Last news in Fakti

15 Декември, 2023 15:31 4 917 40

Андрей Янкулов: Какво се е случило и къде са теглените в брой огромни суми от Васил Божков?

  • васил божков-
  • корупционна схема-
  • прокуратура

Министерството на финансите на САЩ тълкува като доказани фактите за корупционна схема с участието на Горанов, нашите институции не могат да установят какво се е случило, каза юристът

Андрей Янкулов: Какво се е случило и къде са теглените в брой огромни суми от Васил Божков? - 1

"При всяко заемане на поста от нов главен прокурор виждаме едни такива действия, които първоначално дават някакво основание да се смята, че прокуратурата едва ли не ще тръгне по нов път, ще има по-голяма откритост, започват някакви дисциплинарни производства срещу определени прокурори, някои, които са били неглижирани, им се дава шанс за изява, но доста скоро се оказва, че това са едни проформа действия и никаква реална промяна не се случва. Сега наблюдаваме същото - няма реална промяна в прокуратурата".

Това мнение изрази пред БНР адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

През седмицата стана ясно, че делото за изнудване на хазартния бос Васил Божков от бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов е прекратено. Основният мотив за това е липсата на доказателства за извършено престъпление.

По думите на адв. Янкулов от прессъобщението се разбира, че има различни версии за това какво се е случвало с теглените големи суми пари на каса в банка от Васил Божков.

"Оказва се вероятно, че не е ясно и за другите държавни институции, които би трябвало да проявят някакъв интерес какво се е случило с тази огромна сума пари в брой, като например НАП, антикорупционната комисия, финансовото разузнаване в ДАНС и т.н. Те би трябвало да са много заинтересовани какво един известен бизнесмен може да прави с такава сума, теглена в брой. Ако приемем, че не е давана за подкупи, тя може да е използвана за финансиране на тероризъм, кой знае, или някакви незаконни дейности".

В хода на разследването прокуратурата би трябвало да се е опитала да изясни какво се е случило с тези пари и да е потърсила информация от тези институции, подчерта адв. Янкулов. Според него най-вероятно и институциите, които би трябвало да изяснят този въпрос, са ударили на камък. Сега не знаем каква е била съдбата на тези милиони, посочи той.

Адвокатът отбеляза, че основният аргумент за включването на Горанов в списъка "Магнитски" излиза да е именно участие в такава корупционна схема. Тук се касае за същите факти, смята той. Но:

"Тези факти Министерството на финансите на САЩ тълкува като доказани, докато нашите институции не могат да установят какво се е случило и не ги приемат за доказани с необходимата степен на категоричност, така че да се стигне до обвинения по това наказателно производство".

"Доколкото се разбира от публично подаваната информация тук се касае за наказателно производство, по което Васил Божков би трябвало да има процесуално качество на пострадало лице. След като има прекратяване на наказателното производство, той би имал възможността да обжалва. По неговото процесуално поведение тук бихме си обяснили, ако той замлъкне и на процесуалния терен, не само на медийния, че може и да няма особен интерес вече у него да повдига тези въпроси. Може и да счита, че няма смисъл от това", коментира още адв. Андрей Янкулов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мис га щи

    47 5 Отговор
    Тихо сега. В Истанбул съм. Имам си ние сарай. И нов нос.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 13 Отговор
    господин Божков е Честен Бизнесмен

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    52 11 Отговор
    Умните и красивите изпраха мафията зад Тиквата и Доган.
  • 5 Боко

    60 5 Отговор
    Парите отдавна са в чекмеджетата. Подарена къща не се връща.
  • 6 Киро Шприца

    39 12 Отговор
    вчера облизах дупенцето на Шиши на банкета. Беше вълшебно.
  • 7 в чекмеджета и офшорки чрез фирми бишони

    36 3 Отговор
    или ни лук ял ни лук мирисал докато наивни преизбират:
    че има различни версии за това какво се е случвало с теглените големи суми пари на каса в банка от Васил Божков.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    41 4 Отговор
    Ами нали една г-жа ходила всеки месец да му отказва ❗
    После тя с кхща за мЕлЕон, а в шкафчето МУ кюлчета и пачки за НЕдъщеря МУ ‼️
  • 9 българка

    48 5 Отговор
    Вероятно Божков се е спазарил за "затворена уста срещу свобода". Звучи грубо и по мафиотски, но май друго обяснение няма! Има да чакаме за правосъдие, но такова не се вижда на хоризонта, докато ББ, ДП и наследниците на ИГ са във властта!

    Коментиран от #37

  • 10 е пари им е давал , а схемите не са за

    30 1 Отговор
    пред хора . той показа чатове и записи . беше сигурен че ще ги натопи . да ги осъдят . защото са виновни . сега не откриват в тях вина , а ги арестуваха . После ги пуснаха . После казаха от ПП арестували бившия премиер .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 винету

    25 1 Отговор
    къде ли може да са тея пари ?
  • 13 Хорейшио

    39 2 Отговор
    не задавайте глупави въпроси, къде били пачките от Черепа. Всички знаят къде са. Въпросът е че прокуратурата не иска да разследва , а след като се образува тая срамна коалиция, Кирчо и Кокорчо обещаха на Боко да го изперат. Точно това се случва и делата срещу Тиквата приключиха едно по едно с един и същ мотив "няма данни за престъпление"
  • 14 Иво

    36 2 Отговор
    Мафията си има държава !! Мутрите се страхуват от истината и престъпника Сарафов на бърза ръка изпра Боко и неговата клика, Шиши Дебелянов - евроатлантика и конституционалист милионите открадати от този и Васил-черепа , крадците са пълнили чекмеджета със злато и златни ценности!! Сглобката гушна крадците и затриват следите !! За такива престъпления няма давностен срок,тези ще паднат от власт и ще връщат заграбено от народа !!!
  • 15 Мдаааа

    24 4 Отговор
    Козяците сега ще държат за топките Черепа. Тиквата. Пръасето. И други. Мошета и Шифутите увладяха територията!
  • 16 Оракула от Делфи

    19 3 Отговор
    Хунтата тъкмо си отдъха и вие пак започвате, атаките по "Долапа" и помагачите му!
    Да кажем, че Васил Божков , няма какво да загуби,
    всичко срещу него, трябва да се прекрати и парите от "Долапа" да му бъдат върнати,
    иначе има още много неща, за които той може да говори!
    Чудя се, Цеката още ли е защитен свидетел и ако е, на какво основание,
    след като се оказа всичко ,Гешевски грандиозен "кьорфишек " с цел
    ????...???
  • 17 Стари плочи

    19 6 Отговор
    Да ,де какво се е случило,Черепа теглил в брой ,а на кой ги е дал, нова яхта ли е купил или дарение за кандидат кметската кампания на Маноловица защото точно тогава нейната беше брутално скъпа,прескъпа и сценарирана .И за какво да дава на Горанов който направи ревизия ДАгХ и установи липси и подведе Божков под отговорност .А Черепа е плащал и на агенцията.Няма как бухалката Магнитски да е установила факти само на думи ,защото тогава целта беше във властта да се намърдат шарлатаните ,а ГЕРБ да е извън властта.И точно Антикорупционния фонд на хранилка на посолството да пита е смешно,а трябва да е наясно с инценировката.

    Коментиран от #35

  • 18 Майора

    18 7 Отговор
    Адвокат Янкулов , вашият фонд се спонсорира от Сорос , така че не не учудва вашето мнение! Но което не ксзвате яе , че лично Крум Кацамунски посочи кои са по закона Магнитски , койтосъдс посочи че не важи за страната! С колкото до Божков, много не ми е всно как всеки деннще тегли големи суми , като за суми над 20 000 лв се ска предварителна заявка и охрана и как ще носи в сакото си такива суми след като се прави проверка при влизане в коеи да е министерство!
  • 19 Мим

    18 3 Отговор
    Ами това е.Тези корумпираните и корупцията в България никой не иска и неможе да я спре.Така им отърва на всички.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тома

    14 4 Отговор
    Какво очаквахте от промяната освен да го набутат на хората на пет ката под вещото ръководство на галя от посолството
  • 23 Град Симитли

    16 5 Отговор
    У чекмеджето на Тлъстия Бою

    Коментиран от #29

  • 24 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "оня":

    Моля Вие Сте Интернет Хулиганин а хапчета пия само за инсултът ми Моля а Вие Нет Хулиганино Никой и Нищо Не Може Да Ви Помогне Срещу Завист Злоба Лекарство Няма господин Нет Хулиганино
  • 25 Трол

    8 2 Отговор
    Търсете ги в някой трезор в Кипър.
  • 26 Ха ха ха

    4 4 Отговор
    Качи се на автобуса113 на пкп, там са парите, у нея бедната души а
  • 27 Тредстоун

    11 11 Отговор
    На черепа всичката помия е пунта мара , всичко за да спаси задника си от решетките , но латерните все още припяват в негова подкрепа ... , яслата все още има за осттъргване и някои още предъвкват

    Коментиран от #33

  • 28 Дърводелец

    6 3 Отговор
    В чекмеджето ми.
  • 29 Боко от Банки

    14 4 Отговор

    До коментар #23 от "Град Симитли":

    Скъсах менискус докато ги преброя.
  • 30 Антикорупционният фонд

    8 2 Отговор
    не знае ли, че и Горанов и Божков са намагнитизирани, т.е един дол дренки. Кого защита и кого провокира този г-н. адвокат?
  • 31 така ли

    8 0 Отговор
    Пари-няма?!,останали само голи къманаци....
  • 32 Емигрант

    13 2 Отговор
    Не само САЩ, но и от ООН да включат в корупционен списък Пеевски, Тиквата и Горанов с доказателства в България секимсъд ще отсъди НЕВИННИ ! България е държавата на корупцията в особенно големи размери и за да бъде прекъснато това господство е нужен смел народ с въоръжен преврат, но за съжаление нито българинът има смелост, нито пък има оръжие, той е самата "гола вода" ! Липса на доказателства (?) - неплащането на данъци не е ли доказано престъпление, укриването на тези неплатени данъци не е ли престъпление, злоупотребата със служебно положение за укриване на данъци не е ли престъпление ? Има голямо престъплние за милиони неплатени данъци, КАК НЕ ВИЖДА ПРЕСТТПЛЕНИЕ ТОЗИ КОРУМПИРАН СЪД ? Обикновени хора влизат в затвора за неплатени някакви 2-3 хил. лв. данък и им е запориран имот, а тези иzмекяри били невинни защото нямало доказателства ? Милиарди изчезнаха през управлението на ГЕРБ пак няма доказателства за престъпление, защото в България когато си политик ще те осъдят само ако откраднеш ТРИЛИОН, за "богата" държава като България какво е това МИЛИАРД ??
  • 33 Ти селяндурино,

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Тредстоун":

    Знаеш ли какво е това АРИТМЕТИКА ?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Оракула от Делфи

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Стари плочи":

    Направо лягай на релсите, и протестирай против ареста на "Долапа"!
    Като Георг , "бебето" на ГЕРБ!
    -"Магнитски" ,казваш ....не разбират, а...???
  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор
    Първо няма Банка в бг,която да ти даде по голяма сума от 3000лв или ,$,€-БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО да си Казал и написал на гише,че ще теглиш....А,тази банка дори любопитства,КАК,ЗАЩО .....Тук говорим за огромни суми не само за бг,но дори и за ротшилд....Няма банка ,която да държи в НАЛИЧНОСТ такива суми........Би трябвало банката да покаже бележците...КОИТО удостоверяват тегленето на тези суми.ТЕзи Бележки не се унищожават,но.......ако бележките ги няма...Лошо име на банката... има си сметка , Божков и чрез нея може също да докаже,че са теглени.Моят въпрос е друг.....Иска ли вече да доказва или има сделка с Али Баба.....тАКА СЕ ПИШЕ ЖУРНАЛИСТЕ от факти!
  • 37 Хага

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "българка":

    Божков е докаран от янките да виси като обица на Тиквата от Банкя . Ако Тиквата не изпълнява нареждане на ,,посолството "веднага дело срещу него с опасаен свидетел и ищец като Черепа .
  • 38 Хи хи

    4 1 Отговор
    "Андрей Янкулов: Какво се е случило и къде са теглените в брой огромни суми от Васил Божков?" Питай Божков бе , Янкулов , ние от къде да знаем къде са тези пари. Те не питали Божков , но му вярват , че ги давал на Баце и сега ревем за " честния " Божков. , а доказателства йок !Янкулов, бил си прокурор , айде сега да те видим , разкрий какво е правил с парите си Божков !
  • 39 8552

    3 0 Отговор
    Прокуратурата в Бг не закача хората с големите суми. Основното ѝ занимание е кокошкарство.
  • 40 Божков

    1 0 Отговор
    Аз да не ги тегля , тези суми само за себе си ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове