Last news in Fakti

22 Август, 2023 05:51 1 490 24

Мария Пиргова: Амбициите на Радев сочат към бъдещ политически проект

  • мария пиргова-
  • румен радев-
  • политика

Той е в конфронтация с всички парламентарни групи, отбеляза политоложката

Мария Пиргова: Амбициите на Радев сочат към бъдещ политически проект - 1
Снимка: БГНЕС

Конфликтът на президента Румен Радев с партиите, които водят доста недалновидна политика и по отношение на него, ще му свърши може би добра работа за бъдеща партия. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът проф. Мария Пиргова.

"Това ще бъде добра основа държавният глава да се разграничи от настоящите партии и да направи собствена нова. Това, което мен ме притеснява в този случай е, че президентът не знае каква ще бъде неговата партия. Президентът не бива да клони нито в ляво, нито в дясно, но все пак той беше социалният президент, мисля че сега политиката му е склонна да бъде дясна, поне той казва, че не е ляв. Той трябва да застане, ако прави партия, в центъра, но не виждам около него достатъчен капацитет - екип не виждам, не виждам послания, които да го сродяват повече с хората.

Вярно е, че от време на време прави силни речи, така възбужда националното съзнание, но оттам нататък ми се струва, че ще му бъде доста трудно, защото той не проявява екипност, не проявява диалогичност. Той е в конфронтация с всички парламентарни партии, но не може да не показва диалогичност с други извънпартийни формирования. Но като цяло мисля, че неговите амбиции са свързани с бъдещ политически проект", смята проф. Пиргова.

Според нея престрелките между президент и управляващи са "нормална борба за власт в една държава с разделение на властите": "Навсякъде където има разделение на властите наблюдаваме битка за повече позиция, зависимост вече от кондицията на парламента, президента, институциите. Аз мисля, че нищо ненормално няма в това. Казвате, че президентът е обвинен в това, че иска да запази службите. Разбира се, че ще иска да ги запази. Разбира се, че правителството ще иска, ако има повече легитимност, да вземе за себе си контрол върху повече власт. Така че това са битки като част от политическия процес, те са навсякъде, те са в България, защитават се различни позиции и ние не можем да ги разглеждаме само като скандали. Това е част от политическия процес.

Да, една институция може да вземе повече власт, да има повече влияние. Ето, сега президентът се ползва със своята легитимност, която е над 50%. Неговият пряк избор по Конституция му дава възможност да говори от името на нацията. Така че взаимните обвинения, те са част от процеса. Разбира се, те трябва да бъдат в рамките на институционалната култура", каза още политологът.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ице

    20 13 Отговор
    А дано, баба Маро, а дано! Радев е най-големият държавник, населявал някога земите български от 681 г. насам. Даже и преди това.
  • 2 Вдигай си

    14 13 Отговор
    болшевишките меса и отивай да градиш новата си матушка Роzzия!Путин се нуждае от идеите на собствените си васали.
  • 3 Един

    12 9 Отговор
    мъртвороден проект ! Болни амбиции , ненужни на тази толкова болна държава !
  • 4 Крадев и проект

    11 8 Отговор
    Ми то болшевиките партии лочнаха да се броят като хлебарките. Много лапачи се наместиха на клона на Митрафона.
  • 5 АУУУУУ

    10 6 Отговор
    НОВАТА ПАРТИЯ НА РАДЕВ ЩЕ БЪДЕ КАНИБАЛ СПРЯМО ВЪЗРАЖДАНЕ И БСП.......... ЗА СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ГИ ГЛЕДАМЕ В РОЛЯТА НА АТАКА.....ИНТЕРЕСНО Е КАКВО МИСЛЯТ КОСТАДИНОВ И НИНОВА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 6 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 9 Отговор
    ПРОЕКТА НА СТЕФАН ЯНЕВ СЕ ......... ПРОВАЛИ , СЪДБАТА НА ТВОЯ ЩЕ Е ....... СЪЩАТА ........ ЕДНИ БОЛНИ АМБИЦИЙ , НА ЕДИН БОЛЕН ЧОВЕК .......... ФАКТ !

    Коментиран от #18

  • 7 Пенсионерски

    8 4 Отговор
    блян !
  • 8 Българин

    12 5 Отговор
    Тоест ще обере копейките и Костя ше остане гладен :) хахахахаха
  • 9 Бил

    9 3 Отговор
    в конференция с всички парламентарни групи ? Ами то за криво колело прав път няма , казва народът ни !

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сори

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бил":

    в конфронтация
  • 12 Куку

    8 4 Отговор
    Чудесно така унищожава Възраждане и БСП.Гласоподавателите на тези партии са едни и същи деб...ли които най обичат да ги лъжат,то не беше Атака,Бареков сега и Радев и така до края на света!
  • 13 пътник

    9 4 Отговор
    Фатмак начело на партия-не става!Фатмакът знае само да козирува и изпълнява-до тук са му умствените възможности В ПОЛИТИКАТА .Тези,които го тикат към власт,са хитрите царедворци,които са мераклиите да се възползват от нея като московската "политоложка ".
  • 14 Чичо

    5 4 Отговор
    Дай Боже! Единствения който не си върти палачинката а отстоява своите убеждения. Да си жив и здрав. УСПЕХ.

    Коментиран от #17

  • 15 РадеВън

    4 2 Отговор
    Тая пирга с оная дъщеря и се ще оня нещо да направи, но човеко е ялов и се разбра, че он му се сака, ама не мой. Или е немокаятен или са му лоши съветниците? Или и двете. Червените мозъци са се насочили към инкасиране на всичко и вече не им е до политика. Какво да правиш - борци за равенство - помежду си. Червена олигархия. Или олиго... ф..рения.
  • 16 Радев путлерист N1

    3 4 Отговор
    Срам за България е президента руска клюкарка!
  • 17 Шопо

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Чичо":

    На следващите избори Народа ще накаже партиите на войната.
  • 18 Яяя

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Като видя "амбициЙ", и не мога да приема писанията Ви. Липсата на базова грамотност не позволява съществуване на нищо по-висше.
  • 19 Факт

    4 1 Отговор
    Идат местни избори! Пак се разлаяха кучките! Много вие страх от Радев ... защо ли ? Защото НЕ Е свързан с мутрите , няма "кирливи ризи" и не можете да го управлявате! Лаете, лайте! защото се страхувате!
  • 20 Не не верно

    2 0 Отговор
    Радев си се разбира много добре с Възбуждане и с ИТН.
  • 21 милиционер

    1 0 Отговор
    иде краят на боковизма ! за КиК изобщо ще забравим !
  • 22 Радев

    0 0 Отговор
    е умен човек и няма да прави собствена партия. Не подобава на човек с два мандата президент да прави малка незначителна партия. Голяма и силна партия никой няма да му позволи да направи освен някое посолство но тя ще бъде за кратко и с определени задачи. Така, че не се упражняваите в съчинения за бъдещето на президента.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ойййй

    0 0 Отговор
    Какая одна мур зил ка" от петата хибридна подривна колона у нас. Оййййй.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове