Last news in Fakti

2 Декември, 2023 08:42 1 022 21

Борислав Сандов за климатичен форум COP 28: Проваляме се в борбата срещу климатичните промени

  • глобално затопляне-
  • климатичен форум

За някои държави това е война, истинска война, защото те ще изчезнат с повишаване на морското ниво. И това са сценарии за следващите 1-2 поколения, говорим за 30-40 години, каза той

Борислав Сандов за климатичен форум COP 28: Проваляме се в борбата срещу климатичните промени - 1

Човечеството се проваля в постигането на цели, на които самото то се е съгласило. Това каза Борислав Сандов, бивш министър на МОСВ по радио "Фокус".

Повод за гостуването му бе започналия вчера в Дубай климатичен форум COP 28, на който за пръв път България е с голяма делегация. 250 души от бизнеса, НПО и институции взимат участие в дискусиите и решенията на форума.

"Вероятно ще бъде ключово за някои от секторите, като например за земеделието, доколкото се обединиха голям брой страни в подписване на една заявка за общи действия в тази сфера. Но генерално, по-скоро ще бъде разочарование и това стана ясно още при откриването на срещата на върха в Дубай", коментира Сандов.

Според него основната цел на тазгодишния форум е да се сложи ли край на изкопаемите горива, както и на субсидиите за тях. Днес оставка от борда е подал президентът на Маршаловите острови, поради "лицемерието" на ОАЕ да смени думата "излизане от фосилни горива" с "намаляване на фосилните горива". Това малко уточнение обрича много държави на изчезване.

“За някои държави това е война, истинска война, защото те ще изчезнат с повишаване на морското ниво. И това са сценарии за следващите 1-2 поколения, говорим за 30-40 години, в които това е възможно да се случи. Тъй като увеличаването на температурата води до все по-голямо разтапяне на леда в Гренландия, в шапките, полюсите, което повишава значително морското ниво. И това може да доведе до изчезване на държави, които най-високата им надморска височина е едва няколко метра", заявява Сендов.

Най-всеобхватното и глобално споразумение досега е Парижкото споразумение, подписано на 21-та среща на форума. "Човечеството се проваля. Проваля се в постигането на вече заложени цели, на които то самото се е съгласило", притеснен е бившият министър.

Тези, които според Сендов се провалят, са представителите на всички държави, признати от ООН, тъй като въпросното споразумение е подписано от всички тях. "И всяка една държава правно се е ангажирала за определени действия, които да доведат до това глобалната температура да не се повиши с повече от 2 градуса спрямо прединдустриалната епоха", пояснява той.

Според науката, ако преминем ниво на глобално затопляне над 2 градуса, много бързо ще се орключат процеси, които ще покачат още повече градусите, което ще значи измиране на по-голямата част от населението на света.

"Ако се стигне до над 2 градуса, това означава, че ще се размразят метановите полета, пермафроста, както са го учили хората. Това е в северните ширини, в Сибир, в Канада. Размрази ли се пермафростът, той в себе си съдържа огромни количества метан. Тези количества метан като излязат в атмосферата, на практика това ще доведе до много по-бързо затопляне на температурата, което от своя страна ще унищожи естествените системи на света, който балансира", споделя тревожните новини Сандов.

"Въобще, целият баланс, който природата има в тази сложна система на обмяна на вещества и енергия ще рухне. И така ще рухне и възможността ние да обитаваме една жизнена планета, което ще породи... апокалиптичен е сценарият", коментира той.

Сандов е категоричен, че форумът не трябва да се провежда повече в Дубай. Според него бъдещето на COP е неясно.

"Трябва да знаем, че този тип срещи са разпределени на региони. И страните от тези региони кандидатстват за домакинство, като останалите държави от региона трябва да ги подкрепят. Казвам това, защото по мое предложение, миналата година МС прие решение България да е домакин на следващата среща. Но тъй като ние сме в един регион с Русия, Русия ни блокира, както блокира впоследствие опита на друга държава от Европейския съюз, а именно Чехия, да домакинства. Така че не е ясно какво ще се случи догодина с този форум", коментира бившият министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    30 2 Отговор
    Изчезни зелена еуглено,изпя си песента,минаха 5те ти минутки слава.
  • 2 факт

    28 1 Отговор
    Алчността на милионери и милиардери ще затрие света !!!!
  • 3 ами

    29 1 Отговор
    то и динозаврите са се провалили в борбата с климатичните промени
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Верно ли

    13 0 Отговор
    Насвитканата мусака къде пак са го пратили на държавна издръжка! Пращайте го този да ходи по поляните да си павка! Те в Дубай го пратили де.ила!
  • 7 в кратце

    10 0 Отговор
    Не се проваляте само там!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 5556

    4 1 Отговор
    Мусаката!
  • 10 дърдавец

    17 1 Отговор
    Заради този изр@д /на снимката/ и ортаците му , всяка година в Кресненското дефиле умират по +- 20 човека , а колко са ранените и колко са материалните щети - по добре да не говорим . За такива като него - въже /и здрав клон/.
  • 11 Нови Идеологии

    17 0 Отговор
    Защото парите не миришат.
    Влиянието на човешката промишленост е под 1%. Останалото са природни цикли, това е известно на всички.
    Започва да прилича на съветски съюз...
  • 12 Сандо

    14 1 Отговор
    Човекът е твърде дребен за да воюва с природата.Още повече,когато знанията му са,меко казано,крайно ограничени.Е,при политиците всичко е поставено на други основи.
  • 13 Хаха

    15 1 Отговор
    Тия зелени сектанти не проумяват ли, че човек не може да се "бори" с цикличността на климатичните и всякакви други промени на планетата Земя, която съществува мноооого преди човека! Има два варианта - нагажда се човека към промените или изчезна, както много други видове преди него, но не може да влияе по никакъв начин на тези промени, защото ако се опита да го прави, планетата скоропостижно ще се оттърве от всички нас....
  • 14 Павел пенев

    14 0 Отговор
    Много пари опукахте с тези измислени климатични промени-мошеници.
  • 15 Редови гражданин

    13 0 Отговор
    Не гусин Сандов, провалът ни е в борбата срещу такива като теб, проспиваме я!
  • 16 провинциалист

    7 1 Отговор
    Следващото поколение българи ще имат поговорка "Оти ги ручааме скакалчеата".
  • 17 ХАХАХА

    10 0 Отговор
    ХАХАХА, с какво пристигнаха борците с климатичните промени в Дубай ? Пеша ,с колела или със самолети ? И междудругото няма да е зле на тези тарикати да се спрат климатиците при провеждането на такива" представления " ,та да я видим истинската им борба.
  • 18 фен

    7 0 Отговор
    Вие се проваляте във всичко! И съсипвате всичко, до което се докоснете! А на всичко отгоре, правите и луди пари от това! Най тъпото е, че дойдохте на власт чрез избори...
  • 19 Винкел

    8 0 Отговор
    Лицето Борислав Сандов отново е избегАл от психиатрията. Вероятно защото е абстинентен за тетрахидроканабинол.

    Защо давате гласност на пропаднали наркомани?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 бай Бончо

    7 0 Отговор
    Навремето всички комини на фабриките пушеха , а небето беше по синьо , въздуха по чист , слънцето беше жълто , сега е по скоро бяло към жълто .Колите намаха катализатор , бутилките бяха само от стъкло , в пластмасови се продаваше само Веро , водата я пиехме от всякъде и беше чиста , сега няма градски чешми, за да дават хората по левче за вода
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове