Last news in Fakti

15 Септември, 2023 09:24 2 401 17

След екокатастрофата в река Черна: Никаква реакция на кмета на Смолян за решаване на проблема

  • екокатастроха-
  • река черна

Отворено писмо на риболовното сдружение до институциите, обещали да помогнат реката отново да е чиста и зарибена

След екокатастрофата в река Черна: Никаква реакция на кмета на Смолян за решаване на проблема - 1

След организираната среща между официални лица, представители на институции и сдружението, което се грижи за опазването на река Черна видяхме близко до никакви реални действия спрямо подплатяването на дадените обещания с реални действия. Това пишат в отворено писмо до медиите от риболовното сдружение в Смолян.

"Дори и организирането на нова среща, нещо, което беше уговорено да се случи в седмицата 4-8.09.2023г., не се състоя, получихме множество липси на отговор на посочените за контакт телефони с общината, макар в периода след натравянето да бяха констатирани нови незаконни зауствания на битово-фекални води в реката.

В крайна сметка, макар и г-н Мелемов да се опита да ни препрати към негови заместници и да отклони поетия ангажимент, което съвпада точно с кандидатирането му за нов мандат, успяхме да насрочим нова среща за 20.09.2023г. с уговорката да се напомни на г-н Мелемов за уговорката в самият ден на срещата", обясняват разтревожените от еко катастрофата хора..

Според тях, това отношение към цялостната ситуация около натравянето буди много подозрения за реалната ангажираност на г-н Мелемов и институциите около поредната еко катастрофа, която сполетя красивите ни реки и унищожи години труд на местното сдружение в това не просто да има живот в реката, но и да създаде една туристическа дестинация за летните месеци на годината.

"Искрено се надяваме дадените обещания и поети ангажименти да не са пряко обвързани с наближаващите местни избори", казват още те.

Ето и текста на отвореното писмо без редакторска намеса:

След натравянето на р. Черна в град Смолян през нощта на 19-ти срещу 20-ти Август 2023г., с отходни води и не само, като в резултат от това беше избита по-голямата част от популацията на балканска пъстърва, черна мряна и други биологични видове живеещи в богатата еко система на участъка под вливането на водите от ВЕЦ Устово и проведената на 01.09.2023г., среща между представители на сдружението и такива на горе-описаните институции, бяха поети следните ангажименти:
- Финансиране от ВиК, Община Смолян и НЕК на планови зарибявания на участъка.
- Удължаване на режима Хвани/Пусни за вида балканска пъстърва след изтичането му през 2024г.
- Осигуряване на информация и проверка, кога и по каква технология са чистени резервоарите на ВЕЦ Устово за периода около натравянето(19-20.08.2023г.)
- Планиране и изграждане на баражи по реката.
- Планиране и почистване на речното корито от битови отпадъци и храсти.
- Мерки за предотвратяване на незаконното пране на килими и изсипване на химикали в реката при тепавица в село Бостина и ключови точки в град Смолян.

Към момента на писане на това отворено писмо единствено е насрочена нова среща между сдружението и представители на общината за 20.09.2023г., без реални действия по горе-описаните и поети ангажименти.

Искрено се надяваме тези ангажименти и обещания да не са предизборен инструмент за
получаване на избирателна подкрепа и реално да бъдат спазени, както и подплатени с действия!

Благодарим!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мхааа

    12 1 Отговор
    Защото фирмата изпуснала отровите е на шуренайката на кмета.

    Коментиран от #4

  • 2 Пак гласувайте

    5 1 Отговор
    за сглобката и дпс.
  • 3 Защо никога

    6 0 Отговор
    При бедствия, депутатите избрани от съответните пострадали райони НЕ взимат отношение?
    Смолян е турска база!
    Всички крадат, затова ще мълчат!
  • 4 Аааа, ясно!

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "мхааа":

    И как се казва?
  • 5 Кочо

    10 0 Отговор
    Кмета излиза в предизборен отпуск и ще решава проблема следващия мандат! Решено е - той ще е! Вие сте такава пополация, че такива природни явления не влияят никак на вашата вотова нагласа! Дори цял Смолян да изтрови, ще е още по добре електорално! Както и оня екземпляр в Царево ще продължава да е цар на Царево! Не очаквайте съвест и морални изисквания от електорат, вързан на подхранване! Излишен дебат! Герб е с 10% пред Възраждане! Кандидатите същите, комисиите същите, избирателите още по ниско качество, резултат - подобен! Защо изобщо има избори!?
  • 6 Гост

    6 0 Отговор
    Какво му дреме на кмето за няква река. Ако му е пълна банковата сметка, всичко е супер! Реки, хора, пътища, кво го интересува....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Корупцията е тежка болест на "кметове"

    5 0 Отговор
    Това корумпе прибира рушвети и то яки рушвети за да си затваря очите ..а къде са риосов, РЗИ, министерството на околната среда и водите!?! Всички ли са в мозъчна смърт!?!?

    Коментиран от #12

  • 11 Тогава,дайте всички да си хвърляме л@йн@

    5 0 Отговор
    през балконите и на кметската ограда
  • 12 мдаа

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Корупцията е тежка болест на "кметове"":

    Очевидно няма никакъв контрол, а за санкции да не говорим. И мълчат като ...

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ами втора стъпка е саморазправа с корумп

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "мдаа":

    С корумпеъо и с лайнопроизводителя...така че да се изнесат от района...
  • 15 Скиорски

    2 0 Отговор
    Хубав град,но Фекалиите го погубиха.Навремето какъв Нощен бар привличаше туристите в Хотела.Сега с тая воня отблъсква
  • 16 То се вижда че цяла държава изхвърля

    5 0 Отговор
    ...ла"й""на и химикали от заводите в реките и водите си и после и изсичат масово горите , и накрая по ТЕЛЕвизорите наричат това "борба с климатичните промени" и "зелени сделки"....изпратете снимки , най- вече снимки до всички евродепутати ( намерете имейлите им) в целия европарламент, нека видят какво се случва в България и ЕС....аз също бих се включила в това ....и до австрийски, холандски, френски, германски медии, те с удоволствие показват позора на България и как българите позорят и са срам за ЕС....

    Коментиран от #17

  • 17 Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "То се вижда че цяла държава изхвърля":

    Господине, не разчитайте на съпричастност от ЕС! Вашите проблеми за тях не са грижа, а злораздство, затова с удоволствие ще показват клипове, изобличаващи България! виесе нуждаети от помощ, а не от критика! нещо повече - върхушката на ЕС подстрекава корупцията, отпускайки пари за крадене на непочтени, но от тяхното корумпирано политическо - престъпно семейство български управленци! Кой назначи така наречената ,,сглобка" - ЕС или Алексей Петров?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове