Last news in Fakti

4 Декември, 2023 20:41 1 248 10

НСИ предложи да даде "адекватни данни" на КЕВР, за да определи справедлива цена на водата

  • цена на водата-
  • кевр-
  • нси

Все още смятаме, че това е осъществимо, още повече, когато става въпрос за социалната поносимост на цената на ВиК услугите за новия регулаторен период 2022-2026 г.", пишат статистиците

Националният статистически институт (НСИ) разполага с необходимите и достатъчно точни данни, които да послужат за адекватно определяне на цената на водата.

Това се казва в отворено писмо на председателя на НСИ Атанас Атанасов до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, с копие до Диана Ковачева, омбудсман на България, разпространено от пресцентъра на НСИ, съобщи БНР.

Писмото е във връзка с твърдения на Ивайло Касчиев, директор на дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в КЕВР, че данните за доходите от изследването на НСИ "Доходи, разходи и потребление на домакинствата", са с висока степен на грешка, не са коректни и са единствен източник на информация. Те са изказани по време на открито заседание на КЕВР и обществено обсъждане по доклад и проекторешение за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2024 г.

Председателят на НСИ посочва, че по-добро решение би било използването на т.нар. медианен доход, който се определя от друго изследване на НСИ "Статистика на доходите и условията на живот (SILC)". Според Института използването на този показател е много по-подходящо.

В писмото си председателят на НСИ изтъква, че от Института нееднократно в годините са изявявали готовност за работни срещи за обсъждане на промени в нормативните документи на КЕВР, но предложенията са оставали без отговор.

"Все още смятаме, че това е осъществимо, още повече, когато става въпрос за социалната поносимост на цената на ВиК услугите за новия регулаторен период 2022-2026 г.", пише председателят на НСИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, бе

    13 0 Отговор
    Справедливото е да не ни продават промишлена вода за питейна...Трябва да ги накажем да пият вода от чешмата. Няма да ги чакаме дълго...
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    И какво общо има нашата заплата с цената на водата 🤔❓🤔

    А да тя не е обвързана с работата на Вода и Кал, които купуват кубика от яз. Искър по 5 стотинки, а го продават по колкото решат❗
    Явно 1м³ на цена 1% от дохода от МРЗ ‼️

    След като изгониха Веолия от Боливия с камъни и сопи , сега тук ховорят за Социално понисима цена ‼️
    Т.е. докато търпите ще вдигаме цената‼️
  • 3 Град Симитли

    12 0 Отговор
    Сопа по тиквата--и на тия и на ония!
    Мародери!
  • 4 Толуп BG

    13 0 Отговор
    Я ни разкажете, как маргиналите от маалата харчат милиони литри вода/ ток/ , без да плащат?!!
  • 5 Стенли

    7 0 Отговор
    То гледайте какво ще стане 25година като стане и свободната цена на тока ама важното сглобката да оцелее да може да открадне милиардите
  • 6 нали ни гласят

    9 0 Отговор
    и с такса ако ползваш помпа/кладенец...В тоя жалък коптор/държава ще дойде време, ако нямаш пари - умираш.Защо десетилетия наред се вдига цената на водата , за да се компенсират загубите по системата , а тя е неподдържана 30-40 години...Къде са парите - божа работа, кой ще го таковат през гащите - това е ясно.
    Време да се избие тя паплач в партийния дом.Дано народа се организира, или сме до тук.
  • 7 нннн

    4 0 Отговор
    Търговията с вода е по- печеливша от търговията с оръжие и наркотици. Купуваш за 5 стотинки; продаваш за 5 лева.
  • 8 Асан

    4 0 Отговор
    Как ще плащам вода? Тя да не е ракия, че да я плащам!
  • 9 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Как не ви е срам бе идиоти? България е една от страните в ЕС с най добър воден капацитет,подкрепен от над 5000 язовира построени по време на социализма и над 250 минерални извора с изследвана годна минерална вода за пиене. Какво направихте че този дебил Иван Иванов от КЕВР да определя цена на кубик натурална вода 6,00 лв. от нова година. Нашият отговор е -няма да плащаме на ВиК дружествата, чиито управители вземат по 10,000 лв.заплата на месец. Каква е тази демокрация,която направи,водата слънцето и въздуха търговска стока,без които стоки няма живот. Що за изроди сте? В Германия се плаща само топлата вода,в много други страни питейната вода е безплатна, а се плаща само за канал пречистена вода. От къде на къде НСИ ще определя цената на водата,това ли е неговата функция? У нас питейната вода с тези качества на замърсяване, нередовност и радиация не трябва да струва повече от 1,00 лв плюс още един лев за канал и пречистване- общо 2,00 лв. за кубик.като се има предвид че в много населени места няма канализация. Нека припомним че сега ВиК дружествата плащат на държавата по 0,4 лв за кубик а я продават на всички нас 1000 пъти в повече. Нека се помисли и за поливното земеделие което не е конкурентно на турското и гръцкото,където отива нашата вода.
  • 10 ГОСТ

    2 1 Отговор
    Абе когато шуменска област от година плаща 5,50 за кубик никой не го интересуваше то си беше за нас. Какво ме интересува колко ще плащат другите сега. Е това е принципа разделяи и владеи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове