Last news in Fakti

25 Август, 2023 09:34 1 094 12

Д-р Александър Симидчиев: Покачващите се температури ще върнат някои болести, например маларията

  • покачващи се температури-
  • болести

Ако не сме подготвени, ще има проблем. Можем да се подготвим и това да не се случва, но за това се изисква стратегия, която да има хоризонт от поне 10 години напред, каза пулмологът

Д-р Александър Симидчиев: Покачващите се температури ще върнат някои болести, например маларията - 1

Над 25 личности и организации от сферата на бизнеса, политиката, науката, здравеопазването, образованието, природозащитната дейност се обърнаха към НИМХ и БАН с настояване да оповестят актуалните си становища за климатичните промени и ролята на човека в тях. Повод за писмото са зачестили медийни изказвания на представители на научната общност, които поставят под въпрос климатичните промени или степента на човешката роля в тях, както и липсата на актуални документи, които да показват какво мислят българските институции по отношение на проблема.

В България сме със сериозен дефицит в стратегически документи и обща визия по редица проблеми, каза пред БНР пулмологът и зам.-председател на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев, който е сред подписалите писмото.

"България не може да промени траекторията в светоен мащаб, но това, което можем да направим, е да направим така, че в България населението да бъде защитено с адаптационни мерки, т.е. първо населението да знае по тази тема, да има ясно становище, което е научно обосновано, на второ място - да приемем всички възможни мерки, за да може адаптационните политики да бъдат вкарани в националните приоритети - за да защитим, доколкото е възможно, голямата част от населението", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

По думите му поради покачващите се температури в следващото десетилетие в България отново ще се появи комарът, който може да предизвика малария.

"Тогава ще се появят определени заболявания, например маларията, и ако не сме подготвени, ще има проблем. Можем да се подготвим и това да не се случва, но за това се изисква стратегия, която да има хоризонт от поне 10 години напред".

Според него в България сме свидетели на "институционално застаряване":

"Безвремието, на което сме свидетели, води до това, че хората не се занимават с истински важните въпроси".

Д-р Симидчиев е категоричен, че трябва да имаме национална стратегия по много въпроси, един от които е адаптацията към климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стилян

    9 2 Отговор
    Маларията я разпространява Нинова и Бесепето.
    А ти г-н Симидчиев отивай на курсове пр професор Мангъров.
    А иначе ти о за участъков дофтор не ставаш
  • 3 Тапа Нар

    3 0 Отговор
    Трай че гетс ще те чуе бе будала, стига си му давал идеи
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Като чета коментарите и …. Ма после да не ривете!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аййййй

    7 1 Отговор
    Самунджиев чака с нетърпение ковид измамата
  • 7 Кую

    2 1 Отговор
    Има ДДТ, хинин. Сегашните измислени доктори една хрема не могат да излекуват.
  • 8 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Не са налице никакви климатични промени. Никой не вярва на тези некадърници,които източват пари за сметка на своите твърдения за климатични промени. Всъщност има климатични аномалии,каквито винаги е имало и борбата трябва да е насочена към тях. Българските лекари като този,са организирана браншова престъпна група,които използват здравеопазването за собствено благополучие,без да се мминтересуват от живота и здравето на хората. Те са търговци спекуланти, поставени под засилена правна защита у нас, привилегия каквато няма в целия свят. Затова е много добре,че има цигани,които ги бият от време на време.
  • 9 Възраждане=ГРРБ= ДПС

    1 1 Отговор
    Тази пролет нивото на р. Дунав беше високо, и на места излезе от коритото си, като се образува ха блата. Тези блата са люпилня за комари. Никакви мерки от държавата нямаше и комарите ни "изядох"! Освен на малария, комарите са преносители и на още много други опасни болести, като западнонилска треска например!
  • 10 климатичните промени

    0 1 Отговор
    са нещо съвсем естествено и в науката са описани като цикли. Ако бяхме в цикъл на застудяване, то какво - щяха да ни мотивират да засилим въглеводородите ли, та ха дано да спрем ледниковия период!? Смешни хора
    Надявам се, че Симидчиев не иска да ни внуши, че климата е константна величина и не се изменя като всичко друго в природата! Не му отива, минава за интелигентен човек.
    Иначе е прав в едно - хората сме оцеляли най-вече поради своята адаптивност и действително не пречи да мислим стратегически с хоризонт напред. В крайна сметка, натрупаното познание следва да се използва за оцеляването на човечеството, а на да се злоупотребява с него за едните печалби
  • 11 лъжец

    0 0 Отговор
    десебарката на платена службица при Биг Фарма лъже и страхува телектората и овченаселението...ама няма да мине номерът, на малцина луди им пука за вашите алабализми...оставка, съд, затвор..
  • 12 Доктор

    2 0 Отговор
    Това продажно нищожество е срам за лекарската професия. Ниско квалифициран, двуличен кариерист. Само му погледнете биографията. Абсолютен боклук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове