войната по пътищата в България. Много и различни трябва да бъдат рестриктивните мерки, за да я ограничат.
  • 30 За протокола

    7 3 Отговор
    Убиването на хора при шофиране след употреба на алкохол и наркотици е престъпление, а автомобила е оръжието. Всяко оръжие на престъпление се отнема.
    Ако само е управлявал пиян или дрогиран, това е опит за убийство.
    Всяко оръжие за опит за убийство се отнема.
    За опасно шофиране, колите да се спират временно от движение, а при рецидиви - да се отнемат.
    Накратко, при всяко нарушение на законите, застрашаващо човешкия живот, трябва временно или постоянно да се отнема, в зависимост от тежестта на нарушението и историята на нарушителите.

    Коментиран от #42

  • 31 Любо

    7 3 Отговор
    Пак започнаха да си чешат езиците измислените специалисти.
    А бе драги погледнете как е в Европа. Не само, че ти вземат автомобила но и плащаш цената му ако този камион е на транспортната фирма която ти го е поверила. Лежиш в затвора и ти прибират книжката.
    Какво толкова умувате по този казус.
  • 32 Аноним

    5 3 Отговор
    Коментара на тези е абсолютна глупост. Образованието дрън дрън. Вземаш колата и няма да убива. Ще бъде само пиян пешеходец.
  • 33 Стоянв

    5 2 Отговор
    Автомобилите трябва да се отнемат, да се продават на търг и приходите да отиват за поддръжка на общински пътища. Див популизъм е да се пие, дрогира, превишава скоростта и да плащаш символична глоба или с условна присъда.
  • 34 АЛОУУУУ, ЕКСПЕРТИТЕ

    4 5 Отговор
    Що не питате родителите на убитите и осакатени деца......
  • 35 Шопендар

    8 2 Отговор
    Див популизъм и див хаос хем нарочно,хем от некадърност тия управници ни закопават,а народа само сумти
  • 36 ПИЯНИЦИТЕ И НАРКОМАНИТЕ

    3 2 Отговор
    Убиици по пътищата, освен отнемането на колата да плащат глоби......за това че са седнали зад волана...
  • 37 И ЯКИ ГЛОБИ

    3 2 Отговор
    Като в Гърция......там сме тихи като мушици....
  • 38 Халваджан

    4 2 Отговор
    А не ли дивашко надрусани келемета да бръмчат по улиците със скапаните си мотори и трошки за 5 бона и да убиват съвсем невинни хора ,полезни на себеси и обществото за разлика от келеметата.Виждам писанки ,че транспортния бранш бил против отнемането на прев.средства .Ами тоя работодател като си е назначил за шофьор наркоман или алкохолик ще понася санкциите заради това ,че не му се дава заплата за качествен шофьор .Загрижени биле къде ще ги държи дъжавата отнетите камиони ,не плачете на чужд гроб бе тарикати и какво щяло да стане с товара Какво става с товара когато пияните ви шофьори подкарат камиона през дерето по таван ,организираш претоварване на това което е останало от товара ,нали.А сега товарът ти ще бъде даже непокътнат ,защото законодателят се е погрижил да предотврати унищожаването на камиона и товара ви .Крайно но необходимо решение на правителството ,а вие трябва да мислите не популистично дивашки ,а да подкрепите мъфрото решение на правителството По цял свят важи този закон .Пияния ти шофьор ако гохванат надрусан в Германия ,Франция...ще окаушат шофьора с обвинение за предумишлено убииство ,а ти работодателю ще видиш камион и товар ...ама нъц.В арабския свят и главата му ще отрежат на шофьора .Без компромисно срещу умишлените престъпбици по пътищата.
  • 39 Гаглей

    5 1 Отговор
    Вземете ни парите, вземете ни колите, после колелата и всичко ни вземете. После да видим кой ще ходи на работа и как
  • 40 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "ежко":

    Ама разбери, че не става така бе приятел! Не може някой, който не е експерт в дадена област, да пише закони! Все едно, депутатите да пишат ноти - да композират класическа музика, щото народа така му се приискало! Утре ще глътнеш нещо за глава и на ТЕБ ще ти вземат колата, хубаво да знаеш! Така ли трябва?
  • 41 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Васил Николов":

    Има си законен ред, да изкараш стикер за паркиране на инвалидно място. Обаче има много фалшиви стикери и никой не ги контролира! Има и много инвалиди, които имат решение от ТЕЛК, но в действителност нямат увреждане.
  • 42 позеленял

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "За протокола":

    не съм чул на някой бизнесмен да му е отнет бизнеса и да е вкаран в затвора че не е изплатил труда на работниците , а това си е опит за убийство по мъчителен начин

    Коментиран от #43

  • 43 За протокола

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "позеленял":

    Колко смешно.... :(

    Условията на труд са строго регламентирани и ако някой ги нарушава си плаща, а ако трябва, отива и в затвора. За тежки телесни повреди, смърт, причинени катастрофи и т.н. В този смисъл, ако имаме истинско правосъдие, такива предприятия и фирми ще бъдат скъсани от дела и като нищо могат да фалират.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове