Last news in Fakti

30 Август, 2023 12:37 2 318 31

Банковите такси пак тръгнаха нагоре

  • банкови такси-
  • банков офис

Физическият контакт с банкови служители в банков офис, свързан с касови операции очаквано става все по-скъпо

Eдва ли някой ще се изненада, че редица банкови такси отново ще бъдат повишени. Някои от тях вече са факт от няколко дни, за други предстои от началото на септември, а за трети - и през октомври, съобщи "Дневник". Физическият контакт с банкови служители, свързан с касови операции очаквано става все по-скъпо. Това показва проверка в тарифите на банките на изданието pariteni.

През последните години таксите на банките непрекъснато растяха като вид и като размер и съответно приходите им от тях. С приемането на бюджета за тази година пък бе решено от септември 2023 г. физическите лица да могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Все още банките не са обявили при какви точно условия ще функционират тези сметки.

От септември Банка ДСК вдига таксите за фирмените сметки. Обслужването на разплащателна сметка поскъпва от 15 на 20 лв. Това важи и за земеделски стопани еднолични търговци.

Тегленето на пари на каса е с комисиона от 0.85%, но не по-малко от 10 лв. Ако не е дадена заявка таксата се качва на 1%. При внасянето в брой също има повишени такси като размерът им зависи от това дали банкнотите са описани.

От 29 август вече са факт нови такси в Пощенска банка. Тегленето до 2 хил. лв. струва 0.7% върху сумата но не по-малко от 7 лева. Минимум 15 лв. и 0.8% върху изтеглената сума е таксата, ако няма предварителна заявка за теглене.

От 6 на 7 лв. се вдига таксата и при теглене от спестовната сметка до 2 хил. Над тази сума тегленето поскъпва още.

За края на октомври ЦКБ е планирала повишение на таксите за граждани. За внасяне на суми в евро по разплащателна или спестовна сметка банката вече ще взима минимум 1.50 евро, а не 1 евро както досега. За теглене на пари на каса таксата става минимум 6 лева, или 0.6% върху сумата.

От средата на август в същата институция част от таксите са повишени - тегленето в брой е повишено от 4 на 6 лв. при тегленето на пари в брой на каса, независимо дали от какъв тип сметка, ако сумата е до 2 хил. лв. По-голяма сума взима банката и ако не заявите предварително, че ще теглите парите.

Внасянето на пари в брой се плаща с поне 6 лв. или 0.45% от сумата при 0.3% допреди повишението.

"Общинска банка" вече е вдигнала таксите за клиенти от 10 август. За всеки превод от платежна сметка за основни операции към сметки или депозити на други клиенти таксата е 1.50 лева при 90 стотинки сега. За всяка вноска на каса от човек, който не е титуляр на сметката, банката взима вече 0.20% върху цялата сума, но не по-малко от 4 лева, като таксата беше 0.10%, но минимум 1 лев.

За издаване на допълнителна дебитна карта таксата е 6 лева, а за експресна услуга по издаване, подновяване или преиздаване на карта - 12 лева, при 10 лева преди това.

1 лева вече плащат и клиентите за отблокиране на дебитната им карта, ако са въвели три пъти грешен ПИН, досега тази услуга е била безплатна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    14 4 Отговор
    Европейският съюз увеличи рязко вноса на втечнен природен газ (LNG) от Русия тази година, въпреки стремежа на блока да се откаже постепенно от руската енергия до 2027 г. Това съобщава Financial Times , позовавайки се на доклад на организацията с нестопанска цел Global Witness.

    Според анализатори от организацията с нестопанска цел Global Witness през януари-юли 2022 г. Белгия и Испания са били на второ и трето място по внос на руски LNG след Китай.

    Като цяло вносът на LNG от Русия в ЕС е нараснал с 40% спрямо същия период на 2021 г., преди налагането на европейските санкции.
  • 2 ХАХАХА

    26 0 Отговор
    Ужас ! Тъй като печалбите съм им малко ,колкото повече краднат под формата на такси , толкова по "малка "им е печалбата ! Аз си взимам пенсията от банка ,не чрез банкомат ,та там от 4 лв. от 15 август стана на 6 лв.
  • 3 Къде

    24 0 Отговор
    дреме Скумрията на ротация ???
  • 4 честен ционист

    10 7 Отговор
    А за таксите: "контейнер за храна" и "термоплик" по магазините, за някакъв си долнопробен амбалаж, какво ще кажете? Няма по-голямо унижение от това, да си потребител в България. Само като видя мазното меню в ресторанта, с преправяните написани на ръка с руски подчерк галопиращи цени.

    Коментиран от #5

  • 5 ХАХАХА

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Аз пък ги виждам преправени с наглосакси почерк!ХИХИХИ

    Коментиран от #6

  • 6 честен ционист

    8 12 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    По-безкруполни капиталисти от руснаците и българите не са се раждали до сега. Тук чаша чешмяна вода бъкана с Флуорид и филия хляб гонят вече 1 евро.
  • 7 социалния

    15 0 Отговор
    "След рекордната за печалбите на банките 2022 г. секторът продължава да катери върхове. За първите четири месеца на годината кредитните институции отчитат положителен финансов резултат от 1 млрд. лв., което е с 394 млн. лв. или 61.5% повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Българската народна банка (БНБ). За сравнение, за цялата 2022 г. секторът натрупа 2.1 млрд. лв." - така се печели в БГ
  • 8 хммм

    12 19 Отговор
    Банките скубят народа, докато оня грозноват селянин се прави на пРезидент..
  • 9 Азззззззз

    27 2 Отговор
    Къде е държавата? Има ли я изобщо? Ще защитава ли интереса на поданиците си, все пак почти всички банки са чужди?!? Или за сглобката е важна украйна и еврото.
  • 10 Умен по цялата глава

    9 2 Отговор
    Споко бе.В .Райфайзен банк таксата е 50% върху внесената сума КЕШ в Евро или Долари.
    Пълно безумие.
  • 11 Даниел

    12 0 Отговор
    Всички ще станем друг тип хора,като ресторантьорите,парите само на ръка!
    Тогава как ли ще ни цакат?
  • 12 Защото народа е прост

    30 0 Отговор
    В Англия няма една стотинка такса за теглене, внасяне, такса за банкомат...Това си е живо дране а вие си мълчите. Е как няма да ви гърбят мутрите. Грабвайте сопите и ги изривайте

    Коментиран от #23

  • 13 Край

    16 0 Отговор
    Е нормално. Всички гарантирано печеливши бизнеси като банкиране, застраховки, фотоволтаици и перки, и обществени поръчки са на наши хора. Вие можете да се конкурирате свободно с гаражни кафета, шкембеджииници и дърводелници. Искахте пазарна икономика - имате я.
  • 14 Гост

    10 0 Отговор
    Изедници
  • 15 Злати Минкова

    12 0 Отговор
    Ще спестяваме в буркан, а заплатите ще си ги вземаме в плик. Изсветлихме сивата икономика по кокорчовски модел.
  • 16 Ангел лудия

    18 0 Отговор
    Алчна и долна за пари, империалистическа демокрация в България
  • 17 Фал Лос

    10 0 Отговор
    Украйна трябва да се финансира редовно. Двата пръста горе
  • 18 хихи

    12 0 Отговор
    А лихвите по депозитите кога?
  • 19 Митю

    5 13 Отговор
    Ей затова преизбраха дъртия Радев, за да си разкарва костюма и да остави банките да правят каквото си поискат
  • 20 напредък

    13 0 Отговор
    Това по света се нарича БАНКОВА РЕПРЕСИЯ! Държавата, в лицето на управляващата СГЛОБКА, е изцяло на страната на кожодерите-банки!
  • 21 Вихо

    12 0 Отговор
    Смърт за банките , свобода за хората! Ограби банка , помогни на човечеството!
  • 22 От село

    8 0 Отговор
    На Харпуцинян ще му посъдя коса от оскубаният мустака на Хъсев.
  • 23 Мнение

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Защото народа е прост":

    Бавно, но натам вървят нещата. За сопите иде реч.
  • 24 прасенцето

    5 0 Отговор
    Само така,давайте още може....но всяко търпение,дори и на българите има граници...
  • 25 Мнението

    3 0 Отговор
    Физически контакт ли?
    То и сега е доста труден.Пробутват ни някакви дигитални асистенти....
    Очаквам като отидеш на касата или на бюрото скоро да има касов апарат като на такситата...плащаш на минута престой...
  • 26 Господ да ги убие!

    4 0 Отговор
    Не ги е срам!
  • 27 факт

    6 0 Отговор
    Кои са собствениците на банките ? Нека помогна с отговора: ония "богоизбраните" с големите носове и непрекъсната жажда за трупане на пари и власт. Оня с мустака е бил прав, но късно ще го разберете!
  • 28 Жива да не бях

    2 0 Отговор
    Банковите такси пак тръгнаха нагоре ! Лилавите пак убиват българи ! Всичко е ОК ! А и нашата армия пътува за Германистан ;)
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Която и банка да оберете ,това е Богоугодно дело!
  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Ма що ривете при капитализЪма( дермоКРАДцията) е така !!!

    Скачайте кат мамуни с двата пръста за банани !!
  • 31 Хъш

    0 0 Отговор
    Национализация!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове