Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 07:29 1 671 26

Скок на банковите такси с 30% за година

  • банкови такси-
  • поскъпване

Най-много са поскъпнали откриването на разплащателна сметка, внасянето на пари по нея, както и преводите на суми по други сметки

Скок на банковите такси с 30% за година - 1

Средно с 30% са скочили таксите, които банките начисляват за едни от най-използваните от клиентите услуги през последната година. Това става ясно от публикуваните наскоро от БНБ данни за средния размер на таксите по разплащателните сметки към края на 2023 г., съобщи "Сега".

Най-силно през последната година са поскъпнали откриването на разплащателна сметка, внасянето на пари по нея, както и преводите на суми по други сметки.

Банките вече събират средно 4.17 лв. за откриване на сметка, което е 31% повече от преди една година. Ако сметката е обвързана и с дебитна карта на банката, таксата е по-ниска - средно 3.10 лв., но преди година тя е била 2.15 лв., което е увеличение от 44%.

Средно цената на месечното обслужване на разплащателна сметка вече е 4 лв. при 3.73 лв. преди година.

От 1.20 лв. на 1.87 лв. е скочила средната такса при внасяне на суми до 3000 лв., но малко банки имат твърда такса. Повечето банки вече начисляват процент върху сумата, която се внася, и през миналата година той е средно 0.24%, но не по-малко от 2.50 лв.

През последната година значително е поскъпнала и услугата, при която банката превежда пари от разплащателната сметка на клиентите си всеки месец за покриване на сметките за вода, ток и парно и други комунални услуги. Средно вече се взимат 3.16 лв. за всеки превод, при 2.48 лв. година преди това - 27% ръст. Ако сметката на търговеца е към друга банка, таксата за превод е 5.39 лв. (4.65 лв. преди година).

С близо 30% са се вдигнали таксите и за преводи по други банкови сметки, както и за плащане на данъци и осигуровки към бюджета. За тези услуги банките вече прибират 3.90 лв., ако преводът е по сметка в същата банка, и 5.66 лв. - за преводи към други банки. За плащания на задължения към бюджета се начисляват също около 3.90 лв.

Не са пощадени и тегленията на пари с дебитни карти от банкомати - за една година тази услуга е поскъпнала с 10 стотинки и вече банките начисляват 0.39 лв. или 1.19 лв., ако тегленето е от чужд банкомат.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрешко

    45 1 Отговор
    Едно време беха бирници, сега са банки. Същите изедници

    Коментиран от #3

  • 2 ЗАСПАЛ НАРОД

    49 1 Отговор
    Поредното картелно споразумение. Къде е КЗК. какво се е променило в тези услуги че да поскъпнат с 30%.

    Коментиран от #4

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Андрешко":

    БАНКСТЕРИ , СЪР ‼️
  • 4 Ами

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЗАСПАЛ НАРОД":

    Цените на бентлитата се вдигат, за това банкерите вдигат таксите.
  • 5 Акула

    10 5 Отговор
    Пазарна Икономика
  • 6 Грабят

    30 0 Отговор
    След така наречената демокрация, освен всичко друго българско, продадаоха и банките. Сега банките ни са с чужди собствеици, обиращи народа.
    Западните банки дават по 300-500 долара при откриване на сметка или 50000 км летене безплатно. Нашите взимат 5 лева за откриване и закриване и други многобройни такси. Нашите банки са с чужди собственици и печелят от нетипични за банките такси и дейности. Ограбват народа. За теглене от банкомат на собствената банка - такса. За внасяне и теглене на кеш - такса За безжичен трансфер между банките (направен самостоятелно от собственика на сметката) - такса.
    На Запад не е така.
  • 7 Някой

    23 1 Отговор
    Хаха! И после банките да ги съжаляваме, че дори и да ги спасяваме при поредната финансова криза за хоризонта.
    Май ще дойде вярна приказката, че всички големи бедствия са инисиирани от банките.

    Иначе, това може да бъде и мерило каква е реалната инфлация в България. Асенчо говореше, че е под 3%, ама май ще се окаже къде 10 пъти по-висока. Тъй че, евро през крив макарон. За щастие на оскубания народ.
  • 8 БеГемот

    19 0 Отговор
    Плащаш з а да ти вземат парите и да ги дават пак на тебе за ипотека.....а някога имаше лихва за тебе...който го разбере ряпа да яде...затова крия пари из разни ТАЙНИ места ....
  • 9 Трол

    19 0 Отговор
    Как се казва нещо, което те задължават да ползваш, а то решава да прави с теб каквото си поиска?

    Коментиран от #18

  • 10 Български Банков Бандитизъм

    21 2 Отговор
    А някога Държавна Спестовна Каса (ДСК) се грижеше като Майка за парите ни. Таксите по разплащателните сметки беше почти "нула". Да ти вземат такса когато внасяш пари, да използуват различни лихви по влоговете (почти нула) и заемите (високи лихви) - това го може само бандитската българска банкова система, която от година на година отчита все по-големи печалби. Атлантистите в Финансовото ни министерство се правят, че не виждат тези "изгодни" антисоциални аномалии, но къде са Европейските Регулаторни органи - очевидно и тях никакви ги няма. Предлагането на сейфове в БГ днес се явява по-изгодно, но те, разбира се, не стигат

    Коментиран от #12

  • 11 Патриот

    18 0 Отговор
    Банките , правителствата , всички власти и институции обират трудовия български народ , до кога ще търпим ? НАРОДЕ ????
  • 12 Да, Да,

    20 0 Отговор

    До коментар #10 от "Български Банков Бандитизъм":

    Лихвите по влоговете в САЩ в момента са над 5%, а в БГ-то = 0. Изнасям си всичките пари

    Коментиран от #13

  • 13 Добавка

    22 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да, Да,":

    Зависи ти от влога, лихвата в БГ банките вече често е и отрицателна. Значи, веднаж ти взимат такса като си внасяш парите в банката (немислимо), а банката оперира с твоите пари и за "наказание" после те олихвява с отрицателна лихва=такса, че си се примирил да ти ползува парите. А ако ти трябва заем ти отсичат главата с променлива лихва - немислимо за САЩ. Супер го измислиха наште банкерчета и финансистчета.
  • 14 Ден

    13 0 Отговор
    Банките са символа на злото! Предшественикът на банковата система може да се намери във Вавилон преди повече от 3000 г. Причината за откриването му е златото. Тъй като за притежателите на злато е било неудобно да носят със себе си тежкия метал, те го оставяли на съхранение у някой свой приятел, на когото се доверявали. Той от своя страна им давал къс пергамент или кожа със своя подпис или печат. По-късно всеки, който представи тази „разписка“ на пазача, може да получи златото.И затова го няма Вавилон той е наказан!
  • 15 Перо

    16 0 Отговор
    Къде са регулаторните органи? Цялата печалба се изнася на вън, защото всички банки са чужди и тези БГ пари не се ползват за икономиката на БГ, инвестиции и кредити, а стоят за лихвени проценти в Западна Европа!
  • 16 Национализация

    11 0 Отговор
    Разколачване и една Държавна банка
  • 17 Студопор

    19 0 Отговор
    Това т. нар. "месечно обслужване" го има само в България и е мега малоумно! Какво е това? Да не би да влиза леля Гичка да помете и да избърше праха?? Какво поддържат? Тегля, не тегля - бам! 4 лева ги няма... Аз съм клиент, би трябвало на мен да ми плащат и да ми предлагат бонуси и отстъпки. Не аз да плащам!! В крайна сметка те работят с нашите пари.

    Коментиран от #24

  • 18 Шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Рекет от банката, рекет от камерите на пътя, рекет от общината, рекет от тол системата, оод турско робство бирниците са били по жалостиви.
  • 19 Геша

    2 0 Отговор
    банките днес са съвременните робовладелци, хората са заробени от тях и са модерните им роби, които им носят милиарди, политиците са доволни от това,слава на банките
  • 20 ЕС и НАТО

    0 1 Отговор
    Айде сега всички комуняги, които плюят по Запада, да кажат нещо и за бг крадлините банки и банките на Запад, които никакви такси не ти взимат а дори ти дават пари.

    Коментиран от #22

  • 21 Стършели

    1 0 Отговор
    ПП и правителството спят и не им пука за крепостните българи. Било правилно да плащаме повече за “добри услуги”. Ние плащаме а банките дават кредит за висок процент.
    Като в Швейцария, но там франка има златно покритие.
  • 22 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЕС и НАТО":

    Сигурен ли си?Ако дръпваш кеш от чужд банкомат таксата може и 2,40 ЕВРО да ти е .Но не е по- малка от 0,60 евро.Единствено те освобождават от такси ако абс.всички плащания( квартира,ток,вода,газ) минават през твоята банка и картата ти е дебитна.При кредитна- ще си помислят.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 редник

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Студопор":

    / Това т. нар. "месечно обслужване" го има само в България и е мега малоумно!...Тегля, не тегля - бам! 4 лева ги няма... /

    Така е - а управниците приспивно обещаваха как ще махнат тази такса!
    Помните ли?...
  • 25 Мухаа ха!

    1 0 Отговор
    Чакайте да влезе еврото.Тогава съвсем ще ви увиснат ченетата.Локумите за регулиране от ЕЦБ са единствено за наивници.Банките у нас,са в един картел- подчинен на ЕЦБ.Ще си плащаме и кихането.Но когато ни наденат хомота ,с цифровото евро,и премахнат кеша тотално,едва тогава ще усетите сладостта на Живот по Евроатлантически.Вкарват електронно евро,вкарват и електронен долар.Зад океана си нулират автоматично неизплатими кредити,във вид на ДЦК,и двете електронни валути ,през банките ни поемат на железен хомот.Няма кеш- всеки по веригата си дърпа своето,но винаги банкстера си начислява такса.Купуваш баничка- с Тилифона- да ви бъде по удобно.Но за банкстера това не е баничка,а транзакция- следва 05 евроцента от сметката - примерно.Затова е масираният натиск върху всички за еврозоната.Но има умни,по далновидни от нас - не искат евро,за да не ги поемат банкстерите.
  • 26 Тити

    0 0 Отговор
    Държава на самотек!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове