Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 10:45 699 13

Отчитат спад в престъпността

  • живко коцев-
  • мвр-
  • престъпност

Тя е с 3.7% по-малко спрямо миналата година

Отчитат спад в престъпността - 1
Снимкa: БГНЕС

Регистрираме известен спад в нивото на престъпленията като цяло, към днешна дата са с 3,7% по-малко в сравнение с миналата година, а с около 3% е завишението на нивото на разкритите престъпления. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев в интервю за БТА.

Той даде за пример, че има спад при престъпленията против личността, кражбите на автомобили и на имущество.

Сериозен ръст се отчита обаче на сигналите за случаите на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства, отбеляза Живко Коцев. „До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е, 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително“, каза главният секретар на МВР.

По темата за трафика на хора от България главен комисар Живко Коцев посочи, че през 2022 г. са идентифицирани общо 153 жертви на трафик на хора, от които осем деца. Той представи данни и за отминалите две години: през 2021 г. общо са идентифицирани 468 жертви на трафик, от които 24 деца; през 2020 г. те са 458, сред които 31 деца.

„През тази година са проведени 11 спецоперации срещу трафика на хора. Неутрализирани са девет организирани престъпни групи. Задържани са 49 лица и 32 от тях са привлечени към наказателна отговорност“, съобщи главният секретар на МВР. Той добави, че през 2022 г. МВР е осъществило осем спецоперации и са неутрализирани пет престъпни групи по тази линия.

Във връзка с мигрантския натиск общо до момента са предотвратени 170 хиляди опита за нелегално преминаване на граждани на трети страни срещу 139 хиляди през 2022 г., обясни Живко Коцев. Във вътрешността на страната са задържани над 12 хиляди души. България се справя много добре с опазване на държавата граница, която е и граница на ЕС, добави той.

Главният секретар отчете намаляване на опитите за незаконно преминаване на мигранти като отбеляза, че през изминалата седмица в рамките на едно денонощие са отчетени под 300 опита, докато до преди два месеца броят им е варирал между 1200 и 1500 на денонощие. Коцев добави, че има над 80% ръст на образуваните досъдебни производства и над 30% осъдителни присъди по линия на борбата с мигрантския натиск. Той отчете, че намаляването на натиска е благодарение на взаимните усилия с турската страна, както и синхронът на МВР с Европол и Фронтекс.

Следва цялото интервю:

Г-н Коцев какво е нивото на престъпността у нас, какви действия предприема МВР?

Живко Коцев: Предприели сме проактивен подход, да работим превантивно, преди да са настъпили общественоопасни последици и престъпен резултат. Регистрираме известен спад в нивото на престъпленията като цяло, към днешна дата са с 3,7% по-малко в сравнение с миналата година и с около 3% завишение на нивото на разкритите престъпления. Това показва добри, положителни резултати по всички линии.

Спад се отчита при престъпленията против личността. Както и сериозен спад на посегателствата свързани с моторни превозни средства, като в столицата той е 10%, а с около 16% има завишение на разкриваемостта. През последните месеци неутрализирахме няколко сериозни престъпни групи, занимаващи се с тази дейност. По отношение на кражбите на имущество на гражданите също имаме спад с 10%, а разкриваемостта е увеличена с 6,7%.

Единствено имаме незадоволителни резултати по отношение домашното насилие и въобще по отношение на агресията. Отчита се сериозен ръст на сигналите за случаите на домашно насилие и увеличение на броя на досъдебните производства т.е. обществото ни сериозно боледува на тази тема, взаимоотношения в семейството и между интимни партньори. До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е. 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително.

Какви са причините за увеличението на случаите на домашно насилие?

Живко Коцев: Това е предмет на сериозна дискусия. Считам, че основно след ковид кризата, оттогава регистрираме постепенно сериозен ръст на проявите на домашно насилие и това не е само в България, а и в цяла Европа и света.

Борбата с домашното насилие е един от приоритетите от страна на МВР и поради това сме предвидили формирането на структурно звено, което да се занимава с превенцията и противодействието на домашното насилие, което е ситуирано в Главна дирекция „Национална полиция“. Това звено ще има много работа.

България се смята за една от държавите, от които се осъществява сериозен трафик на хора към Западна Европа, колко жертви на трафик отчита от МВР и какви действия е предприело?

Живко Коцев: През предходната година са идентифицирани общо 153 жертви на трафик на хора, от които осем са деца, съответно шест момичета и две момчета. През 2021 г. техният брой общо е 468, от тях 24 деца - 21 момичета и три момчета, а през 2020 г. общо са идентифицирани 458 жертви на трафик, от които 31 деца - 28 момичета и три момчета.

Това са престъпления, които изискват да се реагира много сериозно от структурите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в координация с представители на прокуратурата и Държавната агенция за закрила на децата. Тук работим в тясно сътрудничество с Европол и Интерпол. Превес има трафикът на хора с цел сексуална експлоатация.

През тази година са проведени 11 специализирани операции по това направление. Неутрализирани са девет организирани престъпни групи, задържани са 49 лица, а 32 от тях са привлечени към наказателна отговорност. През 2022 г. са проведени осем специализирани операции и са неутрализирани пет престъпни групи.

Колко деца издирва МВР?

Живко Коцев: Издирването на пълнолетни и непълнолетни е приоритет. Работи се по процедура по инструкция, така че когато се получи сигнал много бързо се обявява за издирване. Също така се съставя координационен механизъм за издирването на съответното дете с оглед това да не стане жертва на престъпление.

През т.г. до момента обявените деца за издирване са 201, а върнатите по домовете са 163, през 2022 г. са издирени 267 деца при общо 295 обявени за издирване.

Намалява ли мигрантският натиск, какви резултати отчита МВР?

Живко Коцев: Въпреки усложнената, динамична, външна среда за сигурност, множеството конфликти, България се справя много добре с опазване на държавата граница, която е и граница на Европейския съюз.

До преди два месеца регистрирахме много сериозен натиск и в резултат на организационни процеси на първа и втора линия, в координация с турската държава, която също провежда мащабни операции както на границата, така и във вътрешността на страната, успяхме да ограничим натиска с взаимни усилия.

Преди два месеца броят на предотвратените опити за нелегално преминаване на границата варираше между 1200 -1500, а седмично регистрирахме между 7000 и 7,800 опита, докато през изминалата седмица имаше денонощие с под 300 опита. Общо до момента отчитаме 170 хиляди опита за нелегално преминаване срещу 139 хиляди през м.г. Във вътрешността на страната от началото на годината сме задържали над 12 хиляди души граждани на трети страни Имаме над 80% ръст на образуваните досъдебни производства и над 30% осъдителни присъди. Това е благодарение на синхрона с турските власти, Европол и Фронтекс.

Във връзка с конфликта в Газа, какви са рисковете и какви действия предприема МВР?

Живко Коцев: Ако се глобализира конфликтът има опасност от извършване на актове на агресия, на терористични актове както в нашата страна, така и в цяла Европа.

Още от самото начало на кризата, от 7 октомври, сме предприели превантивни охранителни мерки. Българските правоохранителни служби предприеха първи такива мерки за засилен мониторинг, наблюдение по държавна граница спрямо лица, чужди граждани с определен профил, с оглед да не се допусне именно извършването на терористични актове.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    Отчитат спад в престъпността.

    Глюпости на тръкалета на стъкмистиката !
  • 2 Българка

    8 2 Отговор
    Не виждам в интервюто данни за избнорните престъпления. Колко са дадени на прокуратурата от колко регистрирани случая. От кои партии/ за кои партии са купували и извивали корпоративно ръцете на гласоподавателите. Отделни не вярвам на съкмистиките. Публично се дискутира, че не всички престъшления се регистрират и обявяват от МВР. Та пирам какъв е процента на необявените и потулени престъпления?
  • 3 хехе

    3 2 Отговор
    да да благодарение на дейните управляващи
  • 4 Ученика

    8 0 Отговор
    Другарю Коцев ако се навиеш да обикаляме 24ч. Софията БЕЗ телефони в джобовете ще видиш колко МНОГО престъпни схеми вървят с покровителството на полиция ерго прокуратура и съд впоследствие....
    Приказки за наивници...
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 1 Отговор
    Престъпността е в разцвета си, тоя регистрира спад. Като не се регистрират престъпленията и хората се отказват да съобщават за извършени престъпления спрямо тях или ограбени в домовете си или на улицата, като знаят, че няма полза от това. Скоро хората потърпевши от престъпността ще почнат да взимат закона в свои ръце и ще раздават правосъдие директно, като няма кой да задържа и после да съди престъпниците!
  • 6 натъкмено,нагласено,рейтингено,уж е 6

    3 0 Отговор
    А нерегистрираната престъпност която е в 99% от случаите та ви е все тя.Нали!Хората не вярват в системата ,милиция и гледат сами да се справят и решават проблемите си.

    Коментиран от #7

  • 7 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "натъкмено,нагласено,рейтингено,уж е 6":

    При Милицията навремето престъпността не беше такава като сега при полицията. Едно време попадне ли престъпника до Милицията първо пожълтяваше, после почервеняваше като знамето на партията и го пращаха на съд със син цвят.
  • 8 Ветеринарен психолог

    5 0 Отговор
    Не е на добре това. 3 процента е много.Дефицита е голям.За да не нарушим крехкият баланс ще трябва да позволим внос на престъпници отвън.
  • 9 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    Те могат да отчитат, това не значи че престъпността е намаляла, тя беше узаконена
  • 10 Феликс Дж

    2 0 Отговор
    Този коцев е плод на кадруването от 91-ва и следващите години. –1-ва е 20 годишен, т.е. започнал е като сержант. Учил е Симеоново - редовно или задочно е без значение. За да учи сержант там е необходимо да се харесва на началниците. Става офицер-инспектор и започва да работи не на район, а в група за тежки престъпление. Някои знаем кои отиваха в тези групи. А после Будапеща - обучение от САЩ в Европа. След това са го пуснали да учи "Право" в Търново. Интересно е дали е станал "юрист" докато е бил директор на полицияат в Търново. Интересно е, че биографията му е много постна в медиите. Но ................. това са подробности. И сега - какъв е резултата - намалели били опитите за преминаване на границата след като той стана БАШ СПЕЦИАЛИСТ. Ами няма как да е иначе - сезона е друг и през този сезон трафика намалява. Е, те това е плодът на професионалната подготовка - той не разбира от работата си, но мисли, че и другите не я разбират. И тук предходния ГЛАВЕН СЕКРЕТАР е прав - смяната му е политическа. Доказателство за това е професионалното ниво и сменения и на сменилия го. Много под нулата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Възмутен

    2 0 Отговор
    Ръстът в домашното насилие е породен от отпадането на системността в текста на НК.Сега махалото е в другата посока всеки сигнал се образува без значение дали е достоверен.Причините за насилието не зависят от МВР ,а от семейната среда и употребата на алкохол и други неща Там е проблемът който води до насилието.А тия статистики няма какво да ги коментирате нищо не казват.Истината е, че трябва да покрият страната с полиция по формулата 1полицай на 1000души като отчитат и туристите а патрулите 5-15км. .После само дали си вършат задълженията а това означава намален брой на оплаквания .Това е елементарната формула.Другата е пълен преглед и реформиране на ГДНП.Ореди се събираха в 3 етажна сграда на Лъвов мост.Сега са в дв 16 етажни сгради и повечето вършат нещо което го прави един телефон или изкуствен интелект .Събират числа без значение и дават указания хора без почти никакъв опит Там е пълно с бюрократи.Добре устроили се синове дъщери и жени на кой ли не.Ако се направи финансов анализ от цялата им дейност през последните 20 г командировки методики и проверки и насреща осъдителни присъди по изгодно ще бъде да ги закрият
  • 13 По времето на Цв Цв Престъпноста бе

    1 0 Отговор
    Почти 0 и от тогава всяка година намалява с 4-5%и вече е с Отрицателен Знак? Айде стига с Майтапите!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове