Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 16:41 1 075 16

Брюксел осигури над 1,7 млн. евро за борба с незаконната миграция в граничния район между България и Турция

  • европейско финансиране-
  • незаконна миграция

Средствата ще бъдат инвестирани в мерки за противодействие на незаконната миграция

Брюксел осигури над 1,7 млн. евро за борба с незаконната миграция в граничния район между България и Турция - 1

Средствата от над 1,7 млн. евро ще бъдат инвестирани в мерки за противодействие на незаконната миграция в граничния район между България и Турция. Финансирането се осигурява чрез Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Договорът за изпълнение на съвместния проект между двете страни, наречен “Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в областта на миграцията”, беше връчен днес в Бургас. Целта на проекта е да се подобри ефективността при ограничаване на незаконното преминаване в граничната зона.

“В момента инвестираме в сигурността не само на трансграничния регион, но и на целия Европейски съюз. Целенасочено сме избрали чрез най-големия проект по програмата да финансираме най-приоритетните направления, да надградим съществуващите системи и да бъдем максимално подготвени в предотвратяване на незаконния трафик на хора”, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева.

Областната дирекция на МВР в Бургас е водещ партньор в проекта, в който участват още дирекциите в Ямбол и Хасково, както и турските области Одрин и Къркларели. Проектът ще продължи две години.

Целта на инвестицията е да се подобри капацитетът на националните системи за противодействие на миграцията в трансграничния регион, като се подобрят функционалните и оперативни възможности на различните служби в двете държави.

С осигуреното европейско финансиране се предвижда закупуването на общо 16 високопроходими специализирани автомобила, 5 микробуса и 2 пътнически автобуса от полицейските управления в Бургас, Ямбол и Хасково. От турска страна средствата ще бъдат инвестирани в модерни устройства за проверка на документи на граничните пунктове, камери за полицейските патрули и високотехнологични системи за разпознаване на автомобилни номера.

Предвидени са и специализирани обучения за подобряване на подготовката на служителите, включително повишаване на знанията по политиката на ЕС в областта на миграцията и управлението на кризи, както и обучение по английски и български език за около 70 служители на правоприлагащите служби в Одрин и Къркларели. Предвидени са и съвместни обучения между българските и турските служби за усъвършенстване на координацията, обмяната на опит и добри практики, както и съвместни демонстрационни събития в двете страни.

На церемонията по връчването на договора за изпълнение на проекта присъстваха още генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун, областният управител на Бургас Пламен Янев, директорите на ОДМВР в Бургас и Хасково – Емил Павлов и Иван Русев, заместник-директорът на ОДМВР-Ямбол Атанас Атанасов, заместник-областният управител на Къркларели Юсуф Гюлер и ръководителят на Управляващия орган на програмата Милен Обретенов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 2 Отговор
    С осигуреното европейско финансиране се предвижда закупуването на общо 16 високопроходими специализирани автомобила, 5 микробуса и 2 пътнически автобуса от полицейските управления за превозване на имигранти
    от корумпета.

    Коментиран от #7

  • 2 защо

    9 1 Отговор
    А за разследване за 350-те мил. дадени за така наречената ограда нщо не казвате ,защото коне и магарета минават безпроблемно ! Хотела на В.Симеонов в М.Търново още е препълнен с гранични полицаи ,като стаята за вечер е 120 лв. !!
  • 3 Гтнжн

    12 1 Отговор
    Отидоха парите на Брюксел по джобовете на кировците и бойковците

    Коментиран от #8

  • 4 ЕСССР

    4 1 Отговор
    Това е колкото ЕСССР дава само за днешната закуска на Зеления наxал!?
  • 5 Каква

    7 0 Отговор
    е тая костюмираната компания , застанала мирно ?
  • 6 Тиква

    7 1 Отговор
    Нашите ще ги Изпапат за по метър - 3000 лева за секунди. Пак някакви простотии от Факти бг и нищо повече.
  • 7 Алоизмамникът Зельо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Демек нищо, трохички хаха! Аматьори глейте, как ми метат пачки да "пазя" границата с Русия, ша ша 💵💶💷💵💶💷💵💶💷, ха ха
  • 8 Ъхъ

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гтнжн":

    Жълти стотинки за нашите гладни хиени! На всичкото отгоре трябва да ги делят на четири!
  • 9 Геро

    10 1 Отговор
    Малее голямо усвояване ще падне, то мерцедеси ще се купуват, разходки по островите, що дрога ще се прекара. Изобщо рай за схемаджиите.
  • 10 Подигравка

    6 2 Отговор
    Върнете им парите.вън от ЕС.
  • 11 Брюксел осигури над

    6 0 Отговор
    1,7 млн. евро за борба с празни чекмеджета и за семки
  • 12 бай Даньо

    4 0 Отговор
    У браво много бе, цели 1.7млн за ГИГАНТСКИЯ проблем с границата и емиграцията !? Май проблема с Шенген наистина не е това което е ...
  • 13 граничар

    5 0 Отговор
    1,7 млн струва голям апартамент на жълтите павета, т.е. Брюксел харизал апартамент за емиграцията.
  • 14 Газо

    4 0 Отговор
    Сглобката забогате с още едно милионче, само да не се скарат при подялбата!
  • 15 мирудия

    3 0 Отговор
    Брюксел осигури над 1,7 млн. евро които Кирчо, Кокорчо,Бойко и Шиши ще си поделят.
  • 16 Тъпатия ЕС

    0 0 Отговор
    Идват и минират границата и готово. Дошлите се връщат незабавно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове