Last news in Fakti

13 Декември, 2023 18:09 1 045 4

Рекултивирахме 30 общински депа за отпадъци, заради които ЕК осъди България през 2015 година

  • общински депа за отпадъци-
  • дело срещу българия

Инвестицията е 43,7 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ с бенефициент Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда

Рекултивирахме 30 общински депа за отпадъци, заради които ЕК осъди България през 2015 година - 1

Публично бяха представени дейностите по изпълнението на проект „Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14“. По проекта са рекултивирани над 30 общински депа за неопасни отпадъци в страната. Общата рекултивирана площ е 102,56 ха и е на територията на 31 общини. Инвестицията е в размер на 43,7 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ с бенефициент Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

„Реализацията на такъв тип проекти показва, че заобикалящият ни свят и ландшафтът следва да отговарят на конкретни изисквания“, каза по време на събитието заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева и добави, че благодарение на усилените ни разговори с Европейската комисия не се стигна до сезиране на Съда и налагане на санкции срещу страната.

Галина Симеонова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, благодари на екипа на ПУДООС за свършената работа и пожела и занапред да се работи така, че страната повече да не попада в наказателна процедура.

Проектът е финалната част от целенасочената политика на Министерството на околна среда и водите за изпълнение на задълженията на страната ни за закриване на съществуващите общински депа за неопасни отпадъци, които не отговарят на изискванията на европейското законодателство.

Към момента на постановяване на съдебното решение от Съда на Европейския съюз общинските депа, които следваше да бъдат закрити, бяха 113. В резултат на целенасочени усилия на 17 ноември 2023 г. приключи рекултивацията и на последното общинско депо, неотговарящо на изискванията. България уведоми Европейската комисия, че всички депа, предмет на решението на Съда от 2015 г., са закрити и рекултивирани и че страната ни е изпълнила задълженията, произтичащи от правото на ЕС.

Резултатите от закриването и рекултивацията на депата са ограничаване до минимум на замърсяването на околната среда - прекратяване на разпрашаването на леки фракции отпадъци от депата, предотвратяване на потенциалното замърсяване на водоизточници, улавяне и извеждане на сметищния газ безопасно и контролируемо от тялото на депото, подобряване на условията за живот на населението.

Целта на закриването и рекултивацията на депата е да ги капсулова, като ги изолира от заобикалящите терени чрез горен водоплътен екран и с предпазни отводнителни канавки за отвеждане на валежните води от телата на депата и околните терени. По този начин се предотвратява и постъпването на повърхностни води в тях, посочиха експерти от ПУДООС.

Към настоящия момент Европейската комисия извършва проверка на докладваното изпълнение на приключените дейности по рекултивация на всичките 113 общински депа, като в началото на 2024 г. се очаква положителна оценка от страна на комисията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 най мръсното място

    5 0 Отговор
    в европа, за какво точно се хвалите ? всяка отбивка по пътя е сметище...
  • 2 между другото

    4 0 Отговор
    Къде ви е снимката "СЕГА"?
  • 3 морски

    6 0 Отговор
    Сутринта по ТВ даваха за сметище край Кърджали .Такова чудо и в Пакистнан не съм виждал но парите били усвоени !!
  • 4 Шопо

    5 0 Отговор
    Браво за бързата намеса, само седем години и хоп готово!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове