Last news in Fakti

6 Декември, 2023 20:51 1 098 26

Денков: Над половината мерки в управленската програма ще бъдат изпълнени до края на февруари

  • николай денков-
  • отчет-
  • управление-
  • програма

Премиерът даде отчет за шестмесечната работа на правителството

Денков: Над половината мерки в управленската програма ще бъдат изпълнени до края на февруари - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Очакваме повече от половината мерки от 18-месечната програма на правителството да бъдат приключени до края на февруари. Това заяви премиерът Николай Денков в обръщение към нацията по повод 6 месеца от встъпването на кабинета в длъжност, съобщи БНТ.

Над 60% от общо 687 мерки ще бъдат изпълнени до средата на управленската програма, посочи премиерът и заяви, че единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока - към Европа, в полза на хората и на бизнеса.

"Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което се грижи за хората и бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме и срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отстъпи от политическото честолюбие и да се съсредоточи върху проблемите на хората", каза Николай Денков.

Премиерът посочи, че инфлацията е паднала на нивата отпреди войната в Украйна - през октомври 2021 г. е била 6%, докато този октомври е 5,8 на сто и е най-ниската от две години насам.

"За първи път въведохме мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата "Достъпно за вас" правителството подкрепи и българските производители на храни".

Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра, защото цените на основните стоки на тържищата са под равнището от 2022 г. и с още по-добра перспектива в бъдеще, заяви Николай Денков.

"Доходите изпреварват годишната инфлация. В Бюджет 2024 е заложено ново повишение с 11%, в пъти над очакваната инфлация".

Реформата в правосъдието започна не на думи, а по същество, коментира премиерът и посочи, че преди половин година контролът върху главният прокурор и антикорупционната комисия са били "политическа утопия":

"Това се оценява и от партньорите ни - Европа махна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем в Шенген. Сигурни сме, че Австрия и Нидерландия също го осъзнават".

За първи път е въведена мащабна децентрализация на средствата на общините - този път те ще бъдат разпределени не по партийни симпатии, а там, където има разрешения за строеж или виза за проектиране, каза още Денков.

"През януари очакваме първите медицински хеликоптери, а преди Коледа - нови линейки за спешната помощ. Дадохме реален старт с финансирането на проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" - това е инвестиция в енергийната ни сигурност и гарантира дългосрочно по-ниски цени на електроенергията".

По думите на премиера инвестициите в икономиката в новия бюджет - над 6 млрд. лв. - са нараснали с над 50% спрямо миналата година.

"С тези пари бизнесът ще стане по-конкурентен, ще произвежда повече, ще предложи повече добавена стойност. Наша обща задача е да направим трансформация от икономика на евтината работна ръка към икономика на високата добавена стойност. Най-важни за нас са хората, затова, за да се борим с демографския проблем, в бюджетите за 2023 и 2024 въведохме комплекс от мерки, които да насърчат раждаемостта и да направят отглеждането на деца по-лесно за родителите", заяви Николай Денков.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    26 1 Отговор
    Този е толкова жалък , че няма да го убивам с коментари !!!

    Коментиран от #24

  • 2 зрител

    15 1 Отговор
    Говорещ много неистини....
  • 3 Мда

    9 0 Отговор
    А форумците пишат, че нищо не били свършили. Факт!
  • 4 Саса

    20 1 Отговор
    Наведено правителство, предателско правителство.... Под командването на Пеевски и Борисов, а те двамата убавци са на пряко подчинение на посолството.... И ПП ДБ и ГЕРБ и ДПС са предатели на Родината!!!
  • 5 Абе мишок

    17 1 Отговор
    Кви мерки бе? Ти имаш ли си на идея, че боклука в кофата струва милион пъти повече от теб? Жалко човече!
  • 6 А бе

    2 18 Отговор
    Най-добрият премиер. Факт.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ФЕН

    5 1 Отговор
    Чудя се, дали тия, дето омочаха София, за да махнат Бойко, му се кефят на тоя!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ххммм

    4 0 Отговор
    Даже повече от половината...
  • 12 морски

    9 0 Отговор
    Това не е управленска програма а пълен хаос!!!!!!!
  • 13 Марионетка

    7 0 Отговор
    Смърфиета, конците ти се виждат! хи хи хи
  • 14 Коиловци брадърс

    2 0 Отговор
    Льльо... Няма друга какво да кажем с брат ми.
  • 15 Мда

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "А бе":

    Заспаха май, виж как утихна. Угасили са им лампите.
  • 16 Цар плъх жалък, смешен и некадърен

    7 0 Отговор
    Разкарай се Ники фашиста или слугата на козяк
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Егати

    5 0 Отговор
    И на имения си ден сапунджията Коко не спря да пуска ректални сапунени балони?!
  • 19 Мда

    7 0 Отговор
    Да не забравяме 2-та милиарда от данъколпатеца за страйкъри са факт - заради магнита на Пеевси и дамокевия магнит на Боко. До 2025 г. ще има да плащаме за шосейни джипове на хартия. Както платихме за ф-16, модел от виетнамската война. Нашите пилоти се обучиха. Ако тези самолети дойдат през следващите 5-10 години пилотите ще забравят как да се качат в допотопното хвъчило..
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Голи Обещания
  • 21 Пенсионер

    6 0 Отговор
    Коледата за пенсионерите е мрачна. Няма Коледна добавка. Пенсионер власт не пази. За какво са му пари за лекарства?Колко по малко пенсионери толкова повече пари ППДБ да вържат бюджета.

    Коментиран от #23

  • 22 Торбалан хранилан

    3 1 Отговор
    ДЕНКофф, абе какво -правителство какви 5 лева. Две големи мутри в Парламента, намагнетизирани ще пишат Конституция на България. Това е срам и позор за България такива свине мафиоти вместо да са в СЦЗ - те управляват държавата. Какво ли ще пише в учебниците по история за този срамен период в историята на България.
  • 23 Мда

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пенсионер":

    Парите за пенсии отиват в сащ, благодарение на "мъдрия" Тагарев, който ощети всички данъкоплатци и пенсионери с 2 и повече милиарда лева заради евроатлантиката. Да даваме БЕЗ ПАРИ на украйна всичките си оръжия и техника, а да купуваме боклуците от сащ. А жената на Тагарев има участие във фирма, която прави дронове в час по трудово и пак държават ще плаща милоини за боклуци. Факт!
  • 24 Доктор

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Жалък и отвратителен.
  • 25 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    1 0 Отговор
    ЧУДЯ СЕ ЗАЩО МУ СЕ ОТДЕЛЯ ВРЕМЕ НА ТОЯ САПУНЕН МЕХУР С КОМЕНТАРИ............?
  • 26 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Икономическото положение в България е много лошо. Направо зле. Оставете брътвежите на Денков.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове