Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 17:06 2 410 57

Богдан Богданов към сънародниците ни зад граница: България не само ви иска, България има нужда от вас

  • министър на икономиката-
  • кариерен форум

Министърът на икономиката и индустрията участва в най-мащабния кариерен форум за българи, който се провежда във Виена

Богдан Богданов към сънародниците ни зад граница: България не само ви иска, България има нужда от вас - 1

Работим за това България да се превърне в страна, в която младите хора да искат да останат, а сънародниците ни в чужбина да се връщат. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при откриването на най-мащабния кариерен форум за българи, който се провежда във Виена „Кариера и живот - защо в България?“ и който е част от инициативата „Bulgaria wants you“.

„България не само ви иска, България има нужда от вас“, обърна се министърът към сънародниците ни зад граница. Това е третото събитие в Европа, което платформата организира, но първото, в което институциите се включват наравно с компаниите от частния сектор. На форума в австрийската столица присъстваха над 1000 българи, живеещи зад граница, и десетки компании, които търсят своите нови служители на място.

С участието си в инициативата Министерството на икономиката и индустрията стана първата институция, която се включва в платформата „Bulgaria wants you“. „Надяваме се да допринесем за това българите по света да се завърнат у дома, където да намерят своята успешна реализация“, посочи министър Богданов.

Пред сънародниците ни във Виена икономическият министър подчерта, че провеждането на прозрачна и публична политика и реализацията на подготвени хора с експертиза в администрацията е един от основните
приоритети на министерството.

„Правим го, защото вярваме, че в България младите хора могат да намерят своята професионална реализация, да градят дом и кариера. Вярваме, че те могат да допринесат за развитието на нашите институции, бидейки до най-
близките си хора“, каза Богданов.

В рамките на форума министър Богданов запозна участниците с условията, по които българите от чужбина могат да кандидатстват както за работа в публичните предприятия към министерството, така и за службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ).

„Нашите сънародници извън България вече нямат ограничения да кандидатстват да станат търговски представители на страната ни по света и така да допринесат за това нашата държава да стане все по-разпознаваема като инвестиционна дестинация за развитие на бизнес, както и за подпомагане на износа на българските компании към чужди пазари“, допълни икономическият министър.

Той припомни, че министерството на икономиката управлява над 12 индустриални зони и държавни предприятия, в които българите от чужбина също могат да намерят реализация.

„Възможностите за развитие са големи не само в частния сектор, но и държавата предприема конкретни стъпки, за да
създаде солидна база, в която да привличаме хора, които са натрупали определен опит и могат да го пренесат в България“, обясни министър Богданов.

Икономическият министър приветства и представителите на бизнеса, които участват във форума и помагат на млади таланти, които да намерят своя професионален път у нас.

„Когато ние, институциите, и бизнесът обединим усилия, тогава ще успеем в това да убедим младите хора да се връщат в родината“, посочи икономическият министър.

Събитието на "Bulgaria Wants You" е подкрепено от посолството на България в Австрия и Societa Bulgarica - сдружението на българите във Виена.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво

    51 2 Отговор
    Извинявай Богдане прав си веднага се прибирам да мизеруваме заедно

    Коментиран от #6

  • 2 Някой

    47 5 Отговор
    И какво точно да прават тук млади и образовани хора? Хора като Кирчо да им дават тон в живота?
  • 3 ежко

    42 1 Отговор
    Поредният смешник повтаряш клишета.Розовите мечти или халюцинания го е споходила министъра?
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 0 Отговор
    Ама Вярно Ли Да Ама Не
  • 5 А Бе

    30 1 Отговор
    Те ще се върнат хората Ама...пътища няма,никой няма желание да се върне в lXX век
  • 6 ха-ха-ха

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кво":

    Ама той не мизерува, вика те ти да мизеруваш
  • 7 Макробиолог

    20 2 Отговор
    На bulgaria wants you мога да отговоря само go and f.... yourself.
  • 8 Лост

    31 1 Отговор
    Толкова години показвахте .!. на младите българи.Те вече и по старите се запътиха натам.Така,че ей това от тях.!. .!. ...
  • 9 В България

    37 0 Отговор
    всички са обвързани с някой , и в институциите , и в политиката , и в медицината , и в бизнеса - допускат се само свои , без значение кадърни или не ! Така , че шанс за развитие и кариера млади хора , с морал и добро образование НЯМАТ !
  • 10 Абе оууууууу

    29 3 Отговор
    Днес предизборна агитация е забранена. Оставка веднага мушмул смотан ...
  • 11 Красимир Петров

    30 1 Отговор
    Върнете се в България за да можем и от вас да крадец.
  • 12 123

    32 0 Отговор
    След дъжд качулка. Мисията почти невъзможна. Когато България даде средна месечна заплата 3000 евро, може да очаква някой българин да се завърне. С форуми, призиви и лозунги вече не става. Увеличете заплатите тук и тогава очаквайте резултати. На обещания никой не вярва вече.
  • 13 Емигрант

    34 3 Отговор
    Ха ха ха в ред ли е този палячо ? Аз и фамилията ми ще се върнем когато в управлението на България няма нито един наследник на ДС/БКП, това означава НИКОГА ! Дори безработен тук живее по-добре от колкото в България средностатистически работещ българин ! Фактът, че Австрия и Холандия не ви искат в Шенген означава, че нищо не е в ред при вас, кал, мръсотия и корупция, къде го има това в нормална демократична държава, едно село в която и да е западна държава е по-уютно, красиво и уредено от вашата мръсна и разбита София !
  • 14 Я у лево смотаняци

    18 1 Отговор
    "младите таланти от Виена" да вземем направо министри и шефчита на държавни агенции да ги направим а?...
  • 15 предизборна агитация е забранена

    16 2 Отговор
    А това нищожество прави точно това !
  • 16 Пха ха ха ха

    15 2 Отговор
    Ппдб продажни
  • 17 Марш в доживотната каторга

    19 3 Отговор
    Мутро-рекетьорска "Б-ия" на БКП+ДС имала нужда от нови жертви за партийно-бюрократично мародерстване?! Щото нямало повече бюджетни пари и активи за "усвояване"!
  • 18 Иван Вазов

    16 0 Отговор
    Стресни се племе закъсняло
    Живееш ли,мреш ли, ти не знаеш
    След тебе племе идва ново
    Какво ще да му завещаеш
  • 19 Калуди95

    9 0 Отговор
    Кой е този Богдан ?
  • 20 Даа!

    20 0 Отговор
    Алоо,министър на супер мупер не знам кво.Иконмика ,индустрия се създават и развиват от средното ниво кадри.А не от разни Аитишници,и програмисти.Ядем мед,защото в кошера пчелите са хиляди,а не търтейте.Съсипахме съзнателно, средното професионално образование - Техникумите ,и профилираните СПТУ.Който ежегодно бълваха всякакъв вид професионално подготвени млади хора.От - до! Но и там се изкълчихте.Да не бъде Техникум,а професионална Гимназия; по така,западняшки звучи.Да не бъде " практика" а дуално обучение.Сега чорбаджиите- ореваха орталъка.Няма кадри- бачкатори няма,няма и да има.Дипломаджии с " више" бол- с лопата да ринеш.Тези от вън( ако изобщо се върнат) не да бачкатори,а дипломаджиии- не са пчелите от кошера,а търтейте.
  • 21 Който е избягал на запад

    10 16 Отговор
    От него никога българин не става
    Блясъкът на Запада е върху кръвта на милиони роби и избити и ограбени туземци.
    За това са богати.
    Намериха нови роби в Източна Европа.
    Един идиот пише че щял да се върне когато няма един комунист.
    Аз пък искам комунистите да се върнат.

    Коментиран от #24, #39, #46, #47, #49

  • 22 Алооо

    22 0 Отговор
    Кой будала ще се върне и да работи за 1000 лева!! В България нито осигуровките за пенсия са на ниво, нито здравеопазването е наред, което е платено.
  • 23 Реконтра

    6 0 Отговор
    ... затова първо ви изгони!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анонимен

    17 1 Отговор
    Разликата между шеф в Германия и България е огромна. Приятел работи в Германия и там шефа сутрин става в 4 часа за да подготви всички инструменти за работа!! И даже работи наравно с работниците си с лопатата въпреки че е милионер!!!
  • 26 Имигрант

    16 1 Отговор
    Айде без тия! Сегашна България няма нужда от поне половината си граждани а ти си тръгнал да викаш и нас да се връщаме! Всички политици и вашите производни сте инструментариума за прогонването на българите от родината ни!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Луд

    11 1 Отговор
    Богдан Богданов към сънародниците ни зад граница: България не само ви иска, България има нужда от вас
    Cънародниците зад граница към Богдан Богданов България не само ви НЕ изка, България няма нужда от вас.
  • 29 Сашо

    11 0 Отговор
    Идиот!
  • 30 Избягал

    8 0 Отговор
    Смех, смех, смех ::::::: )))))))))
    Избягал е точната дума.
    От България се бяга, не се напуска.
  • 31 Бай Митко

    11 0 Отговор
    Министър на нещо, което в България липсва! "... най мащабния кариерен форум за българи, който се провежда във Виена" Уж за българи пък във Виена? Като е за българи що не е в София? Щото министърчето като няма какво да прави си прави безплатни екскурзийки в чужбина. Че и какви заучени клишета декламира, направо да ти умре коня от заушка! Кой е луд да се върне в изтранбушената си родина та да живее на ръба на съществуването бе министре? В тая държава ако имаше някаква икономика и индустрия нямаше да взимате редовно заеми от външни световни и европейски финансови институции! Не подлъгвайте с празни обещания хората, наслушали сме се, нагледали сме се вече 34 години! От зле отиваме на по зле! Само празна демагогия!
  • 32 Макробиолог

    4 0 Отговор
    Това е кух,циничен лозунг и то на английски.Без суверенна енергетика,търговия,банки и финанси,армия,селско стопанство и индустрия, образование и култура...БГ е само територия ,а не държава.Моите деца са в БГи са добре платени не заради правителствата ,а въпреки тях,защото бичим като луд по чужбините.
  • 33 Дупничанин

    11 0 Отговор
    Имате нужда само от гласовете им, за да се бетонирате на хранилката, а за хората въобще не ви пука. Айде баста!
  • 34 Студопор

    7 1 Отговор
    Чудесно! Ама не ни пука! Какво предлага България в замяна? Високи заплати? Стабилна икономика? Ниски данъци? Достъпен стандарт на живот? Референдум за важните теми от ежедневието като смяната на валутата?

    А, чакай... Както каза Хампарцунян - българинът не е достатъчно интелигентен, за да взема такива важни решения. Така че защо са й на България простаците, дето не могат да вземат решения? Нали си имате Левончо, Киро, Боко, Асенчо. Използвайте си тях. Простите българи зад граница знаят, че икономическото статукво в страната ни не е мръднало и на сантиметър от Костов насам. Чао!
  • 35 Единственият ни

    1 10 Отговор
    умен, знаеш и можещ министър от много време на сам. Дано оцелее сред хиените около него.
  • 36 гост

    3 6 Отговор
    Те нашите сънародници са в Западна Европа,в Русия никой не иска. Те ако искаха да живеят като в Русия щяха да си останат в България да мизерстват,с не да ходят на Запад да печелят и да живеят в подредена страна
  • 37 Ще почерпя

    9 0 Отговор
    Ей неграмотник,вие ги изгонихте хората сега ги викате обратно,а тези които са тука ги тормозите със заплати от 800 до 1100 лева.Хора с деца и професии работят работа която не изисква квалификация ,демек може да си с 8 клас,а скоро видях договор на багерист с 8 клас към ВИК взима 1440 лева подчертавам без средно,а аз със средно специално геодезия работя работа не изискваща квалификация и взимам 900 чисто.Еавам ти и държавата и оправията и олигофренията и измислицата.Никой д не се връща скоро тука ще започнат и баровците да работят защото няма кадри да видят как се вадят парите.Гнусна тъпотия е тука.
  • 38 Иван Ланджев и Захари Бахаров

    6 0 Отговор
    Накъдето и да се обърна виждам фашизъм,медицински фашизъм, медиен фашизъм, военен фашизъм
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 До управляващите

    5 1 Отговор
    Господа цървули, ние ще се върнем, но вие сте МЪРТВИ!!!!!!!

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гост

    4 3 Отговор
    Проблемите и решенията в една къща са вътрешен въпрос, който не бива да се решава отвън. НЕ на избирателните секции в чужбина!
  • 45 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Поредният демагог, говорещ без да мисли и дрънка клишета. Искрено съм удивен от безочието на българските политици. Тия, които направиха всичко възможно да принудят около три милиона български граждани да напуснат страната, сега се силят да хвърлят лозунги " а ла БКП" !! Как поне един не " си посипа главата с пепел" и да каже ДА ! нИЕ СМЕ ВИНОВНИ !! Дори се намериха умници, които "установиха" след 33 години демокрация, че имаме демографска криза !?
    И жалкото е , че тези политици не вършат нищичко на практика за завръщането на децата и внуците ни. Само стават за подигравка с празните си приказки !!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Анонимен

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Който е избягал на запад":

    Ало болшевика, я ми обясни как се връща нещо което не е изчезвало ?
  • 48 Хаха!

    3 0 Отговор
    Кой е луд да се връща в кочината бе! Ромите да ви бачкат и пращат данъци!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Не става, господа

    7 0 Отговор
    Българинът не иска по-вече да издържа децата на олигарсите да учат и да останат след това в чужбина. Не желае да работи, за да строят същите палати и вили с басейни. Да сменят всяка година Мерцедеси и Бентлита. Не желае да работи за скъпите пътешествия на същите и семействата им из далечни острови и дестинации. Не желае да издържа и скъпите им любовници, с които някои най-безсрамно се хвалят по медиите. И всичко това е за сметка на т. н. работещи бедни. Това го няма даже и в Черна Африка.
  • 55 Емо

    2 0 Отговор
    Не му вярвайте, лъже ви, колкото има нужда от нас, българите в българия, толкова и от вас. Питайте го верно ли 1000 лв. са голяма заплата за българия. Ако не, защо са 60% от хората вземат толкова максимум?
    Ако да, правете си сметката, че тук цените са по-високи от в Западна Европа. Питайте го с ква заплата почва младши експерт в неговото министерство.
  • 56 кой ти се връзва бе

    0 0 Отговор
    Кой нормален има вяра в тези политици?
    Те са бетер циганите в своите лъжи и измами, но за разлика от народа си живеят добре.
    Навярно ги кани да се приберат за да могат да плащат борчовете дето ни набутаха за поколения напред.
    При бай Тошо , ако бяхме 9 милиона , а имахме 10 милиарда заеми, то днес сме 5 милиона население с 70 милиарда
    борчове.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове