22 Август, 2023 07:30 3 302 29

Парламентът остава глух за гласовете на гражданите и бизнеса

  • парламент-
  • законопроекти-
  • граждани-
  • консултации

За 91% от внесените в парламента законопроекти няма информация да са проведени обществени консултации или обсъждания

Парламентът остава глух за гласовете на гражданите и бизнеса - 1

За законодателната власт в България публичността и обръщането към гражданското общество все така остават лозунги без съдържание. За 91% от внесените в парламента законопроекти няма информация да са проведени обществени консултации или обсъждания. А в мотивите, с които се обосновават законодателните предложения, отсъстват гледните точки на заинтересуваните групи в цели 93.3 на сто от законопроектите. Иначе казано, депутатите не се вълнуват от гледната точка на хората, които са засегнати от приеманите закони.

Така излиза от данните, съдържащи се в проучване върху законодателната дейност на Народното събрание, извършено от Националния център за парламентарни изследвания. То обхваща 122 законопроекта, внесени в периода от 12 април до 28 юли 2023 г., тоест през първата сесия на Народното събрание. Тук не влизат законопроекти за ратифициране на международни договори, общите законопроекти за второ четене, законопроектите за държавния бюджет, за пенсионния и здравния бюджети и конституционните проекти, какъвто има само един.

Изследването е чисто статистическо. В него липсват анализ и коментари. Няма дори изводи и заключения от представените данни, пише в. "Сега".

Правосъдието е приоритет

От управляващото мнозинство се чуваха гласове, че правосъдната реформа ще бъде основната задача на настоящия парламент. Засега изглежда е така – една трета (34.4%) от законопроектите засягат сферата на правосъдието. Всички останали области на законодателството остават далеч назад: земеделие и храни – 9%, вътрешни работи – 9%, транспорт, информационни технологии и съобщения – 6.5%. Ключови сфери като социална политика, финанси, здравеопазване и икономика се оказват най-малко интересни за депутатите – на тях се падат по-малко от 5 на сто от внесените законопроекти.

Кръпка до кръпка

Почти няма нови закони. 81.1% от внесените законопроекти засягат изменение и допълнение на действащи закони. Други 11.5 на сто са законопроекти или само за допълнение, или само за изменение. Едва 7.4% предлагат въвеждането на нови закони.

Това, че депутатите са съсредоточени почти изцяло върху преработването на съществуващите закони, изглежда е свързано с усещането им, че действащата законодателна уредба не върши работа. Иначе не може да се обясни фактът, че половината от внесените законопроекти (49.2%) се обосновават с неефективността на съществуващото законодателство, което също е прието от Народното събрание. Повече от останалите (31.1%) вносителите аргументират с нуждата от промени, които се налагат от правото на ЕС. А това също налага най-често изменението на действащи закони, отколкото приемането на нови.

Диря няма

По всички показатели, които засягат прилагането и отчитането на ефектите от законодателството, резултатите, както винаги, са плачевни.

При 98.4% от законопроектите няма разписани изисквания да се отчитат периодично изразходваните средства от прилагането на законите спрямо постигнатите резултати. При 95.9% не е предвидено дори да се публикуват периодично резултатите от законодателните промени.

За повече от половината законопроекти не са определени срокове, в които трябва да се постигнат целите на законодателните промени. В едва 2.5% от предложенията вносителите са записали конкретните финансови средства, необходими за прилагането на измененията. Също толкова нищожен е делът на законопроектите, в които са заложени механизми за оценка на разходите и резултатите от законодателната инициатива.

Водени от собствения акъл

Използването на научни аргументи в обосновката на законопроектите остава много слабо развита практика в българския парламент. Едва 17.2% от законодателните предложения са аргументирани с някакво изследване или научна експертиза. За останалите 82.8 на сто вносителите – било правителството, било депутатите, разчитат на собствената си преценка – а тя невинаги се оказва добра.

Активност

Както винаги, законодателните предложения идват основно от Министерския съвет. Всеки трети законопроект (33.6%) е изготвен от органите на правителството. Сред парламентарните групи най-дейни са депутатите от ПП-ДБ, чиито подписи стоят под 26.2% от внесените законопроекти. Следват ги коалиционните им партньори от ГЕРБ-СДС с 20.5 на сто. Доближава ги "Възраждане" - националистите са автори на 16.4% от всички законопроекти, а БСП е далеч назад със 7.4 на сто. Последните места заемат ДПС (6.6%) и ИТН (4.1%).


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алеко Константинов

    64 0 Отговор
    Аз романа за Ганьо съм го написал отдавна, ама и днес важи с пълна сила
  • 2 фен

    72 1 Отговор
    Абе важното е, че всичко е съгласувано с ПосолствоТО!

    Коментиран от #14

  • 3 Аве

    61 1 Отговор
    Галето от посолствоТО я чуват много добре хаха
  • 4 Тези

    24 2 Отговор
    центрове са ала бала. Статистически измишльотини!
  • 5 да де

    60 1 Отговор
    Сглобката не е българска обслужва чужди интереси българите ги нЕма в дневния ред
  • 6 Софиянеца

    50 1 Отговор
    Те ако почнат да чуват няма да променят Конституция, празници или да махат паметници !
  • 7 Българин

    43 1 Отговор
    каквото и да пишите тяхната далавера си върви с пълна сила
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    41 1 Отговор
    Парламентът Слугува на мафията Парламентът Депутатите не им Пука за Бг Народ

    Коментиран от #11

  • 9 Агата Кристи

    34 1 Отговор
    Дъното е НАД нас....
  • 10 Ротационни протести

    39 0 Отговор
    Ако продължават в същия дух, още преди местните избори, ще си изядат боя и парламента и правителството.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Б.М.Б.@

    32 0 Отговор
    Такава е сглобката. А иначе Радев им е виновен за всичко!
  • 13 Гост

    26 0 Отговор
    Парламента не е глух само и единствено за далавери, кражби, продажничество, лъжи. За всичко друго е дълбоко глух
  • 14 Галя от Посолството

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    Така е Посолството решава дневния ред на НС! За домашното насилие имаше и извънредно заседание!
  • 15 Киро ала балата със 7%

    25 0 Отговор
    "За 91% от внесените в парламента законопроекти няма информация да са проведени обществени консултации или обсъждания." Да ама са проведени консултации с Посолството и лично Хаитянеца ги е одобрил
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гай Турий

    23 0 Отговор
    Доказателство, че т.н. "народни избранници" съвсем не са избор на народа, а на козяците.
  • 18 Гай Турий

    22 0 Отговор
    Козяк спускат списъци с кандидати за такива лаладжии, които са вербували вече, да слугуват на Фейкянистан и Англосаксинистан. Списъци на съвсем непознати лица, оказващи се шарлатани, както ги нарече и президентът, който сам също беше измамен. За съжаление. Тая измет в НС трябва да бъде ометена, тя не е български избор. Това са нагласени отбори от липсата на свян и срам и пипе, за които няма нищо мило българско и родно.
  • 19 То е ясно

    17 0 Отговор
    Кви хора бе ! Само лобистки закони и такива спуснати от Посолството.Нека овцете още гласуват за тия случайници.
  • 20 Гай Турий

    21 0 Отговор
    Сбирщината в днешното НС няма необходимия умствен капацитет за да пише закони, да взема решения в полза роду. Продажници, които слушкат, какво им разпореждат от Козяк. Една Галя ги командва. А нея никой българин не я е избирал. Даже не сме я виждали фуста ли е или джендър.
  • 21 Кво да обсъждат,

    18 0 Отговор
    Те са сложени да погребат България! Ясно е, че ние сме против, затова действат тайно и бързо.
  • 22 плюс минус

    18 0 Отговор
    Отдавна е време да избираме депутатите мажоритарно и да им се намали броя.
    Сега може ли някой да посочи имената поне на 10 депутатина?
    Има няколко, които си командват партиите, а другите гласуват под строй.
  • 23 Англофил

    16 0 Отговор
    И после тука мулти кретените продължават за крещят напред ПП и ДБ дето направиха коалиция с ГЕРБ. Тов аса най-глупавите хора в България. Бензина върви към 3.50 ама напред ПП
  • 24 оня с коня

    2 10 Отговор
    Непрекъснато тука повтаряте като зациклил Компакт диск че Партиите се командвали от Козяк.А защо нито веднъж не споменахте откъде се командва "Възраждане" ?Искате и да изметете "тия продажници и подлоги" но така,че всичкото Изметено място да остане за Копейкин и Казаците му за да стане България "Независима",но същевременно и да възстанови Вековната дружба с Руските ни братя?!И преди да обявяватеИзборите за "Фалшиви" се погледнете в Огледалото и откровено си отговорете на въпроса:Лично вие гласувате ли?Истината е че голяма част тука пребивавате в Чужбина/основно Русия,Беларус,има и във Щатите/ и изобщо не сиправите труда дори да помислите за гласуване,други пък гласувате за малки и невзрачни про-руски Партии без никакъв шанс да влязат в НС,а трети пък...просто ходят за Гъби в Гората в изборния ден.Е не става така Другаре,няма и да стане!

    Коментиран от #26

  • 25 Старец

    16 0 Отговор
    За какъв парламент говорим. Това е американски слугинаж. Никога, в цялата история, на България не сме имали по продажно, безродно и некадърно правителство.
  • 26 Възраждане

    11 0 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    не е в управлението на България.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 оня с коня

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Възраждане":

    Е как Възраждане не е в Управлението на БГ,пък внесените от нея Проектозакони са само с 4% по малко от внесените от ГЕРБ примерно,т.е. цели 16,4%?А не компенсира ли неучастието си в Правителството тая ОТЯВЛЕНО РУСКА партия със "Улично правораздаване" чрез АГРЕСИВНА "Охрана" Руските Паметници,Демонстрации и Блокиране на важни пътни артерии с цел всяване на Хаос в обществения мир и всичко това - под прякото ръководство на Москва?
  • 28 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Възраждане":

    кой да му каже и коня му е макет как да му каже
  • 29 Сандо

    2 0 Отговор
    Когато гражданите и бизнесът станат част от Посолството - тогава!Засега ще чакат,има спуснати заповеди за бързо изпълнение,Няма Време!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове