Last news in Fakti

29 Август, 2023 11:10 3 374 24

Трансформация: Телефонната палата в София ще се превърне в хотел

  • телефонна палата-
  • софия-
  • хотел

Издадената от Здравков виза позволява на собственика на Телефонната палата да преустрои подпокривното пространство и да го превърне в мансарден етаж с "използваема тераса"

Трансформация: Телефонната палата в София ще се превърне в хотел  - 1
Снимка: БГНЕС

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране за преустройството на бившата Телефонна палата на ул. "Гурко" в хотел. Това показва регистърът на Направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община, съобщават от "Сега". Сградата е на територията на район "Средец" в идеалния център на града. В момента предназначението ѝ е "за многофунционално обществено обслужване", а след промяната към това ще се прибави "с хотел". Няколко години палатата бе собственост на компания на бизнесмена Васил Божков, който получи разрешение за превръщането ѝ в музей, в който да бъде експонирана колекцията му от антични предмети. В началото на тази година стана ясно, че синдикът на обявената в несъстоятелност фирма на Божков е продал актива ѝ на дружество на Георги Папазки.
Издадената от Здравков виза позволява на собственика на Телефонната палата да преустрои подпокривното пространство и да го превърне в мансарден етаж с "използваема тераса", допълват от businessnovinite.bg. Подобно разрешение за промяна получи и Божков през 2019 г. Тъй като сградата е паметник на културата, проектът трябва да бъде съгласуван с Министерството на културата. Според печат върху визата за проектиране това веднъж се е случило преди 6 г., като в текста на новата виза се казва, че "преди одобряването на инвестиционния проект настоящата виза трябва да се съгласува от МК".
Емблематичната за София сграда е създадена през 1949 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Шестетажното здание е с обща площ от 17 401 кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    23 3 Отговор
    Това беше планувано от черепа преди да го изгонят. Сега схемата продължава.
  • 2 456

    24 1 Отговор
    Абсолютна глу-пост!
  • 3 Кво

    21 0 Отговор
    Да ви кажа от едни чисти ръце в други чисти ръце.
  • 4 Град Симитли

    20 1 Отговор
    "... за многофунционално обществено обслужване", а с.... "
    .... т. е - - бардак... с" изплзваема тераса"!
    .... за ко са ни музеи....?!
  • 5 Марков

    41 3 Отговор
    Представители си какво става? Планомерно и методично, необезпокоявано, даже с участие на управляващите в държавата, СЕ УНИЩОЖАВА БЪЛГАРЩИНАТА!!!
    Започнаха дела срещу Божков, намериха се псевдоправни възможности за да се конфискуват събраните от него артефакти, някои от които безценни. Иззеха сградата, която трябваше да ги приеме и да стане музей, който Божков каза че ще подари на България. Вместо това сградата е продадена, предметите се иззеха и неясно как и къде са. А някои се появиха на аукцион в Англия. Срам и позор за управляващите!
  • 6 Архитект

    41 0 Отговор
    Това е абсолютна подигравка с архитектурното наследство в столицата. Сами си затриваме миналото, после защо вирее чалгата.
  • 7 Там са 100 хотела вече

    27 5 Отговор
    USраинци ли ще настанявате
  • 8 Жони

    31 0 Отговор
    И кой другар е собственика?Окрадохте държавата до шушка за тоя народец нищо от сърце
  • 9 Бай той Толстой

    23 0 Отговор
    Тая сграда е строена с парите,недадени за свършената работа от дядо ми и баба ми!Сега мекеретата си я прехвърлят.Остава само омразата-диктатурата на пролетариата е нещо особено полезно за всички общества.Дранье му е майката!
  • 10 Тъжно лошо

    31 1 Отговор
    Ако беше станала музей за Антики, това щеше да прослави България. Друг е въпроса как са добити
    тези артефакти и какъв е статута им. Между другото, къде са антиките на Божков?
  • 11 Въпрос

    15 0 Отговор
    Позволил е с други думи да са надстроят етаж-два. Ще стане още по -грозно творението,бас държа.
  • 12 Гост

    17 0 Отговор
    Тоя здравко няма ли кой да го начеше едно хубаво
  • 13 Некой си

    17 0 Отговор
    Какъв е резултатът от акцията срещу Черепа:
    Папазки иззе активи и бизнеси на Черепа. Папазки се намести в освободената от Черепа хазартна ниша.
    Папазки е големият печеливш.
    Сега, дали ще се намери някой разследващ журналист (за органите на властта няма да питам, щото те са само ОРГАНИ с власт), който да се разрови на КОГО плаща ежемесечно Папазки?

    Коментиран от #19

  • 14 Фамилен квартал

    17 0 Отговор
    Ами отсреща е гранд хотел София, а казват че е на свако Стефан Софиянски...
    А пък и Надежда Михайлова Нейнски май е прекроила гаража зад театър София?

    Коментиран от #17

  • 15 ЛИЛИ

    9 1 Отговор
    Марче, дали заради лоялност към профашиските управници, няма да ти подарят поредната държавна собственост! Кой я построй, кой я краде, разбира се мутрите и тройната сглобка ! Четете чужди медии и ще разберете, че в Русия ще настъпи обрат, ще се върнат в държавата всички приватизирани имоти! При нас трябва да настъпи НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, да видим крадците милионери, милиардери как ще реват!
  • 16 Трябваше да бъде книгохранилище на

    12 0 Отговор
    Националната библиотека Св Св Кирил и Методий
    Трябва да се търси съдебна отговорност на синдика
  • 17 Няма многоетажен гараж вече

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фамилен квартал":

    Събори го с багери
  • 18 софиянец

    6 0 Отговор
    искаме да бутнете онова грозно нещо, през улицата, и да върнете библиотеката, която беше на онова място, и която така бързо успяхте да приватизирате, съборите, и премахнете
  • 19 Ветеран от Протеста

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Некой си":

    Георги П а п аз ки е съдружник на Божков...Палатата струва над 122 милиона ,а му я продава за 22 милиона...Преди това пък Божков я купува от избягалия в Сърбия престъпник от КТБ Ц.Василев за 33 милиона..Двамата с Божков играят в тандем.Заедно финансират и Протестите срещу ГЕРБ
    Г.Папазки е с дебело досие.Дълги години не можаха да го осъдят за поръчка на убийството на Лисицата и се върна,като изтече Давност...Очевадно е,че пере парите на Божков,който е и по Магнитски и със Запор в България...
    Тва е положението!!
  • 20 гражданин

    4 1 Отговор
    Папазки е офшорен бизнесмен, доколкото знам, и си живее в Лондон, след като го оправдаха по всички обвинения, той е по дърт бизнесмен и от Черепа, Черепа при цялото му самочуствие, не е първия, имало е други, от които се е учил
  • 21 Гай Турий

    9 1 Отговор
    Вместо да имаме национален, макар и частен, музей на древнобългарското и тракийско историческо наследство, сега отново бетон и дограма, като Слънчака, ще стои празно в голямата част от годината. В будоарите му ще се глезотят мутри и джанти със силикон и джуки, барове, алкохол и дрога... Престъпници управляват България.
  • 22 Кило

    1 0 Отговор
    За какво са ни музей , хотели и казина дай на простосмъртните
  • 23 надарена кака

    1 1 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки! Няма да спя там.
  • 24 Анонимен

    0 0 Отговор
    В каквото и да го превърнете, дойде жената еридит от София да си оправи със сестра си имота на село. Там е лудница, изнервен народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове