Last news in Fakti

19 Декември, 2023 08:55 5 116 14

Керемедчиев: Исканията на Австрия към България за Шенген са изпълними

  • милен керемедчиев-
  • шенген-
  • австрия-
  • българия

Австрия не е част от НАТО, това има значение

Керемедчиев: Исканията на Австрия към България за Шенген са изпълними - 1
Снимка: Нова телевизия

"Австрия продължава да има твърда позиция и тя е много целенасочена – тя постави 3 основни предложения, за да вдигне своето вето за членството ни в Шенген". Това заяви в „Здравей, България” по "Нова телевизия" Милен Керемедчиев, бивш заместник външен министър.

По думите му условията, които Виена поставя, са изпълними – трикратно увеличение на мисията на „Фронтекс”, което според Керемедчиев е хубаво за нас, изграждането на ограда между България и Турция, за което ще получим подкрепа и от отделни страни-членки на ЕС.

По въпроса за приемането на мигранти Керемедчиев открои 2 аспекта – за тези, които са получили първоначален статут на закрила у нас, но след това са продължили към Западна Европа и тези, които нелегално преминават през България.

„Желанието на Австрия е да ни ги върне обратно. Проблемът обаче е със самият контрол. Даже това да се случи физически, кой ще ги спре те да се върнат обратно в Австрия, тъй като България не е крайната дестинация на тяхното пътуване”, заяви Керемедчиев.

Според него вторият, по-сериозен фактор, е за тези мигранти, които нелегално преминават през нашите граници и за първи път подават молби за статут на бежанец в Австрия. Трудно е тогава Виена да докаже, че тези мигранти са минали именно през България, заяви Керемедчиев.

Експертът по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов заяви, че в случая има известна доза геополитика.

„Австрия не е част от НАТО, това има значение. Второ – факт е, че австрийският канцлер Нехамер е близък до руския президент. Това е един от малкото държавни глави, които посетиха Путин, малко след като започна войната в Украйна. Далеч съм от мисълта, че това е основната причина те да ни спират за Шенген, има много други практични причини – по отношение на националната сигурност, как се пропускат мигрантите, но има и геополитика”, заяви Иванов.

По думите му, заради действията си, австрийският канцлер става все по-изолиран вътре в политическия елит, тъй като и австрийският президент няколко пъти е подчертал, че действията на правителството спрямо България не са конструктивни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    34 4 Отговор
    Като са изпълними , вземи ги у вас камиларите бе , тиквеник !!! Може би ще се научиш да дресираш дървеници !!!
  • 2 Ъхъ

    30 4 Отговор
    Каквото ви кажат на всичко сте съгласни! Стига да е във вреда на България, разбира се!
  • 3 Нено

    18 2 Отговор
    Не стига че не са в ОТАН, а и претенции имат към нас ?!
  • 4 Питам:

    19 2 Отговор
    Керемедчиев - на всяка телевизия КЕРЕМИДА! Сутрин ще си счупи краката да бяга от студио в студио да ръси акъл. Това се оказа много доходоносна дейност и като се има предвид, че е на щат към отдел "Агитация и пропаганда" на п.................То стандарта на живот му е приличен.
  • 5 Перо

    20 1 Отговор
    Нито едно искане не е изпълнено и е трудно изпълнимо! Например как ще върнат мигрантите от Австрия в БГ, която е първата страна на ЕС на преминаване и тя трябва да си ги приеме за отглеждане, съгл. правилата на Шенген! Да не са луди мигрантите да залагат живота си и да разходват хиляди евро за държава на ПП/ДБ със сходен стандарт на техните: Афганистан, Пакистан и Сирия!
  • 6 Някой

    25 0 Отговор
    Този шамандурник що продължавате да го каните по студиата и да го цитирате? Щото така ви казват от Посолството ли? Една вярна прогноза не е направил до момента.
    А за исканията на Австиря, за да ни дпопусне до Шенген, може да се каже, че е против интереса на българите (не на това, дето се пише правителство). Никой не иска тук да се напълни с мигранти, депортирани от Западна Европа. В смисъл, никой българин.
    А Австрия трябва да се бойкотира по всякакъв начин - със спънки за внос на техни стоки, с тормоз на шофьорите на техни камион и по всякакви други начини. Може и някое вето да им се прасне по въпрос, който е важен за тях.
  • 7 ааа и искания имало , ама

    4 0 Отговор
    керемедчиев бърза да влиза , а после да се сети да изпълни и искания . добре . 8 , 9 , 12 а шенген по-късно . лъжат избирателите . това е . платени марионетни кукли . синалоа вървят към отваряне границата с юса , ама по друг начин и преди нас в шенген явно . хахаха
  • 8 Брюксел

    11 0 Отговор
    Бойкот на всички австрийски фирми като ОМВ и др., както направиха румънците.
    Само така австрийския бизнес ще натисне правителството на този путинист и комунист Нехамер.
  • 9 разбирач

    9 0 Отговор
    Ако комуниста Нехамер гласува против България им спираме руския газ още на другия ден.
    Афициално ще кажем че има повреда на компресор и чакаме части от Канада.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Полковник РУМНО

    8 0 Отговор
    Никакви мигранти. Приемане обратно, пълен Абсурд. Тепърва ще гърмят нелегалните спящи ислямски клетки. Това у нас не бива да се допуска.
  • 12 Наблюдател

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "разбирач":

    Точно така. Много правилно. Така трябва да постъпи, за за го усетят. Спомнете си, Канада върна някаква отремонтирана станция на Германия, обаче Путин се извъртя и каза, че документацията не била наред и до тук.
  • 13 Това

    3 0 Отговор
    Е приемливо , да ама не!
    Въздух нещем ! Бойкот на всички австр. фирми , и отваряне границите за транзит на имигранти !
    Спиране на газта също !
  • 14 България е изпълнила отдавна изискваният

    2 0 Отговор
    Не, не са. Само по въздух, където и без друго си има контрол, обичаен за летищата. В искането на Австрия няма дата, кога ще е влизането в Шенген по войска и сухопътна граница, т.е. пълно. Австрия не е оторизирани да поставя условия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове