Last news in Fakti

10 Декември, 2023 09:16 3 445 50

Създателят на PISA: В България учениците все още се учат да повтарят информацията едно към едно

  • образование-
  • pisa-
  • училище-
  • ученици-
  • знания-
  • българия

Българските ученици разполагат с много знания, но не знаят как да ги прилагат правилно

Създателят на PISA: В България учениците все още се учат да повтарят информацията едно към едно - 1
Снимка: БГНЕС

Тази седмица стана ясно, че деветокласниците в България са на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат новите резултати от международния тест PISA.

Каква е причината за тези резултати и означава ли това, че българските ученици няма да станат конкурентноспособни възрастни - със създателя на програмата PISA разговаря bTV.

В едно интервю казвате, че образованието не е свързано с конкретно място, а постоянно търсене и преоткриване. Какво имате предвид с това?

В днешния свят човек трябва да се справя добре в училище, но и да има способността да разширява кръгозора си, да му хрумват нови идеи и да се усъвършенства непрекъснато, докато светът се променя. Вече не можем да се подготвим само за една професия, трябва да сме готови да практикуваме професии, които преди не са съществували, да използваме технологии, които не са били изобретени, да решаваме социални проблеми, които все още не можем да си представим. Затова това учене, което продължава през целия ни живот, е наистина важно.

Затова ли решихте да направите PISA световен критерий за учениците?

Да, мисля, че PISA ни предоставя една платформа, чрез която можем да видим колко добре подготвени са 15-годишните за бъдещето, до каква степен могат да мислят като математици, колко са добри в решаването на задачи по природни науки, колко са грамотни. PISA е едно огледало на това как образованието е послужило на младите хора.

Мислите ли, че PISA успя да постигне целите си в последните години?

PISA е насърчил много важни промени в образователната система и е създал една представа за това какво е възможно. Естествено, PISA винаги ни посочва важните проблеми в националното образование, но също така ни показва как можем да достигнем най-напредналите образователни системи. Показва ни че, бедността не трябва да бъде определяща, че всяко дете може да постигне добър резултат, ако условията са правилни и това подкрепя образованието и допринася за неговия напредък. Не можем да подобрим това, което не виждаме. PISA се опитва да покаже целите на ученето.

Успявате ли да видите промените в отделните държави? Тази седмица лошите резултати бяха основна тема в Германия, откъдето сте, както и в България. Какво точно означава това?

Германия получи своите първи резултати от PISA през 2000 г. и направи много промени от тогава – създаде и по-големи амбиции и стандарти на национално ниво, по-голяма подкрепа за учениците в неравностойно положение. През последните 10 години Германия не се притесняваше за образованието и вече не полагаше същите усилия и после резултатите станаха по-лоши. Това може нагледно да се види. Всъщност аз виждам многото важни промени, за които PISA е допринесла в България. Вие преминахте към по практически метод на обучение, при който учениците не трябва да възпроизвеждат сух материал, но и да прилагат наученото. Това е много важен напредък и подобряването на резултатите от PISA ще отнеме време.

Какви усилия трябва да положим, за да получат нашите ученици по-добри резултати от тези, които сме свикнали да виждаме?

Знаете ли, всъщност България си е поставила правилните цели – реформата в учебния план е много напреднала и допринася за тях, предизвиква прилагането им на практика в класните стаи. Това наистина означава, че трябва да се инвестира не само в добре подготвени учители, но и в постоянното инструктиране на тези учители. Наистина е важно учителите да не измислят урока сами в класната стая, а да работят в професионална среда и да си сътрудничат с останалите.

Другата част се състои в това родителите да са по ангажирани и да подкрепят децата си. Виждаме, че в България родителите често гледат на училището като на клиент. Аз изпращам детето си на училище, но аз не съм част от системата – в много образователни системи, които са на по-високо ниво, родителите са много по-активни в подкрепянето на децата си вкъщи, но също така поддържат връзка с учителя и работят с него, за да допринесат към по-добрите крайни резултати, особено родителите в неравностойно положение.

Третият аспект се състои в това България да стане по-добра, за да привлича най-талантливите учители към класните стаи, които представляват най-голямо предизвикателство. Има много големи разлики в крайните резултати на тези, които са в неравностойно положение и останалите. Нужни са ресурси, които да изравнят тези резултати. Ако идваш от заможно семейство, винаги ще имаш отворени врати пред себе си – това няма да е проблем. Но ако семейството ти е в неравностойно положение, често ще имаш само една възможност в живота да си намериш добър учител и добро училище. България може да се справя по-добре в подсигуряването на еднакви ресурси. Дори само тези три неща могат да допринесат за едно значително подобрение в образователната система.

Но какво означават тези резултати за България. Че нашите ученици за глупави и не могат да бъдат конкурентноспособни на съвременните нужди?

Всъщност въпреки общите резултати има и ученици с добър резултат. Интересно е, че някои от българчетата, макар и идващи от по-бедни семейства, имат дори по-добри резултати от своите връстници с по-големи финансови възможности. За тези резултати според мен допринасят и учителите, които умеят правилно да разчитат новите препоръки в образователната система и най-вече умеят правилно да разпределят учебния материал спрямо броя часовe. Според мен проблемът в българското образование е по-скоро свързан с това, че учениците все още се учат да повтарят информацията едно към едно, но светът вече не се нуждае от хора, които просто знаят нещо, а хора, които могат да правят нещо с усвоените знания. Да учиш отговорите някак си не е полезно във времето на ChatGPT, от най-ранна възраст трябва да се научиш да задаваш правилните въпроси, за да подобриш знанията си.

Защо държави като Исландия се справят добре, защо някои страни са по-нагоре в класацията?

Българските ученици разполагат с много знания, но не знаят как да ги прилагат правилно в ежедневието си, как да правят причинно-следствени връзки. Затова трябва да бъдат дадени повече отговорности на учениците, те трябва да създават проекти, да участват в разпределянето на темите, да решават с помощта на учителите си къде и как да фокусират енергията си. Просто да седиш на чина в класната стая и да слушаш не е начинът да си успешен в 21. век. Образователната ни система има нужда от лидери, които създават отбори, в които работят заедно със своите колеги, за да създадат нови образователни практики. Затова отборната работа е важна, тя предразполага традицията да се превърне в иновация.

Какъв е Вашият съвет към всеки ученик, който след като е разбрал резултатите си, се е прибрал леко разстроен вкъщи?

Моля те, като ученик не слушай просто уроците. Намери страстта си, интересите си и мечтай смело за бъдещето. Бъди добър в знанията си, не ги копирай и се увери, че това, което правиш, е в унисон с нуждите на съвременния свят. Тогава много бързо ще започнеш да бъдеш успешен и в училище.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    41 13 Отговор
    Гарантирам, че тоя от PISA е толкова образован, че даже може да сметне колко е две и две......
    Апропо образователната система преди да дойде "демокрацията" беше на и над световното ниво!

    Коментиран от #40

  • 3 фгхе

    37 8 Отговор
    Разгледах го/я тоя/тая ПИЗА. Някакъв абсурд! Лично мен, като човек в зряла възраст, изобщо не ме касае нито един от въпросите в тая ПИЗА. Никога въпросите/отговорите от тоя тест не са ми били нужни в реалния живот или на работното място. Кой е измислил тоя бълвоч?!

    Коментиран от #13, #25, #28

  • 4 яяя

    33 3 Отговор
    Дори няма име тоя създател - браво безпросветна мисирке! И защо трябва да се съобразяваме с тая световно неизвестан система или там каквато е , кръстена на нещо, което и без това ще падне във времете?! Преди седмица почнаха да дрънкат за тая пиза, дето въобще не сме я чували и вече разбираш ли последна инстанция за всичко? Утре ще дойде някой да дрънка от системата Л@иино и на него ли ще се лендзите?
  • 5 Летописец

    34 7 Отговор
    Преди евроатлантическите реформи бяхме първи . А сега благодарение на реформирането сме последни по грамотност ! Но то , на натото такива сме им нужни .

    Коментиран от #16

  • 6 Боруна Лом

    38 5 Отговор
    ПРОСТО Е ВИНОВНА. ,, ДЕМОКРАЦИЯТА,,,! ПРЕДИ ,89. СРЕДНОТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ БЕШЕ ПОЧТИ ПОЛУВИСШЕ! НО НА ТОЗИ СТРОЙ ИМ ТРЯБВАТ РОБИ!ИМАТ ГИ ВЕЧЕ В НЕОГРАНИЧЕНИ КОЛИЧЕСТВА!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ветеринарен психолог

    29 2 Отговор
    По маалите 95 процента са неграмотни, но всички познават парите и никой не иска да работи за 1000 лева. По-добре да бере желязо. Останалите-всички сме грамотни и много умни. Работим за 1000 лева и 60 процента от нас изплащаме поне по 1 кредит. България. С единият крак е стъпила в Европа. С другият в Америка.А между краката и виси страшната действителност.
  • 9 Антон бранди

    32 3 Отговор
    Този дори не смее да си каже името, вие статия сте написали за него, айде бе...Спете да се подигравате с българите. Всеки чужденец, дошъл от вън го гледате като Бог. Гнусни продажни мисирки. Уволнение за вас със забрана са работа.
  • 10 Аз съм

    26 2 Отговор
    Този няма ли си име за да се знае кой е продал България за 30 сребърника !!!
  • 11 Бай Иван дюлгерина

    21 2 Отговор
    Да зидам и мажа стени,не ми е нужна грамотност.Трябват як кръст и ръце.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тъй ли?

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "фгхе":

    Вероятно и ти като поколението,което си създал,ако си създал сте функционално неграмот...То и затуй гласувате 35 години деби...да ви управляват,не умеете да мислите и да вземате правилните решения!!

    Коментиран от #17

  • 14 Познавам

    20 1 Отговор
    Деветокласници които сричат като четат
    Посетих едно село в което третокласник не можеше да чете
  • 15 !!!?

    9 11 Отговор
    Така е...вместо най-сетне съветските въzрожденеци да научат, че като България няма друга на Света, те повтарят като папагали "кат Русия няма втора" !!!?
  • 16 Как така

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Летописец":

    Сега почти всеки се хвали, че е с две висши, че и от чужбината, Харвард и.
    Медицина, архитектура - платени.
    Нов български и свободен, филиали и пр.....
  • 17 фгхе

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тъй ли?":

    Ти нали много знаеш и вземаш правилни решения, тогава защо не си повлиял на поколенията и да ги направиш грамотни, вземащи правилни решения?

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Сандо

    15 5 Отговор
    Какви глупости приказват тия хора!Образованието е сложно нещо,но в основата му,според мен,са дисциплината и системното и последователно трупане на знания,съчетано с практическа работа и изграждане на трудови навици.А пък това да не можеш да четеш няма връзка с каквато и да е теория и практика в педагогиката,това може да бъде резултат само от подривна дейност в образователната система и срив в отговорнистите на семейството.

    Коментиран от #21, #24

  • 19 Сандо

    10 6 Отговор

    До коментар #17 от "фгхе":

    Да не би човекът да е управляващ на българското образование,че го обвиняваш?По-добре погледни хората около теб на какъв хал са,пък и за себе си не забравяй.

    Коментиран от #22

  • 20 Мдаммм

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "фгхе":

    Малцинство сме под 50% както показва теста!
  • 21 Верно ли?

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    И като не можеш да четеш като как ще си запознат с теорията,само с гледане на видеоклипове по тикток НЕ става!
  • 22 фгхе

    8 6 Отговор

    До коментар #19 от "Сандо":

    Да не би аз да управлявам Българското образование, че да оказвам влияние на другите? Обърни се към Янка Такева и другите комунисти и гербери, които са узурпирали образование! Всичко там е връзкар до връзкаря. Няма знания, няма умения, гледа се само партийната принадлежност.
    До 2010 год. учителите бяха само дърти комунисти, после дойдоха герберите- децата на комунистите.

    Коментиран от #30

  • 23 До там е докарахте!

    10 4 Отговор
    Образователната ни система беше една от най добрите в света,но с много усилия успяха да я направят на последните места! Некадърници!!!Искаме си Социализма!!!

    Коментиран от #26

  • 24 фгхе

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    Няма нужда от трупане на знания. Всякаква информация вече е достъпна денонощно. Трябва да ги научат да търсят информация, да отсяват, това, което им трябва, да проверяват инфото критично и да го използват по предназначение. С две думи- трябва да четат редовете и между редовете. Това става с мислене, а не с наизустяване.

    Коментиран от #27, #29

  • 25 Европейца

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "фгхе":

    Байно, смисъла не е в това дали те касае. И аз си направих труда го/я поразгледам. Това си вариант на IQ тест и има за цел да тества функционалната грамотност или способността за разбиране на смисъл от текст а не да те касае пряко в живота ти. В тази връзка е по-добре да не е пряко свързана с настоящия ти мироглед. Във всяка образователна система има купища знания и казуси, които никога в живота си няма да ползваш

    Коментиран от #33

  • 26 фгхе

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "До там е докарахте!":

    Образователната система беше добра за комунизма, ама вече старата система "не върви".
  • 27 Сандо

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "фгхе":

    Ето,точно това е най-голямата грешка в подхода към образованието!Като нямаш основа,ще знаеш ли какво да търсиш?

    Коментиран от #35

  • 28 Хмхм

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "фгхе":

    И аз така мисля.Като имаш знания,разбира се най -вече в дадена област, се справяш.Като работиш, се научаваш да решаваш различни казуси.Но масово учениците не учат вкъщи самостоятелно, считат,че два пъти седмично частни уроци е достатъчно за подготовка,родителите също така мислят,На частните уроци-на групи,само им преподават урок, упражнения -вкъщи, който чул-разбрал. др.група идва, няма време,накрая ниски резултати,успяват само умни,те нямат нужда от уроци,който препише или улучи.Мда..

    Коментиран от #32, #36

  • 29 Европейца

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "фгхе":

    В тоя си пост почти се доближаваш до същината, но обърни внимание на" Сандо"-вите думи

    Коментиран от #43

  • 30 Сандо

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "фгхе":

    Първото,което направи Сорос с неговите фондации беше да овладее образованието в България.Хората,много добре знаят как се завладява по мирен начин една държава,още повече когато местни алчни,невежи и наивни продажници са им първи изпълнители на пъклените планове.Убийството на една държава и на един народ по мирен начин става именно така - с овладяването на образованието,езика и културата.И това го вършат пред очите ни.
  • 31 РЕАЛИСТ

    15 2 Отговор
    Значи Бойко увеличи заплатите на учителите и според проучването всички учителки гласуват за него, а резултатът от работата им е плачевен. Последно място бе в Европа. Храним с данъците си некадърни педагози. Питат по улицата тинейджъри, знаят ли кой е Ботев и те започват да мънкат. Срам
  • 32 Европейца

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хмхм":

    В грешка си. "тесните" специалисти бяха характерни за социализма или повече за феодализма. в наши дни е пагубно да си ограничен в тесен кръг, особено в началото на смисления си живот. Специалист може да станеш след натрупване на основа от широк спектър и способности да осъзнаваш информацията и разбира се практически опит

    Коментиран от #38, #45

  • 33 фгхе

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Европейца":

    ПИЗА не е за коефициент на интелигентност. А за функционална грамотност и обща култура. Тестовете за IQ са съвсем други. Потърси ги и ги реши, те не се базират на училищни знания.
    Като гледам желанието ти да обиждаш, омаловажаваш думите на събеседника чрез иронизиране, май по- добре ще е ти да си далеч от следващите поколения.

    Коментиран от #34

  • 34 Европейца

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "фгхе":

    Ами въобще нямам намерение да иронизирам някого напротив - дискусията ме радва и затова пиша. Колкото де теста за интелигентност - правил съм го доста пъти и регулярно. Резултатът ,ми се движи около 130 и ми дава право да твърдя, че не съм зле :) и да пак твърдя че двата теста са близки по смисъл
  • 35 фгхе

    15 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сандо":

    Работата на учителя е да положи основата. Да ги научи да четат, пишат и търсят, мислят и т.н. Търсят факти, събития, лица, хронология, причинно- следствени връзки, да извличат съждения, изводи..., а НЕ да наизустяват, Не да трупат количества знания.
    Ти изобщо схващаш ли какво пиша? Или се закачаш за една дума и нападаш?
  • 36 фгхе

    11 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хмхм":

    Напълно споделям мнението ти. Образованието в Бг набляга на количеството учебен материал, а не на мисленето, наблюдението, съжденията и т.н.
    Един пример ще дам. Имаше въпрос за прелетните птици, защо са на големи ята или нещо подобно. В Бг в училище учат анатомията на животните- костна система, кръвоносна система, отделителна система, стомах мозък и пр. Обаче го няма обсъждането на начина им на живот, хранене, оплождане, люпене, раждане, няма ги наблюденията сред природата, да видят местообитанията, храната, гнездата, малките, грижата по малките, да видят как пристигат ятата пролет и как мигрират на есен, няма го житейското, интересното, любопитното... Анатомията, учена в училище, ще я забравят, обаче наблюденията в реалната среда на птиците няма да ги забравят. Това е само частен случай, без да се спирам на всички видове животни.

    Коментиран от #47

  • 37 оня

    10 0 Отговор
    Делегирани бюджети и чалга = 0 образование:))
  • 38 РЕАЛИСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Европейца":

    При социализма кадрите бяха подготвяни за да работят по изучаваната специалност. Имаше държавна поръчка и всеки завършил имаше работа по специалността си . Сега многото университети бълват висшисти, заради едната тапия, с после стават продавачи в магазини или таксиметрови шофьори. Видяхме и прословутото западно образование. Учат и втора специалност и става манжда с грозде в главите им. Ни риба , ни рак.
  • 39 фгхе

    10 0 Отговор
    Докато цялото общество се занимава с паметника на съветската армия, образованието ще е в девета глуха.

    Коментиран от #41

  • 40 ХА ХА

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Аъъ, за тва един одеве беше писал че у бг нема полезни изкопаеми. Ше требе да е от високото ниво.
  • 41 ХА ХА

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "фгхе":

    Образования на сила не става. А българските деца мачкат на олимпиада по математика образовани каиши, вече години наред
  • 42 3.14К

    6 3 Отговор
    Българските училища се превърнаха в структори на Герб жени и Герб младежи до предпенсионна възраст!
  • 43 фгхе

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Европейца":

    Сандо е от старата генерация, която налагаше казармен режим в училищата. Пиша го без лоши мисли. Такъв беше режимът в Бг, такова беше образованието. Но! Светът се променя.

    Коментиран от #44

  • 44 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "фгхе":

    Преди години в един приятел ми попадна учебник,по който учеше неговия син,не си спомням по какъв измислен предмет беше.Разгледах го и съчувствайки му казах,че от този учебник сина му ще се научи само да решава кръстословици.Добре че той се съгласи с мен и излезе достатъчно прозорлив да насочи сина си към компютърното образование,че нещо се получи от него.Просто не ми се обсъжда образованието,защото първото престъпление,което извършиха с него е,че го превърнаха в стока.А относно това дали е добро или лошо,правилно или неправилно може да се съди по качеството на учениците - а то е половината функционално неграмотни.

    Коментиран от #49

  • 45 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Европейца":

    Специалист по всичко означава специалист по нищо.
  • 46 Ина

    4 3 Отговор
    И как така преди ,,демокрацията ,,бяхме едни от първите и то без безнаини организации.
  • 47 Сандо

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "фгхе":

    Да де,точно так - гледаш нещо твърдо,лъскаво има някаква форма,не мирише,ама не знаеш това метално ли е,пластмасово ли е,дървено ли е?Защото в училище те карат да гледаш и да разказваш,а в къщи ти пускат Енимъл планет,Нейшънал джиографик или някоя друга подобна телевизия и ти гледаш,радваш се,знаеш даже названието - и до там.Защото образователната система те е лишила от възможността да добиеш основни знания.
  • 48 Справедлив

    1 1 Отговор
    До това доведе демокрацията, кражби от народите, а те не могат да се осъзнаят. Защо ли ???
  • 49 Справедлив

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Сандо":

    Демокрацията превръща всичко в " стока ". - включително и държавите.
  • 50 браво

    2 0 Отговор
    марче като министър им беше академика така ще е повече ги тегли политиката академиците, абни са в тая просвета всичките като брусове съсипаха децата с тия по пет учебника по един предмет. да идат на обмяна на опит в канада!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове