Last news in Fakti

13 Декември, 2023 15:09 991 11

Проф. Пламен Киров: Ще се бърза до Коледа конституционните промени да станат факт, пък после ще му мислим

  • пламен киров-
  • конституционни промени-
  • коледа-
  • бързане-
  • факт

За 30 години прокуратурата и по-специално главните прокурори, с едно единствено изключение, показаха как не трябва да се осъществяват правомощията на главния прокурор. Изключението е проф. Борис Велчев, коментира преподавателят по конституционно право 

Проф. Пламен Киров: Ще се бърза до Коледа конституционните промени да станат факт, пък после ще му мислим - 1
Снимка: NovaNews

"Явно ще се бърза до Коледа конституционните промени да станат факт, пък после ще му мислим". Това коментира пред БНР проф. Пламен Киров - преподавател по конституционно право.

Според него бързането е необяснимо, но е обяснимо желанието да бъде изменена Конституцията. Той коментира причините, довели до промяна на основния закон:

"Това за националния празник беше, за да се насочи вниманието, да се отприщят едни словоизлияния и емоции, но в тази посока, за да остане същинската промяна – тази за съдебната власт, малко в сянка и там малко по-спокойно да може да се работи. /…/ Оказа се, че за 30 години прокуратурата и по-специално главните прокурори, с едно единствено изключение, показаха как не трябва да се осъществяват правомощията на главния прокурор. Изключението е проф. Борис Велчев. През останалите мандати бяха по такъв безобразен начин упражнявани функциите на главния прокурор, а това рефлектира и върху дейността на цялата прокурорска система – това в крайна сметка даде една негативна оценка на честния труд на стотици прокурори, които си вършеха работата и продължават да си я вършат".

Според професора има опасност с промените да се отиде в крайност и фигурата на главния прокурор да се превърне в главен секретар, а прокуратурата да стане просто подчинена на политиците институция:

"Когато твърде дълго махалото е било отклонено в едната крайна посока, естествено когато то бъде освободено, то отива в обратната посока, отново в крайна точка".

По думите му в рамките на тази седмица има възможност малко да се смекчат нещата, които в първоначалния проект будеха недоумение и остра негативна реакция на различните гилдии в юридическото съсловие.

Междувременно беше открита процедурата за избор на нови двама конституционни съдии. Проф. Пламен Киров обясни това така:

"Крушата узря и падна от дървото, т.е. дойде му времето. Сега е моментът, в който трябва да попълнят състава, при това с обикновено мнозинство от НС, защото ако влязат в сила конституционните промени, тогава конституционните съдии ще трябва да бъдат избрани с квалифицирано мнозинство. Т.е. от сглобката сега са необходими само гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ, за да бъдат избрани конституционни съдии. Тук не са им необходими гласовете на ДПС. Освен това, най-вероятно някои от текстовете, след като бъдат приети, ще бъдат атакувани пред Конституционния съд – защо да не си осигурим двама конституционни съдии, които ще могат да направят някакъв баланс от някакви политически сметки, които вероятно се правят, за съотношението между гласовете при едно разглеждане и гласуване в КС и впоследствие при оспорване".

Местата са свободни от две години, напомни проф. Киров в интервю за "12+3" и отбеляза, че има елемент на подозрителност по отношение на избрания момент и бързината при процедурата.

Безспорен факт е, че парламентът не се ползва с особено доверие сред гражданите, при това той е произведен след избори с много ниска избирателна активност, коментира още той.

"Ако НС и управляващите искаха да добавят легитимност към действията си, то тогава не трябваше да се бърза, а трябваше всичко да мине внимателно, с широко обсъждане и обществото да знае какви са целите и средствата за постигане на конституционната ревизия. Сега около 10% от гражданите са чули какво ще се пипа в Конституцията".

Според него трябваше да има не само професионален дебат, но и обществото да е наясно с всичко.

"Дали ще настъпи всеобща идеална справедливост и след влизането в сила на промените ние ще се събудим в един нов свят, безпроблемен и справедлив, много дълбоко се съмнявам"


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    Това е КОНСТИТУЦИЯ бе!
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    Ще Печели Задкулисието Олигархията и Мафията
  • 3 ФЕЙК

    11 2 Отговор
    До довечера има време депутатите - идиоти да обявят война на Русия както преди 82 години на днешния ден техните предци обявиха война на САЩ и Англия "със ставане на крака, ръкопляскания и викове ура", за кое то дори цар Борис трети казва вечерта: " поне да не бяха ръкоплещили"! И после пак каишковците опъват каиша!
  • 4 ИНЖ

    2 3 Отговор
    Киров, абе още 35г ли да чакаме?????
  • 5 Трол

    5 0 Отговор
    Това ще бъде коледният подарък на политиците за простолюдието.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 соломон пасе

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    ДЕБИЛНИ ДАНАЦИ АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИИ СТЕ ПРОСТИ И ЗАВИСИМИЯ МАГНИТ СВИНЧО ОК
  • 7 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    Понеже "сглобката" нищо не можа да НАПРАВИ за 6 месеца управление реши за коледен подарък на ПРОСТОлюдието да СЪБОРИ паметника на Съветската армия !
  • 8 Боруна Лом

    4 0 Отговор
    ЗАДА МОЖЕ ПРОДАЖНИЦИТЕ ДА СИ ВЗЕМАТ КОЛЕДНИТЕ ДОБАВКИ ИТ ГАЛЕТО!
  • 9 После, когато този

    5 0 Отговор
    Кошмар от неуки и злобни хора се махне, ще си върнем истинската Конституция. Тези са никакви, дошли с ала бала на власт, ни се мислят за "избрани"! Избрало ги е посолството да унищожават нашия народ... Това е ..
  • 10 Крум

    2 0 Отговор
    Истинската Конституция е Търновската, останалите са комунистически шашми. А тези некадърници са поредните слуги на поредната велика сила.
  • 11 д-р цветеслива злобната

    1 1 Отговор
    Проф. Пацо е подлогата на радев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол