Last news in Fakti

6 Декември, 2023 16:40 1 192 8

Росен Христов: Държавата има инструменти и може да повлияе на решението на "Лукойл"

  • росен христов-
  • продажба-
  • лукойл

Ключово е компанията да бъде придобита от оператор, който може да гарантира доставките на суров петрол на конкурентни цени, да експлоатира и управлява рафинерията и да гледа дългосрочно на българския и регионалния пазар. Най-опасно за страната е, ако тя попадне в ръцете на спекуланти

Росен Христов: Държавата има инструменти и може да повлияе на решението на "Лукойл" - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Държавата разполага с много инструменти и може да повлияе на решението на "Лукойл". Това обясни пред БНР Росен Христов, бивш служебен министър на енергетиката.

Ключово е компанията да бъде придобита от оператор, който може да гарантира доставките на суров петрол на конкурентни цени, да експлоатира и управлява рафинерията и да гледа дългосрочно на българския и регионалния пазар. Най-опасно за страната е, ако тя попадне в ръцете на спекуланти, заяви той.

Продажбата на "Лукойл“ не се извършва при спокойни пазарни условия. Понижава се пазарната стойност. В такива моменти се привличат инвеститори, които търсят бърза печалба и продажба на по-висока цена – едно изтискване на актива и впоследствие продажба. Това е негативно за България. Държавата може да контролира този бизнес с една ясна позиция какво се очаква от купувача. Целият район на Бургас зависи в голяма степен от функционирането на това предприятие. Въпросът е как държавата може да използва своите инструменти, включително и златната акция, за да контролира тази продажба. Да направи така, че купувач да е сериозна петролна компания и България да не изпита шок от поскъпване на горивата, обясни Христов: "Има условия, при които държавата може да въведе особен управител в компанията, но не мисля, че в момента това е необходимо и би помогнало по някакъв начин. Като цяло, ние не трябва да се месим в оперативното управление, стига то да е в рамките на определени параметри".

Държавата трябва да контролира с какви купувачи обсъжда "Лукойл“ евентуална продажба, посочи експертът: "Не трябва да се меси в цената на сделката и други търговски условия. Единственото, което ни интересува, е рафинерията да продължи да работи и цените на горивата в България да бъдат конкурентни.

Рафинерията е ключов актив на Балканите. Тя е с капацитет да задоволява доста по-голям пазар от българския. Компании, които искат да бъдат на Балканите, биха проявили интерес – това са всички големи от типа на „Бритиш петролиум“, американски от типа на „Шеврон“, арабски от типа на „Арамко“. Интерес биха имали също компании от Турция и Гърция. Всякакви други фондове и спекуланти трябва да бъдат обезкуражени – от тях дългосрочна полза няма да има. Български предприемачи нямат компетенции да оперират този актив, посочи Росен Христов.

Законодателни инициативи могат да контролират купуването на една такава компания, която е от стратегически интерес за страната. Държавата може да гарантира, че новият купувач ще защитава не само икономическите си итереси, но и тези на българските потребители. Не е неочаквано намерението на „Лукойл“ да се изтелят от България, като се има предвид натиска, който се оказва върху компанията не само в България, но и във връзка с европейските санкции срещу Русия и затягащия се режим както за търговия с петрол, така и за транспортиране на суров петрол, отбеляза бившият служебен енергиен министър.

За „Лукойл“ ще става все по-трудно да оперира на територията на ЕС. Не ме изненадва тяхното намерение да търсят купувач за рафинерията, добави той.

Той коментира и думите на Румен Овчаров, че няма как да има американска база на морето, докато рафинерията е с руски собственик.

Това е в кръга на фантазиите на човек, който е отявлен русофил. Не виждам никаква връзка между американски военни бази и собствеността на рафинерията, каза Христов.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбирачът

    16 0 Отговор
    от врътки и далавери се появи .
  • 2 Този

    13 1 Отговор
    все още има сура да се появява!!!
  • 3 Швейк

    3 7 Отговор
    Подлогата на Путин пак се появи!
  • 4 Електро-жен

    5 0 Отговор
    Тоз кой беше, някакъв експерт ли беше в енергетиката или просто прост?
  • 5 Аз съм от ссср

    3 1 Отговор
    А ти си американска подлога,подписа договор за ядрено гориво американско а то е чист боклук.Във Украйна го пробват дали ще работи и ние ще сме следващият експеримент.
  • 6 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Според Христов, много държави и фирми биха имали интерес от придобиването та Лукойл, само ние нямаме интерес да си я задържим. Какви идиоти има в нашия парламент.
  • 7 АУУУУУ

    0 0 Отговор
    ТОЯ ЗАЩО ОЩЕ НЕ Е В ЗАТВОРА 🤮🤮🤮🤮🤮
  • 8 Стига

    0 0 Отговор
    Стига с този Лукойл. Държавата да го купи или национализира и да се приключи с тази сага.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове