Last news in Fakti

29 Август, 2023 10:53 7 724 42

Румен Драганов: Само за ден в Слънчев бряг правим онова, което се прави за месец в Гърция. Туризмът е стабилен

  • румен драганов-
  • слънчев бряг-
  • туризъм-
  • гърция

"Очакваме до 3 млн. чужденци по Черноморието за това лято - имаме перфектна организация и системата работи добре. Трябва да видим не в месеците юли и август, когато е пълно, а през месеците май-юни и септември-октомври какво може да се направи по отношение повече туристи", анализира експертът

Румен Драганов: Само за ден в Слънчев бряг правим онова, което се прави за месец в Гърция. Туризмът е стабилен  - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Имаме ръст. 820 000 българи са излезли в чужбина. В същото време имаме над 2 млн. българи, които са били в България. Само на Слънчев бряг имаме 450 000 легла, заедно с община Несебър - 550 000 легла. В Гърция през изминалия месец са излезли 120 000 българи с цел туризъм. Само за един ден в Слънчев бряг правим онова, което се прави за цял месец в Гърция. Няма как да кажем, че българите са тръгнали в чужбина", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на "България сутрин".
Тази година се очакват малко над 7 млн. българи да излязат в чужбина и 24 млн., които ще имат пътувания в България, уточни той.

"Имаме много интензивни пътувания в България. НС казва, че 45% отиват в чужбина с цел почивка и екскурзия - около 400 000, но пътувания има и в България, особено по Черноморието", посочи Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на ИАОТ отчете върхова година по отношение на пътуванията и обясни на какво се дължи спадът на чуждестранни туристи у нас:

"Спрямо 2019 г. имаме спад. Спадът за трите месеца през лятото от чужбина е 9%. Ние сме с 300 000 по-малко от това, което е било през 2019 г. - недостигът е на туристи от Германия, Русия и Великобритания. През изминалия месец имаме 85 000 германци. Това означава слаб юни и юли, означава много инвестиции в реклама, за да може следващата година да имаме повече туристи. Хотелите трябва да сключат договори, а общините да участват в процеса на рекламата".
Според него темата за чистотата на водата, дискутирана през летния сезон, не е причина за отлива на туристи у нас. "Имаме спад на румънски туристи, защото им вдигат колите. Бяха извършени огромни инвестиции по отношение на водния цикъл на Черноморието. Очакваме до 3 млн. чужденци по Черноморието за това лято - имаме перфектна организация и системата работи добре. Трябва да видим не в месеците юли и август, когато е пълно, а през месеците май-юни и септември-октомври какво може да се направи по отношение повече туристи", анализира експертът.

Цените по Черноморието се движат между 40 и 240 лв. за стая за двама души, отбеляза Драганов.

"Скара с гарнитура и бира е 11 лв. Изключително изгодно. Разликата в отстъпката между 2 август и 2 септември е между 30 и 50%. След 15 септември цените ще паднат още. Туризмът е стабилен, има капацитет да обслужи повече туристи", настоя той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Червената шапчица

    62 4 Отговор
    Този човек много лъже. Защо го прави?
  • 5 Буко Баламата

    52 4 Отговор
    Този човечец е ,или луд,или пиян.
  • 6 Жони

    45 3 Отговор
    Ами за паре лаже за много паре
  • 7 бегаййй

    54 2 Отговор
    Пак се лупаме в гърдите, колко сме велики и после ревем, как сезона е провален.
  • 8 дедо

    51 5 Отговор
    От 15 до 20 август бях на Слънчев бряг толкова празен с много неработещи магазини,заведения и хотели никога не съм го виждал а пък този може да си измисля за 450-500 хиляди колкото си иска само не знам кой лъже.

    Коментиран от #13, #33

  • 9 Съдията Дред

    44 4 Отговор
    Тоя говори приказки от 1001 нощ. На два пъти бях малко след Созопол, големия плаж на Каваците, Смокиня и нататък. Дори и свободните зони/ които са по малки от определеното със закон/ не са препълнени. От платените зони се заемат част от първи и втори ред , както и някои от шатрите за любителите на показния лукс. А качеството на храната и обслужването е под всякаква критика. Не коментирам цените, написали са ги, съгласил съм се. Но да ти донесат шкембе чорба и да няма чесън и лют пипер ? А прословутата скара е е така преосолена, че с едно кюфте трябва да изпиеш две бири. Може би трябва да платя 600 лева за рибай стек, та да ям нещо качествено.

    Коментиран от #35

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 пак ще

    45 3 Отговор
    сравняваме кон с кокошка, къде е Гърция с неините 100млрд годишно от туризъм, и пясъчна ивица от 4хил. километра, и българия с 1,5 милиарда годишно от туризъм, и пясъчна ивица от 300км, и разбирасе времетраене на сезона, по гръцките острови на юг от Атина, сезона е целогодишен, а тук от 15.09., кепенците хлопват, и ако отидете на Слънчака на 30.09. няма да срещнете жива душа по крайбрежната алея, за зимните месеци пък си е направо мъртвило, е сега нали с украинските туристи малко захлебиха от държавата собствениците на хотели, че иначе ги чакаше фалит.
  • 12 Ами да

    35 3 Отговор
    Жегата има кофти влияние!
  • 13 Порно

    31 2 Отговор

    До коментар #8 от "дедо":

    Данъчните да дадат справка за колко нощувки е заплатен ДДС, всичко останало е мижи да те лажем. Същото е с храната - да дадат справка колко за колко продажби в заведенията са издадени касови бонове, колко ДДС е отчетено.
  • 14 Бай Ламби

    41 3 Отговор
    Ей аркадашлар, да земеш да си смениш дилъра че големи глупости зе да дрънкаш напоследък.
  • 15 Хаха

    25 8 Отговор
    Да така е инфектирате толкова много хора че не е истина, греби народе с пълни шепи от заразената морска вода !
  • 16 Този миризлив пор

    34 4 Отговор
    Е на хранилка при мутрите, собственици на хотели и ресторанти.
  • 17 С танка

    30 6 Отговор
    Сезоно го няма, щото ги няма руснаците, ще се сетите ама късно

    Коментиран от #32

  • 18 АЛОО

    25 3 Отговор
    КУ-КУ, КУ-КУ.....
  • 19 Студопор

    50 3 Отговор
    "За ден правим това, което в Гърция и Турция правят за месец"... 😂😂😂 Този така наречен експерт знае ли, че за разлика от България, въпросните ни съседки са МЕЖДУНАРОДНИ туристически дестинации? Българското Черноморие разчиташ на руснаци и поляци. Едните вече не идват заради войната, другите не идват заради мизерните условия. Българите бягат в Гърция и Турция. Как правим за ден това, дето те правят за месец??
    Смешник!!
  • 20 Морето е съсипано,да,но

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не от войната, а от Мутрите, които станаха собственици на хотели, ресторанти, магазини и паркинзи!2926
  • 21 Иван С

    38 3 Отговор
    Дори за десет години не можете да направите в Слънчев бряг това което се прави в Миконос за ден. За цяла Гърция да не говорим.

    Коментиран от #26

  • 22 Пешо

    28 3 Отговор
    Не предлагате качествена услуга,а относно Гърция явно не познавате пазара.
  • 23 Драган Руменов

    35 4 Отговор
    Ходим редовно в северна Гърция. Там само намираш място за колата и не я мислиш повече. Живея на нашето черноморие, няма и едно свободно място, където да паркираш безплатно! Навсякъде или е разграфено и е с есемеси, или има бариера и е по 3 по 4 лв на час. Само с това да започнем, отказва сума ти народ да идва по нашето море
  • 24 умен

    22 4 Отговор
    Тоя верно вярва ли си. Ако сме в шенген, нашето море ще остане празно! От догодина и аз съм се зарекъл към гърция. Откакто видях, че нощувките са почти еднакви тук и там, си казах, че ще дам 100 лв повече, но поне да ми е хубаво. И за храната чувам, че било по-евтино от софийски ресторант камо ли ресторант по черноморието. А къде е тая нощувка от 40 лв за стая за 2-ма? Сигурно е с външен нужник и обща баня и без климатик. Или е за около 15-ти септември. Масово са около 70-80 лв нощувката за двама. 50-60лв е мизерия. От 100 нагоре стават стаите ама за тези пари цяла къща се наема в гръцко.
  • 25 умен

    15 1 Отговор
    и тоя как ги смята половин милион души на плажа на слънчака
  • 26 да де,

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "Иван С":

    ама тоя нередовник драгано вземе за сравнение българи,посетили гърция,т.е.една нищожна част от посетителите и ги сравнява с българи,посетили слънчака.Ама,че неродовно сравнение и глупендарски анализ.въоще сравнение не мож да става.И това-никога,нито времената 70-те,на 80-те в началото им(щот на края им 89-та намаше никой -ни западен,че и централноевропейски,демек комунистически.)
  • 27 умен

    19 1 Отговор
    Абе няма ли журналисти вече в България? Всеки ръси каквото си иска без грам критика от страна на интервюиращия. Тоя такава стъкмистика е изтропал. 1/3 от българите отиват в Гърция още незнайно колко в Турция тоя се хвали, че за ден правели повече в слънчака, отколкото Гърция за месец!? Хвали се, че на слънчака имало половин милион легла, а никой не го пита тоя половин милион като се изсипе на плажа или дойде с колата къде ще се паркира!
  • 28 Вулгарус

    16 3 Отговор
    Сутринта се прибрах от див плаж.Е ,познайте къде?Чакайте ме на слънчев бряг.И да се изкъкаш не става,бате.
  • 29 Николай Стоименов

    11 1 Отговор
    Защо имам чувството че тоя употребява забранени субстанции .Чува ли се какви глупости говори
  • 30 пешо

    11 1 Отговор
    Слънчасал е тоя. На очите си ли да вярвам или на него?
  • 31 8888

    11 1 Отговор
    Този, така наречен експерт, или е изкуфял, или е професионален лъжец!!! Само глупости говори и става смешен. Как 120 000 българи за месец юли в Гърция???!!! Толкова са само за един уикенд !!!
  • 32 8888

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "С танка":

    Не ни трябват руснаци
  • 33 Бягай

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "дедо":

    си на село и си поливай доматите ако имаш вода!Слънчев бряг може да го гледаш по телевизора и да ръсиш простотии.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мога да ти

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Съдията Дред":

    дам моя соления без пари!Ще ти хареса,че после само от него ще си поръчваш!
  • 36 Александър

    5 1 Отговор
    Отдавна си за пенсия, приятелю! Ти си толкова експерт, колкото аз съм пилот на МИГ 29! По твоя та логика излиза, че в БГ живеят 11 милиона-смях в залата!
  • 37 Станчо куфара

    3 1 Отговор
    Фантазьор скоро с тези цени по морето няма да има един турист
  • 38 ЕЙ КЕЛЕМЕТА

    2 1 Отговор
    НА ТОЯ ВЕДНАГА ДА МУ ВЗЕМАТ КНИЖКАТА И АВТОМОБИЛА ЗАЩОТО ИЛИ Е НАДРУСАН ИЛИ Е АЛКОХОЛИЗИРАН КОГАТО Е КАЗАЛ ТОВА!
  • 39 Ей бреъ

    1 0 Отговор
    Съсипахте се да лъжете, хотелиерите пък ремяли на увляло от слабия сезон.
  • 40 Голям праз

    0 0 Отговор
    Мечтай си!
  • 41 Иванчо

    1 0 Отговор
    24 милиона ще посетят България?!? Тоя на какви хапчета е? Слънчака правил на ден това, което прави Гърция за месец.... Колко трябва да си малоумен да се изцепиш така? Тази година Гърция посреща 30 милиона реални туристи, не 24 виртуални!!!
  • 42 КОЛЮ ПАРЪМОВ

    1 0 Отговор
    КО ПАЙШ БЕ ДРЪГЪНЧО ЧИКИЙЙЙ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол