Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 17:06 2 776 35

Омбудсманът: Водата поскъпва до 80% на места от Нова година

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • увулицение-
  • цена-
  • вода

Увеличението ще засегне повече от 30 населени места в страната

Омбудсманът: Водата поскъпва до 80% на места от Нова година - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените на водата средно с 15% от 1 януари догодина.

Увеличението ще засегне повече от 30 населени места в страната.

Общественият защитник дава и конкретни примери, където увеличението надхвърля посочените 15% - в Берковица ВиК услугите скачат с 80%, в Сливен с над 40%, в Сапарева баня с над 37%, във Видин с над 28%, Габрово с над 20%, Добрич с над 16%.

В становището си омбудсманът подчертава, че най-висока комплексна цена на водата е предложена за ВиК Разград - 6,08 лв./куб. м, като при други ВиК оператори (Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище) цената се вдига и става над 5 лв./куб. м.

Диана Ковачева обръща сериозно внимание, че тези цени не са окончателни и домакинствата тепърва ще са принудени да отделят все повече средства, за да могат да плащат сметките си за вода, защото към това увеличение предстои да се прибави и инфлацията за м. ноември 2023 г.

„В институцията на омбудсмана през 2023 г. значително се увеличиха жалбите във връзка с лошото качество на ВиК услуги - често и продължително спиране на водата, неспазване на обявените периоди на въведени режими на водоподаване, неотстраняване на аварии в срок, лошо качество на водата след продължително спиране, слабо налягане и др. Гражданите основателно продължават да задават въпроса – какви са ползите от непрекъснатото увеличение на цените на ВиК услугите“, посочва омбудсманът.

Тя подчертава, че видно от Годишния доклад за ВиК сектора на КЕВР за м.г., увеличението на общите загуби във водоснабдителната система е с над 61 на сто.

Затова общественият защитник пита, при така предложените цени на ВиК услугите, как КЕВР защитава интересите на потребителите – принцип, от който би следвало да се ръководи съгласно чл. 7 от Закона за регулиране на ВиК услугите.

„Увеличението, например, на цената на ВиК услугите в Сливен с над 1 лв. спрямо действащата в момента - 2,78 лв./ куб. м, ще доведе ли до подобряване на всеобщия достъп на вода за населението в града и околните села“, пита Диана Ковачева.

Задава и друг въпрос - дали увеличението на комплексната цена на ВиК услугите в Търговище - от 5,13 лв./куб. м, ще реши проблемите с водоснабдяването в гр. Омуртаг, където хората са на драстичен воден режим и получават вода само два пъти в седмицата по 5 часа.

Според общественият защитник предложеният механизъм за определяне и изменения на цените на ВиК услугите, разработен от КЕВР през 2015 г., в сила от 2016 г., единствено постига значително повишение на цените на ВиК услугите, което обаче не се отразява в подобряване качеството на предоставянето им.

Омбудсманът е категорична, че проблемите във ВиК сектора трайно не се решават и с всяка измината година се задълбочават, което налага да се помисли за анализ и промяна в ценообразуването на ВиК услугите, в т.ч. и относно социалната поносимост.

„Определената социална поносимост на цените на ВиК услугите за 17 области е с над 10% стохастична грешка при изчисляване на годишните доходи на един член от домакинство. Това са областите: Враца - 17,3%; Ловеч - 12,6%; Монтана - 10,4%; Велико Търново - 11,5%; Габрово - 11,4%; Разград - 17,2%; Русе - 11,4%; Силистра - 11,4%; Добрич - 17,9%; Търговище - 15,9%; Шумен - 11,4%; Стара Загора - 11,8%; Ямбол - 17,4%; Кюстендил - 11,7%; Кърджали - 12,9%; Пазарджик - 12,1%; Смолян - 18,4%. По информация на Националния статистически институт, над 10% стохастична грешка означава, че данните са ненадеждни“, обобщава проф. Ковачева.

Посочва, че в Ямбол социалната поносимост от 1 януари 2023 г. е била 5,53 лв./куб. м, при степен на грешка 15,9%, а от 1 януари.2024 г. социалната поносимост ще е 4,964 лв./куб. м, при степен на грешка 17,4%. Това е намаление на социалната поносимост с 10,31% спрямо предходната година, като това не е действителното положение на средните месечни доходи на едно лице от домакинството в област Ямбол.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    60 0 Отговор
    Цената на водата не е пазарна,
    а "социално поносима" ‼️
    Т.е. докато търпи населението
    ЩЕ Я ВДИГАТ ‼️
    Справка същата фирма Веолия как приватизира водата в Боливия, а после бе изгонена с камъни и сопи от местните ‼️
  • 2 честен ционист

    44 1 Отговор
    Щото не внасяте от Русия, а пиете западна демократична вода.
  • 3 не си мислете

    37 0 Отговор
    че ще ни оставят с високи пенсии и заплати.
    Ще наваксат

    Чудно ми е как в Берковица където водата трябва да е с гравитачно подаване ще я увеличат с 80 %.

    Сигурно я карат от Вършец
  • 4 ХАХАХА

    43 0 Отговор
    Ама ти само за констатация ли си сложена там ма! Сенекурна длъжност измислена пак от бюрократите чантаджии брюкселски. За какво лапа пари тая ,нищо смислено не върши освен да се появява и да констатира.
  • 5 мани беги

    39 0 Отговор
    когато не ги убиваме, те нас убиват!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 0 Отговор
    Вода и Кал в София купуваха водата от яз. Искър по 4 ст./м³ за да я продават по 4 лв./м³ ‼️
  • 7 КЕВР и Иван Иванов са едно голямо

    35 0 Отговор
    ОПГ!! Няма Прокуратура, няма и Държава!! Има само Мафии!!
  • 8 Водомер

    30 2 Отговор
    Направо я спирайте тази скъпа вода и да се свършва..Ще караме като едно едно време с бакърите и кобилиците и доооо селската чешма ако и там няма вода до близката река.. Направо приказка.

    Коментиран от #15, #28

  • 9 На пролет

    11 2 Отговор
    ППкавите ще ги правим мартенички и ще ги окачаме по двама на цъфнало дърво!
  • 10 само питам

    19 0 Отговор
    на какво отгоря ще я увеличават с 40 ПРОЦЕНТА КОГАТО СЛИВНАЛИИ ПИЯТ НАПРАВО ОТ ЯЗОВИРА НЕ ПОЧИСТЕНА И МРЪСНА ПОЧНАХА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА ПРЕДИ 30 ГОДИНИ И ТАКА СТОИ НЕ ЗАВЪРШЕНА А И ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ИМАХМЕ РЕСЬОРЕН МИНИСТЪР КОИТО МОЖЕШЕ ДА Я ЗАВЪРШИ НО ТОИ НЕ СИ ПОМРЪДНА И КРАКА А ТОВА БЕ ДРУГАРЯ ГАГАУЗОВ
  • 11 Дядо Йоцо гледа

    19 4 Отговор
    Не водата става скъпа ,а парите стават евтини ,хартия без покритие ,така в половината свят ,защото напечетаха пари капиталистите ,без покритие !
  • 12 Диана Ковачева?? Ти работиш за

    19 2 Отговор
    Статистиката, А Иван Иванов и ОПГ то Узаконяват кражбите на Монополистите! Те станаха мултомилионери, а ти за да водиш Статистиката на кражбите си също на хранилка!!
  • 13 В Берковица навсякъде тече вода от

    19 2 Отговор
    Планината, като в Елена и Банско!! Едно време са се вдигали въстания по Турско в Северозапада,! То бива Дране, но такова нее имало и през Турско!!

    Коментиран от #34

  • 14 Скоро ще ни сложат такса въздух

    20 1 Отговор
    да не можем да дишаме.
  • 15 Гошо

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "Водомер":

    То и сега има данък кладенец, представи си ако всички почнат да ползват вода не от ВиК - направо ще пазят кладенците с охрана :)
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 1 Отговор
    Срам и Позор
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Роза

    21 2 Отговор
    Не виждам каква е ползата от това изказване на омбуцмана.Нейната работа е това-да "възразява остро" и да имитира,че защитава правата на гражданите.Но след време нейните възражения "потъват в небитието" а монополистите си налагат това,което те искат,защото дават големи подкупи на тези от парламента и от МС.И сега ще стане така ,докато си мълчим и плащаме!
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    от 1 Юли 2024 Година Ел Енергията ще е е на Свободния Пазар
  • 20 дедя

    13 2 Отговор
    А уж подмяната на тръбите щеше да е с пари от ЕС лъжци и крадци
  • 21 Мдаа

    15 0 Отговор
    Усещате ли как бента ще се отприщи съвсем скоро? Много народ ще отнесе....

    Коментиран от #25

  • 22 Вода и Кал

    8 0 Отговор
    Никакви индикации във В и К сектора за гр. Силистра и за награда цена на водата 5,80лв. Честито на всички..... Поздрави на КЕВР - ако ги сърбят задниците да не се чудят защо.
  • 23 Вода и Кал

    6 0 Отговор
    Никакви инвестиции във В и К сектора за гр. Силистра и за награда цена на водата 5,80лв. Честито на всички..... Поздрави на КЕВР - ако ги сърбят задниците да не се чудят защо.
  • 24 факт

    19 0 Отговор
    Цените на всичко от първа необходимост ще растат докато не ни убият окончателно. Ясно е, че голяма част от българите не могат да издържат на повишените цени на храните, лекарствата, тока, парното, водата, горивата, мобилните услуги... Много от българите в градовете ще се принудят да си продадат жилищата и да живеят под наем. Многото жилища на пазара рязко ще смъкне цените им, а на опашката да си приберат дълговете ще са банките, ВИК, Енерго, мобилни оператори... Тези жилища избодоха очите на евроатлантиците и трябва да намерят начин да ги вземат. Другото, което хората ще продават е безценната земеделска земя, която дедите им с пот са купували и обработвали. Убиват ни преднамерено, напълно съзнателно, изнервиха се да ни чакат да умрем след вирусите, тормоза от държавата, кредиторите и мошениците. Процесът започва да се забързва и това е направо плашещо.
  • 25 мисля си

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мдаа":

    че е нужно да правим революции, а и не можем - младите ги няма, старите нямат сили, а останалата част е в далаверата. Значи трябва да се измисли нещо друго, за да се съпротивляваме на това умишлено убийство, което се извършва без милост и човечност. Ако се обединим и спрем да плащаме вода, ток, парно, мобилни услуги, местни данъци и такси, осигуровки, докато спрат да ни унижават и цените да бъдат съобразени с доходите на българите, за да успяваме да живеем достойно, вероятно ще има ефект. Дори да ни спрат тока и парното, какво от това? Колко време ще издържат дружествата, ако не продават и нямат пари? Трябва да се действа, те не спират да действат срещу нас.
  • 26 Така е

    13 0 Отговор
    Как във Виена при капиталистите водата е безплатна дори нямат водомери в кооперациите тя е национално богатво там и е безплатна и в бг е национално богатство но всичко е платено

    Коментиран от #30

  • 27 Яяяяяя

    5 1 Отговор
    Ограничен достъп на вода, много добре определя този факт, колко демократично катастрофирахме. Невероятен регрес, трябва да ни запишат в книгата на Гинес
  • 28 Яяяяяя

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Водомер":

    Не знам дали знаеш, но много селски чешми унищожиха или каптираха и затвориха, така че трудно ще бъде с водата, който има кладенец, добре
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Е, Как?

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Така е":

    Ти просто забравяш, че виенските капиталисти са си оригинални,а от нашите комунисти може да се пръкнат само такива менте капиталисти., след като свалиха Живков от власт, комунистите си разделиха цяла България по между си
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    4 0 Отговор
    ВиК дружествата си правят каквото си искат.На питане към ВиК защо във фактурата ми се начислява сума за отвеждане и пречистване на отпадни води след като те не извършват такова нещо ми казаха ,че щом съм вързан за мрежата значи тря ва да плащам!?
  • 34 И...колкото да е

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "В Берковица навсякъде тече вода от":

    странно – Дядо ми ( Светла му памет), е участвал с личен труд, както всички Берковчани за вкарването на балканските води в местния водопровод. До ден днешен в нашия и съседни имоти ( улица в регулация и т.н.) няма канализация за отпадните води ( над 50 години). Айде сега и 80% отгоре за питейната вода, която ми идва до двора! Проблемът е, че Берковчани Никога, ама Никога Няма да се включим в държавния холдинг, или нещото подобно, свързано с Монтана.
  • 35 Иванчо

    1 0 Отговор
    Тая работа не върши, говори с непрекъснато ааа между думите и въобще трудно и тече мисълта. Иначе професор милата.
    Какво ще ни съобщава фактология която и сами си знаем. Ако не е законно да обжалва (затова е омбудсман), а ако е законно, дрънка, да не забравим, че я има.
    Аман от полуграмотници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове