Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 03:13 1 986 20

12 ноември 680 г. Шестият вселенски събор отбеляза раждането на България на хан Аспарух

  • българия-
  • хан аспарух-
  • византия-
  • шести вселенски събор

Шестият вселенски събор осъдил и отхвърлил ереста на монотелитите

12 ноември 680 г. Шестият вселенски събор отбеляза раждането на България на хан Аспарух - 1
Снимка: БГНЕС

Шестият вселенски събор бил свикан в гр. Константинопол при император Константин Погонат, на който събор присъствали 170 епископи.

Съборът бил свикан против лъжеучението на еретиците – монотелити, които, макар да признавали в Иисус Христос две естества – Божествено и човешко, твърдели за съществуването само на Божествената воля.

След Петия Вселенски събор вълненията, подклаждани от монотелити, продължавали и заплашвали цялата Византийска империя с голяма опасност. Император Ираклий, желаейки помирение, решил да склони православните да отстъпят пред монотелитите и със силата на своята власт заповядал да се признава в Иисус Христос една воля при двете естества.

Защитници и изяснители на истинското учение на Църквата се явили Иерусалимският патриарх Софроний и Константинополският монах Максим Изповедник, на когото заради твърдостта във вярата отрязали езика и отсекли ръката.

Шестият вселенски събор осъдил и отхвърлил ереста на монотелитите и определил да се признават в Иисус Христос две естества – Божествено и човешко, и по тези две естества – две воли, но така, че човешката воля в Христа не е противна, а е покорна на Неговата Божествена воля.

Достойно е за внимание, че на този Събор бил отлъчен заедно с другите еретици и Римският папа Хонорий, който признавал учението за една воля...

Определението на Събора подписали и римските делегати – презвитерите Теодор и Георгий и дякон Йоан. Това ясно показва, че висшата власт в Църквата принадлежи на Вселенския събор, а не на Римския папа.

След 11 години Съборът отново започнал заседанията в царските палати, наречени Трупски, за да се решат въпросите, отнасящи се предимно до църковното благочиние (добро управление).

В това отношение той като че допълнил Петия и Шестия вселенски събор, затова и се нарича Пето-шести.

Съборът утвърдил правила, по които Църквата трябва да се управлява, а именно: 85 правила на светите апостоли, правила от шестте вселенски и седемте поместни събора и правилата на 13 отци на Църквата. Тези правила впоследствие били допълнени от Седмия вселенски събор и от още два поместни събора, които съставили така наречения „Номоканон", а по руски „Кормчая книга", която представлява основата на църковното управление на Православната Църква.

На този Събор били осъдени някои нововъведения в Римската църква, несъгласувани с духа на постановленията на Вселенската църква, а именно: принудата за безбрачие на свещениците и дяконите, строги пости в съботите на Великия пост.

Припомняме, че през лятото на 680 г. византийският император Константин IV Погонат (668-685 г.) предприема поход срещу българите. Поражението на византийците завършва със сключването на мирен договор през лятото на 681 г. в Константинопол, чрез който Аспарухова България е призната от Византия. С този документ Византия отстъпва на България областта Долна Мизия до река Искър, но без град Одесос и околното крайбрежие.

Това всъщност било формално, тъй като византийска власт над тези земи фактически липсвала поради непрекъснатите варварски нахлувания и перманентните вълни от славянски заселници. България същевременно се съгласява да преустанови набезите отвъд Стара планина. Уредени са и търговските отношения между двете страни. След като сключил мир с Константин IV Погонат,

Аспарух не тревожи Византия до 686 г., когато Погонат умира от дизентерия.

През 681 година е основана Първата българска държава, която достига разцвета в развитието си в началото на X век и оказва голямо влияние на източноевропейските народи чрез книжовните си школи и литературата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бреййййй

    10 11 Отговор
    Точно на 12 ноември 680 г. ли е бил този събор ? Не е ли на 13 или 15 ? И на кой камък точно са го изчукали това ?
  • 2 ххммм

    14 8 Отговор
    Отново небивалици.... "Ражда България".... България е формирана по-рано от автономните и полу-автономните славянски племенни общности на Балканите. хан Аспарух идва в България по тяхна покана на славянски лодки-еднодръвки, защото славяните са воювали срещу Византия и са им трябвали съюзници. Няма точна дата за формиране на българската държавност.

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Историк+

    15 7 Отговор
    И как вселенският събор отбелязва раждането на България, като в статията пише, че се е занимавал с църковни дела. Или понеже искаме да преиначим историята по атлантически, най-добре да пишем нови "мъгливи" статии, които всеки да тълкува както му е угодно

    Коментиран от #6

  • 4 Така така

    13 5 Отговор
    Каква религия само рязали език секли ръка голяма драма,хубавото е че българският народ по това време е имал собствена религия нямаща нищо общо с този ерусалим

    Коментиран от #11

  • 5 М да

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "ххммм":

    Глупоста очевидно не расте по дърветата. А освен това България не се е родила тогава тъй като вече е СЪЩЕСТВУВАЛА
  • 6 М да

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Историк+":

    Историк си колкото аз съм Марсианец. Почети дебели книжки в случая тнр. исторически извори и ще рабереш , щото само с в нета се стига до тук - всеки неук да дава мнение
  • 7 Монотелити

    8 3 Отговор
    На вселенския събор през 680-та са въвели стереото, а по-късно и многоканалното аудио.
  • 8 00001

    6 3 Отговор
    На вселенския събор е казано само че римляните са наказани от бог за греховете си, и са загубили война от нечистиво племе на което е платен почит..Българите никога не са имали титла хан,жупан или княз. Титлата е Каган Аспару/Испор. Българския Каган Требел получава титлата Цезар и възнаграден с грамотите със златен печат за притежание на провинции Мизия и Малка Скития през 705 година в Константинопол от Император Юстиниан 2.А не през 681 г. и не заради загубване на тази битка, а заради заслуги към Императора. Румъния,Молдова и Западна Украйна са си ги притежавали няколко стотин години преди това..Робите на Българите седемте склавински племена са изпратени на запад на гранницата с Аварския Каганат който е от северната страна на Дунав в Панониия/Унгария.В северна България са влезнали тогава 10 000 конница от Хуни-Утигури/Българи
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Студопор

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Така така":

    И после идват някакви да ти обясняват как бог бил любов, видиш ли и бил всеопрощаващ...
  • 12 склавян

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ххммм":

    дойдохме,наведохме ви и .......
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    5 3 Отговор
    И НА РУСКИТЕ ПОЛЯНКИ Е ИМАЛО
    ЯКО МЕШАНЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИ И СЛАВЯНИ
    ....
    ЗАТОВА РУСИЯ СИ Е СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА КАТО НАС

    Коментиран от #15

  • 14 Хаберий

    3 1 Отговор
    Понятието Първа Българска държава, основана в 681 г. не е на Аспарух, а измишльотина на световните мошеници историчари. После измислили Втора Българска държава, и накрая и Трета... т.н.
    Българската държавност е зачената още в памтивека, в така приетия от световните мошеници период палеолит, после неолит и т.н. - лити. Та Първата Българска държава се е казвала Идел, събрана от 7 орди на брега на река Българ (> Волга) Идел в 14953 г. пр.н.е.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Радой Ралин

    3 1 Отговор
    На зелената полянка
    прабългарин и славянка
    вади тури, вади тури
    народили чyкyндyри.
    Хем крадливи, хем eблuвu,
    но най-вече завистливи.

    Коментиран от #20

  • 17 Стооянос

    0 1 Отговор
    Фейк.Няма документи на български език които да потвърждават тази измислица
  • 18 Валентин

    3 0 Отговор
    Пълни глупости. През 681 г. НЕ е основана България. Тогава само официално придобиваме Мизия!
  • 19 ПРИПОМНЯНЕ

    2 0 Отговор
    Ето какво е казано според запазените протоколи на този Събор: “Константин ме наричат и съм презвитер на светата Божия църква в Апамея от втора провинция Сирия, ръкоположен от Авраам, епископ на Артеуса. Дойдох на вашия свят Събор за да ви съобщя, че ако аз бях изслушан, то ние нямаше да претърпим това, което претърпяхме през тази година, т.е. това, което претърпяхме във войната с България....."
    Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в СУ, няма да се оправим ....това е тъжната истина!
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Радой Ралин":

    Придворният шут на ЛЮДМИЛКА, но има едно интервю с него, след 10. Ноември, как е фалшифициран референдумът за република 1946 г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове