Last news in Fakti

19 Август, 2023 09:51 4 170 43

Производители на български картофи алармират: Скоро ще купуваме само вносни, няма печалба от труда ни

  • картофи-
  • земеделски производители

Цената я определят големите в Европа. И когато тя е твърде ниска, ние страдаме, обясни производителят Георги Червенков

Производители на български картофи алармират: Скоро ще купуваме само вносни, няма печалба от труда ни - 1

Изчезва ли българският картоф? Въпросът вече съвсем не изглежда лишен от смисъл, защото все по-трудно производителите у нас успяват да стигнат до някаква, макар и минимална печалба. Може ли да се окажем без картофи родно производство, провери Нова телевизия.

В Самоковското село Поповяне нивите с картофи намаляват. И това има своето елементарно обяснение – финансово.

„Картофите, за съжаление, изпаднаха зад борда. Нямат обвързано подпомагане в новия програмен период и затова предложихме супер адекватно подпомагане, подобно в Румъния. На всичкото отгоре те са ни и пряк конкурент, на един пазар сме, където километрите не играят съществена роля при ценообразуването – да има обвързано подпомагане при производството на семена, картофи”, коментира Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите.

Той беше зам.-земеделски министър в служебния кабинет и въпреки че беше във властта не можа да реши проблемите на собствения си бранш. „Цели села в Самоковско се изхранват с картофопроизводство. Ако отново не започнем да си произвеждаме семената, с допълнително европейско подпомагане, сме обречени”, допълни Джиков.

В близките дни Георги Червенков започва да вади картофи. Разказва, че земеделската година е била много трудна – първо със закъсняла пролет, после с проливни валежи, а накрая с дълъг горещ период. Каква цена на картофите ни чака още е рано да се каже.

„Цената я определят големите в Европа. И когато тя е твърде ниска, ние страдаме”, обясни Червенков.

И точно това отказва производителите. Статистиката е красноречива. „Миналата година имахме 100 хиляди декара, а сега 50 хиляди. Липсата на допълнително подпомагане ще остави тези райони без средства за препитание”, коментира още Джиков.

От Асоциацията на картофопроизводителите са критични към правителството, защото не виждат достатъчно запознати и подготвени в земеделското министерство.

Много болна е и темата за пазарите. Такива за родните производители почти няма, защото вносът влиза навсякъде и измества родните картофи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами добре

    26 41 Отговор
    Свалете си себестойността на продукцията, и не ревете.

    Коментиран от #11, #38, #43

  • 2 Голата истина

    25 41 Отговор
    Намалете цените бе алчни селяни

    Коментиран от #3, #8

  • 3 да де

    56 3 Отговор

    До коментар #2 от "Голата истина":

    Цените ги определят прекупвачите и големите вериги.

    Коментиран от #4

  • 4 навсякъде има пазари

    22 15 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Като не ти е изгодно не продавай на веригите, а отиди на пазара. Направи Кооператив и продавайте през него. Стига ревали.

    Веригата няма да ти обърне внимание, защото за нея си никой. Не можеш да захранваш с картофи 60 магазина целогодишно.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Буко Баламата

    23 17 Отговор
    При цена от 2-2.50лв за килограм ми е чудно защо хленчат.

    Коментиран от #10

  • 7 да де

    30 3 Отговор

    До коментар #4 от "навсякъде има пазари":

    На пазарите и борсите доколкото ги има у нас мутрите диктуват цените май си пишеш колкото да не заспиш.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Без значение

    31 4 Отговор

    До коментар #6 от "Буко Баламата":

    Не гледай цената в магазина, цената на производителя е в пъти по-ниска. Просто големите вериги извиват ръцете на всички производители.

    Коментиран от #16

  • 11 Калпазанин

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "ами добре":

    Ти май само химикалка си държал в ръцете си, не случайно ни държат извън шенген защото холандските производители ше ревнат,

    Коментиран от #13

  • 12 Българин

    20 5 Отговор
    а добър ден нали това е целта да няма нищо

    Коментиран от #15

  • 13 Българин

    19 4 Отговор

    До коментар #11 от "Калпазанин":

    за чеп ли ти е тоз шенген файда за мафията за народа едно нищо

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Буко Баламата

    27 4 Отговор

    До коментар #10 от "Без значение":

    Че те големите вериги извиват ръцете и на тези с дрехи,обувки,чанти и каквото още се сетите.Да излязат по пазарите и да си продават. На Красно село има една сергия с картофи на която има опашки от сутрин до вечер.
  • 17 тогава

    5 11 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Като е така, защо в статия за картофи плюеш Шенген? Май друга ти е целта.

    Коментиран от #20

  • 18 Българка

    27 7 Отговор
    Не е ли време дребните земеделци и животновъди вместо само да реват, да се обединяват в кооперации .Така ще бъдат по-силни и организирани. И крайно време е НС да приеме закони за кооперативния труд. И не пиша за ТКЗС-тата при соца, а за пазарно ориентирани сдружения на частници

    Коментиран от #31

  • 19 Абе

    16 23 Отговор
    То ако зависеше от Копейката, щяхме да внасяме само Руски био отпадъци, ръждясали лади и масквичи, а пък кой знае, можеше да ни построят и един Чернобил и да ни го взривят ако не слушкахме джуджето

    Коментиран от #25

  • 20 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "тогава":

    ако си в играта добре значи лапаш ако не си лапаш мухи

    Коментиран от #24

  • 21 Сталин

    24 8 Отговор
    Вносните картофи са тъпкани с торове и пестициди и имат ужасен вкус,но българина е свикнал на западните л@йна и не му прави впечатление и също няма фитосанитарен контрол на вноса поради корупция
  • 22 Айде сега

    22 5 Отговор
    Мързи ви да работите яко. Я Косьо Самоковеца от картофи как направи милиони, че и диаманти на метресите си купуваше, ама работеше денонощно.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ай ай ой ай

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    разкри мъ!
    Митрафонова ша ма бий!
  • 25 За пореден път

    28 9 Отговор

    До коментар #19 от "Абе":

    Дали ще внасяме руски или западни биоотпадъци, стари трошки и онова, което разглезените западняци даже не искат да погледнат, е все тая. В момента обаче обираме боклуците (в пряк и преносен смисъл) на западните ни "приятели", пък вие, "умните" и кресливите се фиксирайте върху Русия колкото си искате - пак ползвате отпадъците на господарите.
    По темата - ние и сега ядем предимно картофи от Полша, фасул от Египет, домати от Турция, праскови от Гърция и всякакви други храни от ЕС и не само. Специално за вноса от ЕС, уважаеми български фермери, питайте мадам Йес какво е договаряла и защо субсидиите на нашите земеделци и животновъди са в пъти по-ниски от тези в другите страни-членки.

    Коментиран от #28

  • 26 145 години продажност

    22 1 Отговор
    Разликата е в "държавите". Кавичките са заради България, територията която се управлява от продажници и безродници, готови на всичко за още малко лично богатство. Жалко, че за нея са умирали българи и не само, не си е заслужавало. Народецът сам вижда, всеки от своята камбанария.
  • 27 Мордохай

    9 4 Отговор
    Пазарна икономика - преориентираш се към нещо което се търси и осигурява печалба или фалираш. Добро или лошо това е положението.
  • 28 Аидеее

    5 15 Отговор

    До коментар #25 от "За пореден път":

    Още един адвокат на Ушанките, и 50 бона да ми бяха предложили, никога нямаше да работя тая мизерна работа, но така е, мизерниците работят само мизерни неща, хаха
  • 29 Павел пенев

    22 4 Отговор
    След 1989 год.ние вече нямаме селско стопанство. Така че не само картофи-нищо няма да имаме. Нали си получихте земята в реални граници от комунистите, които я обработваха 45 години и хранеха три Българии. Сега все не ви излиза сметката,защото от производители решихте да ставате търговци. Как така турците имат сметка да произвеждат а вие нямате? Истината е че сте мързеливи негодници.

    Коментиран от #32

  • 30 5 лева за килограм

    18 3 Отговор
    Картофо-производството у нас е на нивото на 18-ти век - почти всичко се върши на ръка. Основно възрастни хора в селата се занимават с това и затова отрасълът е на отмиране. Но, това е само елемент от цялостното унищожаване на селското ни стопанство, което стартира с т.н. демокрация.
  • 31 Истината

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    През 20 те години от Холандия и други страни са идвали в България за да черпят от българският опит в кооперативното движение. След насилственото "коопериране" слез 1944 година кооперирането става мръсна дума за българските земеделци и това продължава и до днес за съжаление.

    Коментиран от #42

  • 32 Наблюдател

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Павел пенев":

    Ще ме разпрачеш бе Пенев! Как ще ви обясниш тогава, че свързани с бившата комунистическа е ДС номенклатура владеят и обработват площи от по таз 100-150 000 декара и са най-големите монополисти в зърненият и лавандулоният бизнес? За справка в ЕС няма еднолично владение на обработваеми площи от над 5000 декара.
  • 33 Куп Тор

    15 2 Отговор
    На кой му трябват български картофи, когато има атлантизъм?

    Коментиран от #39

  • 34 варненски пенсионер

    7 3 Отговор
    картофите - 2 лв. на магазина за кг. и никаква печалба !? време е да се свика съвета за нац. сигурност ! а, каква е цената в Германския Лидл ?
  • 35 Стеф

    6 2 Отговор
    Това са щуротии. Аз имам картофи, добре е. Не се става богаташ, но си е нормално!
  • 36 ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ

    2 2 Отговор
    На нас пък така са ни казали че трябва!
  • 37 БАЦЕ ЕООД

    6 2 Отговор
    Тия картофи ако не са демократични, хич не ми ги и хвалете...
  • 38 я кажи

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "ами добре":

    къде си учил пазарна икономика, да се науча и аз кат теб да решавам проблемите .. хахахаха
  • 39 стига бе

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "Куп Тор":

    И банани, и банани.
  • 40 Гост

    6 1 Отговор
    Когато трябваше да инвестирате в механизация и технологии вие си купувахте джипове, за да се правите на баровци! Сега ревете! Ами продължавайте….

    Коментиран от #41

  • 41 Щом не щеш банани

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    яж български компир, на 30 лв.кг та тия най после, да имат печалба "милите"!!!!
  • 42 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    Идвали са за да видят как не трябва да се прави земеделие!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове