Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 07:58 825 10

Синдикалист: Пазарният принцип е едно, но енергетиката не е купувам една ябълка, продавам я и купувам две ябълки

  • енергетика-
  • кнсб

Ще настояваме за това справедливият преход действително да бъде справедлив, а не да плаши миньорите, казва  вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов

Синдикалист: Пазарният принцип е едно, но енергетиката не е купувам една ябълка, продавам я и купувам две ябълки - 1

Ще настояваме за това справедливият преход действително да бъде справедлив, а не да плаши миньорите, както се оказа вече. Това каза пред "Фокус" вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов.

"През последните две години управляващите не направиха това, което хората очакваха от тях, въпреки нашите предупреждения назад във времето. И всеки, който се интересува може да види това на сайта на КНСБ. Ние винаги, с определена последователност сме алармирали пред управляващите кои са проблемите и какви решения очакваме от тях. Нека да върна малко лентата само два месеца назад", каза Атанасов.

Той припомни, че в края на месец юли, преди ваканциите на НС, КНСБ е изпратило писмо до правителството, до съответните ресорни министерства, за това какви критични решения трябва да вземат и то в много кратки срокове.

"Кратките срокове бяха в края на месец септември. В това писмо, всъщност ние алармирахме, че решенията, свързани с Интегрирания план климат и енергетика, с ПВУ, с Териториалните планове, дори и с несъществуващата все още енергийна стратегия, те трябва да бъдат сложени на масата в най-кратки срокове, независимо от това, че идва месец август, заедно със социалните партньори, за да вземем решенията, които са необходими", каза синдикалният лидер.

"През август месец всъщност, бяха публикувани Териториалните планове за справедлив преход за обществено обсъждане. Август месец, когато нормалните хора почиват ние от КНСБ следим абсолютно всички документи, които се публикуват, това е една от най-важните задачи на Централата, за да не допускаме някакво ощетяване на работниците. Естествено реагирахме с наше становище, което изпратихме до министерството, по предложения план за Териториалните планове. Вие знаете за това, което се случи на Старозагорските минерални бани, с едно такова тайно представяне на Териториалните планове за Стара Загора и т.н. Всичко това, всъщност доведе до голяма степен до митинга, който организирахме на 19 септември в София - 10 000 енергетици, които много ясно казаха на правителството, че не сме доволни от начина, по който те водят социалния диалог с нас, по отношение на тези изключително важни документи за страната ни. Какво се случи след това, само да ви припомня. На 19 септември т.г. ние представихме исканията, които бяха приети от целия протест на правителството и предложихме сключване на едно Национално споразумение с няколко точки, които всъщност да ни дадат по-голяма яснота за това какво ще се случва напред. Излязохме малко дори от рамките на т.нар. енергиен преход, поискахме Национален план за справедлив преход, който всъщност касае и всички останали отрасли, които са засегнати от индустрията, транспорта, селското стопанство и т.н. Тези документи, могат да бъдат видени на сайта, те са публикувани много последователно", добави Огнян Атанасов.

Той обясни защо нещата след протеста ескалираха. Едно от исканията им в декларацията, която е била приета е Министерски съвет, да не се изпращат до европейската комисия Териториалните планове за справедлив преход, преди те да бъдат обсъдени със синдикатите. Всъщност това е било нарушено от правителството. По така наречената Първа точка и двата синдиката настояват да се изпълни решението на Народното събрание от началото на тази година за предоговаряне на тези 40% намаление на емисиите в енергетиката. Решение за това те все още не са видели.

Според синдикатите, няма твърд отговор на ЕК, че ние не можем да предоговорим тези 40%. Те смятат, че отговорът, че не може засега е на някакво средно ниво в дирекции в ЕК. Те настояват да се отиде при Урсула фон дер Лайен и да ѝ обяснят каква е ситуацията в България и да поискат от нея, тя всъщност да обясни на чиновниците надолу, че все пак трябва да обърнат внимание и да потърсят някакво взаимно-приемливо решение за двете страни.

"Ние продължаваме да настояваме това да се случи. Първата точка, която поискаха протестиращите беше свързана с осигуряване на механизъм за капацитет. Нещо, което нашата държава пропусна да направи през 2019 г. Каквото и да е, ние сме хора, каквито и да са документи, тези документи не могат да отразяват реалния живот и реалната действителност. Никой не може да ме убеди, че няма механизми с които при тази ситуация, при тези войни, при това, което се случва в света в момента няма механизми, които да не позволят да се продължи това нещо, някаква форма на подпомагане за централите. Това, което се случва в момента, ще ги убие много скоро. Тук става въпрос за енергийна сигурност. Пазарният принцип е едно, но енергетиката не е купувам една ябълка, продавам я и купувам две ябълки. Не е такъв пазарът там и това трябва да е много ясно.

Нека тези 17 евродепутата, които имаме там, ако обичат да се заровят в дебрите на европейската чиновническа бюрокрация и да видят какво и как и по какъв начин ние можем да помогнем.", добави Огнян Атанасов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    6 3 Отговор
    Бургаски полицаи отказаха подкуп от 300 долара. Парите са им били подхвърлени от украинска гражданка пред едно от районните управления в морския град. Жената, която е откраднала мобилен телефон от магазин, е нямала и лични документи в себе си.
  • 2 Ивелина Видева

    6 2 Отговор
    Молех се на Бог за добър мъж и той ми даде добър мъж. А мъжът ми не се е молил и - ето на! Така му се пада!
  • 3 Паьарният принцип е точно това.

    5 2 Отговор
    А синдикатите са пиявица, която гледа собственото си добруване, докато цоцка данъци и пенсии от останалите.
  • 4 Истината

    5 2 Отговор
    Касите на синдикатите се пълнят на 80% от държавните енергийни дружества. За това се пенят тези слуги на мафията.
  • 5 Айде

    6 2 Отговор
    Я, стига! Ако го слушаме този, не трябва да се променя нищо и да си стоим в блатото! Ама профсъюзите нямат отговорност за каквото и да е! Има трудности, има и негативни последици, при преструктуриране е така!

    Коментиран от #7

  • 6 Злати Минкова

    2 4 Отговор
    Закривай тецовете. Тези отрови хвърчат навсякъде, вдигат се в облаците и после през зимата ни падат над главите с дъжда над цяла България, трови ни, причинява ни различни видове рак и в крайна сметка мрем като мухи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Злати Минкова

    3 5 Отговор
    Русофили с по 3000 хиляди заплати. Я да отидат в Русия да работят същото, да ги видим дали и 600 лв. обърнати в рубли ще взимат на месец.
  • 9 Синдикалист експерт!?

    3 0 Отговор
    Колкото по малко давате форум набтакива безделници, толкова по добре и за хората, и за бизнеса, и за държавата!

    Коментиран от #10

  • 10 Специалист по нищо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Синдикалист експерт!?":

    И винаги с пълен джоб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове