Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 14:22 2 372 18

Експерт: Незаконният дърводобив у нас генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно

  • незаконен дърводобив-
  • обезлесяване

Гората е организъм. Не е просто съвкупност от дървета, а много сложни взаимодействия между дървета, насекоми, гъби. Може никога да не се възстанови, каквото е било, каза Костадин Вълчев

Експерт: Незаконният дърводобив у нас генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно - 1

Незаконният дърводобив у нас е от години, темата ту се изнася на преден план, ту се замита предвид политически амбиции и печелене на електорат преди избори. В унищожаването на българските гори не липсват и политически амбиции и интереси.

Какъв е мащабът на загуба на гори в България?

"Нивата на незаконния дърводобив са изключително високи – между една трета и една четвърт е незаконният дърводобив, свързан с финансови загуби, тоест имаме нарушение на законодателството, комбинирано със загуба на средства от собствениците на горите."

Това обясни пред БНР Добромир Добринов от WWF – България, съавтор на последния доклад за дърводобива у нас, в който се прави анализ на мащабите на незаконната сеч в България за последните 5 години. Според доклада средно около 100 милиона лева годишно е размерът на скритите приходи, които са реални загуби за собствениците на горите.

"Голяма част от горите, около 75%, са държавни горски територии, тоест говорим за огромни загуби на държавата."

Ако се отчетат и случаите, в които дървесината е заплатена на собственика, но е добита в нарушение на законите, то близо половината от дърводобива в България се оказва в нарушение на някаква разпоредба, допълни той.

По думите му "привидно законният дърводобив" е такъв, който има някакво разрешение и не става дума за чисто бракониерския, дело на социално слаби хора, изнасящи от горите малки количества.

Най-разпространената схема на привидно законния дърводобив: има разрешително за сеч, но се домаркират и други дървета, надвишава се ползването и ако тази дървесина успее да се скрие, това се реализира като печалба за търговеца.

Експертът критикува практиките на санитарните и принудителни сечи в националните природни паркове и уточни, че WWF – България води дела по тази тема.

"След като ВАС в едно от делата се произнесе, че този тип сечи не може да се провеждат по начина, по който се провеждат в останалите горски територии, МОСВ, без да се съобразява със съдебното решение, издаде ново разрешение, за много хиляди кубици подобни сечи."

Стопанисването на горите в националните паркове не може да става по методите в останалите горски територии, подчерта Добромир Добринов.

"Трябва да имаме старите дървета, мъртвите дървета, които предоставят храна на прилепи, на птици, места за размножаване, хралупи могат да се правят в тях. Всички тези процеси трябва да се оставят на естествения ход и да има намеса само когато има реална заплаха за горите, което не се прави."

За обезлесяване говорим, когато горите трайно се заменят с друг начин на ползване на земята – такъв пример са популярните и много доходоносни плантации за палмово масло или заемането на териториите на горите от пасища, коментира Костадин Вълчев, старши експерт в програмата "Гори" на WWF – България.

Между 10 и 30% от продуктите, които се добиват по начин, водещ до трайно обезлесяване, се консумират в ЕС. Затова по силата на споразумението от Глазгоу са направени промени в европейското законодателство, уточни експертът.

"Гората е организъм. Не е просто съвкупност от дървета, а много сложни взаимодействия между дървета, насекоми, гъби. Може никога да не се възстанови, каквото е било. Ние работим не да залесяваме просто дървета, а да възстановим нещо, което максимално бързо ще се доближи до естествените екосистеми. Един от типовете гори са крайречните", заяви Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 1 Отговор
    От 400 села в Родопите 300 имаха назначени от Доган кметове още преди изборите.Защо са ни избори?

    Коментиран от #11, #14

  • 2 Това е

    12 1 Отговор
    дървената дупесарска мафия
  • 3 ЕВРОром

    8 1 Отговор
    А всичкото игани с кво се грее?

    Коментиран от #7

  • 4 с любезното съдействие

    9 1 Отговор
    на гроб-дпс
  • 5 оспри

    9 0 Отговор
    А НАП-чо къде се е скрил? Зад някой елхов клон ли е?

    Коментиран от #6

  • 6 Спецов

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "оспри":

    Обслужвам Кокорчо.Ако искаш да се сменим.Да не мислиш че ми е лесно?
  • 7 Циганин

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЕВРОром":

    На гума бате, континентал, бриджстон, Пирели, всякакъв цол.
  • 8 герап

    6 0 Отговор
    Киро канадецът не щял да е кмет,искал да е прези.
  • 9 сигурно но как ,

    4 1 Отговор
    100 милйона са 30 000 кубика или около 20 000 камьона от най-големите или 3 кораба като медлинг 2 . от 12 милйона къщи се топлят на дърва зимата 1,1 мильона . те няма да вземат толкова кубици . Слагат си и с въглища или газ . Даа на строежите могат да горят дърва и по Хижите . Другия вариянт е износ в чужбина . Остава и някой да им даде 100 милйона . Ама остава и МВР, ДАНС, Горските, Местните, конкурентите продаващи дърва и дървени пелети щото са конкуренти . Е това няма как да стане . ако е влак композиция до украйна зелиски дава 100 мильона като зърно, т.е. по 3 гривни на кило, 3000 са 5 долара, сигурно 200 тона . Да . Огрев за оливия за износ .
  • 10 Лесовъд

    3 3 Отговор
    Като видя WWF и спирам да чета...
  • 11 кукуш

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако нещо зависеше от изборите, просто избори нямаше да има.... така е от столетия. Навремето Живков все печелеше и всички кметове бяха от БКП. Също имаше избори, също никой не гласуваше за БКП, също само БКП печелеше
  • 12 Санде Версачето

    1 0 Отговор
    Газта и тока са скъпи. Чаветата на студ ли да стоят. С една социално оправдана брадва в катуна се завръща лятото посред зима.

    Коментиран от #13

  • 13 льо льо

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Санде Версачето":

    Един циганин колко дърва ще открадне с каручката.... Тука става въпрос за дървената мафия, която изсича горите под зоркото око на българите

    Коментиран от #15

  • 14 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На всички им е ясно, кой стои зад далаверата. Никой не смее да го бутне, а ми говорят за решителност, мерки, действия и върховенство на закона. Пак сме вилает, но ни завиват с европейското знаме, да не се усетим.
  • 15 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "льо льо":

    Не е под зоркото око на българите, а на бея от кея. Освен това, няколко електорални семейства в Русе оголиха баира, на който имаше хубава борова горичка, точно срещу високият мост. Сега, там има само шубрак.
  • 16 ББ от Банкя

    0 1 Отговор
    Тая цифра е грешна, толкова влизат в мойто и на догана чекмеджета, цифрата е поне тройна щото ние обикновено взимаме 30%
  • 17 Бадири

    1 0 Отговор
    Защо, горския от чипровци който мобилен екип, на СЗДП го хвана по време на болничен да вози дърва още е на работа корупция 100%
  • 18 Горския

    0 1 Отговор
    Откъде ги изсмуква този специалист тези цифри.Всичките горски стопанства в България не правят такъв оборот за една година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове