Last news in Fakti

28 Септември, 2023 10:12 1 442 35

Светослав Риболов за руската църква: Държавата не си е свършила работата и е подарила храма на руското посолство

  • руска църква в софия-
  • руско посолство

Правим им подаръци за милиарди. Това е било при правителството на Стефан Софиянски, напомни богословът

Светослав Риболов за руската църква: Държавата не си е свършила работата и е подарила храма на руското посолство - 1

"Оказва се, че това не е храм, който се намира под разпореждане на БПЦ, а е на нейна територия, което е противоканонично. Това трябва да се уреди и от държавата, и от църквата съобразно Закона за вероизповеданията". Така коментира пред БНР казуса с Руската църква в София доц. Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Наличието на Руска църква на каноничната територия на българската църква е противоканонично по принцип. Не би трябвало да има такова нещо въобще. Обаче статутът на т.нар. Подворие - то е измислено от Руската империя като нещо като църковно посолство, което вече е една почти светска институция под покрова на църковната институция. Истината обаче е, че няма канон, който да урежда статута на т.нар. подвория, руски. Само руснаците правят подвория в страни, в които искат да имат църковно влияние. Подворието в София е създадено заради това, че българската църква по онова време е била в схизма с останалите православни църкви. Руската дипломация по онова време е искала да си има свой храм, който да има каноничен статут. В последствие, когато БПЦ става канонична църква, е излишно съществуването на такова нещо, но доколкото руското посолство държи в ново време да си има такъв храм на разположение, те са се постарали да си изкарат нотариален акт, което е малко странно", обясни той.

По думите му Съветският съюз е предоставил този имот на БПЦ още през 30-те години и не би трябвало това нещо да остава без правни последици.

Българската държава не си е свършила работата и е подарила един храм с прилежащата земя под него на руското посолство, подчерта доц. Риболов.

"Правим им подаръци за милиарди. Това е било при правителството на Стефан Софиянски".

Руската федерация успя да обсеби огромни имоти и храмове из цяла Европа, напомни още той. "Държавата е оплескала нещата и сега трябва Българската православна църква да ги оправя", каза в заключение доц. Светослав Риболов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продажници

    9 17 Отговор
    Държавата е на заплата от РФ.
  • 2 Със

    10 5 Отговор
    съдействие на нотариуса !
  • 3 честен ционист

    11 3 Отговор
    Ганя трябва да му е ясно, че няма безплатен обяд.

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фабриката за лъжи

    27 10 Отговор
    ЦРУ активира всичките си агенти в България! Цялото си племе манипулатори...
  • 6 Комар

    5 2 Отговор
    Дай рибо,рибо,рибо..
  • 7 Важното

    18 2 Отговор
    е че 1300 джамии са на държавата
  • 8 ЕвроАтлантическите безродници

    24 10 Отговор
    защо все се правите на ударени --
    "Земята, върху която е построена Руската църква е дарена на Руското царско дипломатическо агентство от Общинския съвет на столицата през 1882 година, за благодарност заради Освобождението на Българи.После е издаден и крепостен акт и слага и край на спора, чия собственост е Руската църква. "

    За вас ЕвроАтлантически безродници Третата Българска държава нищо ли не значи??
  • 9 Последния Софиянец

    6 7 Отговор
    Иван Костов е продал Руската църква.
  • 10 Мнение

    20 12 Отговор
    Когато подариш земя и храм на освободителката си, а век и малко по-късно се обърнеш срещу нея и започнеш да се чудиш как така руското посолство е собственик, доказва че евроатлантизмът е също толкова вреден колкото бе и фашизмът!!!

    Моментално цялата сглобка в ЦСЗ!!!
    А платеният тролетариат към Козяк 16, да не си губи времето тук и да се пеняви, понеже вече и децата няма как да убеди в опорките си!!!

    Само Възраждане!

    Коментиран от #19

  • 11 Въпрос

    10 1 Отговор
    Ген. Атанасов бил ли е тогава сред подаряващите???
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мнение

    13 6 Отговор
    Има закони. Това,че не е канонично не означава че не е законно. Някой си направи ПР акция докато ни оставиха без ракети.
  • 14 Е.С.

    8 3 Отговор
    Всички бесни песове се разлаяха!
  • 15 мъкаа

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    На рецепцията обядвате каквото ви донесат.
  • 16 дядото

    9 6 Отговор
    умнико,а как виждаш наличието на еврейски синагоги,католически храмове и мюсюлмански джамии на територията на българия.а може би единствения им грях на руските православни храмове е че са руски,а вие ,безгръбначни ,правите всичко за да угодите на посолството.
  • 17 гост

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен-_ Язовец":

    Оказа се , че не е само с руски пари , има и български .Последно е ремонтирана само от българската държава, Ама колко е хубаво да плюеш по българското и да възхваляваш Русия .Митрофанова трябва да бъде арестувана немедлено , защото си е позволила саморазправа и по българските закони е така ,

    Коментиран от #18

  • 18 Е.С.

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Последно я реставрира и ремонтира архим. Филип с пари на Руския храм, лъжец такъв!

    Коментиран от #25, #26

  • 19 Българин

    7 10 Отговор

    До коментар #10 от "Мнение":

    КАКЪВ ОСВОБОДИТЕЛ?! ИСТИНАТА Е ДРУГА, ЛОЗУНГЪТ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО Е БИЛ САМО ПАРАВАНА НА ОМРАЗНАТА ИМПЕРИЯ НА ПОШЛОСТТА И ЗЛОТО, ДА СТИГНЕ ДО СРЕДИЗЕМНО МОРЕ И ДА ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ В ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ, ИМА ПРОЕКТ В АРХИВИТЕ ЗА ТОВА РУСКО КОВАРСТВО. РУСИЯ НИ Е ПО- ГОЛЯМ ВРАГ ОТ ТУРЦИТЕ ОШЕ ОТ 140 ГОДИНИ НАСАМ, А РУСОФИЛИТЕ СА ПРОСТИ И НЕУКИ ХОРА, НЕ ЧЕТАТ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 иван петков

    6 6 Отговор
    ПРОСТО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА СИ ВЪРНЕ СОБСТВЕНОСТТА - ТОВА Е!
    АКО ИМАХМЕ УМНИ УПРАВНИЦИ, А НЕ ТАКИВА ИДИОТИ КАТОА БОКО, ДРЪНДАРСКИЯ ЦИГАНИН И СВИНСКИ, НЯМАШЕ СЕГА ДА КОМЕНТИРАМЕ ВСИЧКО ТОВА И ВЪПРОСЪТ ЩЕШЕ ДА Е РЕШЕН.
  • 22 Опорка

    0 3 Отговор
    Шизофренията струи от всички дупки. Когато една държава подари на друга някакъв имот, това е ОК. Когато, обаче, се случи обратното, т.е. да се върне подаръка, това вече е много лошо. Всъщност не е политкоректно да се етикира като шизофрения, това е модерна евроатлантическа "логика".
  • 23 !!!?

    13 5 Отговор
    Крепостен акт на Митрофанова - Земята на Ботев и Левски дарение !!! НАРОДЕ ????

  • 24 Толкова си можем

    5 1 Отговор
    Брутално невежество на всички нива в нашата клета държава. Всеки бърза да изкаже простотията си по казуса за руската църква, бъркайки сграда и земя с църква! Едното е имот, другото е институция!!! Аналогично на хардуер и софтуер!!! Юрисдикцията на БПЦ се простира над църквата, а не върху имота!
    И ние чакаме цървулите да оправят страната - как да стане с такива "вишисти"?
  • 25 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Е.С.":

    И къде пише , че парите са руски , дадени от руската църква ?Ако беше така , " братята " руснаци щяха да го говорят от сутрин до вечер и да развяват документи.
  • 26 !!!?

    13 4 Отговор

    До коментар #18 от "Е.С.":

    Руската черква е реставрирана многократно и то с пари на българския данъкоплатец. Имам автентични доказателства за това !!!?
  • 27 !!!?

    10 4 Отговор
    Исторически погледнато самата руска църква е творение на българската православна църква, а сега КГБ поповете се опитват на Краставичар краставици да продават !!!?
  • 28 Коч Ина

    5 6 Отговор
    алоооу експертина, храмът е строен с руски средства и винаги е бил руски, подлого козешка
  • 29 Българин

    7 0 Отговор
    Къде е Копейката да скочи за националния интерес?

    Или Радев?
  • 30 Стоянв

    3 0 Отговор
    То да беше само това...Ами Нефтохима е руска собственост, може би и устието на Камчия и какво ли още не?! Добавете към това и руските клуб-хотели, частни къщи и апартаменти. А имат претенции и за паметници. Май си трябва освен прокурор и закон.
  • 31 Невежеството не е глупост !

    4 2 Отговор
    Още ли си мислите че, се прави за ваше добро ?

    Ако земята върху която стои Руската църква се окаже Руска, то е със същите права както Руското или всяко посолство ! Разяснявам : Ако нарушите и влезнете във владение на това място то означава че, сте обявили Война на съответната държава !!! Много опасно !!!

    Все едно да влезнете във военната база на Америка и да ги обвините в шпионж. Заключвате им базата и толкоз.
  • 32 Лагрестин

    2 2 Отговор
    В момента България се връща с около век назад.Остава отново да дойде правителство подобно на това на Кимон Георгиев.А после нека разни хора да разправят,че в България не е имало фашизъм или че през Втората световна война ние едва ли не сме си стояли спокойно,а пък другите са ни виновни.
    Само да отбележа,че щом изпращаш боеприпаси на някого,вече вземаш страна и се намесваш в съответния конфликт.А в конкретния случай,каквито и документи да се извадят на показ,явно беззаконието тук отново е взело връх и се действа на принципа,че е прав онзи който вика най-силно и е най-нахален и безскрупулен.
  • 33 Оги

    0 0 Отговор
    Ми кво се чудим. България прави такива "подаръци" на Русия ,редовно. Комплекс "Камчия" също е така. 430 декара от резервата "Лонгоз" са "подарени" за "бункерно" строителство, в противоречие на всички закони и разпоредби. Основни действащи лица в случая са Е.Масларова и С.Станишев , сложили подписите си под "разпродажбата". Нотариалния акт е издаден на "Московското правителство". Т.Живков е искал цяла България да подари на СССР , а нашите Политически герои все още го правят тихо и на парче. Б.Борисов "подари" газовата тръба и съдейства да започне войната в Украйна
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    В правният мир-Дарението може да бъде оспорвано от Дарителят.........Затова ви съветвам,ако имате роднини и искате да не давате много пари за плащания,като Покупко-продажба ,ДА НЕ ОТИВАТЕ НА ДАРЕНИЕ!!Платете на държавата за покупко продажба!!!Ако сте родители Деца ,може,но ако сте братя или Брат -сестра........По-добре дайте пари на държавата и направете покупко продажба!Това го написах,за да знаете,че дарението на земята и църквата може да бъде ОСПОРЕНО пред бг-Съд!!!
  • 35 Много учен много нещо

    0 0 Отговор
    Поредният глупак:"Руската федерация успя да обсеби огромни имоти и храмове из цяла Европа, напомни още той. "Държавата е оплескала нещата и сега трябва Българската православна църква да ги оправя", каза в заключение доц. Светослав Риболов."
    И как да ги оправи в цяла Европа бе, другарю? Дълбоко невежество ви гони, и ви е настигнало! Държавата е НЕОДУШЕВЕН СУБЕКТ, доценте! Ти къде спа да сега, бе докторе?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове