Last news in Fakti

31 Август, 2023 12:58 2 387 34

Експерти: Либерализацията на енергийния пазар е "шок за всички", защото тя променя фундаментално всичко на пазара

  • либерализация-
  • енергиен пазар

Компенсациите да бъдат обвързани с доходите на домакинствата, а не да се дава "на калпак", казва Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН

Експерти: Либерализацията на енергийния пазар е "шок за всички", защото тя променя фундаментално всичко на пазара - 1

Николай Денков увери, че няма да плащаме по-високи сметки за ток. Успокоението идва на фона на това, че заради подготвени промени в Закона за енергетиката и изпълнението на европейски стандарти, страната ни трябва по-стремглаво да се насочи към либерализация на пазара. С това се появиха и притесненията на бизнеса и битовите потребители как това ще рефлектира върху цените на тока, припомня Bulgaria ON AIR.

"Закъснели сме с либерализацията на пазара на електроенергия, която започна още през 2008 година, а у нас първите наченки бяха през 2015 година. Сега е последната вълна, когато битовите потребители излизат на свободния пазар", коментира Виктор Минчев от Асоциация "Свободен енергиен пазар".

"В България има множество срокове, които текат. Един такъв срок са договорите с американските централи, които приключват догодина, а те са основен доставчик на енергията, която се използва в енергийни микс. На 1 януари 2024 г. е крайният срок по ПВУ да си предадем плановете, с които да се реформира индустрията във въглищните региони. Те ще бъдат много тежко засегнати от тази структурна промяна на пазара и ако не вземем тези пари, рискуваме да сринем голяма част от икономиката", обясни той.

По думите на Минчев либерализацията на енергийния пазар е "шок за всички", защото тя променя фундаментално всичко на пазара. Той поясни, че сега е моментът, в който трябва да бъде помислено за мерките, които ще бъдат приложени за компенсация на потребителите – дали ще се дават за основно жилище или на база на консумирана енергия. Според Минчев, когато има свободен пазар, корупционният риск отпада по естествен път.

"Когато различните доставчици се конкурират за цена на доставка на стока, злоупотребите и корупцията изпадат от пазара. Когато сме регулиран пазар, се получава така, че все тук-там хора успяват да си прокарат скандалните сделки. Либерализацията със сигурност ще намали злоупотребите в енергетиката, ролята на КЕВР ще бъде да регулира, че договорите между клиентите и снабдителите ще бъдат в рамките и ще бъдат спазени", допълни гостът.

Минчев допълни, че страната ни ще продължи да бъде износител на енергия и пред нея не се затварят възможностите да се правят инвестиции в допълнителни мощности.

"Ако реагираме бързо и адекватно и това ще ни даде възможност да сме още по-конкурентоспособни", смята той.

Според Минчев инвестицията на едно домакинство в соларен парк е със стъпка от 1000 лв. "Чисто технологично, това е по-гъвкаво и доста по-ефективно - хората могат да пускат капиталите си във всякакви инвестиции. Неслучайно сега има бум на соларни панели в дворовете и по покривите", каза още експертът.

Пред Bulgaria ON AIR Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН каза, че връзката между пазара и домакинствата е скъсана. Според нея не е ясен още механизмът за това коя точно институция ще управлява схемите за компенсациите на отделните потребители.

"Проблемът, който е между социалното и икономическото министерство, продължава и в момента, като всяко едно от тях абдикира от необходимостта за това как ще се компенсират енергийно бедните и домакинствата", коментира Пенева.

По думите ѝ трябва да се намери механизъм, по който компенсациите да бъдат обвързани с доходите на домакинствата, а не да се дава "на калпак".

"Ако продължаваме с подпомагане и компенсиране на киловатчас и литър, както беше при горивата, този фонд за електроенергийната система ще компенсира всички, независимо колко електромери имат", допълни Пенева и каза, че възможен механизъм е компенсациите да бъдат давани за определено изразходвано количество енергия.

Според нея изходът е в дългосрочните инвестиции във възобновяеми енергийни източници. "Това е най-добрият вариант, за да се компенсира зависимостта от свободния пазар, от динамиката на цените и рисковете, които това ще донесе. Ние трябва да се оборудваме, трябва да имаме възможност да сме независими от този пазар като клиенти. И това трябва да е държавна политика", подчерта Теодора Пенева.

Трябва да има механизъм компенсациите да бъдат насочени към рисковите групи, иначе е възможно да има напрежение, обърна внимание тя.

"Хората, които не могат да инвестират в собствена инсталация, трябва да бъдат защитени", категорична е Пенева.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Искат да изгонят българите от България

    8 32 Отговор
    и да я заселят с руснаци.

    Коментиран от #16, #30

  • 2 Димитров

    45 1 Отговор
    Геноцид!
  • 3 Зевс

    51 0 Отговор
    Минчев, свободен пазар у нас няма, има едни посредници, фирми на наши хора, които определят цената, която е по-висока от тази в ЕС.
  • 4 Денков е шарлатанин

    47 3 Отговор
    Марионетка на Тиквата. Оставка. Никой българин не е гласувал за това правителство.
  • 5 да де

    62 0 Отговор
    Различните доставчици на ел. енергия ще се конкурират толкова колкото и различните бензиностанции у нас дето уж нЕма картел.
  • 6 100% монопол

    49 1 Отговор
    И драстично покачване на цената. Тиха приватизация.
  • 7 мутрохолд тим

    24 0 Отговор
    нема шок, сега ше въртим всички на оная си работа
  • 8 Скапана

    26 0 Отговор
    Държава

    Коментиран от #10

  • 9 Зелената сделка

    20 5 Отговор
    Ще плащате! Къде ще ходите?! Инвестирайте във фотоволтаици и поне крушките ще ви светят!:) А, ТЕЦ и АЕЦ ще ги закрием!
  • 10 Иван Костов

    2 25 Отговор

    До коментар #8 от "Скапана":

    Ходи в друга! Границите са отворени!
  • 11 Ужас безкрай

    17 0 Отговор
    Топлата вода ли ще откриваме!?
  • 12 един

    3 36 Отговор
    От това което чета стигам до извода,че от руското посолство е спуснато окръжно до всички поклонници на Русия,това българско правителство да бъде очернено и свалено,защото работи против интересите на Русия!Поводи се търсят всякакви без значение дали касае пряко интересите на Москва или не!

    Коментиран от #17, #18, #19, #20

  • 13 Нарцис

    20 0 Отговор
    Цените ще сатанат непосилни, ще има да се плащат едни помощо наляво и на дясно.

    Коментиран от #26

  • 14 Графата

    35 1 Отговор
    Те и бензиностанциите са 1001 ама конкуренция няма. Веригите магазини са 10001 ама конкуренция няма. Това са глупости. Аз за такова нещо не съм гласувал. ОСТАВКА.
  • 15 1234

    26 2 Отговор
    И после защо имало носталгия по бай Тошо.
  • 16 Руснак

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Искат да изгонят българите от България":

    Не сме толкова тъпи че да живеем в скапаната ви държава! Не случайно масово разпродаваме! Има много по-добри места за живеене в Света!
  • 17 Мнение

    30 0 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    "Това българско правителство"???
    Къде беше като оповестиха записът от официално присъстващ на събранието на ппдб, член???!!!

    Това текущото правителство е олицетворение на мафията и антибългаризмът, като начин на живот от едни алчни грантополучатели!
    Но ще дойде време за възмездие!
    Сега ще вдигнат тока, после ще спрат руския петрол и ще откраднат БГ рафинерията на Лукойл (за което ще плащаме всички ние неустойки), но един ден ще плащат с лихвите! Помнете ми думата!
  • 18 Обикновен

    30 0 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    Чудя се къде в тази статия се вижда Русия, правителството, очерняне и т.н.?
    Либерализацията на пазара на електроенергия не е руска идея, а европейска и ако ще д..хаме супата няма да е заради Путин, колкото и да е популярно мисленето, че той е виновен за всичко!

    Коментиран от #23

  • 19 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    24 2 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    Б00КЛУК ЦЕНАТА НА ТОКА В РУСИЯ Е 6 СТОТИНКИ БЕ НЕЩ@СТНИК А ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА 1 ЛЕВ ...С ТАКИВА ЧУКУНДУУРИ КАТО ТЕБ КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РУСНАЦИТЕ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ссссст

    26 0 Отговор
    Правителството не знае какво ще отприщи с този свободен пазар, като реакция от народа!
    В периода на първите сметки ще стане страшно.
    Много хора не гледат новини и дори не знаят какво се готви.

    Коментиран от #28

  • 22 Енергетик

    25 0 Отговор
    Производителят е един, от него купуват много търговци, които го прекарват по ЕДНА електропреностна мрежа високо напрежение до ЕРП-тата. От ЕРП-тата ще го купуват други търговци, които ще го прекарват през мрежата средно напрежение собственост на ЕРП-тата до трафопостовете. От тук ще има други търговци,които ще го купуват и по мрежата ниско напрежение отново собственост на ЕРП-тата ще го доставят на клиентите по "Борсови" цени ! Политици - разбирачи има ЕСТЕСТВЕНИ МОНОПОЛИ КАТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ И КАНАЛИЗАЦИЯ, като ЕЛЕКТРОСНАБДЯНАНЕ ЖЕЛЕЗНИЦА ! За каква конкуренция става дума ? Или как ще се конкурират тези "Търговци" ? Не ви ли е ясно, че на БОРСАТА СЕ СПЕКУЛИРА ? Колко "птички" по този начин са накачени на клона и всеки формира печалба и отчислява данъци? Или трябва да храним "нашите птички" , чиито фирми са просто КАСИЧКИ! Но това било изискване на злокобния ЕС ? Как лела Мара ще следи борсовите цени? Или не е ли по- добре да се работи на ТВЪРДИ ЦЕНИ ЗА ДА ИМА ПРЕДВИДИМОСТ ПО ВЕРИГАТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ТЪРГОВИЯТА И ЧАСТНИЯ ЖИВОТ ????
    ?
  • 23 Просто Киро

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Обикновен":

    Той, е виновен! Що взриви двата Северни потока?!;) Що наложи санкции срещу Русия?!:) Що, наложи дерогация на нефтобазата Росенец?!:) И тн. т.!:)
  • 24 Варна

    22 0 Отговор
    Сами си го произвеждаме и закриха касите на НЕК , за да сложат ЕРПта ,да плащаме на тях .Сега ни дерат още веднъж като никой не знае колко ще струва тока .Колкото до зелената енергия , фотоволтаиците и ветрогенераторите са предимно на политици .Ай честито роби

    Коментиран от #27

  • 25 089954

    18 1 Отговор
    Това ще запали България в буквален смисъл . Тези не знаят какво ще отприщят
  • 26 Инкасатор

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "Нарцис":

    Помощите ще са за ромляните!:) Ти, къде се слагаш?:)
  • 27 Работодател

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "Варна":

    Ами, роби сте! Ти, сега ли го разбра!
  • 28 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    15 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ссссст":

    КАКВО ПРАВИТЕЛСТВО БЕ ...МАРИОНЕТКИ НА КОЗЯК ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД .САМО ВОЙНА КАТО В ДОНБАС МОЖЕ ДА НИ ИЗБАВИ ОТ ТЕЗИ Б0КЛУЦИ ..НА 0РЪЖИЕ БРАТЯ
  • 29 хъъм

    6 1 Отговор
    да си светя ли, да се топля ли, да ям ли!? Като ни вкарат в пещерите, въпросите ще отпаднат,...но и пещерите не са толкова, че да стигнат за всички.
  • 30 Гогогогог

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Искат да изгонят българите от България":

    Много си умна ма руснаци хахаах по точно с талибани вече ги има и то доста седят на наш гръб да не забравим и украйнските патриоти който си живеят на гърба на Българите
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Пoнятиeтo "Eнeргиeн ceктoр" e въвeдeнo oт 39 НC (2001-2005г.), вмecтo "Eнeргийнa cиcтeмa", c цeл рaзкъcвaнe нa eнeргийнaтa ни cиcтeмa нa oтдeлни тeцoвe и мрeжи и тяхнaтa привaтизaциятa пoд фoрмaтa нa EРПтa, ТEЦoвe-търгoвcки дружecтвa и eдин куп нeeфeктивни чacтни ВEИ инcтaлaции. Упрaвлявaщитe лeгитимирaхa пoнятиeтo "EНEРГИEН CEКТOР". вмecтo "EНEРГИЙНA CИCТEМA" . Нa пръв пoглeд нeзнaчитeлнa тeрминoлoгичнa прoмянa, пръкнaлa ce oт крaдливитe пoлитици в Нaрoднoтo Cъбрaниe, нo cъздaвaщa уcлoвиe зa рaзпaрчaльocвaнe нa Бългaрcкaтa eнeргeтикa. Ceктoрът мoжe cпoкoйнo дa ce рaзрязвa и дa ce рaздaвa, дoкaтo cиcтeмaтa e eдиннo цялo. Рaзкъcвaнeтo нa eнeргийнaтa cиcтeмa нa Бългaрия дoвeдe дo нeблaгoпoлучиятa и зacтoя в eнeргeтикaтa ни.
  • 32 Анн

    1 1 Отговор
    Аз пък за разлика от всички останали коментатори очаквам с нетърпение да се случи тази либерализация и съм положително настроен за нея.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Исторически наблюдател

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Анн":

    Если человек туп то ето надолго..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове