31 Август, 2023 22:20 3 051 36

Петър Витанов: Задава се нов референдум

  • петър витанов-
  • национален празник

Ние от едно известно време събираме съмишленици и възнамеряваме да направим едно широко обединение, което да принуди хората да вземат решение, включително и на референдум. Какъв по достъпен въпрос има за обикновения гражданин, освен този за паметта на неговите предци

Петър Витанов: Задава се нов референдум - 1

Ние от едно известно време събираме съмишленици и възнамеряваме да направим едно широко обединение, което да принуди хората да вземат решение, включително и на референдум. Какъв по достъпен въпрос има за обикновения гражданин, освен този за паметта на неговите предци. Това каза евродепутатът от БСП Петър Витанов в предаването "Денят ON AIR" в коментар за промените в Конституцията, които предвиждат 3 март да не бъде национален празник на страната. По думите му от известно време хора от академичната общност, интелектуалци, олимпийски шампиони и общественици са дали мнението си, че са готови да защитят подобен референдум.

Той нарече идеята на управляващите "некомпетентна".

"Това е този акорд, който демонстрира антинационалния характер и тона на това правителство. Това е опит да се унищожи паметта на българите, да се подмени и забрави подвигът, който нашите сънародници са направили преди повече от 130 години", обясни Витанов, според когото "наглостта на едно управление има някакъв предел".

Той смята, че намеренията за съдебна реформа на управляващите са "потънали в чекмеджетата", а президентът Румен Радев е универсалният враг.

Останалите промени в Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава, той нарече конюнктурни. "Те са направени, за да лишат от правомощия един човек, заради някакви натрупани през годините лични отношения. Не смятам, че закон трябва да се прави, за да се отнемат правомощия на един човек. Когато отнемеш правомощия за избора на различни органи, тогава вероятно оправомощаваш други органи", обясни евродепутатът.

Петър Витанов е на мнение, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост най-вероятно ще бъдат изгубени. Те са били предвидени за бизнеса, за да се преодолее кризата от Ковид-19, а вече са минали близо 3 години, в които са усвоени едва 25%.

"Има не само риск (да бъдат загубени, бел. ред.), но и реалност. Въпросът е първо, как върви законодателният процес и второ, готовността на правителството да пусне програмите", обясни той.

По отношение на кандидатурата на БСП за кмет на София Витанов заяви, че Ваня Григорова е "точният профил" за градоначалник. По думите му БСП ще има твърди кандидатурата ѝ на 2 септември.

Пред Bulgaria ON AIR евродепутатът коментира влизането на страната ни в Шенген. Той защити идеята за локално обединение, в което страната ни да сътрудничи с Румъния и Гърция.

"Сега имаме нова ситуация, ако щете геополитическа, много по-сложна. От една страна е Шенген, но от друга страна е войната в Украйна. Черноморският регион е изправен пред редица предизвикателства – доставките, търговското корабоплаване, алтернативни източници на петрол", каза той.

Според него правителството на страната трябва да работи не само с Австрия и Холандия, но и с други големи държави.

По думите му в страната има повишен миграционен натиск и очевидна неспособност на правителството за справяне с него. Той коментира и убийството на Алексей Петров, като според него той е имал активно участие в политическия живот на страната, особено в последните месеци. Затова и убийството му имало политически отенък.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правителствто е ялово

    27 9 Отговор
    И нищо добро за България . Тиняк от политически отрепки. То е като вашата Курнела.
  • 2 Семантиката на нещата

    13 14 Отговор
    А на мен ми дреме на К. за вашето обединение.
  • 3 Ван дер Любе

    19 17 Отговор
    Тези хора не са добре. 45 години по време на управлението на БКП (партията майка и хранилница на БСП) трити март даже не беше почивен ден. Така три поколения българи нямат никаква памет за трети март. Не е ли редно да се направи референдум всеки българин за 18 си рожден ден да получава по един мерцедес, купен с държавни пари и да бъде 15 години пенсионер. Да започва да работи на 35 и т.н. Тези идеи показват колко вредни са тези партии, нищо смислено не могат да измислят.
  • 4 Жони

    23 7 Отговор
    Бг се подменя историята,географията народа скорп и името ще се сщени това е целта Бг умре
  • 5 Я па тоА

    17 6 Отговор
    Оо да, българина как обича да чете, да мисли логично, не вярва на популисти. Идеален е за референдуми.
  • 6 Ришетникофф

    15 11 Отговор
    Я стига издал съм заповед на моя слуга резиденто да се върне 9 септември, а 24 май да Ви го гепат Македонците щото сте мого умни и да Ви обявят за Североизточна Македония. Русоробииииииии.....
  • 7 8976

    13 10 Отговор
    Какъв точно си ти бе червено недоносче да казваш какво ще става в държавата, колко хора гласуваха за жалката ви партия
  • 8 оня с коня

    10 11 Отговор
    И шагу питам тоя витанов от БСП-наясно ли са в тая Партия че Обикновените хора се учат от собствените си грешки,а УМНИТЕ за каквито претендират че са от БСП - От грешките на Другите?И така колко По-Грандиозно да се провалят предишните 2 Референдума на Слави и Копейкин за да им светне на БСП-то че и техния ще е "Надежда всяка оставете"?Затова и е редно "Възраждане" да се забранят щото си го заслужават,а БСП ...Тоже,за да не се мъчат.
  • 9 нашия

    11 2 Отговор
    "обединение, което да принуди хората"...????!!!! Витанов как така с принуда бре !!!! ...приятел,тия неща са по убеждение...а иначе си прав ...един е хационалния празник и той е на 3-ти март....но вас европейските социалистчета човек може да ви разкрие само по малки белези не добре прикрити от камуфлажа,колко сте изкривени...Нинова не е моя герой ,но добре ,че ви нарита на конгреса ...
  • 10 БСП

    11 5 Отговор
    Вас никъде не ви искат ,вие обаче се правите на фактор! Абсолютно сте безмислени!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КО?НЕ!

    9 9 Отговор
    От кога бкп зачита 3 март?Нали за тях беше 9 септември......!?
  • 13 Витанов

    4 8 Отговор
    С 8% сте нищо.Цифрите това говорят. А ти може да си плямпаш глупости. 🤙

    Коментиран от #14

  • 14 8% могат да станат 80%

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "Витанов":

    Ако махнат приватизаторката.

    Коментиран от #16

  • 15 Тредстоун

    6 3 Отговор
    Смешник
  • 16 нашия

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "8% могат да станат 80%":

    и да сложат тия дето ще одобрят "някак си" конвенцията от една азиатска столица ,близо до България...това ли предлагаш...ако разкарат приватизаторката остават тия....кое избираш...мухлясало или гнило...събудете се бе хора...

    Коментиран от #18

  • 17 7542

    5 10 Отговор
    Руска подлога, мърша предателска
  • 18 80% е написано

    1 7 Отговор

    До коментар #16 от "нашия":

    И нищо друго. Нещо не можеш да четеш ли?

    Коментиран от #20

  • 19 007

    5 10 Отговор
    Вие ли червени продажници ще пазите паметта на предците ни? Вие които предадохте македонските българи на обезбългаряване??? Вие които искахте да ни подарите като 16 република на империята на злото??? Които избихте цвета на нацията 44-45 година? Които отчуждихте българина от най ценното му-земята на предците му??? Нямате ли срам поне от Бога др0гарь0???🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 20 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "80% е написано":

    А ти нещо трудо ,май разбираш....

    Коментиран от #24, #25

  • 21 Кой разбрал, разбрал...

    10 1 Отговор
    Паметта на предците е подменена и предадена още когато е взето решение чужди бележити дати и символи да станат национални светини. За щастие някои вече успешно се разделихме и на никого не липсват, освен на защитниците на чужди интереси. Съвпадането на наши и чужди изгодни резултати в моментни ситуации не е повод да защитаваме чуждите интереси, а да игнорираме собствените до степен на забрава. Толкова ли нямаме история и постижения на собствена или международна сцена с които да се гордеем, а трябва да почитаме съвместни с чужденците и да поставяме заслугите им по високо от нашите? Имаме предостатъчно, но малцина са все още тези, които ги знаят и ценят. Всичко това води до непознаване на истинската история и забрава на заслугите на нашите предци, а почит към чужди. А от там липса на гордост и ниско самочувствие с постиженията в напето минало. За сметка на това и пеленачетата знаят за чуждите постижения, от които сме извлекли и ние полза, както и имената на известните им лидери, но нищо за нашите предци. Ако не броим няколко имена, като Ботев и Левски, най вече заради футболните тимове, които носят техни имена. Тези които изобщо са чували за Паисий Хилендарски могат само да посочат като цитат единствено "О.неразумний юрфоде... " но дори не могат да го завършат до край.
  • 22 Хохо Бохо

    10 11 Отговор
    Нека да помним, че Русия 1944 г. не ни е освободила, а окупирала...
  • 23 Дааа

    5 4 Отговор
    Референдум за Наредба закона за Народният съд и смъртно наказание за враговете на народа! Това чакат българите! Историята се повтаря и американските господари тикат подлогите си към самоунищожение!
  • 24 Гласувам за Левицата

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "нашия":

    С най голямо удоволствие.
  • 25 Твоята истина

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "нашия":

    Аи е само твоя.
  • 26 Ки Бик

    6 1 Отговор
    Задава се на баба ти периода. За народ от гъбари може да се задава само краят
  • 27 Да обобщим

    3 5 Отговор
    Руските референдуми в страна от ЕС са обречени на провал!
  • 28 Хъхъ

    4 3 Отговор
    Комуняги сър, искат до последно да съсипват държавата !
  • 29 хххх

    4 2 Отговор
    Ще ни убиете от референдуми... Всички трябва да знаят че това е бошлаф работа.. Никой не мисли, че резидентите се интересуват от гласа на народа.
  • 30 Мхм

    1 3 Отговор
    Тоятапак кво е завършил от кво разбира
  • 31 Име

    3 1 Отговор
    Защо да няма референдуми, напълно е нормално.

    Някой го е страх от гласа народен.
  • 32 Така така

    1 0 Отговор
    Сглобката е вредна за България трябва спешен демонтаж
  • 33 Стамболов

    0 3 Отговор
    България трябва да се освободи от Руzия и руzките агенти на българска служба иначе нищо добро не я чака.
  • 34 Референдуум

    0 0 Отговор
    Ще се проведе референдум дали бг да граничи с Черно море или с атлантическия океан.
  • 35 прогноза за времето

    1 0 Отговор
    Първо кажете КОЙ , и ЗАЩО работи усърдно да изгони българите от България (все още) . Да направи съществуването им на територията нежелано , силно изнервящо , и опасно. И после излизайте с някакви постановки . Никой не дава повече доверие напред , след толкова години лъжи .
  • 36 АУУУУУ

    1 0 Отговор
    ГЛАДНА КОПЕЙКА ......РЕФЕРЕНДУМ СЪНУВА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове