Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 11:41 898 11

Диана Ковачева: Новият орган за борба с домашното насилие няма да е ефективен

  • диана ковачева-
  • домашно насилие

Омбудсманът изпрати становище до министър-председателя Николай Денков, в което изразява несъгласието си с публикувания на сайта за обществени консултации Проект за приемане на Правилник за устройството, организацията и дейността на Националния съвет за защита от домашното насилие

Диана Ковачева: Новият орган за борба с домашното насилие няма да е ефективен - 1

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министър-председателя Николай Денков, в което изразява несъгласието си с публикувания на сайта за обществени консултации Проект за приемане на Правилник за устройството, организацията и дейността на Националния съвет за защита от домашното насилие. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Подзаконовият нормативен акт предвижда обособяването на отдел „Закрила на уязвими групи и взаимодействие с гражданско общество“, който ще изпълнява функциите на Секретариат на Националния съвет за защита от домашното насилие.

В становището си проф. Ковачева настоява за създаването на самостоятелна структура, която да бъде ангажирана с административно-техническото, организационното, експертното, финансовото обслужване и подпомагане изпълнението на функциите на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Тя е категорична, че с предложенията в проекта не се покрива заложената законова цел за самостоятелна държавна политика в областта на домашното насилие и подчертава, че е нецелесъобразно смесването на области, които имат своите собствени специфики и са различни от темата за домашното насилие.

„Не намирам за подходящо, когато се очаква държавата да вложи необходимите ресурси за борбата с домашното насилие и да има самостоятелна политика в тази област, да се обособи секретариат, който ще има и други функции в области, различни от домашното насилие. Прави впечатление, че дори и в наименованието на отдела отсъства темата за домашното насилие. Още повече, че секретар на Националния съвет ще е началник на отдел „Закрила на уязвими групи и взаимодействие с гражданско общество“, който ще е секретар и на още два съвета в съвсем различна по естеството си от домашното насилие област.

За ефективната работа в сферата на домашното насилие се изискват експертни и специфични познания в превенцията и защитата от домашното насилие, което предполага в структурата да работят експерти с висока експертиза в тази област“, пише общественият защитник.

Проф. Ковачева подчертава още, че като омбудсман нееднократно е настоявала за предприемането на решителни мерки за борба с домашното насилие, включително и на законодателно ниво. Тя обръща внимание, че при обсъждане на законопроектите изрично е посочвала като значителна празнота липсата на национален орган у нас, който да бъде отговорен за формулирането, прилагането и оценката на политиките и координацията на действията на органите по превенция и противодействие на домашното насилие.

Според омбудсмана предложеният проект не отговаря на поставените цели, а именно - създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, който е специализиран, постоянно действащ, колективен и консултативен орган за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие чрез координация, наблюдение и оценка на политиките и мерките за предотвратяване и защита от домашното насилие.

През септември правителствената пресслужба съобщи, че ще бъдат разкрити 453 места в кризисни центрове за пострадали от насилие, а държавата ще подкрепи финансово дейностите на още четири кризисни центъра. До края на годината се очаква да бъде разкрит нов кризисен център в село Самуил, област Разград, където подкрепа могат да потърсят 15 жертви на насилие. С държавно финансиране ще бъде увеличен капацитетът на кризисния център в Перник – от 16 на 40 места.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 8 Отговор
    Разбира се, че няма да е ефективен, защото в България всичко се прави наужким, само да се усвоят едни пари. Всичките преструвки и клишета от типа на "в условията на домашно насилие" са само за пред гостите. После си продължавате по свое му, дивашкото.
  • 2 андреа дето я

    4 0 Отговор
    натупа кубрат , сега не е ходила в новия орган . не се вижда и новия орган да е ходил при певицата . несглобката явно няма да се получи . като има ново приятелче , може и той да я напляска защото е ялова . Фригидните нямат деца . Могат да правят любов , ама няма бебета . Като не е работещо да го затворят .
  • 3 Коч Ина

    6 1 Отговор
    да ни е честито новото гревио. Пазете децата си, гъбите няма да избягат
  • 4 Грантаджиев соросоид

    6 1 Отговор
    Новият орган си е НПО на държавна хранилка, приватизирало държавна дейност и ползващо държавните институции за репресии над нарочени граждани, от които могат да смъкнат още пари. И всичкото това маскирано като борба с насилието. Избирайте още травестити за миски, пък ми говорете колко ви пука за правата на жените, лицемери долни!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    1 0 Отговор
    в Бг Закони Държава няма
  • 7 Факт

    3 1 Отговор
    А за системният тормоз от жените към мъжете нищо
  • 8 Има надежда

    2 0 Отговор
    Стига с тези безмислени съвети Това е нищоправене и говорящи глави.Има достъчно добра правна рамка и отговорни органи .Няма домове за закрила във всички 28 области охота които имат желание и подготовка да работят.А ключът към превенцията е борбата с алколизма и наркоманиите.Всеки случай почва с алкохол .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Санкт-Петербург

    0 0 Отговор
    Мъжки орган.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове