Last news in Fakti

22 Септември, 2023 03:08 2 401 91

22 септември 1908 г. 115 години независима България

  • българия-
  • независимост-
  • фердинанд-
  • османска империя

Първо била спечелена Британската империя, а Русия не иска нова война на Балканите

22 септември 1908 г. 115 години независима България - 1
Снимка: Архив

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд с манифест обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и великите сили признават официално българската независимост.

Денят на независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековното робство.

Условията за обявяването на независимостта

на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от великите сили, наложили Берлинския договор, се готвела да анексира две от провинциите на империята - Босна и Херцеговина, т.е. да го наруши.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат се във Виена) да съгласуват действията си. Междувременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта.

Но правителството вече е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта е не само голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се титулува цар.

Години преди това е нужна нова политика за сближаване с Русия. Началото е поставено от Фердинанд, който започва

задкулисните контакти с руската дипломация.

На 19 май 1894 г. Стамболов е свален от власт. Съставено е правителство, начело с д-р Константин Стоилов.

Князът постига своето международно признание чрез помирение с Русия. Във връзка с погребението на Александър ІІІ, българска делегация, водена от митрополит Климент, на 4 юли 1895 г. е тържествено приета от новия руски император Николай ІІ. Един ден по-рано в София е посечен Стефан Стамболов и това бележи новия политически курс на България.

На 2 февруари 1896 г. престолонаследникът княз Борис Търновски преминава в православието и негов кръстник става император Николай ІІ. Фердинанд вече се радва на официален прием във всички европейски столици, получава най-висши ордени.

Като главнокомандуващ на войската монархът се заема с нейното модернизиране и въоръжаване и с изграждането на елитен офицерски състав.

Князът подкрепя модернизацията във всички области – изграждането на пощи, железници, гари, пристанища. Любител е на автомобилите, влаковете и самолетите, строи дворци, паркове и градини.

Във външната си политика Фердинанд постига не само помирение, но и сближаване с Русия. През 1902 г. се сключва тайна военна конвенция между двете страни.

Ограниченията на Берлинския договор, според които България е васално княжество, пречат на владетеля и на страната да разгърне напълно своите възможности. Затова Фердинанд приема идеята за независимост.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор, e успешно разрешена.

Първо била спечелена Британската империя,

която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта.

Преговорите започват веднага, като българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях Високата порта иска България да плаща голям данък. Тогава в качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта ѝ. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Провъзгласяването на независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. От тук нататък Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии.

Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни клаузи, с формалното разкъсване, на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    16 3 Отговор
    Интересна статия.
    Честит празник.
  • 2 Последния Софиянец

    19 8 Отговор
    Независима защото от нея нищо не зависи.
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 6 Отговор
    Честит Празник Българи
  • 4 Да изгоним руснаците от българия

    19 28 Отговор
    И да "излекуваме" русофилитр веднъж завинаги. Само тогава ще се освободим наистина.

    Коментиран от #5, #23, #67, #83

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    17 1 Отговор
    На 2 февруари 1896 г. престолонаследникът княз Борис Търновски преминава в православието и негов кръстник става император РУСКИЯ ИМПЕРАТОР Николай ІІ
    ....
    .... АЗ И ДА ИСКАМ НЕ МОГА ДА ДОПЪЛНЯ НЕЩО КЪМ ИСТРИЯТА
  • 7 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    9 16 Отговор
    Братя и сестри, българолюбци и родолюбци . Много от постовете ни са обстойни и съдържателни, напълно разгромяващи с точни факти лъжите на отровната рашистка пропаганда . Копирайте ги и ги публиквайте навсякъде , където можете в социалните мрежи !

    Разгромът на враг №1 на живота, цивизацията, прогреса, на Майка България и на българския народ – дивашка и варварска Русия в така създалата се обстановка е най-бързия и най-прекия начин за икономическия и духовния просперитет на българския народ .

    Враг № 1 на България прави и невъзможно, за да разпадне ЕС, да ни откъсне от ЕС . Но каквито и недостатъци да има ЕС , тяхното решение не е напускането му и присъединяването ни към варварска, кръволошка и изостанала Путиния . НИЩО ПО-ДОБРО НЕ МОЖЕ ДА НИ ПРЕДЛОЖИ ТЯ .

    ЕС е най-доброто , което се е случило в Европа след ВСВ . Първата му цел е да няма войни между европейските народи, а постигането й е чрез свободното общуване и търгуване между тях и виждате, че това е сполучило .

    А, ако нещо не ни харесва в ЕС, ами ще се борим да го променяме, никой няма да направи нещо идеално за нас – вместо нас .

    Имаме за пример още по-съвършена и по-просперираща демокрация от ЕС – Швейцария, с нейната почти пълна пряка демокрация, съхранила романтичната Древна Римска Република и Античните гръцки .

    Швейцария е съюз на само три нации и затова им е по-лесно, по-бързо да намират общи решения, по нейния образ и подобие може да развиваме и нас, и ЕС .

    Коментиран от #12

  • 8 ТрампЛин

    3 2 Отговор
    Честит Празник!
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 11 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА
  • 10 капитан ПЕТКО ВОЙВОДА

    16 8 Отговор
    И с тояга не можете изби любовта на българина към Русия
    Защитна реч пред съда във Варна .Убит от Стамболов и Спас Турчев

    Коментиран от #22

  • 11 Пасъмас

    6 15 Отговор
    Русофило фил фило

    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!
    Да се кланяш на Диктаторче което
    Ти натрапва своето приятелство проклето!
    Той не иска твоето съгласие.
    Ти си негов роб и т’ва си е!
    Просто казва “Здравствуй дарагой.
    И в дома ти свойски се нанася той.
    Туй за русофила наш не е проблем
    Той е умствено обременен!
    Той забрави че за “Свободата”
    Ний платихме с наш’то злато.
    Че за Съединението на страната
    Заплатихме със кръвта пролята!
    Че за Българската Независимост
    С Турски дълг Русия ни “курдиса”.
    Той забравил е съветите на Стамболова.
    Дружбата с Русия е отровна!
    Този “братски” нам народ славянски
    Инфилтрира банди партизански.
    И накрая за капак на всичко.
    Спретна ни преврат комунистически!
    И за всички тез неискани услуги.
    Днес ще трябва раболепно да слугуваме?
    Туй за русофила наш не е проблем.
    Той е умствено обременен!
    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!

    Коментиран от #14, #16, #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    5 5 Отговор
    Честит празник ! Нека да пазим святата независимост на Майка България, като зениците на очите си и никога повече да не допускаме да ни управлява азиатската пета колона, или които и да е било други чуждопоклонници българомразци !

    Нека с общите усилия на всички българофилски българолюбци направим Родината ни Рая на земата, така като пеем в нашия химн !

    Бог да пази Майка България и всички българолюбци !
  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Пасъмас":

    Благодаря за информативна та информация, обаче има висока инфлация! Направо ми се върти ръката, да се гръмна с пистолета в главата! Цял сайт мераклии, си правят с мен кушии! Но най-умен съм от всички, кацат върху мен като мушички! Толкова ли съм сладък, или защото мозъка ми е гладък!, Всички знаете че съм от Лом, и съм ритнат здравата от кон! Моля ви не ме тормозете, а в задния ми двор го заврете! Ако утре тук не пиша, значи в други ден ще замириша! Не ме съдете че съм тъпанар, за жалост родих се дувар!
  • 15 Пасъмас

    8 3 Отговор
    “Според Протоколите, съответно, Русия опрощава военните задължения на Турция от войната през 1877-1878г; Турция се отказва от всички финансови претенции към България; България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години 82 000 000 франка.”

    Коментиран от #32

  • 16 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Пасъмас":

    Велоколепно стихотворение, Пасъмас ! Бъди благословен !

    Мога ли да го използвам с Свещената борба на Майка България срещу смъртоносната отрова на чуждо-поклонническа русофило-путинистката пропаганда .
  • 17 Пасъмас

    3 6 Отговор
    Че за Българската Независимост
    С Турски дълг Русия ни “курдиса”.
  • 18 Територия от ЕС

    7 1 Отговор
    Независима, на базата на 900 000 армия. А в момента?
  • 19 Иван Томов

    2 2 Отговор
    НеЗависимостта
    Започва с убийството на Стамболов и на колене на килимчето пред руския цар
    Останалото са подробности
  • 20 ЛЪВИЦАТА РАЖДА ЛЪВОВЕ

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Пасъмас":

    Вълчицата – вълчета, свинята – свине, путинофилските неандерталци – неандерталски путинофили .

    Внимателно изчетох много от постовете на българолюбците , в които те търсят отговор на въпроса на каква точно болест се дължи патологичното путинофилство на българомразците /човекомразците у нас .

    В качеството ми на генетик ви информирам, че патологичното путинофилство на българомразците не се дължи на мозъчни възпаления или на по друг начин причинени възпаления на мозъка, а тази крайна олигофренска идиотия е просто генетика, която засега е непобедима .

    Лъвицата ражда лъвове , вълчицата – вълчета, свинята – свине, путинофилските неандерталци – неандерталски путинофили .

    И както знаете, неандерталците са изчезнали, а разумният човек е надделял .

    Така, че НИКОГА ПО-ПРИМИТИВНИЯТ ВИД НЕ Е ПОБЕДИЛ ПО-УМНИЯ !

    Коментиран от #53

  • 21 Борбата с путинофилията

    3 6 Отговор
    Е ТВЪРДЕ БОГУ-УГОДНО НАЧИНАНИЕ .


    Имам успешен, богат опит с неутрализирането на комунистически българомразци / путинофили.

    ОБЕКТИВНАТА /МАТЕРИАЛНАТА ИСТИНА НЕ Е НА СТРАНАТА НА ТЕЗИ ПРИМИТИВНИ СЪЗДАНИЯ . Те си служат с лъжи /неверни факти и параноична логика, които им лъжи и измами лесно се оповергават , чрез използването на трите закона на формалната логика .

    Та войната с тези примитиви я водете за удоволствие ! Като си служите с трите закона на формалната логика разобличавайте акуратно лъжите им, като им посочвате истинските факти .

    Не отвръщайте на обидите и клеветите им по ваш адрес .

    По описания начин на борба, то на путинофилите им избива пяна на устата от пигмейстоко им умствено безсилие и така те занимавайки се с тази непосилна за тях криминална дейност – постоянно да изопачават истината , бързо-бързо се гътват я от инсулт, я от инфаркт, я от мозъчни възпаления .

    От безсилно и безуспешно пренапрягане, то така става .

    Така доста бързо ще се отървем от тях по силата на естествения подбор .

    Дерзайте българолюбци и нека Бог увенчае Нему –Угодното МУ наше дело с успех !
  • 22 ТрампЛин

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "капитан ПЕТКО ВОЙВОДА":

    Такава е съдбата на всички шпиони дръзнали да продават България и нейната Независимост! Било за копейки било за центове!!!

    Коментиран от #24

  • 23 С Божията помощ

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Да изгоним руснаците от българия":

    всичко е възможно ! Нека да изпълним Богу-Угодното ти желание напълно и в цялост, да се отървем веднъж завинаги от най-проклетите дяволски изчадия - българомразците - путинистити и комунистите, до десето им коляно .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НАЙ-НАПРЕД ЕДНОПОЛОВОТО СЕМЕЙСТВО

    4 5 Отговор
    ВЪЗНИКВА В РУСИЯ

    През 1904 г. Ленин пише, че "РАЗКРЕПОСТЯВАНЕТО НА ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА НА ДУХА И ОТКЛОНЯВАНЕТО НА НЕГОВАТА ЕНЕРГИЯ ОТ ПСЕВДОСЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА ПОБЕДАТА НА СОЦИАЛИЗМА".

    Още преди да поемат властта, руските болшевики обсъждат "сексуалността и чувствеността" и поръчали на Троцки да разработи нова теория за отношенията между половете след революцията.

    И веднага след комунистическата революция Ленин отменя царските закони, които предвиждали строги наказания за хомосексуалистите , като още през декември 1917 г. тяхното поведение е декриминализирано.

    Така СССР е първата страна, където те не са преследвани и отношението към тях е много благоприятно И СЕ РАДВАТ НА ПЪЛНА СВОБОДА .

    Причината за тези реформи е , че не само вождът на пролетариата, а и много от му съратниците му са били с обратни наклонности.

    През 1923 г. д-р Баткис, н-к на Института за социална хигиена в Москва, публикува доклад “Сексуалната революция в Русия”, който обявява, че хомосексуалността е "напълно естествена" и трябва да бъде уважавана от юридическа и социална гледна точка.

    ТОЧНО ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ В СЪВЕТСКА РУСИЯ Е СЪЗДАДЕН И ПЪРВИЯ ФИЛМ В СВЕТА В ЗАЩИТА НА ХОМОСЕКСИТЕ , СЪЩО С ПРОПАГАНДНА ЗА КОМУНИЗМА ЦЕЛ .

    Легализирането на хомосексуалността става и с НК на РСФСР от 1922 г. и тя е декриминализирана . ТАКА РУСИЯ СТАВА РАЙ ЗА СВЕТОВНИЯ ХОМОСЕКС И В НЕЯ ТОЙ ПРОЦЪФТЯВА .
  • 26 Последния Софиянец

    2 4 Отговор
    Това с дълга не е вярно, Турция изплаща всичко на алкохолиците до средата на 50те. ватите са били прoтив, както винаги.

    Коментиран от #27

  • 27 ТрампЛин

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    Какво е платила Турция не е толкоз важно! Важното е сметката която ни е предоставена да платим ние- 82,000,000 златни франка!!!

    Коментиран от #33

  • 28 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    ХА-ХА-ХА КРЪСТНИК НА ЦАР БОРИС ТРЕТИ,
    РУСКИЯ ИМПЕРАТОР НИКОЛАЙ ВТОРИ
    ....
    ЯВНО ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА И ИМ ГО Е ПРАТИЛ НА БЪЛГАРСКИТЕ САКСКОБУРГОТИ ПО БЪРЗАТА ПОЩА ... ЧАК НА ПРИНЦА НЕ ПРОСТИ:))
    .... ПРОКЪЛНАТО СЕМЕЙСТВО :))
  • 29 Ще оправи съществуването на България

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    и на болшинството българи Аз вземам 6 хилки заплата. Мен не ме мисли.

    Коментиран от #38

  • 30 ТрампЛин

    4 5 Отговор
    Днес е черен ден за родния русофил! По-черен дори от 6 Септември. Очаквайте падане на цените на газта на световния пазар, толкоз газ ще изпикаят, че ще подкарат взривения Северен Поток да заработи с пълен капацитет!
  • 31 НАЙ-НАПРЕД ЕДНОПОЛОВОТО СЕМЕЙСТВО

    1 5 Отговор
    Приятели българолюбци, разпространявайте навсякъде поста ми за това , че Русия е първата и най-ревностната пропагандаторка на хомосексите, за да разбием смъртоносно отровните за Майка България и за целия Цивилизован Свят за руски лъжи, че това пак било изобретение на Запада .

    Русия, а не Запада унищожава традиционното християнското семейство като : първо - ликвидира религията в СССР и второ : чрез пропагандирането и разпространяването на хомосексуализма .

    Путинофилите са много зле по темата за хомосексите, те и представа си нямат, че именно тяхната страна РУСИЯ Е ПЪРВАТА ПРОПАГАНДАТОРКА НА ДЖЕНДЪРСКАТА ХОМОСЕКСОВА ИДЕОЛОГИЯ !

    Тия са содомити ,зоофили , мъжелобци и кръвосмешители . Още през 1903 г. проклетият им цар е декриминализирал зоофилията, че тия там във вечния северен мрак , да могат да се порадвати те нещо, обладайки свине и кози .

    А в настощия Семен Кодекс на Мордор, сексът между роднини изрично е разрешен. Тоест кръвосмешението е позволено, не е криминализирано и затова те са изродили така – до тази крайна степен на умствената деградация

    Коментиран от #37, #39

  • 32 Този дълг

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Пасъмас":

    България никога не изплаща

    Коментиран от #34, #66

  • 33 А ония 10.5 милиона книжни рубли

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "ТрампЛин":

    или 35.5 тона злато по тогавашни цени, която сметка ни е връчила Русия за УЖ освободителната война?

    Коментиран от #35

  • 34 ТрампЛин

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Този дълг":

    Само 14 милиона! Жеста обаче е по-важен, жеста! Искаш Независимост? Срещу 82 милиона франка!!!
  • 35 ТрампЛин

    5 4 Отговор

    До коментар #33 от "А ония 10.5 милиона книжни рубли":

    Вместо те да заплатят на България за загиналите Опълченци в поредната Турско-руска война, те ни задължават ние да им плащаме!?!
  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    4 3 Отговор
    БОГ ВЪЗНАГРАДИ ЩЕДРО СЕМЕЙСТВО САКСКОБУРГОТА ЗА ТЕХНИТЕ УСПЕХИ
    - БОРИС ПУКНА
    - ПРИНЦ КИРИЛ РАЗСТРЕЛЯН
    - СИМЕОН В ИЗГНАНИЕ
    - ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА ПУКНА ( ДЪЩЕРЯТА НА НЕЗАКОННИЯ СИН)
    - ПРИНЦ КАРДАМ ПУКНА
    .....
    ЕВАЛА НА СВЕТА ТРОИЦА !!!
  • 37 Напишете в гуглето" зоопорн Тийм Руссиа"

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "НАЙ-НАПРЕД ЕДНОПОЛОВОТО СЕМЕЙСТВО":

    на английски и гледайте сеир. Стотици рускини с кучета, коне и т.н. без да се крият и т.н. Там това даже е модерно.

    Коментиран от #45

  • 38 Даааа

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ще оправи съществуването на България":

    Вземаш защото ти ги дават, ако трябва да работиш гладен ще стоиш, ама и това ще стане!

    Коментиран от #42, #43

  • 39 Затова ли Путин

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "НАЙ-НАПРЕД ЕДНОПОЛОВОТО СЕМЕЙСТВО":

    обича малки момченца?
    Ясно.

    Коментиран от #47

  • 40 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    1 1 Отговор
    Сбъркали са държавата
  • 41 Чичо Хитлер

    1 3 Отговор
    Третото българско царство никога не е било независимо

    Коментиран от #44, #48

  • 42 Чакай да стане.

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Даааа":

    Докато чакаш, обратното ти броене тече. И моето също, обаче някакси по ми е широко около врата. А на тебе злобата и завистта са ти пречели цял живот да си добре. Не искаш да се развиваш, а да спъваш тези които искат. Стой си в калта. Затова ти харесва Русия. Защото там това звучи гордо.
  • 43 Аз работя повече от теб.

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Даааа":

    Това че не нося вар и не въртя лопатата, не означава, че работя по-малко от теб. Аз твоята работа ако се наложи мога да я върша, обаче ти моята не. Без такива като тебе може, без такива като мене обаче не.

    Коментиран от #46, #49

  • 44 ТрампЛин

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Чичо Хитлер":

    Никога?? Колко войници изпрати Цар Борис да се бият на Източния фронт? Нито един!!! А сега виж колко войници изпратихме под съветско командване да потопят в кръв Пражката Пролет!!! Гиди Долни лъжци!!!
  • 45 НАЙ-НАПРЕД ЕДНОПОЛОВОТО СЕМЕЙСТВО

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Напишете в гуглето" зоопорн Тийм Руссиа"":

    Вярвам ти и ти благодаря за информацията . Но на мен ми се гади и повръща не от животните , а от рашистките и рашистите . Ама зоофилията и содомията е наказуема по Британските закони , като изтезания на животни, но в Мордор, са изрично разрешени, както и кръвосмешенията .

    И как тия ще са защитници на християнското семейство и на православната религия ? Унищожители са рашистите на на християнското семейство и на православната религия , а не защитници .
  • 46 Последния Софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Аз работя повече от теб.":

    Не от всеки става трол.Трябва много да мразиш народа си.

    Коментиран от #50, #52

  • 47 НАЙ-НАПРЕД ЕДНОПОЛОВОТО СЕМЕЙСТВО

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Затова ли Путин":

    Мъжелобци са си путинистите и това не е от вчера .

    Така е било винаги там, та не само вождът на пролетариата Ленин, а и много от му съратниците му са били с мъжелобци .

    Това е рашистката генетика !
  • 48 ТрампЛин

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Чичо Хитлер":

    И погледни кога България си възвръща Македония и Беломорска Тракия! А я виж по чие предложение Македония се предава в Сръбско владение и кой насила накара българите от Пиринския дял на България, да се пишат македонци!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Русофилската част от народа си

    3 5 Отговор

    До коментар #46 от "Последния Софиянец":

    я мразя чак в червата. Лично бих ги раз.с.т.р...л, и после излежал. Поне ще съм изчистил България от паразитите.

    Коментиран от #56

  • 51 Ами....

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    вие сте си братя по съдба😂 ти да не живееш на Марс!?
  • 52 Толкова ли получават троловете?

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Последния Софиянец":

    Аз не бих си продал съвестта за толкова. Нито за САЩ, Нито за Русия, нито за Извънземните. Морала ми не се продава. Не бих изкривявал истината, за да повлияя на мнението някого за пари. Но това си е до ценностна система. Винаги ще има б.к.л.у.ц.и, които да са способни да продадат майките си за пари.
  • 53 Лъвицата ражда лъвове,

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "ЛЪВИЦАТА РАЖДА ЛЪВОВЕ":

    ако не е пуснала на магаре🙋
  • 54 НЕБЪЛГАРИТЕ

    4 0 Отговор
    НЕ СА ТАЧИЛИ ВЕЛИКИЯ НИ ПРАЗНИК "НЕЗАВИСИМОСТА НА БЪЛГАРИЯ"
  • 55 НЕБЪЛГАРИТЕ

    4 0 Отговор
    НЕ СА ТАЧИЛИ ВЕЛИКИЯ НИ ПРАЗНИК "НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ"
  • 56 Евалла пич,

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Русофилската част от народа си":

    с тебе сме!👊Само бой с кирката по зъбите ги оправя тях.

    Коментиран от #59

  • 57 Наистина

    1 2 Отговор
    115 година нищо не зависи от България !

    Коментиран от #58

  • 58 Доброто е че

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Наистина":

    От теб не зависи нищо.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 До българските русофили

    4 5 Отговор
    Освобождение със зависимост, като трезвеник с алкохолна зависимост.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ?????!!!!!

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Улигуфен":

    Не всеки си поставя табелка, че е улигуфен.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 дядото

    2 3 Отговор
    независими от 1908 год-до 1944,независими от германия,до 1989,от ссср и насетне независими от сащ и англия.ето ни 115 год.независимост
  • 66 Уточнение

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Този дълг":

    Една единствена символична малка вноска. След което Ленин обявява - Не дължим на никой нищо, и не желаем от никой нищо.
  • 67 Ей това е да мразиш.

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да изгоним руснаците от българия":

    Джон, недей така!
    Родител 1 и родител 2 са те правили на ръчна и с пикня, затова си толкоз раздразнителен Джон.

    Коментиран от #84

  • 68 УЙКО-КАЛЕКО

    4 0 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТУСПЕШЕН ПОЛИТИЧЕСКИ АКТ ПО ВРЕМЕТО НА ЦАРУВАНЕТО НА САКСКОБУРГИТЕ БЕЗ ДА Е БИЛО НУЖНО НАМЕСАТА НА АРМИЯТА.ОСТАНАЛИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ НА ТАЗИ ДИНАСТИЯ ВОДЯТ ДО НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ ЗА СТРАНАТА НИ==.Ч Е С Т И Т П Р А З Н И К Б Ъ Л Г А Р И..==
  • 69 Българин

    5 1 Отговор
    Да живее България! Слава Русия! 🇧🇬❤️🇷🇺
  • 70 стоян георгиев

    9 2 Отговор
    Честит празник българи! Благодарности към руския народ, без който днес България просто нямаше да я има!

    🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬
  • 71 КОТарАК

    4 1 Отговор
    И днес запада се опитва да рязцепи България и народа ни с подмолни фашистки игри!
    Днес обаче бирката е още по-мръсна и жестока, врага се крие зад власт и медии, гаври се със свободния човек!

    Да живее България 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 72 007

    5 0 Отговор
    Време е да изхвърлим евроатлантическта поквара от България, не на еятините подлогите предаващи народ и история! 🇧🇬❤️🇷🇺❤️🇧🇬🇷🇺❤️🇷🇺🇧🇬
  • 73 Пожара

    3 0 Отговор
    Честит нацеонален празник! Днеска сме станале од османско васално княжество независимо и свободно царство, напук на правилата кои ни налагат пиенгурската империа и западните им саюзници!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Сбъркана работа

    3 1 Отговор
    След като е определен 22 септември за национален празник, което е много правилно, защо си позволяваме, на няколко пъти да го сменяме. Това е все едно да смениш името на държавата . Всички нормални държави определят денят на независимостта за национален празник, а ние сме определили дата на която сме още зависими, крайно не правилно, все едно искаме винаги да бъдем зависими.
  • 76 галя от посолствоТО

    2 1 Отговор
    независими сме - от нас нищо не зависи а шефчето мъртън коли и беси
  • 77 Истината

    4 3 Отговор
    България след 5 века робство се появява на 3 Март, а не на 22 Септември!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 факт

    2 0 Отговор
    На кой му пука ! Срам и Позор,че сме се родили в земята на робите.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ПРИПОМНЯНЕ

    0 1 Отговор
    Нa тoзи дeн БЪЛГAРИЯ cтaвa ЦAРCТВO НA БЪЛГAРИТE!
    Ceгa мнoзинa ce cтрaхувaт oт тoзи aкт и иcкaт дa гo зaбрaвим, кaтo гo пoдмeнят c бeзличнoтo клишe "нeзaвиcимocт"........ България е отстоявала своята независимост с цената на хиляди жертви във войни. Единствено при ген. Б. Борисов се тръгна към държавна независимост без войни и жертви, но враговете ни не спят и доста милиарди долара бяха похарчени /справка "офшорлийкс"/ за да го неутрализират.
    Eдинcтвeнoтo cпaceниe oт културнoтo и нaциoнaлнo oбeзличaвaнe нa Бългaрия e ВЪЗРAЖДAНE нa БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО - т.e. кoнcтитуциoннa мoнaрхия. Пo тoзи нaчин щe ce ЗAПAЗИМ КAТO НAРOД. Зa кoмуниcтитe избoрът нa прeзидeнт ca любимaтa им зaбaвa, a бaтe Лaмбo бeшe тeхeн кумир. Кaтo държaвa, кoятo пoнe 200 души в cвeтa мoгaт дa я изкупят дo пocлeдния клoзeт, ниe нямaмe другa aлтeрнaтивa зa oцeлявaнe, ocвeн КOНCТИТУЦИOННA МOНAРХИЯ. БЪЛГAРИЯ трябвa eдин път зa винaги дa cкъca c кoмуниcтитe и дa възcтaнoви cувeренитeтa cи, кaтo върнe Търнoвcкaтa (cрeбърнa) Кoнcтитуция.
  • 83 Мухахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да изгоним руснаците от българия":

    Ще ви се да може свободно да продадете България
  • 84 НАЙ-НАПРЕД ЕДНОПОЛОВОТО СЕМЕЙСТВО

    3 0 Отговор

    До коментар #67 от "Ей това е да мразиш.":

    Родител № 1 и №2 са цъфнали най-напред във варварската ти Россия !

    Тебе кой мъжелобец те е правил - родител № 1 Ленин и № 2 Сталин , или родители № 1 Троцки и № 2 Путин?
  • 85 Брат Румен Ралчев

    0 1 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове