Last news in Fakti

19 Август, 2023 08:19 1 178 9

Няма виновни за хаоса с дефектните бюлетини, отпечатани от машините на последните избори?

  • сиела-
  • машини за гласуване-
  • хартиени бюлетини

"Сиела" търси виновните в БНБ и ЦИК, от ЦИК сочат като виновник "Сиела"

Няма виновни за хаоса с дефектните бюлетини, отпечатани от машините на последните избори?  - 1

Сред най-сериозните казуси, изникнали на последните избори на 2 април т.г., бяха отпечатаните дефектни бюлетини от машините за гласуване, припомня "Сега". Тези машинни бюлетини – наричани така, за да се различават от класическите бюлетини, бяха най-фрапиращият резултат от промените в Изборния кодекс, които прокара „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП в предния парламент.

Първоначалният замисъл беше да се върне хартията като основен метод на гласуване, вместо машините; крайният резултат беше, че се озовахме с два вида хартиени бюлетини, че и с нови проблеми, защото на места устройствата не можеха да ги отпечатат правилно. Например, някои машини изкарваха бюлетини без никакво или частично съдържание, което не позволяваше да се разбере вотът на избирателите.

По-същественото е, че и досега онези, които отговаряха за изборите, не могат да се разберат откъде идва проблемът. Вместо това, те си прехвърлят едни на други отговорността за казуса. А остават по-малко от три месеца до местните избори, на които дори и малки неточности в отчитането на гласовете могат да повлияят на изборните резултати.

„СИЕЛА“ ТЪРСИ ВИНОВНИЦИТЕ В БНБ И ЦИК

От „Сиела Норма“ - частната компания, която досега неизменно получаваше обществените поръчки, свързани с машинния вот, намекнаха, че вината е в БНБ. На централната банка беше възложено да осигури хартията за бюлетините. Това обаче означава, че и Централната избирателна комисия (ЦИК) е отговорна, тъй като именно нейните членове потърсиха БНБ за тази задача.

„Хартията не беше много хубава. Всъщност, основно машини спираха заради хартията, а не заради софтуера, машините, избирателите или каквото и да било. Надяваме се този път новото ръководство на БНБ да направи така нещата, че да има хубава, качествена хартия, за да може изборите да минават гладко, без проблеми, поне по линия на хартията“, коментира изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров в интервю.

А ЦИК ХВЪРЛЯ ОТГОВОРНОСТТА НА „СИЕЛА“

От ЦИК обаче изобщо не мислят така и го заявяват съвсем категорично – и около самите избори, и сега. Последно това се видя на среща между изборните комисари и Обществения съвет към ЦИК, проведена неотдавна.

Както се вижда от стенограмата на срещата, председателят на съвета Цветелина Пенева изтъква, че феноменът на белите бюлетини се забелязва за първи път. Тя цитира един от техниците, поддържали машините, според когото вероятната причина за това е хартията, както и технически несъответствия в размера на шпулата, която се слага в машината за гласуване. От обществения съвет допускат също, че не са проведени достатъчно тестове с хартията преди вота.

Според члена на ЦИК Емил Войнов обаче още на изборите през октомври м.г. е имало случаи на отпечатани машинни разписки, от които не може да се отчете правилно вотът – те са били по-къси или по-дълги от нормалното, или чисто бели. Тогава, според Войнов, никой не обръща внимание на това, защото резултатите се отчитаха чрез записите в електронната памет на машините. През април т.г. обаче се отчитат чрез хартията и, когато се появи дефектна бюлетина, секционните комисии не знаят какво да правят и сигнализират в ЦИК. Така се получавало, че „проблема ту го има, ту го няма“.

Зам.-шефът на ЦИК Росица Матева обръща огъня към „Сиела“. „От проверките, които ние извършихме, се установи, че хартията, която „Сиела Норма“ АД е доставяла за предходните избори, не отговаря на изискванията на производителя за хартията, с която работят машините“, декларира директно тя. Матева напомня, че използваната на последните избори хартия е била проверена от държавни органи – Министерството на електронното управление, Институтът за стандартизация и Институтът по метрология), които са удостоверили, че тя е подходяща за устройствата за гласуване.

ПРОБЛЕМ НЯМА, САМО ВНУШЕНИЯ

„Като че ли тези думи „проблем с хартията“ завладяха цялото пространство. За мен това е едно внушение, лично за мен, тъй като според мен проблем с хартията няма. За мен проблемът е софтуерен“, заявява и председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Така косвено обвини „Сиела“, защото фирмата отговаряше и за софтуера на машините.

Нейкова също се позовава на направената проверка на хартията. „Едва ли всички държавни органи са се наговорили вкупом – има проблем с хартията, ама давай да я пускаме такава, каквото е?! Не, проблем няма! Хартията си е преминала лабораторните изследвания“, разгорещено изтъква шефът на ЦИК.

По думите ѝ, както производителят на машините „Смартматик“, така и „Сиела“ са пратили на комисията едни и същи спецификации на хартията, които след това са били предадени на печатницата на БНБ. Накрая Нейкова даже признава, че ЦИК е получила препоръка да бъде избрана „Сиела“ за доставчик на хартията – без да казва от кого идва тази препоръка.

ГРЕШКИ, (НЕ)ОТЧИТАНЕ И ВЪЗМОЖЕН БОЙКОТ

Цветелина Пенева избира да не коментира повече въпросът за хартията. Тя засяга и други проблеми, които създават съмнения за получените изборни резултати, като напомня, че ЦИК е отчела в официален документ – т.нар. анализ на несъответствията, че са регистрирани над 14 хиляди грешки в секционните протоколи на 2757 секции.

В отговор Росица Матева посочва, че около 200 протокола след последните избори са били предадени от секционните комисии във вид, в който ЦИК не може да установи за кого са подадени гласовете. Например, записани са само подадените гласове с машини или с хартия, но без да са разделени по партии и коалиции. Според зам.-шефа на ЦИК тук е трябвало да се намесят районните комисии – да върнат протоколите, за да бъдат отворени чувалите с бюлетини, които да бъдат преброени отново. Това обаче не е било направено. ЦИК пък нямала правото да поиска ново броене.

„Ние не попълваме протоколи, не коригираме резултати, само отстраняваме такива технически несъответствия, за които сме сигурни, че са такива. Не можем да изискаме чували, не можем да ги отворим, не можем да извършим повторно преброяване“, натъртва Матева. Тя даже допуска, че районните комисии са направили бойкот, защото не са получили увеличение във възнагражденията, за разлика от секционните комисии.

За отбелязване е, че след априлските избори наблюдатели обвиниха ЦИК, че е инструктирала районните комисии да приемат секционни протоколи, дори ако се виждат грешки в отчитането на резултатите. Каквото и да се е случило, последствия нямаше.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    лъжи и оправдания
  • 2 хаберих

    6 1 Отговор
    След проверка на съчиненията в Пернишко училище на тема “Как изкарах лятото?”, бяха разкрити три грабежа, нелегална автоморга и два бардака.
  • 3 тортиля

    9 0 Отговор
    В Българията е така „проблемът ту го има, ту го няма“. Виновни и наказани ня-ма!
  • 4 милиционер

    9 2 Отговор
    в тая държава никой не е виновен ! виновен е Путин за всичко , ама не идва у нас , за да го опандизим !
  • 5 Селянин

    5 0 Отговор
    Ала бала ница
    изборна паница.
    В посолствоТо е сътворена
    от Юда осветена,
    кривоусмихната и с цвят на дъгата
    ще се поднася тя на раята.
  • 6 Ттттт

    7 2 Отговор
    Много просто, като няма виновни, на изборите няма да гласуваме с машините!
  • 7 Иван

    3 0 Отговор
    Че то виновни в България никога няма
  • 8 Сандо

    0 0 Отговор
    В тая държава вече няма никой виновен за каквото и да е.
  • 9 Касапин

    3 0 Отговор
    ДЯДО МИ КАЗВАШЕ ПАРИТЕ СА ТРИ ВИДА В БРОЙ КЕШ И НА РЪКА ТАКА ЧЕ БЮЛЕТИНИТЕ СА ЕДИН ВИД ХАРТИЕНИ ТА СЕГА НАЛ СХВАЩАШ АЛАБАЛАДЖИИТЕ ЩО ОТЧАЯНО СЕ БОРЕХА САМО ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове