Last news in Fakti

3 Септември, 2023 07:35 2 058 49

Продължава плавното покачване на цените на храните на едро у нас

  • цени-
  • храни-
  • борси

Обикновено цените на храните са най-ниски през лятото - и то заради сезонното поевтиняване на плодове и зеленчуци

Продължава плавното покачване на цените на храните на едро у нас - 1
Снимка: БНР

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се повишава с 0,65 на сто до 2,178 пункта.

Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Преди година - през първата седмица на септември 2022 г. показателят беше на ниво 2,073 пункта или с 5 процента по-ниско. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г. Обикновено цените на храните са най-ниски през лятото - и то заради сезонното поевтиняване на плодове и зеленчуци.

Тази седмица пъпешите поскъпват с 0,7 на сто до 1,41 лева за килограм, а дините поевтиняват с 2,6 на сто до 0,75 лева за килограм. Ябълките от внос поскъпват с 1,6 на сто до 1,95 лева. Бананите поевтиняват с 1,5 на сто до 2,69 лева за килограм, а лимоните вдигат цената си с 1,4 на сто до 3,00 лева за килограм. Прасковите падат с 3,7 на сто до 2,58 лева за килограм.

Картофите поевтиняват с 2,9 на сто до 1,35 лв. за килограм, зелето - с 5,0 на сто до 1,14 лева за килограм. Оранжерийните краставици свалят цената си с 3 на сто до 2,92 лева за килограм. Доматите (оранжерийни) поскъпват със 7,5 на сто до 2,58 лева за килограм. Зелените чушки поевтиняват през седмицата с 6,1 на сто до 1,70 лева за килограм, а червените чушки - с 6,7 на сто до 2,23 лева за килограм. Зрелият лук кромид от внос се продава с 1,9 на сто по-ниско по 1,56 лева за килограм. Морковите отстъпват с 0,7 на сто и се търгуват по 1,37 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 0,5 на сто до 11,28 лева за килограм, кашкавалът тип "Витоша" - с 1,5 на сто и се продава по 17,30 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поевтинява с 5,3 на сто и кофичка от 400 г. се купува за 1,08 лв. Прясното мляко (3 процента масленост) се понижава с 1,8 на сто и се продава по 2,13 лева за литър.

Пилешкото месо поскъпва с 0,9 на сто и се предлага по 6,57 лв. за килограм.

Яйцата (размер М) и тази седмица се купуват по 0,32 лева за брой на едро.

Оризът поскъпва с 3,8 на сто и се търгува по 3,30 лв. за килограм. Лещата прибавя 1,7 на сто до 4,20 лв. за килограм в края на седмицата, а зрелият фасул спада с 3,6 на сто до 3,99 лв. за килограм.

Захарта поскъпва с 1,2 на сто и се продава по 2,44 лв. за килограм, а брашното тип 500 - с 2,2 на сто до 1,42 лева за килограм. Олиото скача с 3,9 на сто и се търгува по 2,94 лв. за литър в пластмасова бутилка, а кравето масло (пакетче от 125 грама) отстъпва с 0,4 на сто до 2,55 лв. за брой.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голям зор

    38 0 Отговор
    Само цените ли?кое е наред?
  • 3 Мишел

    35 1 Отговор
    С тези седмични темпове на нарастване, годишната инфлация при хранителните стоки е на ниво 33%.
  • 4 Калпазанин

    41 0 Отговор
    Цените се вдигат плааааавно газта и гривата също, лихвите, ама иначе всичко ни е наред инфлация няма тя пада, вазелина голем рабта
  • 5 да де

    46 0 Отговор
    След като в сезона на изобилието цените на плодовете и зеленчуците растат представете си какво ще е през зимата когато и без това цените са на тавана.
  • 6 Селянин

    39 4 Отговор
    Благодарение на киро и асен. Дето само 7 процента от народа гласува за тях. Браво бемзина пак отива към 3,50

    Коментиран от #9

  • 7 Да..

    41 3 Отговор
    Благодарение на Киро. Той и първият път така ни прецака и вие пак си го избрахте.
  • 8 Плавно покачване?

    35 2 Отговор
    Та то въобще не е спирало. Особено след пландемията с амерската инфлуенца, цените яко търтиха нагоре, та така и до днес. Защо ли? . . .

    Коментиран от #18

  • 9 Наблюдател

    7 28 Отговор

    До коментар #6 от "Селянин":

    Благодари на Румен Радев, той направи Киро и Асен и ПП.

    Коментиран от #12

  • 10 Запознат

    39 2 Отговор
    Санкциите действат да знаете - скоро тотално ще фалираме докато чакаме Русия да фалира. Иначе според пропагандата Русия била загубила. Колко промити мозъци има при нас. Иначе господарите отвъд атлантика печелят но за някои те са по-важни от българския народ.
  • 11 8888

    36 0 Отговор
    Спокойно! Корабът потъва нормално, Вода има за всички.
  • 12 Избирател

    36 5 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Не е Румен Радев от посолството ги направиха - докато бяха под ръководството на президента не смееха да гъкнат а сега се обърнаха против него и направиха "сглобка" с ББ.

    Коментиран от #26

  • 13 Демократ

    38 0 Отговор
    Досега никой не можа до даде разумно обяснение на ненормално високите цени на млечните продукти. То е много ясно - ченгето Зоров командва този бранш от много дълги години неслучайно, защото от бебе до баба имат нужда от мляко и се използва за рекет по даден от задкулисните сценаристи сигнал.Централната стокова борса също от много години се ръководи от ченгето Васил Симов, приближен на Цветелина Бориславова, близка до Бойко Борисов. Така че цените на всички български храни се определят от ченгетата, които управляват България. Няма пазарна икономика, няма пряко договаряне между производители и търговци, има контролирани, а не свободни борси. Няма успяла държава,управлявана от ченгета. Те искат власт ,пари и контрол над всичко и всички, народа и държавата не ги интересуват изобщо.
  • 14 нормално

    1 33 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Гърция е в Еврозоната,а ние не искаме Еврото. Не може хем х.я в п.тката хем душата в рая

    Коментиран от #21, #41

  • 15 Процес

    32 0 Отговор
    подкрепен от управляващите, още с вкарването ни в ERMII. Изходът е оставка. Строг държавен контрол. Евтини ресурси, отнемане на концесии. Политика на протекционизъм. Икономиката на България в български ръце. ДБ, СДС, ПП, ГЕРБ, ДПС, частично БСП- мълчалива подкрепа ще се избият за местна власт. Не ги интересува инфлацията 60% храни, над 30% услуги. Безумни дългови спирали, план ПВУ, с още по-безумни ангажименти. Тези депутати и НС вкарват България в 3-та национална катастрофа. Променят на ишлеме всички закони, и после бягат с добре подплатени финанси. Поредното Предателство Либерализация ток. Сглобката е изключително вредна и опасна за България. Оставка! Последният нож в гърба ще бъде финансовото робство с еврото. И пряко участие във военни действия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Голяма работа

    4 33 Отговор
    Ганьо ще спре за плюска по три пъти на ден мазньочи, и ще адаптира храненето си към съвременните стандарти. Храненето може да е едно от най-малките пера в бюджета, но за съжаление тъпченето на търбуха е заложено в гените на балканските ProФаNi !

    Коментиран от #22

  • 18 Преди това

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "Плавно покачване?":

    още имаше подготовка за това. Пилешки, свински и и незнам какви си грипове, чуми , дребния добитък и настана едно избиване на домашните животни на хората и всичко това под мъдрото ръководство на банкянския феодал Кратуний. После въведоха едни условия, забрани та да не би да развъждаш и продаваш, че разните "чужди инвеститори" като била, лидъл, кауфланд и др. ще им пречиш на алъш вериша. Тъй де, какво ще кажат чужденците? А само кауфландът за пример купува на едро билкови чайове от българска фирма за стотинки (кутийката) и ги продава с по 2-3 лева по - скъпо, на дребно. Ъ?! Де е Киро на кирия? Та като те лишат от независимостта да си произвеждаш храната, онея ще си правят каквото и както им скимне. По три кожи ще дерат. Заплатите африкански, цените по - високи от европейските. Цивилизована работа.

    Коментиран от #25

  • 19 дайте да дадем

    23 1 Отговор
    Почва се пак! Кирето и Кокорчо гонят планове! Сглобката - също! Поредното голямо обедняване на народа ..... Индексът на Джини за България е над 40 - най-висок в Европа, а и в голяма част от ...Африка! Коефицентът показва неравенството по доходи в страната!
  • 20 Ганьо щял да спре

    20 0 Отговор
    да плюска. Само че, Ганьо ползва, не ползва парно требе да плаща сградна, дори да не му минават тръби в апартамента и да не стига 5 градуса с изолации и дограми, плаща 400% технологични загуби на принципал СО. Ганьо требе се къпе, плаща 60% загуби вода. Ганьо плаща 5 вида данъци за колата, нищо че си разбива окачването, ремонт над ремонта. Ганьо мръзне и студува, цени дърва, ток, плаща надутите сметки на електронните електромери и дистанционни уреди. Вижте Исландия какво направи, като едни мести тарикати като нашите, се опитаха да я поробят, нищо че е 600 000 население.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Азззззззз

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Голяма работа":

    Според Вас всичките американци са ганьовски балканци...
  • 23 Ивайло Мърлячев

    10 7 Отговор
    Благодарение на нас ДБ и по-малко на ПП цените се покачват плавно но не и рязко. Целоподкупния бг народ трябва да оцени това и да гласува за нас на всеки километър и до края на света, инак цените може да се покачат и рязко.
  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    14 1 Отговор
    ЕвроЕдеотските решение за "количествените" облекчения (разбирай безконтролно печатеНие) доведе до това !!!!!!!!!!!!
  • 25 Анджело

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "Преди това":

    Киро е на кирия, нищо че е про100. Лена затуй е влубена в него

    Коментиран от #27

  • 26 Напротив

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Избирател":

    Мунчо ги домъкна и създаде. Той винаги се прави на такъв, какъвто не е.
    Кратка справка:
    1. Завършил е две школи на ЦРУ в щатите, с отличен и отлични оценки на преподавателите му. Нима мислиш, че американците са толкова тъпи и не са го проверили и вербували предварително?
    2. Още в началото на първия си мандат си назначи за съветник Иванка Иванова, тогавашен шеф на отРовено общество на "световния филантроп" сорос.
    3. Вицето му Йтова е в изтеклите данни на списък, с грантаджиите на чичко сорос.
    4. Кой ни набута в така нареченото "триморие" и по този начин ни направи фронтова държава? Мунчо. И то още преди войната в Украйна. Случайно? НЕ.
    5. Той домъкна Киро и хАсен , и застана зад Про100то когато се оказа, че оня е с двойно гражданство.
    6. Той връчи мандата на Киркокорите, въпреки записа с лакърдиите за "ала балла" и "посолствоТ0".
    И т. н. т., и т. н. т.
    Той винаги говори едно, а върши съвсем друго.
  • 27 Съгласен

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Анджело":

    И ти да си имаш тати Петко, и ти ще си така.
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    ами всичко трябва да поскъпне за да ни се вдигне стандарта на живот като на всички европейци

    нека да поскъпва още и още
  • 29 ДенкОФФ

    11 1 Отговор
    Продължаваме Поскъпването. Гласувайте за нас, направо ще ви спрем часовника от поскъпване. И - ВСИЧКИ ПАРИ ЗА УКРАЙНА, ВИЕ КАКВО СИ МИСЛИТЕ. За това сме поставени. Само Божков да не ни счупи сглобката, ама натам върви. Аз не го познавам лично, но Алексей ми диктуваше по телефона. Един ден не се обади и разбрах, че се е срещнал с един ловец в гората. Бау.
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    сглобката ще ви довърши

    ама тия де скачаха по площадите и реваха за банани ся да мъчат ето ви демокрация

    събаряте паметниците и правете капитализъм и мълчете
  • 31 незнайко

    11 0 Отговор
    Докато ни ръководят от САЩ така ще бъде ! Каквото ни кажат това правим ! Това е ИСТИНАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА !!!
  • 32 Вижте колко са нагли

    6 0 Отговор
    34 г. Международното право било над националното, ама вие питахте ли га подписвахте клонингите на Лисабонският Договор народът, не нали? Били сме поели ангажименти за еврото, Вие питахте ли народът дали е искал? Не, нали? Европейски съюз, как една дума не казаха преди приема за френски интереси, закриване на реактори, глобални финансови кризи. Питаха ли хората, не нали. НАТО как един не каза, тези финансови ангажименти и пушечно месо са за чужди интереси, питаха ли хората, НЕ. Така че всички Международни Договори сключени по управлението на Предателите 34 г. са нелегитимни. Народът не е питан. Безобразни наглеци. Всичко се приема тайно, скрито, без обществени дебати, за лични интереси. Още ни управляват мутрите и назначените от политици, чадъри от фирми на ДС. Този път всички на избори срещу ояденото с власт и пари статукво. Иначе с България е свършено, в пряк физически смисъл. 80% според Евростат сме сведени до примитивно ниво на оцеляване. 2000 евро, европейска заплата НЕ СТИГА.
  • 33 един

    6 2 Отговор
    Еми много станахме тука дето пишем и критикуваме,а никой не ще да сади домати и пипер и после що било скъпо!Отивайте садете,отглеждайте и продавайте евтино!Някои хора ще ви ръкопляскат!

    Коментиран от #39

  • 34 Границите са отворени, решението е лесно

    2 4 Отговор
    Стига бе, какво ревете. Сега сме Демокрация. Хората от почти всеки край на Бг могат до ходят да пазаруват в съседни нам държави. Ито пример: Яне от Петрич или Сандански , срещу 11 лв автогаз може да си напазарува от Македония. Кюстендил и Дупница срещу същата сума (от Дупница може да е 15 лв), да си пазаруват също от там. София, хората могат в Сърбия, в Хасково от Турция и така. Ние като народ трябва да решим, че ще бойкотираме тези цени и да си ги ядът търговци и прекупвачи. Тогава волю-неволю ще смъкнат цените. Не е луд този който увеличава цените, а този който му ги плаща. Да перифразирам стара българска поговорка.

    Коментиран от #43

  • 35 неприятно

    7 0 Отговор
    А се намираме в периода в който цените на хранитрелните продукти би следвало да пада!
  • 36 Не е точно така, за търговци и борсаджии

    5 0 Отговор
    Той ще предпочете стоката му да изгние, но да не се мине. Вчера станах свидетел на подобна "народопсихология" , доставчик от борсата коментира с негов познат, магазинер: "Ей, вчера един зяпа доматите, 5 леА и вика: Неа да дам 5 лева за домат, да му..., глеАш бъкан с пачки, 5 леа не ще да даваа, да му....!".
  • 37 пенсия

    3 0 Отговор
    До соросоидния евроатлантик не еврозоната,а времето е проблема и напоителните системи - окрадени
  • 38 Леля Гошо

    10 0 Отговор
    Днес си купих баничка в околностите на София, 2.50. Преди 3 години на същото място, един лев. Хърсев и Левон да пресметнат колко е инфлацията и да уведомят Кокорчо.

    Коментиран от #45

  • 39 Друг

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "един":

    Дилмааа-но, дилбее-ро, кажи ми как се сади пипеее-ро. Всъщност знаемЕ как, ама ни мързи.
  • 40 Гост

    1 0 Отговор
    Дини се намират и на 65 ст
  • 41 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "нормално":

    Гърция е задлъжняла на еврото толкова, че скоро ще е негова собственост. Това ли искаш и за нас?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Границите са отворени, решението е лесно":

    Производителят не вдига чак толкова. Прекупвачът оскъпява много. И да изгният продуктите, производителят ще си нахрани с тях животните, а магазинерът няма какво да прави с изгнилата стока.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Леля Гошо":

    Това не е инфлация а оня от който си я купила е спекулант Видял че му се продават баничките и вместо да намали цената и да печели от оборота както съветват икономисти и журналисти ,той вдигнал цената ,спекуланта му с спекулант
  • 46 Ние българите

    4 0 Отговор
    Спекулантите пак започнаха да повдигат цените!

    "Бойкот и купуване само на това, което е жизненонеобходимо, а всичко друго да чака по-добри времена! Или както е казал Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!"
    Не трябва да се забравя, че НИЕ потребителите сме изключително мощно оръжие в нормализирането на пазара.Не бива да се купува на всяка цена, защото така се мотивират лошите търговски практики,които спекулантите използват срещу НАС.
    Пълен БОЙКОТ срещу спекулативните цени!
    Да купуваме само необходимото на най-ниските цени след добре проучване на пазара!

    Коментиран от #49

  • 47 Още да дигат заплатите

    4 0 Отговор
    после кило сирене 200 лв., диги популисти преди избори
  • 48 Лозар

    3 0 Отговор
    Интересно защо не пишат за гроздето, чиято цена на Борсите варира от 0,9 до 2,00 за килограм а в Кауфланд и на Пазарите се предлага за над 4,00лв за килограм!
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ние българите":

    Инфлацията е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването с храни и хранителни ресурси и последващото им изхвърляне на сметищата, както и презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии, от абстракционистки картини, до гащите на Жозефина и кичур от косата на Наполеон .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове